Re: Pytania początkujących moderów
I jeszcze jedno: Zwracać uwagę na dokładność edycji battle_models! Większość błędów u mnie polegała na niezbyt dokładnej edycji tego pliku, głupie pomyłki z cyferkami. Polecam http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=196382 - paczka zawiera "programik" sprawdzający poprawność battle_models i wyłapuje wszystkie głupie błędy. Wymaga środowiska Python.
hellbert to może prześlesz mi swój plik battle_models bo ten programik nie chce mi działać na podstawowej wersji medka, a zrobiłem wszystko tak jak napisałeś a i tak nie wchodzi mi nic :( A poza tym chciałbym też dodać do Francji muszkieterów ale nie wiem jak się za nich zabrać :( :(
JA mój plik battle_models mogę wysłać ale i tak będziesz musiał sobie z niego husytów wykroić. Nie mam już tak wczesnej wersji tego pliku, żeby poszedł na zwykłym medku, cała masa unitów dodanych z Kingdoms:/
Ale husytów możesz sobie dodać także na inny sposób, edytując tylko export_descr_unit.
Taki wpis:
type Hussites
dictionary Hussites ; Hussites
category infantry
class missile
voice_type Heavy
accent East_European
banner faction main_missile
banner holy crusade
soldier Hussites, 48, 0, 1
attributes sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, crossbow
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 3, square
stat_health 1, 0
stat_pri 15, 3, steel_crossbow_bolt, 160, 30, missile, missile_mechanical, piercing, none, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr ap
stat_sec 12, 3, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 5, 9, 0, metal
;stat_armour_ex 5, 0, 0, 0, 9, 0, 0, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 4
stat_ground 1, -2, 3, 2
stat_mental 11, disciplined, trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 18
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 1250, 150, 100, 75, 1250, 4, 310
armour_ug_levels 2
armour_ug_models Hussites
ownership slave, poland
;unit_info 12, 15, 14
zmieniasz na:
type Hussites
dictionary Hussites ; Hussites
category infantry
class missile
voice_type Heavy
accent East_European
banner faction main_missile
banner holy crusade
soldier EE_Crossbow_Militia_ug1, 48, 0, 1
attributes sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, crossbow
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 3, square
stat_health 1, 0
stat_pri 15, 3, steel_crossbow_bolt, 160, 30, missile, missile_mechanical, piercing, none, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr ap
stat_sec 12, 3, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 5, 9, 0, metal
;stat_armour_ex 5, 0, 0, 0, 9, 0, 0, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 4
stat_ground 1, -2, 3, 2
stat_mental 11, disciplined, trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 18
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 1250, 150, 100, 75, 1250, 4, 310
armour_ug_levels 2
armour_ug_models EE_Crossbow_Militia_ug1
ownership slave, poland
;unit_info 12, 15, 14
Zmieniasz tylko model używany przez grę i odpada konieczność edycji battle_models. I najpierw sprawdzasz czy jednostka działa w custom battle a dopiero potem dodajesz ścieżkę rekrutacji do budynku.
Mnie to w pełni odpowiada. Jak możesz to wyślij mi swój plik battle_models na podany adres mailowy wawrzyn4@gmail.com Dzięki za pomoc.
Wszystko już zrobiłem i ładnie śmiga. Ale milicja kusznicza teraz też wygląda jak husyci, a poza tym chciałbym zmienić obrazek w polu rekrutacji bo jest nieodpowiedni. Czy ktoś mi i to może wytłumaczyć ?
Wiele jednostek wygląda identycznie w tej grze, taka już jej uroda. Różnorodność dodają dopiero mody z własnoręcznie robionymi modelami.
A co do ikonek jednostek... data/ui/units. I pokopiować ikonki z jednego katalogu do drugiego np. ze slave do poland
Niestety nie mam takiej lokacji (data/ui/units) na dysku :( :(
Nie ma takiej opcji żeby po prawidłowym rozpakowaniu gry tego katalogu nie było.
witam, gram obecnie w Kingdoms Grand Campaign v4.2 i mam kilka pytań:
1) w jednostce Polish Shooters- na poziomie 2. pancerza tarcza nie ma kolorów(jakby nie było tekstury tarczy przypisanej do tej jednostki). Jak moge rozwiązać ten problem? (Sprawdzałem plik battle_models z plikiem np. z teutonic- wszystko w porządku...)
2) po dodaniu prowincji do frakcji, przez plik descr_strat, trzeba wykasować plik map.rwm z folderu "base" aby nowe kampanie wczytywały się prawidłowo?????
3) w pliku descr_mount, przez zmianę wartości <mass> z np. 3.5 na 4 wzmacnia się siłę szarży jednostki(i czy zmianie ulega wtedy prędkość poruszania się jednostki)?
4) w pliku descr_projectile poprzez zmiane wartości "velocity" dla muszkieterów z 60 85 na 20 48 można przyspieszyć oddawanie strzału?