1mo. Włócznią nie rzuca się, bo nie jest do tego stworzona.
2do. Miota się dzirytami albo oszczepami.
3to. Jak mniemam byłbyś spokojnie się poruszać i miotać oszczepami mając ich tuzin albo dwa przy sobie?
Wersja do druku
1mo. Włócznią nie rzuca się, bo nie jest do tego stworzona.
2do. Miota się dzirytami albo oszczepami.
3to. Jak mniemam byłbyś spokojnie się poruszać i miotać oszczepami mając ich tuzin albo dwa przy sobie?
Twórca tego moda próbóje oddać realia pola bitwy jak najdokładniej na ile to pozwoli silnik tej gry. Wątpie by jednostka rzucająca lekkimi włóczniami, lub oszczepami nosiła ich całe naręcza na polu bitwy. 4-5 szt to jest jak najbardziej do przyjęcia tym bardziej, iż są one w tym modzie dość skuteczne.
Legioniści rzymscy mieli regulaminowo chyba tylko 2 pilum, ale one raczej ciężką bronią miotaną były 4 do 6 dzirytów, to max wg mnie.
Moja irytacja ilością oszczepów jakie mogą mieć przy sobie żołnierze wynika z faktu, że obecnie są one chyba aż za bardzo skuteczne. Po prostu jednostki strzeleckie bardzo szybko tracą amunicję i do końca bitwy stoją bezczynnie. A jak wiadomo czas trwania bitwy się bardzo wydłużył dość znacząco. Ostrzał powoduje również bardzo szybkie złamanie morale.
Jak dla mnie dobrze by było gdyby obrażenia oszczepów zmniejszyć 2 lub 3 krotnie, a w zamian dać oszczepnikom 2 lub 3 razy więcej amunicji.
"3to. Jak mniemam byłbyś spokojnie się poruszać i miotać oszczepami mając ich tuzin albo dwa przy sobie?"
Nie. Powiem kontrując, że ja nie dałbym rady maszerować z takim obciążeniem jak rzymska piechota, ani w takim tempie jak oni. Czy to znaczy, że oni tak mogli szybko maszerować?
Przecież to tylko gra i ma swoje uproszczenia. Przecież na polach bitwy zawsze były jakieś jednostki pomocnicze, do których należało uzupełnianie amunicji itd.
Może jakiś dział dla DeI, bo mod nam wyrasta na najlepszą modyfikację pod Rome II?
Kolejny update wyszedł. Tym razem oberwało się mocno artylerii.
Gra ktoś może z DeI oraz modem zmieniającym UI od Grudge'a? Bo od jakiegoś czasu nie wyswietla mi się ten poprawiony interfejs.
Patch 0.5b:
NIE TRZEBA ZACZYNAĆ NOWEJ KAMPANII ;)
Cytat:
Reworked Artillery to be much less accurate (Onager the less accirate, Ballista medium, Scorpio the most) and so much less powerful to kill people; the only real solution to the problem, however, was to remove the bouncing feature from artillery because reducing too much accuracy to make artillery behave balanced with infantry created issues with breaking walls (there's no a separation in the engine between accuracy on walls and units, so if you give too much penalty to accuracy it will take years to bring down a wall)
Removed explosive shots from Artillery
Removed Giant Ballistas from the Campaign
Barbarians now have Artillery only on Tech 4 and no Large Onagers
Corrected issues with missile units having reloads not tied to the lowered melee attack speed (this caused missile units to be more powerful than they should have been)
Tweaked accuracy on certain missile weapons (especially Javelins)
Redistributed active Shield Wall formation (the one that can be used also by the AI) correctly to units that should have it (all disciplined units) and removed it from those that fight in an un-disciplined manner
Reduced mass and HP on Chariots: they should be more balanced now
Fatigue now also lowers acceleration speed so that fresh units can retreat easier from exhausted ones
Czy którykolwiek z twórców DeI mówił coś na temat usunięcia podpalania bram podczas oblężeń? Teraz AI jest tak głupie, że staje pod bramą i rzuca pochodniami - a jeśli zacznę wyprowadzać jakąś jednostkę typu tłum i zatrzymam w połowie to brama będzie cały czas otwarta i nie spłonie. Głupki będą dalej rzucać w otwartą bramę a garnizon / wieże spokojnie ich wystrzelają.
A swoją drogą dział dla DeI to świetny pomysł :)
Muszę znowu podzielić się moimi wrażeniami. Wczoraj grając Brytami, musiałem wykonać dosyć skomplikowany manewr flankowania. Skomplikowany bo trzeba było ostrożnie wycofać z walk część wojsk z "wąskiego gardła" czyli przeprawy, i kazać im gibać kawał drogi do odległego mostu (obrona mostu nie nadawała się do ataku z flanki i ledwo zipała po udanym blokowaniu wrogiego flankowania), a potem przez most kawał spowrotem drugim brzegiem rzeki i na koniec zaatakować plecy wroga uwikłanego walką na przeprawie.
W realu trwało to 10 min. No i manewr się udał, wróg pękł gdy wjechałem mu w plecy.
Śmiem twierdzić, że gdyby nie spowolnienie rozgrywki dzięki modowi, to taki manewr nie miałby sensu, bo walka by się skończyła zanim by dobiegli. :D
Także fajnie się gra coraz bardziej. :)
Czy mod DEI działa z polską wersją językową? Próbowałem w niego zagrać, ale nie wyświetla mi napisów do rzeczy które dodaje mod, chodzi o budynki, surowce, cechy generała itp. Nawet angielskie napisy się nie wyświetlają, po prostu nic i troche trudno tak grać gdy do końca nie wiadomo co jest co i jakie korzyści daje. Moda instalowałem poprzez steama.