Moje zdanie znacie 8-) Skoro nie chcecie zakazac krucjat to walki beda zawsze. Aczkolwiek ja zakazalbym takie cos, krucjaty powinny zmierzac tylko i wylacznie w kierunku celu.
Wersja do druku
Moje zdanie znacie 8-) Skoro nie chcecie zakazac krucjat to walki beda zawsze. Aczkolwiek ja zakazalbym takie cos, krucjaty powinny zmierzac tylko i wylacznie w kierunku celu.
w wk 24 za złamanie regulaminu uznane zostało jedynie to że na sekunde wstąpiłem do krucjaty i potem od razu z niej wystąpiłem a zyskałem na tym właśnie darmowe utrzymanie wojsk w walce przeciw Bizancjum, więc podobne ruchy wydają się nie do końca w porządku ale jak to kontrolować?
zresztą może się zdarzyć że mam wojsko idace na krucjatę (jak np. w wk 23) i nagle Węgry i Sycylia (tego jeszcze na 100 % nie wiem ale załóżmy że tak) chcą mnie zaatakować, czy wtedy nie mogę wyjąć z krucjaty wojska i nim uderzyć od razu na oba państwa? w końcu będzie darmowe i będzie miało większy zasięg a jak tego nie zrobię, to wystawię się na strzał...
edit @: jak dla mnie to nie da się przeciwdziałać w krystalicznie czystym wykorzystywaniu krucjat, może zatem aby utrudnić grę państwom katolickim to należałoby zezwolić na udział w krucjacie jedynie państwom, które nie walczą z katolikami, chyba że katolicy pomagaja niewiernym (nie wiem czy mi się wydaje ale chyba to świetna myśl ;)).
Może po prostu państwo biorące udział w krucjacie będzie nietykalne dla chrześcijan? ;) papież SI ekskomunikuje za zaatakowanie krucjatowego państwa.
chociaż z drugiej strony, to bz sensu, bo wojny chrześcijan by sie nie odbywały, każy sobie by szedł na krucjatę/
Gdyby nie to, że Maurowie staną się chłopcami do bicia bez dzihadu, to głosował bym za zakazem. Niestety tak nie jest i dlatego byłem przeciwny. Zreszta ten jeden mój głos by nie przesądził chyba?
Nie wiem czy juz kiedys byla dyskusja na ten temat ale dobrze by bylo gdyby kazdy z nas mial obowiazek w swoich ambasadach wpisac nazwy swoich oficjalnych sojuszy,wojen czy pon-ow,chyba ze kazdy z nas pojdzie na cwaniaka,nie bedzie ich wpisywal i bedziemy sie bawic w przeszukiwanie stron??
Pytanie do Maharbala. Rozumiem, że nowy regulamin obowiązuje we wszystkich kampaniach?
Wspolnie z Rapsodem przygotowalismy patch pod WWmwE. Glownie zmienia on grafike, dokonuje tez kosmetycznych zmian na mapie i w rekrutacji. Dokladny opis zmian ponizej. Powstaly wersje zarowno dla WWmwE 1.0 jak i WWmwE 0.9c
Patch 1.1 do WWmwE 1.0
Download:
http://rapidshare.com/files/344805974/patch_1.1.rar
lub
http://pl.hotfile.com/dl/26856129/01700 ... 1.rar.html
Instalacja:
1. Nalezy usunac plik symbols7.tga.dds z folderu WWmwE-1.0\data\banners oraz pliki stratpage_03.tga i stratpage_04.tga z folderu WWmwE-1.0\data\ui\southern_european\interface
2. Sciagniete archwium wypakowac do glownego folderu medka
3. Jesli po uruchomieniu mapy kampanii zniknal nam interface (slynne "kwadraty"), mamy dwa wyjscia:
- wypakowac pliki gry (glowny folder medka => tools => unpacker => unpack_all.bat). Wymaga to kilku gb miejsca na dysku.
- usunac pliki "shared.sd" i "strategy.sd" z WWmwE-1.0\data\ui. Spowoduje to znikniecie herbow Kijowa, Litwy i Aragonii, ale interface powinien powrocic.
Zmiany:
1. Dodane herby Litwy, Kijowa i Aragonii do menu głównego oraz menu na mapie kampanii.
2. Dodane symbole Litwy, Kijowa i Aragonii na flagach na mapie kampanii.
3. Dodane bannery Litwy, Kijowa i Aragonii na mapie bitewnej.
4. Usunięcie pojawiania się przezroczystego herbu Kijowa w panelu głównym mapy kampanii.
5. Zmiana kolorów głównych kilku nacji na bardziej do nich pasujące.
6. Zmiana kolorów modeli postaci (szpiedzy, kupcy, generałowie itd) dla Litwy, Kijowa i Aragonii.
7. Przeniesienie modelu kapłana pogańskiego z modu Teutonic dla Litwy.
8. Uzupełnione i poprawione karty kilku jednostek.
9. Uzupelnione karty nowych budynkow (piekarnia, dyby itd) i poprawione ich opisy.
10. Drobne zmiany w początkowym rozwoju miast, ilości budynków i kosztach najemników (by Rapsod)
11. Naprawiona Ruska Gwardia Miecznicza (by Rapsod) i dodana ikonka dla niej.
Patch 0.9d do WWmwE 0.9c
Download:
http://rapidshare.com/files/343878400/patch_0.9d.rar
lub
http://hotfile.com/dl/26565380/065f32b/ ... d.rar.html
Instalacja:
1. Nalezy usunac plik symbols7.tga.dds z folderu WWmwE\data\banners oraz pliki stratpage_03.tga i stratpage_04.tga z folderu WWmwE\data\ui\southern_european\interface
2. Sciagniete archwium wypakowac do glownego folderu medka
3. Jesli po uruchomieniu mapy kampanii zniknal nam interface (slynne "kwadraty"), mamy dwa wyjscia:
- wypakowac pliki gry (glowny folder medka => tools => unpacker => unpack_all.bat). Wymaga to kilku gb miejsca na dysku.
- usunac pliki "shared.sd" i "strategy.sd" z WWmwE\data\ui. Spowoduje to znikniecie herbow Kijowa, Litwy i Aragonii, ale interface powinien powrocic.
Zmiany:
Takie same jak w patchu 1.1 + dodane wszystkie ikony z wersji 1.0
Uwagi:
W obu patchach save`y są w pelni kompatybilne, mozna tez grac z patchami w dotychczasowe KO.
W zasadach jest wyżej wymieniony zapis, który właściwie dotyczy "błędu" w grze. Ale czy naturalną konsekwencja nie powinno być dodanie zakazu opuszczania przez statki zablokowanego portu?Cytat:
a) Zabrania się zatapiania statków przebywających w porcie.
Wydaje mi się Amrod, ze możliwość opuszczenia blokowanego portu to bug. Mialem teraz taka sytuacje w wk24, Rapsod blokował mi port a ja moglem z niego wypłynąć na dodatek z armia na pokładzie. Ściągnąłem jeszcze raz sava, odpaliłem ponownie turę i już było w porządku, musiałem przełamać blokadę swoimi okrętami!!!
Co Amrod, dalej Cię boli że sobie wypłynąłem?Jeśli tylko jedna "armia statków" blokuje to można wypłynąć, jak są dwie grupy to już nie mogę.Że jest taki bug to czemu mam go nie wykorzystać. Mówisz że kultura wymaga, ja tu nie widze nic niekulturalnego.