Cytat:
Wyciągał łapy po pieniądze Krk? Podał numer swojego konta czy co?
Wskazywał na sposób finansowania niektórych posług z pieniędzy nie swoich.
Cytat:
Jeżeli nie rzucają kamieniami to mają do tego prawo.
Aha.
Cytat:
Co to znaczy przeciwko Kościołowi? Na swoim transparencie nie miał napisane "precz z kościołem". Może chciał wywołać u wiernych jakiś rodzaj refleksji, czy aby na pewno posługa kapłańska to zwykła usługa którą się kupuje jak bułki w sklepie, czy może to coś więcej?
Dorabiasz mu ideologię. Az na takiego bystrzaka to ten koleżka nie wygląda. Chodziło mu na zwrócenie na siebie uwagi i przysolenie w kościół. Za motyla jak się przebrał to też chciał podkreślić dualistyczny charakter duszy ludzkiej i zwrócić uwagę na motyle na świecie czy po prostu chciał się zabawić kosztem katoli?
Cytat:
Które dwa modele? To że katolicy nie posuną się tak daleko?
Dokładnie tak, dlatego, że pod fundamentem wiary chrześcijańskiej jest element wolnej woli człowieka- nic na siłę w gruncie rzeczy.
Cytat:
Nie jest nauką. Czy religia nie jest przypadkiem przedmiotem nieobowiązkowym?
Chyba od niedawna tak. Co nie zmienia faktu, że przedmiotem jest.
Cytat:
To dla mnie nie ma znaczenia. Nadal twierdzę, że szkoła jest od przekazywania racjonalnej wiedzy.
Wiedza jest taka jaką chce ministerstwo. Można rozmawiać tylko o sposobie jej przekazywania - mniej lub bardziej racjonalnym.
Oj to nie dobrze.
Cytat:
Twórczości Biedronia nie śledzę, ale jeśli twierdził, że przypadki zachowań homoseksualnych występują u zwierząt to miał rację.
Nie przeczę, że nie - podobnie jak kanibalizmu u ludzi i zwierząt. Co nie oznacza, że skoro coś występuje to jest normą i trzeba to bezwzględnie akceptować.
Cytat:
A dla Ciebie jest zrozumiały?
Wydaje mi się, że to nie jest zbyt skomplikowane.
Cytat:
Religia opiera się na wierze czy zrozumieniu?
I tym i tym. Sama wiara bez zrozumienia to fanatyzm.
Cytat:
Ale przecież te odpowiedzi są fałszywe.
Dlaczego?
Cytat:
Czyli religia i jej odpowiedzi są zbędne. Lepiej od razu zajrzeć do podręcznika.
Dziwne, bo często sami księża zachęcają do nauki przedmiotów ścisłych. I jedno i drugie jest potrzebne i sacrum i profanum.
Cytat:
Nie jestem, bo to nie wykonalne.
Ja mam odmienne zdanie na ten temat ;)
Cytat:
Chodzi o nieszczęsny zapis o neutralności państwa w kwestiach religii.
Znowu :? ? Jest jeszcze artykuł, że przepisy Konst. są rozwijane przez katalog źródeł prawa powszechnie obowiązującego ;) No i art o tym, że RP chroni dziedzictwo narodowe ( a skoro zostało powiedziane, że religia chrześcijańska się do tego wlicza, więc także i to )
Cytat:
Dla zajęć z religii MEN chyba nie ustala programu nauczania
Chyba nie, jednak wskazuje co ile ma mieć godzin - tj jaki przedmiot.
Cytat:
W teorii - dobrze powiedziane. Może teraz jest lepiej, ale za moich czasów albo religia, albo ławka na korytarzu . Gdyby chociaż religia była na końcu zajęć lekcyjnych... Natomiast w przypadku małych dzieci, to już ostracyzm.
Jest jeszcze szatnia 8-)
Cytat:
za obrazę tzw. uczuć religijnych można trafić za kratki,
A to to jest powszechne w całej Europie i nie tylko. W sumie zalezy od religii. Jak obrazisz Mahometa albo Allacha to i w powietrze wylecieć możesz.
Cytat:
Trybunał nie działa w oderwaniu od realiów w naszym kraju.
No właśnie. Podobnie jak system prawny nie działa w oderwaniu od rzeczywistości - zwyczaju i zasad współżycia społecznego.
Cytat:
Jeśli wolność jednostki to nie społeczność, jeśli społeczność to nie wolność jednostki. Po prostu traktuję religię jako zajęcia dodatkowe, coś w rodzaju korepetycji i uważam, że za coś takiego każdy rodzic powinien płacić we własnym zakresie. Nie jest to żaden nakaz, to jest chyba liberalizm.
No ale wtedy się pojawi kwestia płacenia za inne przedmioty na podobnych zasadach - szczególnie te zbyteczne.
Cytat:
Jeżeli na 1000 osobową wieś 501 osób zdecyduje o finansowaniu kościoła to ma być niby głos społeczności? Jakim prawem zachcianki większości mają decydować o tym na co pójdą pieniądze mniejszości? Kościół to nie szpital, infrastruktura, wojsko ażeby miał być finansowany ogólnie z podatków. Jeżeli tych 501 osób koniecznie chciałoby aby administracja w tym pośredniczyła to proszę bardzo. Ale niech oni finansują odpowiedzialnych za to urzędników i niech tylko ich pieniądze na kościół idą.
Ale tak można argumentować i w jedną i w drugą stronę. Jeśli 501 osób zagłosuję za budową szpitala a pozostałe 499 stwierdzi, że nie chce i będzie się leczyć prywatnie albo chlebem z pajęczyną to jakim prawem większość ma decydować o mniejszości?