1155 do 1453. Nie grałeś w Bellum? Straszny błąd. Pozdrawiam.
Wersja do druku
1155 do 1453. Nie grałeś w Bellum? Straszny błąd. Pozdrawiam.
Dzień dobry :)
Up, dokładnie. Nie grać w Bellum - straszny błąd :)
Odnośnie Bellum, mam takie pytanko. W poradniku pisze, że jak dany generał, członek rodziny ma tytuł jakiś ziem, dokładnie nie pamiętam jak to wygląda ale to coś pokroju "Pan Sycylii", "Władca Anglii", coś w tym stylu, to że można ten tytuł nadać innemu generałowi/członkowi rodziny. Jak to zrobić? I czy da się nadać innemu generałowi/członkowi rodziny tytuł np. Hrabiego Szampanii? Czy to już przypisywane jest na stałe, lub gdy dana postać nie zginie/umrze?
Dalej, czy wreszcie grając Królestwem Jerozolimskim, mając mistrzów zakonów (Lazarytów, Joannitów - są to generałowie) to czy tego "mistrza" mogę komuś innemu podarować? Zwykle pierwsi mistrzowie ginęli u mnie po kilku turach, bo po prostu byli bardzo starzy. Czy może np. Wielkiego Mistrza Lazarytów ktoś otrzyma w późniejszych turach, gdy ten zakon nie będzie właśnie posiadał mistrza?
I na koniec. Czytałem na forum, czy na wet w instrukcji gdy, że świtę danej osoby, lub powiedzmy relikwie da się przenosić dla innych postaci. Więc czy jak postać x ma relikwię święty Graal, to czy mogę ją dać do świty osoby y ?
Pozdrawiam.
niestety ale nie mam czasu za bardzo do pobierania :( ale na pewno zagram
Z tymi tytułami to jest tak: generał może zdobyć dany tytuł stacjonując przez 1-2 tury w danym mieście o ile tytuł ten nie został zdobyty przez innego generała. Generał nie może mieć 2 tytułów naraz czyli nie może być np. naraz księciem krakowskim i mazowieckim. Tytuły można przekazywać, trzeba generała z tytułem połączyć z tym któremu chcemy nadać tytuł(tak jak łączenie armii), a następnie przeciągnąć obrazek(herb)z tytułem z karty postaci tam gdzie jest świta, cechy itp. na portret "wolnego" generała. Powinna pojawić się info o powiększeniu świty. Tytuły są dożywotnie ale nie pośmiertne, gdy dany generał zginie i tytuł ziem jest "wolny" to automatycznie otrzyma go generał którego wyślemy do miasta w którym ten tytuł jest nadawany. Tytuły można zmieniać w dowolnym momencie gry. Inaczej jest z tytułami królewskimi, cesarskimi typu "Władca Anglii" , "Pan Sycylii" itp. ale koronacje i wymagania do nich są już opisane w poradnikach chociaż u mnie często to nie działa :(Cytat:
Zamieszczone przez Strunin
Relikwie można przekazywać tak samo jak tytuły, dana postać może mieć ich więcej niż 1 aczkolwiek pamiętam że był jakiś limit ;)
No a wybieranie mistrzów zakonów jest już chyba przypadkowe, kiedyś myślałem że dana postać aby uzyskać taki tytuł musi przebywać w mieście gdzie jest kapitularz lub mieć w armii jakiś oddział zakonny ale mój generał siedzący w Turcji otrzymał tytuł mistrza Bożogrobców chociaż Jerozolimy na oczy nie widział :), pojawiający się Baldwin IV wojujący od razu w Egipcie otrzymał tytuł mistrza Joannitów nie będąc w Antiochii, a generał walczący w północnej Afryce stał się od razu mistrzem Krzyżackim po evencie o powstaniu tego zakonu. Możliwe że generał musi mieć wysoką rycerskość, tudzież sukcesy w bitwach z innowiercami bo zauważyłem taką prawidłowość że walczący generałowie częściej dostają tytuły mistrzów ;)
Więc twierdzisz, że gdy postać A, która jest mistrzem Templariuszy umrze, lub zginie i tytuł powiedzmy przepadnie razem z jej śmiercią, za turę bądź kilka inna postać otrzyma tenże tytuł?
Ja też tak twierdzę. Z Mistrzami zakonnymi. :mrgreen:
Tak powinno się stać. Tytułów mistrzów nie da się przekazywać. Teoretycznie są szanse że mistrzem może zostać Polak, Francuz czy Anglik bo m. in. te kraje mogą też mogą budować kapitularze. Jednak doświadczenie z moich kampanii różnymi nacjami pokazuje że wszyscy mistrzowie pojawiają się w Królestwie Krzyżowców. To może być potwierdzeniem mojej tezy dotyczącej generałów walczących z muzułmanami którzy najczęściej zostają wybierani na mistrzów zakonnych. Jak będziesz grał to zwróć na to uwagę ;)Cytat:
Zamieszczone przez Strunin
W Polsce też miałem wielu mistrzów zakonnych. W każdym kraju można ich mieć wg. mnie. Ale tytułów nie można dać innemu gienkowi to fakt.
Dzięki serdecznie za wytłumaczenie.
;)
Czyli jak ja mam kapitularz np. Joannitów ale Francja też go ma w jakimś mieście, to Mistrzem Joannitów może zostać wybrany jakiś gienek z Francji (jeżeli oczywiście w danym czasie takowego tytułu nikt nie posiada)?
Wg mnie jak masz kapitularz np. Templariuszy w ojczyźnie to dostaniesz ich Mistrza, nawet jak inne kraje też mają Mistrzów z danego zakonu. Tu raczej powinno być tłumaczenie tego tytułu na Mistrz zakonu templariuszy a nie Wielki Mistrz bo ten jest jeden. Ale w praktyce każdy kraj mający kapitularze i nie wyklęty powinien dostać mistrzów zakonu danego dla swych generałów. W Polsce zawsze miałem Mistrza Joannitów i Mistrza Templariuszy, nawet jak np. miała ich też Jerozolima.