1) Oddział zacznie prowadził ostrzał jak tylko wroga jednostka znajdzie się w zasięgu.
2) Oddział będzie automatycznie cofał się, jeśli przeciwnik podejdzie za blisko.
Wersja do druku
1) Oddział zacznie prowadził ostrzał jak tylko wroga jednostka znajdzie się w zasięgu.
2) Oddział będzie automatycznie cofał się, jeśli przeciwnik podejdzie za blisko.
Ja też na początku nie wiedziałem jak to działa ale sprawdziłem na "Własnej Bitwie" a nie leciałem na forum... Znaczy trybu potyczki nie wiedziałem bo to pierwsze to chyba oczywiste...Cytat:
Zamieszczone przez Pattonik
Dzięki Samick!Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Ach, ta "niezwykła" jakość tłumaczenia polskiego w grach z serii Total War :!:Cytat:
Zamieszczone przez Pattonik
Poprawne tłumaczenie to "tryb utarczki" lub "tryb harcowania" (z angielskiego "skirmish mode") i "strzelaj do woli" (z angielskiego "fire at will").
Strzelaj na zawołanie ma dokładnie odwrotne znaczenie, bo sugeruje żeby strzelać tylko na wyraźny rozkaz, a tryb strzelania dowolnego powoduje całkowicie odwrotne zachowanie oddziału. Przy czym gdyby taki tryb walki chcieli poprawnie przetłumaczyć, to powinno to być "strzelaj na komendę / na rozkaz":
http://www.podolskiregiment.pl/index.ph ... &Itemid=46
A nie "na zawołanie".
"Pojedynek" to też coś zupełnie innego niż utarczka lub harcowanie. Pojedynek nie polega na unikaniu bezpośredniej walki z wrogiem...
Za tłumaczenie gier z serii TW wzięli się ludzie nie znający dobrze ani języka polskiego ani angielskiego...
Dobrze, że poleciał na forum, bo przynajmniej jest okazja żeby podkreślić bylejakość roboty odwalonej przez wydawców polskiej edycji gry.Cytat:
Zamieszczone przez MichalKruk
Gdyby to tłumaczenie było poprawne, to nikt by nie musiał sprawdzać jak to działa, bo opis by sam za siebie mówił... Niestety przy "strzelaniu na zawołanie" tłumaczenie sugeruje coś odwrotnego do faktycznego efektu, a przy "tryb pojedynku" też ciężko się domyślić, że chodzi o to żeby oddziały harcowały...
Ale są lepsze kwiatki tłumaczeń z gier TW. Np. w Rome jednostkę "Straż Miejska" ("Town Watch") przetłumaczyli jako "Obserwacja Miasta"...
Przykład błędu innego rodzaju - jednostkę "Gladiatorzy Welici" ("Velite Gladiators") przetłumaczyli jako 2 jednostki: "Gladiatorzy, Welici" - co świadczy o braku użycia mózgu i o braku odpalenia gry chociaż raz, w celu sprawdzenia czy to jest jedna jednostka o nazwie złożonej z dwóch słów, czy dwie różne...
Jednak nawet te wpadki z Rome nie mogą się równać z różnymi "kwiatkami" tłumaczenia z instrukcji do dodatku "Królestwa" do M2TW...
No chyba sobie żartujesz - sformułowanie "strzelaj na zawołanie" znaczy zupełnie coś innego niż to, co ta opcja faktycznie robi. :roll:Cytat:
Zamieszczone przez MichalKruk
To samo zresztą w przypadku pojedynku - pojedynek to konfrontacja oko w oko i twarzą w twarz, a nie uciekanie gdy wróg się zbliży. :roll:
Zamiast wierzyć w znaczenie słów jakie serwują nam w instrukcjach do Medievala mierni pseudo-tłumacze, zajrzyj lepiej do słownika :mrgreen:
Albo zrób jak ja i graj na angielskich wersjach językowych - tam wszystko rozumiem bez pytania na forum i nikt nie wprowadza mnie w błąd...
Nie chce zakładać nowego tematu ale jakoś 20 minut temu mój czytnik zrąbał mi płyte cd1 z med 2 ewentualnie pogłębił uszkodzenie uniemożliwiając mi gre :( jakieś rady co mam robić? Pobrać gdzieś z neta? (chyba nie będzie to nielegalne skoro mam medka kupionego) czy reklamacje po około 3 lat użytkowania?? Albo jak odpalić medka bez korzystania z płyty (płyta z królestw nic nie daje ani cd2 też;/)
20 zł i wszystko na jednej płytce.
Da się jakoś wyłączyć oglądanie ruchów wroga? Co prawda wyłączyłem je przed kampania, ale po 1 zapisie i wczytaniu coś się przestawiło i musze je oglądać, a mam słaby komputer i pół europy podbite, wiec z 5 minut oglądam jak księża sobie cupaja:/
na odpaloną kampanie chyba nie można już tego zmienić chociaż w plikach nie grzebałem (jakby już to chyba z saves będzie) normalnie to pokazuj ruchy CPU powinno nie mieć znaczka ale dlaczego tobie się przestawiło to nie wiem;/ jako że teraz nie mam medka (płyte szlak trafił) to nie powiem ale luknij jeszcze na mapie kampani opcje gry czy jakoś tak... Może będzie ta opcja;/
Edit:
Medka nie mam bo mi się płyta skopsała ale odpal kampanie i pogrzeb w Opcjach gry szukaj "Ruchy SI/cpu komputera etc"
przynajmniej tak jest w romku więc tu powinno być podobnie
Podczas gry ESC - opcje gry - podążaj za ruchami SI/ukryj ruchy SI :)Cytat:
Zamieszczone przez srwk
mam pytanie, co zrobić aby 1 tura=1 rok, albo pol roku?
czy da sie na podstawce grac aztekami ?