Furiusz
Cytat:
Zamieszczone przez Furiusz
Oprócz laickości - a to mi akurat nie odpowiada, tak czy inaczej jest to narzucone. Tobie odpowiada, mi nie, możemy tak się przerzucać. Jest sens?
Jesteś za wprowadzeniem państwa wyznaniowego?
Cytat:
Wydaje mi się, ze można, ale ekspertem nie jestem.
A zatem nawet sam Krk może wybiórczo interpretować dekalog... Warto wiedzieć...
Cytat:
Tak, bo systemy wiary są poświadczone dla okresów przed powstaniem społeczeństw.
Obawiam się, że to niemożliwe, bowiem relacje międzyludzkie musiały istnieć odkąd człowiek żył gromadnie. A z tego co mi wiadomo to funkcjonował tak od początków swego istnienia, gdy nawet jeszcze nie śnił o bogach.
Cytat:
No i? Doskonały to był tylko Jezus
Denuncjację zboczeńców molestujących dzieci nazywasz postawą graniczącą z doskonałoscią Chrystusa? Zaprawdę wysokie standardy moralności utzymywane są w Krk. Wydanie tych ludzi wymiarowi sprawiedliwości to obywatelski obowiązek a nie przejaw doskonałość!!!
Cytat:
,chcesz się teraz przerzucać takimi rzeczami - ty wymieniasz zło/błąd/głupotę w postępowaniu kościoła i jego ludzi a ja w postępowaniu świeckich/laików?
świeckich/laików czyniących zło/błąd/głupotę nie mam zamiaru bronić. Poddam ich krytyce tak samo jak ludzi Krk, czy inych religii/wyznań. Podobnie jak i ja podlegam surowej ocenie gdy sam popełnię zło/błąd/głupotę.
Cytat:
Co chcesz mi udowodnić, ze kościół bywa grzeszny? bywa.
Zatem nie zasługuje na pozycję uprzywilejowaną w państwie.
Cytat:
dokładnie - powołał się na boga, bo tak ludzie jak i on zdawali sobie sprawę, ze moralność wynika z religii.
Obecnie sądy w Polsce wymierzają wyroki w imieniu Rezczypospolitej Polskiej, czy zatem sprawiedliwość wynika z państwa? Nie, pańswo ma obowiązek stać na straży sprawiedliwości i ją zapweniać (w teorii przynajmniej). Podobnie postrzegam relacje moralność-religia. Co więcej niektóre nakazy religii wcale za moralne nie musiały być uważane. I nie mam tu na myśli sztuczki prezentyzmu.
Cytat:
Tak tyle, że Kk oferuje jakąś odskocznie od tej patologii, gdy wszystko zostawimy samym sobie tej odskoczni nie będzie.
Niestety, ale ta odskocznia nie daje zadowalających rezultatów.
Cytat:
Pod tym względem Bóg jest idealny, bo jest wszędzie i widzi wszystko...
... i nigdy nie wymierza kary, w przeciwieństwie do mamusi. Poza tym dziecko powinno zrozumieć a nie bać się kary. A straszenie Bogiem można zastąpić straszeniem Babą Jagą albo Cyganami ;)
Tomsn
Cytat:
pod auspicjami feudałów.
A pod auspicjami papieża i instytucji Krk nie?
Cytat:
Tak, zgadza się - w wiekach średnich byli nimi także oczywiście biskupi. Jednak w tym momencie występowali w roli feudałów właśnie.
Czy ci feudałowie na czas krucjat przestawali być chrześcijanami, a po powrocie stawali się nimi ponownie? istnieje wogóle taka możliwość?
Cytat:
Religia była w owym czasie jedynym dostępnym środkiem propagandowym.
Czyli religia stała się narzędziem politycznym. Jest nim po dziś dzień. Uważasz to za słuszne?
Cytat:
Rozmawiamy o pewnych założeniach, normach i doktrynach - o pewnych całościowych procesach i mainstreamie.
Czy w tych normach i założeniach mieści się również odprawiona przez Grzegorza XIII msza dziękczynna po nocy św Bartłomieja a następnie upamiętnie jej wybiciem okolicznościowego madalu?
Cytat:
Oczywiście ja mogę podać inne na dowód zbrodniczości ateistów,
Podaj, chętnie poddam ich surowej ocenie ;)
Cytat:
o takim Baalu, który dał się nabrać na kości czy wnętrzności przykryte tłuszczem - a śmieszna wydaje mi się ta sytuacja ze Starego Testamentu.
Z tego co pamiętam to Jahwe nie był lepszy ze swoim dziwnie ludzkim - bo wybrednym, gustem względem ofiar. Mam na myśli zdarzenie, w którym bardziej "podobały" mu się ofiary składane przez Abla niż Kaina. Choć odrzuconemu Kainowi do śmiechu nie było. Z punktu widzenia psychologi mażna nawet pokusić się o stwierdzenie, że spiritus movens morderstwa Abla był sam Bóg.
A to są kolejne "wyjątki potwierdzające regułę" :roll: