Aha, no to wybaczcie jestem newbem tutaj w tych modowych sprawach : D
Wersja do druku
Aha, no to wybaczcie jestem newbem tutaj w tych modowych sprawach : D
Kuwa, właśnie chciałem chwalić że już 150 tura, a tu bug wyskoczył podczas tury kompa, bug się dzieje jak Niemcy wysyła dyplomatę do francuskiego zamku w alpach.
Nie pisz posta pod postem własnym, jest opcja edytuj.
Rób częste savy, co kilka tur pod różnymi nazwami.
Cofnij się kilka tur wstecz i spróbuj wczytać, może się uda i tura przejdzie.
Sprawdzaj czy są nowe poprawki do moda, na TWC.
Niestety! sejwa mam dopiero 50 tur wcześniej, poprawki do moda nie wyszły z tego co patrzyłem chyba, chyba będę musiał reinstalkę zrobić i znowu czymś nowym zagrać bo może coś w tym jest że nie zrobiłem zgodnie z wersją instalacji.
CO do posta, to powiem tak, gdybym edytował to nikt tak prędko by się nie zainteresował bo by nie wyskoczyło powiadomienie o nowym poście w temacie, a już nie ma co się czepiać o mini spama gdy temat wymarły ;)
P.S. No chyba że ma ktoś inny pomysł żeby mi naprawić tą turę bo to jakieś 3 dni grania, mam w plecy
Masz tam w okolicy zabójcę, spróbuj zabić tego dyplomatę.
Ew. podstaw tam swojego dyplomatę, może zagada z Tobą. Aczkolwiek, jak bug jest związany z danym regionem to niewiele da.
Usuń plik map.rwm z katalogu base z kampanii w jaką grasz albo wczesna albo Late i wczytaj.
Ogólnie jak ten dyplomata idzie do konkretnego miasta a to powoduje ctd, to marne szanse by się udało grę uratować.
Wczytaj jednak kilka razy, może za którymś przejdzie. Włącz toggle_fow na moment, to niekiedy pomaga.
Próbowałem kilka razy, aż w końcu zablokowałem byle jakimi jednostkami drogę dla dyplomaty do miasta francuzów, to dyplomata po paru sejwach zmienił zdanie i skierował się na terytorium paryża i bug też
mods/ss33/data/campaign/early/world/maps/base/map.rwm ? taka ścieżka ? Nic to nie dało,
Przeinstalowałem grę według wskazówek Marengo i odpaliłem tamtego sejwa i też lipa.
Odpaliłem toggle_fow, i to samo, jednakże nie dochodzi do momentu gdy dyplomata z terenu francji się rusza, tylko NIEMCY ruszają 3 dyplomatami na terenie saksoni i bawarii, następnie jakąś księżniczką na terenie północnych niemiec, a bug się powtarza dopiero jak po tej księżnicze, zwykly oddział łączy się się z innym oddziałem niemiec przy jedynym mieście HRE wrocławiu. I już kampaniowo nie mam wpływu na tamten oddział. Dodam że mam submody takie: early campaign: savage AI, BYG's grim reality II Weak Heretics, Longer Assimilation, Permament Watchtowers, reszty nie odpalałem bo za bardzo nie zrozumiałem co one wnoszą do gry, tak naprawdę to nawet nie wiem co to jest te Byg's grim reality II.
Jakieś kolejne wskazówki ?
Wskazówki są takie, jak na początku rób częste savy, pod różnymi nazwami.
Mod nadal ma bugi i wywala, jak widać na Twoim przykładzie.
Jeśli na modzie robisz savy co 50 tur zamiast co 5 tur, a miałeś na nim wcześniej częste ctd, sam jesteś sobie winien.
Rada, nowa kampania, częste savy i częste sprawdzanie czy są kolejne poprawki, bo jak widać nadal nie naprawili części bugów.
Ew. inna rada, to zagranie w jakiegoś stabilnego moda innego niż SS, do czasu aż go załatają jak należy.
Jeśli jakikolwiek mod ma błędy powodujące ctd, jakich nie da się obejść podanymi w kilku postach wyżej metodami, to nie istnieje, żadna cudowna rada jak sobie z tym poradzić. Pozostaje czekać na kolejne poprawki od Autorów moda czy innych osób z TWC.
No chyba jednak trzeba robić te sejwy, ciekawe czy w ogóle ktoś skończył tą kampanię, bo co będzie załóżmy, jeżeli ten bug jest zawsze w 150 turze i wystartuje załóżmy z innej gry, bede robil sejwy, a zalozmy znowu się pojawi i cofne 5 tur i znowu to samo, możliwe ?Cytat:
Rada, nowa kampania, częste savy i częste sprawdzanie czy są kolejne poprawki, bo jak widać nadal nie naprawili części bugów.
Poleciłbyś jakiś w takim razie mod? Interesuje mnie mapa główna kampanii, tzn chcę żeby był jak największy teren i jak najwięcej frakcji, to po primo,Cytat:
Ew. inna rada, to zagranie w jakiegoś stabilnego moda innego niż SS, do czasu aż go załatają jak należy.
a po secundo inteligentny Ai, tutaj jest boski, jak anglikami wzialem sojusz z HRE to trzymali, aż do buga (150 tur) : D, strasznie mnie to wkułwiało, że w normalnej kampani medival total war 2, te kompy biorą sojusze i potem gdy przekładasz siły w inny rejon mapy to mimo, że im liżesz kapsko to i tak Cie zaatakują, a najbardziej wkułwiało jak zrywali sojusze jakimiś gównianymi oddziałami czy blokując port, w SS to wszystko właśnie jest co potrzebuje, kampania większa i kompy są inteligentniejsze, jedynie co tam mnie boli to, że po angielsku i te pieprzone bugi.
Jeśli są bugi krytyczne, powodujące ctd, to częste savy niewiele pomogą. Umożliwią dłuższą grę co najwyżej, ale w którejś tam turze, będzie ctd.
SS 6.4 jest świetny, ale ja nie zagram dopóki go solidnie nie połatają.
Super modem jest Bellum Crucis 6.3 zwłaszcza z Megasubmodem V + Submod Exara Romanoi 3.0
Świetny jest Broken Crescent 2.3.2.2 + Submod J&K 2.0.
Poczytaj, oba mają osobne działy w Zbrojowni.
Czasem dzięki cofaniu savów udaje się obejść błędy i da radę grać dalej. Ale jak błędów jest dużo, to trafisz na taki jakiego nie ominiesz i koniec kampanii.
W takim razie zobaczę później te mody, najpierw muszę pokombinować z tym ss, bo co dopiero anglią, francje wybiłem, a już bug wtedy się pojawił. Teraz grałem zakonem krzyżackim i w 5 turze się z bugowało bez odwrotu, dodam, że wziąłem submod "G5 emergency Battle CTD fix" tak jakoś skojarzyłem, że chyba ten mod coś naprawia było napisane, ale widocznie chyba nie, co prawda zapytało mnie w 5 turze, czy chce to wyłączyć to potwierdziłem i w następnej turze bug, wyjaśni mi to może ktoś ?