Re: SUBMODY Do Bellum Crucis 6.3
nowe AI tworzy kilka niespodzianek:
+ wróg wreszcie wpadł na pomysł używania łodzi do desantów
+ wraże armie lepiej rozmieszczają swoje oddziały w strategicznych miejscach
+ wróg szybciej atakuje oddziałami w podobnej liczebności, nie ma bezsensownych szturmów 1 jednostką łuczników na uzbrojony po baszty zamek
+ można spotkać apelację o pokój ze strony przeciwnika co było poprzednio prawie niewykonalne
+ sojusznicy pomagają w zdobywaniu miast i zamków podczas oblężenia sprowadzając swoje posiłki
na minusie
- wróg nadal mota się przy blokowaniu statkami lub małymi oddziałami
- zbyt długo zwleka z atakiem dopóki nie naciuła pełnej chorągwi
- nie atakuje słabo bronionych zamków
- zbyt silne armie rebelii (nie wiem czy jest to wynikiem nowego Ai, ale przed były słabsze)
ogólnie nowe AI jest na DUŻY plus, podziękowania dla autora
Dzięki Nocny, za solidną recenzję tego AI.
I pytanie grasz na pliku descr_faction_standings na poprawę relacji czy na oryginalnym z BC 6.3 ?
Cytat:
Zamieszczone przez nocny
+ wróg szybciej atakuje oddziałami w podobnej liczebności, nie ma bezsensownych szturmów 1 jednostką łuczników na uzbrojony po baszty zamek
+ można spotkać apelację o pokój ze strony przeciwnika co było poprzednio prawie niewykonalne
+ sojusznicy pomagają w zdobywaniu miast i zamków podczas oblężenia sprowadzając swoje posiłki
na minusie
- zbyt silne armie rebelii (nie wiem czy jest to wynikiem nowego Ai, ale przed były słabsze)
hm, a czy nie miałeś wrażenia, że komp rekrutuje lepsze jakościowo armie? Albo, że najlepsze jakościowo armie komp prowadzi ze swoimi najlepszymi generałami? ;) Dzięki za recenzję, wiem, że są wady, ale na tym silniku gry ciężko będzie wyciągnąć więcej ;)
Cytat:
Zamieszczone przez nocny
na minusie
Podpisuje się pod tym co napisał nocny.Z submodem na rosnące relacjie dyplomacja jest teraz bardzo ciekawa, pierwszy raz się spotkałem z taką sytuacja że sojusznik poprosił mnie o dołączenie do wojny w zamian za trybut.Jak pogram dłużej to powiem coś więcej.
Re: Bellum Crucis 6.3 AI 3.0 (nowa sztuczna inteligencja)
Ja też gram z submodem na rosnące relacje, czyli plikiem descr_factions_standings z submodów i na AI Pitera 3.0, oraz mam od niedawna pelne Ai bitewne Germanicu5, jest naprawdę ciekawie na tym AI. Teraz gram Portugalią na VH. Komp dobrze planuje i walczy, potrafi zaskoczyć. Czekam na kolejne opinie tych co grali na nowym AI Pitera wersja 3.0. Proszę zaznaczyć, czy czyste Bellum czy z submodami. Pozdrawiam.
@Araven
Tak, gram na poprawionych relacjach
@Piter
Zauważyłem, że komp rekrutuje elitarne oddziały często z trzema srebrnymi belkami i to dość szybko. Grając Szkocją spotykałem nawet złote jednostki wychodzące z zamku świeżo po rekrutacji. Jest to trochę przegięte, ale ogólne zmiany są na tyle dobre, że nawet takie przypadki nie przeszkadzają. Pozostaje tylko problem podpisania pokoju. Wykoszona nacja nie chce zgody na pokój nawet jak zostanie z jednym obleganym zamkiem. Ten problem nie został rozwiązany chyba w żadnym z modów.
Ostatnio pograłem na czystym MTWII (bez kingdoms) i zostałem mocno zaskoczony AI w tym wydaniu. Jest na prawdę bardzo dobre.
Poziom doświadczenia oddziałów szkolonych przez AI zależy od poziomu trudnosci kampanii, a nie od AI strategicznego na jakim gramy. No jak AI jest mocno zmasakrowane to się u mnie godzi na pokój zwykle.
Edit: Teraz z innej bajki, ma Ktoś wypakowanego MEDKA II ?, jak tak potrzebuję plik descr_campaign_ai_db i descr_strat, ale najbardziej ten pierwszy. Prosiłbym o wstawienie na sendspace lub podobny serwer. Z góry dziękuje.
heh, AI z podst. ma duże wady dot. dyplomacji :) Poza tym w takim bellum może się zachowywać inaczej, bo w podst łatwiej zdobywać zamki itp, a przez to, że w bellum jest dużo trudniej AI może się gubić ;) AI z podstawki i z królestw są b. podobne :)
Co do jednego zamku to wina wysokiej sakiewki króla, nawet gracz na trudnym ma 5000 dlatego mając mało terytoriów można mieć duże armie przez co komp nie zgadza się na pokój gdyż mając silną armię może liczyć na to, że odbije trochę ziem ;)
No gdzie te opinie o AI? 88 pobrań, a opinii kilka.
Ja zauważyłem że na full bez fortów komp sam je stawia przy stregicznych przejściach na mapie np mostach. I bez tego sub moda miałem tak że komp rekrutował w do armi bardzo dużą ilość konicy teraz armie są bardziej zbalasowane. No i potrafi robić wkońcu desant. Jak zobaczyłem anglików przy mojej norweskiej stolicy to był szok. Gram na polepszeniu dyplomacji i nowych statystykach.