Nie jestem pewien ale ci legioniści są dziwni strasznie. Wyglądem przypominają bardziej jednostki sprzed reformy.
Wersja do druku
Nie jestem pewien ale ci legioniści są dziwni strasznie. Wyglądem przypominają bardziej jednostki sprzed reformy.
Właśnie wyglądają jak legioniści z czasów cezara , a ci z kohorty jak legioniści z czasów wczesnego cesarstwa;)
A to dzięki bo raz tylko widziałem tą jednostkę i niepamiętałem zbytnio - dopisze ją
Propozycje na bitwę historyczną na 4 lutego:
1. Bitwa pod Gaugamelą (Macedonia & Ateny - te jako wojska Greków vs Persowie (tutaj Partia i Pont)).
2. Oblężenie Rawenny (Total War: Attila - Cesarstwo Zachodniorzymskie vs Ostrogoci). - 1 głos.
3. Bitwa pod Istmos (Rzymianie vs Liga Achajska (tutaj widzę pomieszanie rosteru Epiru, Aten i Sparty)).
4. Plateje (Sparta & Ateny vs Persowie (Partia i Pont)). - 3 głosy.
5. Bitwa pod Kyros (Rzymianie vs mieszkańcy Kaukazu - Armenia, Kolchida) - zasadzka - 1 głos.
Z mniej historycznych pomysłów:
1. Oblężenie Ekbatany/Persepolis. Różne nacje helleńskie i wschodnie. - 1 głos.
Jestem za Platejami, bo to może być ciekawe zderzenie bardzo mocnej piechoty i ograniczonej jazdy z bardzo mocną jazdą i ograniczoną piechotą.
Jeżeli chodzi o bitwę pod Istmos, to jestem przeciwny, bo w praktyce oznacza to 3-4 armie rzymskie po jednej stronie - brak różnorodności i ogromna przewaga z punktu wyjścia.
A ja bym chętnie zagrał oblężenie może mało historyczne ale Persopolis lub Ektabany. Rozgrywałem je w kampanii online i miasto jest fajnie przecięte rzeką można to ciekawie wykorzystać ;)
Seba, zarzuciłeś kolejną świetną propozycją. Post będę aktualizować o kolejne propozycje ;)
Ale to tak na przyszłość po sesji dokładniej przyjże się mapie i wymyśle jak fajnie wykorzystać teren i zrównoważyć oblężenie;)
Ja osobiście zagłosuje na oblężenie Rawenny :P
Ja tam popieram bitwę pod Kyros, dawno nie było starcia w terenie górskim, czy też zasadzki. Dobry skład już zreformowanej przez Gajusza Mariusza armii zrównoważyć mogłoby miejsce odbycia się batalii.