MisterDiego27 skończ ze spamem, mod ma oddawać realia i wrzucanie dobrych pomysłów popieram, ale jakieś "dziwne" potraktuję na przyszłość jako spam
Wersja do druku
MisterDiego27 skończ ze spamem, mod ma oddawać realia i wrzucanie dobrych pomysłów popieram, ale jakieś "dziwne" potraktuję na przyszłość jako spam
To teraz na serio. Z nudów zrobiłem... szkic? Jednostki (może zdjęcia będą na dole ;D) Może się spodobają autorowi moda. I tak wiem że nie umiem rysować. (sory za spam)
Ogólne statystyki prezentują się tak:
Żołnierze = 60
Atak = 8 lub 10 ;)
Premia Szarży = 2
Łączna Obrona = 18
Pancerz = 6
Wprawa w Obronie =4
Tarcza = 10
PREMIA DO WALKI W OTWARTYM TERENIE
PREMIA DO OBRONY PRZECIWKO ŁUCZNIKOM.
Załącznik 1058
Załącznik 1060
Załącznik 1059
Co do liczebności, to mam zamiar wprowadzić pewne zróżnicowanie regionalne, frakcje polskie czy niemieckie będą miały liczniejsze oddziały jazdy niż Prusowie czy Skandynawowie, ale oni z kolei będą mieć większe oddziały piechoty. Do tego jak już wspominałem przy preview jednostek polskich, zarówno piesze jak i konne jednostki rycerstwa będą liczyć po tyle samo wojaków. Rycerstwo, nawet te nieco biedniejsze, będzie miało o wiele większą wartość bojową niż milicje czy najemnicy, ale ich utrzymanie będzie znacznie droższe, co chyba nie jest jakimś bardzo innowacyjnym pomysłem ;) Oczywiście postaram się zachować jakiś balans, żeby nie było znanego z podstawki Medievala2 rozjeżdżania wroga jazdą i łapania setek jeńców :) A raczej postara się o to ktoś inny - muszę znaleźć jakiegoś speca od balansowania statystyk jednostek, bo to trochę skomplikowana kwestia, a ja i bez tego mam masę roboty.
@MDiego
I tak rysujesz lepiej ode mnie :) Doceniam starania, ale chyba jednak poszukam inspiracji w ikonografii i innych źródłach historycznych ;)
Ale ładnie narysowałem? xD
Zapomniałem dopisać że Krzyż ma symbolizować Krucjatę przez to ta jednostką tylko podczas niej mogła by być rekrutowana. Jako taki ala najemnik. ;)
@HellVard
Szkoda :D
Ja bym mógł się zająć statystykami jednostek jak chcesz. Grałeś może w moda MXL albo Bellum Crucis ze statystykami KAM-a? Tam według mnie jest ideał, bym się zapewne wzorował. Tylko musiałbyś mi dać pewne wytyczne (jeśli oczekujesz wprowadzenia jakichś rozwiązań, a jeśli pozostawisz wolną rękę... Ok ;)).
Dzięki za propozycję Lwie :) Z pewnością z niej skorzystam, ale jeszcze nie teraz. Nie ma sensu brać się za balansowanie statystyk, dopóki nie ma się kompletnej listy jednostek :)
A jak będzie wyglądało Cesarstwo Rzymskie?
Nie widziałeś listy frakcji na pierwszej stronie? Podzielone na kilka rodów + Hanza ;)
Widziałem tylko jak to dokładnie będzie wyglądało? Będzie jakiś jedno miastowy cesarz Habsburg a reszta to będą jego wasale?? :D
Habsburg to był wtedy jeszcze mały pikuś :P Planuję skrypt, który będzie symulował wybór cesarza spośród frakcji niemieckich wyłączeniem Hanzy.