Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Nie mogę narzekać, laptop bardzo dobrze się sprawuję, nawet na najnowszych produkcjach. Co prawda nie można oczekiwać, że będzie wszystko śmigać na najwyższych ale taki Wiedźmin 2 na prawie najwyższych, działał mi na prawdę dobrze, Rome 2 działa na Ultra, przy matrycy Full HD, i rozdzielczości 1900x1080, ścina przy większych bitwach. Ale przy zachowaniu przyjemnej dla oka grafiki, można osiągnąć dobrą wydajność. Co do temperatury, grając parę godzin w Rome obudowa potrafi przysmażyć jaj.. :D Ale nie posiadam podkładki chłodzącej. Laptop jest też dość ciężki, i umiejscowienie portów bywa nie praktyczne. Jedynym mankamentem jest oczywiście wyżej wspomniany dysk, oraz napęd. Dlatego też chcę wymienić dysk na coś szybszego. W razie dodatkowych pytań pisz.
Raczej więcej nie będę miał bo chcę kupić Lenovo IdeaPad Y510p tylko muszę popatrzeć w neonet i mediamarkt czy nie ma tego lapka by go obejrzeć jak wygląda i się sprawuje na żywo.
http://mobilq.pl/laptopy/1333-lenovo...b/-bez_wymiany
Cytat:
Zamieszczone przez Aztec
Co proponujecie? Zależy mi na poprawie wydajności w znaczącym stopniu (o ile to możliwe).
Zależy Ci na poprawie wydajności w znaczącym stopniu? Więc zakup sobie dysk SSD. 1 TB od Samsunga możesz już mieć za jedyne ok. 2100 zł :P
W miarę realnych cenach oczywiście :D
Ja to w ogóle podchodziłbym z przymrużeniem oka do wieści o dobrym działaniu gier na ultra przy 1080p na sprzęcie z GTX660M.
Niby można sobie zainstalować do lapka 2,5'' dysk 7200, tylko różnica nie będzie zbyt duża. Jak pisał Baal tylko SSD daje znaczący wzrost prędkości, ale jak to są spore koszty.
Wiedźmin 2 najwyższe ustawienia( z wyjątkiem uberpróbkowania, płynne działanie gry.
Skyrim, max ustawienia, również płynne działanie.
Napoleon max ustawienia, w miarę płynna rozgrywka problem przy większych bitwach.
Rome 2 nie jest tu chyba miarodajnym przykładem.
Wspominałem przecież, że nie ma co oczekiwać, że na najnowszych będzie świetnie działać. Lecz z własnego doświadczenia wiem, że gry działają bardzo dobrze w porównaniu do ustawień graficznych.
Więc niestety będę musiał pozostać przy obecnym dysku :) Najwyżej zainwestuje kiedyś w PC-eta.
Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
Ja to w ogóle podchodziłbym z przymrużeniem oka do wieści o dobrym działaniu gier na ultra przy 1080p na sprzęcie z GTX660M.
Niby można sobie zainstalować do lapka 2,5'' dysk 7200, tylko różnica nie będzie zbyt duża. Jak pisał Baal tylko SSD daje znaczący wzrost prędkości, ale jak to są spore koszty.
A ta metoda,że się kupuje zwykły dysk,podpina się go pod usb 3.0 i śmiga całkiem szybko? (Przynajmniej tak słyszałem,ja sie nie bawie w takie cosie,a jak jakąś głupote palnąłem to nie krzyczcie :( )
Cytat:
Zamieszczone przez Aztec
Więc niestety będę musiał pozostać przy obecnym dysku
Myślę, że powinieneś najpierw porobić jakieś testy szybkości kopiowania danych (np programem CrystalDiskMark), bo chyba na tym najbardziej Ci zależy i porównać to z testami najlepszych "talerzowców". Dopiero wtedy da się podjąć decyzję czy gra jest warta świeczki. Ale nie spodziewaj się, że 1 TB z 7.2k rpm kupisz za grosze. Nie wspominam już o dyskach 10k rpm (bo i takie są do laptopów a np. 1TB VelociRaptor od WD kosztuje ok. 900 zł).
Cytat:
Zamieszczone przez Kobrax
Chcesz kupić laptopa prawie za 4 tys? Bardzo zależy Ci na laptopie? Za te pieniądze prawdopodobnie miałbyś ok. 2-3 razy wydajniejszego klasycznego PC. Ja w tej chwili mam laptopa, ale następny zakup to będzie zdecydowanie "normalny" PC :) .
Cytat:
Zamieszczone przez Pandrodox
A ta metoda,że się kupuje zwykły dysk,podpina się go pod usb 3.0 i śmiga całkiem szybko? (Przynajmniej tak słyszałem,ja sie nie bawie w takie cosie,a jak jakąś głupote palnąłem to nie krzyczcie )
Chodzi Ci o dysk przenośny. Tak się robi, ale w przypadku interfejsu USB 3.0 i tak zależy wszystko od wydajności dysku.
Ano tak tak...przenośny.Dzięki za informacje.
Nie będę nosił stacjonarki z monitorem, klawiaturą i mysza pod pachą. Nie mam tyle siły. PCta porządnego kupię sobie może po studiach, może. Chce lapka bo jego da się przenosić i zajmuje mniej miejsca.