Cytat:
Formalnie jest nadal katolikiem i widnieje w statystykach, więc to jest jego sprawa ;)
To można by się zastanowić co to za katolik z niego, że robi pośmiewisko ze współwyznawców. Chyba jakiś pozer, bo nie wierze, że gdzieś na kolanie w międzyczasie jak wjeżdżał w tłum przebrany za motyla spisywał rerum novarum ;)
Cytat:
Przypomina o handlu "posługą kapłańską" za srebrniki.
Tzn?
Cytat:
To była wola instytucji Krk, która prawem kanonicznym nakłada obowiązek chrzczenia niemowląt na każdego katolika ;)
Z tego co ja wiem, to jest to na zasadzie akcesu do wspólnoty poprzez chrzest. Jeśli rodzice nie zgłoszą, chrztu raczej nie dostaniesz ale jako takich konsekwencji z tego tytułu nie będzie, poza zablokowanym dostępem do następnych sakramentów.
Cytat:
Nie znam przypadku, niemniej jednak wcale nie oznacza on, że materiał nauczany w szkole nie opiera się na naukowym dorobku ludzkości. Ale masz rację, problem zaczyna się pojawiać gdy do nauki miesza się ideologia - nie ważne, czy nazywa się poprawność polityczna czy religia.
Chodzi o to, że nie da się oddzielić nauki od ideologii - przynajmniej nie w ministerstwie edukacji. Skoro w laickiej Francji tego się nie da zrobić, to w Polsce tym bardziej.
Cytat:
Czy to znaczy, że jedna z postaci jest tym samym co pozostałe dwie?
tak ale wszystkie są sobie równe.
Cytat:
Jeśli się wie, to nie trzeba już wierzyć. Skoro natomiast wiesz, że Bóg istnieje to bez trudu tego dowiedziesz na racjonalnym gruncie :)
Wiarę trzeba umacniać. Poza tym nie mam zamiaru niczego udowadniać ani dowodzić.
Cytat:
:?: , no dobra - powiedzmy. A jak to się ma do biblijnego przekazu?
Napisałem x odpowiedzi temu, że biblijny przekaz to nic innego jak literacki opis stworzenia świata. Nie jest wiążący i nie kłóci się z nauką. W każdym bądź razie dalej nie wiadomo, kto całą materię stworzył ;)
Cytat:
Ale nie na tyle szerokie, by finansować z publicznych pieniędzy bieżącą działalność Krk.
To już zależy.
Cytat:
W końcu jesteśmy potomkami Słowian.
Ale państwowość Polska ściśle łączy się z chrztem. Kto wie, czy gdyby nie chrzest Niemcy nie chcieliby nas siłą nawrócić ;)
Cytat:
We Francji pozwali jedno z pism przed sąd i... przegrali. Polskie "muslimy" pozwały Dodę i wygrały :D
No cóż.
Cytat:
Winy nie zwalam, ale jest to jeden z fragmentów układanki.
bez przesady.
Cytat:
Czyżbyś zaliczał katolicyzm do nurtu lewicowego? ;)
W gruncie rzeczy każdy nurt, który nosi znamiona nurtu społecznego, socjalnego jest w pewnym sensie lewicowy - tutaj raczej konserwatywna lewica.
Cytat:
Nie mówmy czego nie może, tylko co może. Np. może, a właściwie musi bo nie ma za wiele do gadania, płacić podatki na utrzymanie Krk.
No to klasyczna wolność jednostki w ujęciu pozytywnym, nie tak źle :D
Cytat:
Jakiego komunizmu?
Po PZprowskiego.
Cytat:
A czy jest tamą, zależy jak na to spojrzeć, w końcu w ramach tej instytucji szerzyło się obcowanie kapłanów z dziećmi.
Ale to było odgórnie ustalone czy tylko jako incydenty?
Cytat:
Podczas gdy Europa jest ledwo na etapie rejestrowanych tzw. związków partnerskich.
dodaj jeszcze małżeństwa.
Cytat:
Co się tyczy liberalizmu, od czegoś trzeba zacząć, zresztą skoro katolików jest podobno 90% to sami spokojnie sfinansujecie odpór postępowi, bez pomocy brudnych pieniędzy od jakichś tam agnostyków czy innych ateistów.
Wolałbym od czego innego zaczynać liberalizm w Polsce. Kościół w niczym nie przeszkadza.
Cytat:
Mnie zawsze bawi, gdy katolik w ramach swojej moralności przechodzi nad tymi przypadkami do porządku dziennego. W końcu było ich relatywnie mniej niż w innych krajach, więc się nie liczą :) .
Dlaczego miałbym nie przechodzić? W tej kwestii i tak już dużo zostało powiedziane, no i brudy Kościoła są znane. Nie widzę jednak potrzeby przy każdej okazji kajać się za to jak i za każdą inną niegodziwość wyrządzoną przez Kościół w ramach 2000lat praktyki, nie mam na to wpływu. Po drugie od razu zwróciłem uwagę na + korzystania z prawa kościelnego ;)
Cytat:
Z punktu widzenia niewierzącego nic. Z perspektywy katolika natomiast, jest coś na rzeczy :)
Tzn co może być na rzeczy w zjadaniu innych ludzi?