Surija
Dzięki Ci Panie, może źle Cię oceniłam, ale teraz to już niczego nie zmieni, żegnaj, mi pora udać się w poszukiwaniu posłuchania u Saladyna
Wersja do druku
Surija
Dzięki Ci Panie, może źle Cię oceniłam, ale teraz to już niczego nie zmieni, żegnaj, mi pora udać się w poszukiwaniu posłuchania u Saladyna
Robert
Wychodzi na to że nie długo przyjdzie nam w bitwie stanąć, przynajmniej chwalebna śmierć to będzie, a może i zwycięstwo? - pomyślał po czym usłyszał słowa Agnes na co podjechał do niej i powiedział cicho - Co się stało ?
Charles de Tournemire
Święte miasto... Wreszcie. Długo czekałem na tę chwilę - odparł przyglądając się temu co widzi, lecz zaintrygowało go spojrzenie konstabla w kierunku dwóch jakiś dam - Panie? Czemu tak przyglądasz się tym dwóm niewiastom? Znasz je?
Bertrand
Ujrzawszy miasto uśmiech zagościł na jego twarzy, Francuz przeżegnał się, i ucałował swój krzyżyk. Wspaniałe to musiało być oblężenie, rycerstwo europejskie szturmujące mury, a wśród nich mój pradziad... wypowiedział ściszonym głosem do siebie.
Spytko:
Czyżby znowu jakąś niewiastę do swej żony podobną zobaczył? Ale zaraz, co to za Charlotte? zwrócił baczniejszą uwagę na zachowanie konstabla.
Adriano
Więc to jest ta Jerozolima. Zaiste cudne miasto.
Zwrócił uwagę na Agnes po tym jak się zatrzymała - Coś nie tak pani?
Katarina
O pani Charlotte.. Szczery uśmiech zagościł na twarzy Katarzyny..... Panie Boemundzi,,, Pozwól, że przywitać pojadę Tę niewiastę za którą tęskniłam skrycie...
Surija:
Samotna niewiasta w obozie, chyba życie ci niemiłe, jedź przy mnie, też do Saladyna zmierzam. Jak szczęście będziesz miała, to może żaden cię nie zhańbi po drodze - rzekł Kasim i nie oglądając się, ruszył stępa wgłąb obozu.
Katarina, Spytko, Charles, Tomasz:
Czy znam... Znam jak nikt inny... Rzekł konstabl, zwracając się po tym do Katariny - a więc moja siostra jest już ci znana... Jedź, przywitaj się z nią.
Zauważyliście, że jedna z dwóch niewiast w drużynie rycerzy zaczęła płakać.
Robert, Adriano, Bertrand:
Boemund... Powiedziała Agnes, po czym zapłakała gorzko.
Wszyscy poza Suriją:
W międzyczasie obydwie drużyny zbliżyły się do siebie, hufiec Baliana się nie zatrzymał, ale konstabl już tak. Tymczasem lazaryci w drużynie, w której jest Agnes i Charlotte, także nie oglądając się zmierzają do Świętego Miasta.
Bertrand
Serce zabiło mu szybciej, przygryzł także wąsa usłyszawszy imię padające z ust Agnes.
Robert
Podjechał do niej i czule położył dłoń na ramieniu mówiąc cicho - Nie czekaj więc tylko jedź mu na spotkanie, Ty chociaż możesz spotkać się z ukochaną osobą,mnie zabrano i taką możliwość......