Re: Ogniem i Mieczem II: Nihil Novi
Jeżeli chodz i szlachtę/jazdę polską walczącą "na piechotę" to takie żeczy zdażały się tylko w sprzyjających warunkach:
1 Warszawa 1656 gdzie pancerni jako dwódcy zostali przydzieleni do jednostek chłopów i wspólnymi siłami odbili stolicę z rąk Wittenberga,
2 1694 Hodów gdzie husaria i pancerni w sumie 400 szabel opierało się czambułom tatarskim zgodnie z przekazami tatarzy tam się też spieszyli a w dodatku mieli przewagę 100 do 1 po bitwie okazało się że naszych kilku zgineło a pozostali co do sztuki byli ranni (ale zwycięzcy)
3 wszelkie obrony twierdz, tam po jakimś czasie wszyscy przymusowo byli spieszeni (bo konie pozjadali)
4 najczestrzy z przypadków czyli bijatyka w karczmie ;)
Co do wzorowania się na szlachcie kozacy pieszo walczyli bo konie były drogie
ps Chmura brawo!!! Podoba mi się twój projekt (głównie ze względu że Zamość zobaczyłem ;) )
przewagę 100 do 1...
Aha. :D
Zależy kto podaje siły, jedni dają pod Hodowem 25000 tatarów, inni do 70000. Jan III Sobieski podawał 40000 tysięcy. Polacy bronili się zbyt zawzięcie, więc Tatarzy zwyczajnie sobie ich olali i ruszyli łupić dalej.
http://www.kresy.pl/kresopedia,historia ... hodow-1694
Jedno jest pewne, przy moich statsach nie musieli by się kryć po tych chatkach :)
Żeby nie było zbyt cicho to z wielką przyjemnością chcę przekazać, że bitwy historyczne użytkownika Pafnucy zostały dołączone do Nihil Novi :D
viewtopic.php?f=496&t=12530
W razie potrzeby zostaną też lekko zmodyfikowane, jeżeli po nowym balansie będzie zbyt wiele zmian :)
Hurra, wreszcie ktoś coś napisał!
Może jakiś skrypt, by po wygranej/przegranej bitwie do/ze skarbca przybywało/ubywało czerwonych złotych? ;)
Pomijając kwestię, że na skryptach nikt się nie zna, to czy aby ten skrypt nie jest głównym winowajcą braku stabilności w Stainless Steel?
Dziś wstawię nowy materiał dotyczący nowego działania rajtarów/kirasjerów.
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Kolejna świetna wiadomość z placu boju, która chyba będzie czymś nowym w modach do Medievala :D Udało mi się sprawić, aby strzelały nie 2, a aż 3-4 szeregi muszkieterów! Najpierw strzela szereg 1 i 2 jednocześnie, potem oba kucają i salwę oddaje szereg 3 i część 4, potem w zależności od prędkości wstawiania strzela szereg 1, następnie 2 i 3 itd. W każdym bądź razie wreszcie nie trzeba będzie rozciągać muszkieterów w długie linie! :) Wyważam teraz także muszkiety, aby np: w walce z husarią były słabe z dużej odległości, jednak mordercze z bardzo bliska :)
Usprawni to także AI, które nigdy nie rozciąga mocno swoich muszkieterów, a teraz także i strzelcy AI nabiorą większej skuteczności :)
Bym był bardzo wdzięczny jak bys wrzucił plik z tymi zmianami, albo powiedział gdzie co trzeba zmienić żeby muszkieterzy strzelali wiecej jak dwoma szeregami.
Spokojnie jak jest napisane że się da to znaczy że tak jest, jedyne co MY musimy zrobić to cierpliwie poczekać i samemu osądzić.
I tu moje pytanie się pojawia: kiedy ???