Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Hehe porobiło się.
Mi rozchodziło się o to że grając takimi nacjami jak: Egipt, Kartagina czy Epir jesteśmy w zasadzie skazani na wojnę totalną.
Gdyż kraje te są atakowane odpowiednio przez Selków i ich klientów (nie wiem coś koło 7 jest ich), Rzym co prowokuje małe kraiki do ataku na nas.
Często nie są one zainteresowane naszymi ziemiami, chcą tylko podbić sobie wskaźniki w oknie dyplomacje za wojowanie przeciwko nam. (nie mają żadnych sojuszy między sobą) Przez co ilość wojen na naszym koncie rośnie. Tego błędnego koła już za bardzo nie da się zatrzymać.
Ogólnie uważam dyplomacje + sojuszników za najlepiej działający element w total warach. Co nie oznacza że mogą go jeszcze troszeczkę ulepszyć.
Tylko wpienia mnie to jak patrzę jak ilość moich wrogów rośnie, a ja nic nie mogę z tym zrobić. Bo wojnę wypowiadają mi nacje których nawet nie poznałem.
Gram aktualnie Rzymem i zastanawia mnie dlaczego, pomimo wybudowanych odpowiednich budynków, moja flota nie może werbować okrętów artyleryjskich i tych z piechotą lepsza niż podstawowi oszczepnicy?
Cytat:
Zamieszczone przez smooqu
Co ciekawe, Patch nr 5 nie będzie miał beta testów.
Jak to nie będzie miał... Wszyscy będą beta-testerami :)
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Dokładnie. gdyby te karaluchy faktycznie tworzyły sojusze i chociaż próbowały skoordynować swoje ataki. Byłbym wniebowzięty. Ale tak w tej grze nie jest, więc czuje się jak słoń wymachujący ogonem by otrzepać się z much obsiadających mi zad. Są nieszkodliwe, ale z czasem irytujące.
http://cloud-2.steampowered.com/ugc/...3851A209FE16C/
:o
A wszystko przez to, że zachciało bawić mi się w twórcę państw i powoływać z popiołów Egipt, który w efekcie wciągnął mnie w wojnę z 90% obecnego w grze świata...
To może opisze sytuacje z mojej króciutkiej kampanii Rzymem.
Grałem tak by wykonywać misje. Problem zrobił się kiedy zacząłem robić II z 60 oddziałami, a dokładniej podpunkt "w głąb Grecji":
Czyli zajmij po 1 regionie w prowincjach: Ilyri, Macedonii i Helas. Niby wszystko było ok. Koalicja Aten-Sparty-Macedonii rozpadła się. Zaatakowałem sobie Ateńskie ziemie Epiru. Jakie było moje zdziwienie gdy po kolei wojnę zaczęły wypowiadać mi nacje z tej części mapy. Te wymienione wyżej + Adja.. ci nad Apolonią.
Zatem wojowałem sobie z 4 nacjami greckimi + 3 członowy sojusz Kartagiński który prawie już nie istniał, przygnieciony ciężarem wojen w Afryce i Hiszpanii.
No i w tedy się zaczęło, magiczna liczba 7 została przekroczona. :twisted:
Cytat:
Kuroi
Widzę drobne problemy z interpretacją. Czy ja mówię, że gra musi tip top odzwierciedlać rzeczywistość? Pytaniem było dlaczego Germanie atakowali silniejsze od nich Cesarstwo Rzymskie. Udzieliłem na to pytanie odpowiedzi, która moim zdaniem jest logiczna. Nie przenoś tego do gry, ta cześć była o historii.
Tak samo też odpowiedziałem dlaczego moim zdaniem Hunowie mogli sobie pozwolić na atakowanie Cesarstwa wschodniego oraz porównałem to do sytuacji z gry, która jest inna, więc przytoczony przykład Hunów nie mógł być wyjaśnieniem tego, co w grze zaszło.
Sugerowałbym też uspokojenie się, nerwy nikomu nie wychodzą na zdrowie.
To nie ja mam problemy z interpretacją, kto postawił pytanie dlaczego nie Germanie atakowali Rzym?
Ja o nic takiego nie pytałem i nie oczekiwałem odpowiedzi, po prostu stwierdziłem fakt. To Ty pisałeś, że Twoim zdaniem nie logiczne jest to, że atakuje Cię mniejsze i odległe państwo a ja Ci podałem przykłady, że tak było i może to nie jest logiczne ale historyczne, nie zawsze wszystkie ludy i ich przywódcy podejmowali logiczne decyzje.
Twoje argumenty, że niby to nie to samo, bo Germanie byli bezpieczni za lasami, bo tam im Rzym nic nie zrobi są błędne, nie rozumiesz realiów tamtej epoki. Germanie to nie był naród w dzisiejszym rozumieniu tego słowa, to były luźne wspólnoty plemienne. Myślisz o nich w kontekście gry, czy też współczesności, czyli mam swoje terytorium za lasami, gdzie jestem bezpieczny to zrobię sobie wypad na wroga.
Tak wcale nie było, Ci germanie z czasów Mariusza zaryzykowali wszystko, porzucili własne ziemie w poszukiwaniu nowych, ruszyli całym plemieniem razem z kobietami i dziećmi, z całym swoim "państwem" jeśli tak chcesz to nazwać, bo dla nich państwo to nie był teren pomiędzy rzeką X a Y, tylko ich wspólnota plemienna, niezależnie od tego gdzie się znajdowała.
Przegrali i stracili wszystko, zostali wybici, bądź zniewoleni, więc nie pisz bajek o bezpiecznej Germanii.
To wszystko tylko w celu sprostowania.
I na koniec: źle mnie zrozumiałeś, jestem spokojny, pisząc dużymi literami starałem się zwrócić Ci uwagę na pewne rzeczy kluczowe w odróżnieniu świata gry od realiów historycznych.
To tyle, przepraszam jeśli poczułeś się urażony.
Za każdym razem na mapie kampanii sytuacja wygląda inaczej, państwa i plemiona mieszają się ze sobą niesamowicie często zajmując terytoria znacznie oddalone od swoich ziem pierwotnych.
Grając Rzymem spotkałem Ateny i Macedonię hen gdzieś na Bliskim Wschodzie gdzieś w okolicach Seleucji. Grając obecne Arwernami można spotkać Celtyków na Korysce, Luzytanów władających Sycylią, Wenetów na Bałkanach czy Spartan w Rzymie :mrgreen:
Swoją drogą Rzym to chyba najsłabsza frakcja w kampanii kiedy jest prowadzona przez komputer...
Dlatego właśnie Rzym prowadzę osobiście. A Luzytanie rzeczywiście mieli chrapkę na Korsykę i Sardynie ale dostali kopa na wyjeździe i teraz to ich można szukać w piekle.
Załatwiłem ich ze 120 lat temu !
Witam.Wie ktoś może,czy normalne jest,aby w jednej turze w dwóch miastach 10 budynków zostało zniszczonych(domyślam się że przez wrogiego agenta),z tym że dostałem jedynie wiadomość o dywersji(podburzenie niewolników) w jednym z tych dwóch miast? To normalne czy może jakiś błąd? Pozdrawiam
Panowie Seleucydzi już dostępni :)