Opis, że małżonka jest z Polski jest w export-vnvs w folderze text, a dotyczy to Piastów małopolskich bo to linia panująca w Polsce, nie wiem czy dla niepanującej linii da się takie coś uczynić
Wersja do druku
Opis, że małżonka jest z Polski jest w export-vnvs w folderze text, a dotyczy to Piastów małopolskich bo to linia panująca w Polsce, nie wiem czy dla niepanującej linii da się takie coś uczynić
Też tak myślę że to zależy jaki ród na początku gry panuje, zaraz sprawdzę i zrobię podmiankę na Mieszka Starego i zobaczę czy jak wyswatam jego córkę z gienkiem to bedzie ta cecha.
Edit:
Coś mi wywala i nie mogę sprawdzić, ale zapewne tak to działa. W takim razie to co planowałem nie wyjdzie, można tylko dla panujących na początku rodów tak zrobić, ale nie wiem czy to jest sens.
Bugfixera masz Ordenus? Ale ty maiłeś pliki pozmieniane, chyba musisz walnąć reinstall.
Spokojnie, testowałem na BC6 i zrobiłem sobie kopie. Chciałem pokombinować w drzewku rodziny, ale na BC6 z tymi różnymi kampaniami.. dałem sobie zresztą spokój.
Witajcie.
Czy ma ktoś może jakąś poprawkę lub łatkę dla Polski? Wybaczcie ale jak widzę na tarczach średniowiecznych wojowników orła z obecnej RP to zbiera mi się na pawia. Nie wiem kto to dokładnie robił ale dla kogoś, kto bardzo ceni sobie detale i lubi grać dopracowanymi jednostkami to po prostu koszmar. Chętnie przygarnąłbym ww. pliczek gdyby ktoś posiadał.
Szkoda, że nie zrobili Polsce w Bellum takich jednostek jakie są w SS 6.4 (szczególnie niektóre).
Pozdrawiam.
Można by popróbować dostosować niektóre elementy graficzne z "megasubmoda do BC 6.3" do BC 7. Tylko kto się na tym zna? Starzy wyjadacze jak Mietek, Aramegil, Hellvard czy exar albo nie mają czasu albo już się przestali udzielać w tym wątku.
Panowie nie wiecie jak można zmiejszyć osady w BC7, jak wiecie większość osad jest albo większym miasteczkiem albo zamkiem. Ja chciałbym zmniejszyć kilka osad, pozmieniałem poziomy murów w pliku descr_stat ale chyba nic nie zadziałało:( Wie może ktoś jak to zrobić?
Musisz zmienić osadzie rangę np: jeżeli zmieniasz miasto na większe miasteczko musisz wymazać słowo "city" na "large_town" i jednocześnie zamienić "stone_wall" na "wooden_wall". I tak dalej.
Skeletoon poradziłeś sobie? Map.rwm po zmianach usuń z kampanii i nowa kampania konieczna.
Spoko Panowie wszystko śmiga, wielkie dzięki za pomoc:D
Ja też bym wolał rozwijać osady od podstaw. Obecnie w większości chyba frakcji mamy już nieźle rozbudowane osady i do tego możliwość rekrutacji najlepszych wojsk. Słabe to trochę. Jeśli nawet to nie jest historyczne to wolałbym rozwijać osady od najmniejszych a tylko np. stolice zostawić na takim poziomie jakie obecnie są.
Możesz zatem Skeletoon podzielić się swym dziełem? Z chęcią bym wypróbował :)
Mam pytanie, czy jest możliwe aby zmienić tarcze dla spieszonych polskich rycerzy na okrągłe bądź normańskie, ponieważ w 12 wieku rycerstwo Polskie nie używało takich tarcz i trochę mnie to drażni.Oraz czy da się jakoś wstawić do Bellum Crucis jednostki z innych modów ponieważ w grze jest ich trochę przy mało.
Dać się da na pewno, ale potrzebna osoba, która to kmini :) Być może wystarczy wykorzystać już gotowe z innych jednostek - wtedy trzeb pogrzebać w pliku battle_models.modeldb (i być może w jeszcze innych) w katalogu unit_models. Jeśli trzeba robić od zera to sprawa jeszcze bardziej się komplikuje, bo chyba potrzebny jakiś grafik.
Jednostki z innych modów również można wstawić, ale tak samo jak wyżej - potrzebny ktoś kto się na tym zna :) Na pewno są to Hellvard i exar, nie wiem kto jeszcze. Do Bellum 6.3 to oni wstawili jednostki z innych modów.
Mam pewien kłopot, otóż nie mogę budować kościołów tzn nawet nie ma ich ikonki w menu budowy. Mogę je budować tylko w krajach prawosławnych. Nie wiem co się stało, owszem zmieniałem troche w pliku descr_stat i export_descr_buildings ale tylko budynki wojskowe. Ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dziękuje za pomoc.
Co do tych osad, to zmniejszyłem o poziom niżej czyli town i wooden castle (bo najmniejszy chyba nie działa) tylko niektóre typu Abo, Sidijmasa, i jakies 20 innych, ponadto prawie wszystkim osadom zmniejszyłem populację.
Sprawdź czy sama zmiana wielkości osad w descr_strat wpływa na możliwość budowy kosciołów, przywróc więc export_descr_buildings sprzed swoich zmian i usuń map.rwm z kampanii w jaką grasz.
Jak to nie wpływa na kościoły a nie powinno, znaczy coś zepsułeś w EDB.
Ech te kalectwa from western europe. Mod powstał 6 miesięcy temu, pół roku!, a te patałachy nie mogą sobie przetłumaczyć na angielski. Przedwczoraj w końcu się zdecydowałem zrobić megasubmoda dla graczy nie polsko-języcznych, czyli muza, moje obie wersje EDU (light i heavy że się tak wyrażę) i AI Pitera. No ale to wszystko byłoby niewiele warte jeśli te mongoły nie miały by jęz ang. Więc spróbowałem przetłumaczyć. Wziąłem wersję ang z BC 6.3 i zabrałem się do roboty. Po 8 godzinach miałem niemal skończone... a oni tam płaczą na TWC, pytają kiedy będzie, ktoś tam się podjął, ale chyba odpuścił, potem inny się zabrał to nie może od 3 tygodni zrobić bo pisze że pracuje dużo. Wystarczyłoby 5 chętnych, każdy poświęciłby raptem 2 godziny i byłaby wersja ang. Szkoda gadać, trza brać polską jazdę i najechać te zachodnie włości, bo jak to takie leniwe to się ich podbije w mig ;)
W międzyczasie Piter podrzuci nowe AI i wypłyniemy z tym na suchego przestwór oceanu :)
P.S. Araven - mogę dorzucić do tego te zmiany dające szybsze księżniczki, zmiany w EDB i inne, które są też w naszym megasubmodzie?
Jasne, dorzuć to. Miałem zaproponować to jakiś czas temu byś dał muzycznego im. A żadnego nowego fixa nie ma?
Nie ma. Mało osób poza Polakami i Włochami gra, więc mało osób zgłasza im błędy. Poza tym wątek do zgłaszania błędów jest tylko na mtwitalia, po Włosku.
No to wino wjedziesz im na ambicjęxD W sumie jedyny bug to te księżniczki Przecinek, w relacjach z kampanii dziś postaram się wrzucić co i jak wygląda bo już ładna tura na liczniku.
Edit: wino jak już będziesz ich uszczęśliwiał submodem, zaznacz niech zabijają ojców Przecinków, i może wspomnij w ogóle na TWC o tym bugu
Ok, udało mi się zainstalować, razem z megasubmodem czy jakoś tak :P. Jak narazie śmiga ładnie, świetna muzyka filmowa. Nie kumam jeszcze jak działają te statki kupieckie ale spokojnie połapie się później. Interesuje mnie czy jeszcze coś macie zainstalowanego, zmienionego w plikach aby gra była lepsza (oprócz tego megasubmoda i bugfixa oczywiście)? Da się zmienić aby wyświetlało rok, a nie liczbę tur?
Są poradniki do BC 6.3, aktualne i do BC 7.0 także co do flot handlowych. Poszukaj w dziale Bellum.
Jak na razie gra mi się fajnie, klimatycznie, aczkolwiek kary za oblężenia i przebywania na obcym terenie dają się mocno we znaki. Czy można zmienić dziedzica? I raz jeszcze zadam pytanie odnośnie wyświetlania roku. Na screenach u każdego widziałem wyświetlany rok, a przy nim, w zależności od pory roku, słońce bądź płatek śniegu. Widać to po lewej stronie interfejsu, natomiast po prawej, nad przyciskiem kończącym turę, jest wyświetlona liczba tur. Problem w tym, że u mnie nie pokazuje roku i pory roku. Czy coś trzeba zmienić w plikach aby ta opcja była wyświetlana?
Przeniosłem potrzebne info do działu Poradników Sadam86
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...988#post339988
W BC 7 wprowadzono możliwość zmiany dziedzica (choć my już to zrobiliśmy w megasubmodzie do BC 6.3).
Kary możesz sobie zmienić, podałem Ci gdzie to się robi. Podałem też gdzie zmienić tury na lata, ale mod przeniósł, poszukaj.
Panowie no za nic w świecie nie mogę przenosić świty między generałami klikam ppm w gienka z którego chcę przenieść no astrologa naciskam LPM na tego astrologa przenoszę go na fotografię innego gienka i nic się nie dzieje .
Coś źle robię czy jak?
Niektórych nie można przenosić. Większość da radę.
Sprawdź czy ten któremu chcesz przekazać astrologa nie ma już 8 ludzi w świcie.
Mongołowie pojawiają się tylko jeden raz w kampanii (gdzieś koło 1223 roku) czy jeszcze potem komp im coś dorzuci? Pytam bo mam teraz 1260 rok a oni całą siłę zmarnowali na walkę z Turkami, gdzie dostali mocno po dupie i teraz zastanawiam się czy oni w ogóle będą dla mnie zagrożeniem.
Są trzy rzuty jak w BC 6.3, pierwszy jakoś 1212 płn-wsch., potem po 20 turach na Kaukazie i znów po 20, gdzieś koło Bagdadu, tylko dwa następne są mniej liczne, coś po 8 flag.
Czyli u mnie już się nie pojawią, hmm szkoda, bo teraz to oni dostają baty od Bułgarów.
Fakt na nowym EDU wino jeśli masz wgrane wytrzymują max 100 tur.
Może dać im większą sakiewkę?
Daj, w sumie już gdzieś to się przewijało, że są za biedni.
Koniecznie, sakiewka z 25.000 i kasa na start ze 3 miliony, to namieszają.
Sakiewkę to mają teraz 25 tysi, w megasubmodzie dla zagraniczniaków dałem 65. Kasa startowa 500000, za mało?
Ja nie mam plików z ostatniej instalki. 3 miliony bym dał, tak było w Megasubmodzie V na 6.3 i ok było, a sakiewkę na 35.000. Mongołowie maja być zagrożeniem jakim byli w historii, teraz szybko bankrutują i padają.
To chyba lepiej sakiewkę większą, niż kasę startową. Kasa startowa prędzej czy później zostanie przejedzona, sakwa 65 tysi chyba nie.
Swego czasu, wstrzymałem epicką kampanię Rzeszą Niemiecką.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany zamieszczam zapis.
Z całą pewnością będę kontynuował, moim błędem w tej że kampanii, było nieprzygotowanie na zmiany Pitera. Nie mam słownie żadnych agentów dywersji. Co nie jest problemem, prawde powiedziawszy. Choć kilku notabli zginęło ( respekt dla Pitera).
Uploadowałem zapis, gdyż sytuacja geopolityczna dla mnie jest wielce satysfakcjonująca, rozegrałem dziesiątki wybornych batalii.
https://www.sendspace.com/file/e5zcd3
- bardzo trudny
- AI Pitera
- AI Germanicusa z hardcore addonem
Jaka masakracja! Czego się dowiedziałem o historii i geografii dzięki pracy nad spolszczeniem, to chyba lata nauki w szkołach mi nie dały, poważnie! Nigdy co prawda omnibusem nie byłem z tych przedmiotów, ale coś tam człowiek się uczył. O ludach, o regionach (obecnych i historycznych), miastach, królestwach, kalifatach, bitwach, o znanych oddziałach (jak np. almogawarzy, farysi itp.), o powstawaniu państw, o ich zależnościach i konfliktach, o władcach i walkach o władzę, o rozwijającym się handlu, szczególnie morskim w rejonie Włoch itd. itp., to jest nie do opisania! Właśnie skończyłem tłumaczenie Państwa Kościelnego. Kopara na podłodze. Donacja Konstantyna - dokument na którym opiera się władza tego tworu państwowego został sfałszowany :) Kosmos.
Na pewno część z Was wiedzę takową posiada, część pewnie nawet bogatą, ale ja poszerzyłem ją o lata świetlne :) Zajawka jak Wuj! Wiadomo, że podręcznik do historii to to nie jest, ale podstawy jakie daje są niesamowite. Tłumacząc wiele rzeczy widząc nieznane dotąd mi hasła doczytywałem bardziej szczegółowe informacje z nieprzebranych źródeł internetu i jeszcze więcej się dowiadywałem. Normalnie cuda na kiju.
Krótko mówiąc, praca nad spolszczeniem daje mi mnóstwo satysfakcji, bo dowiaduję się niesamowicie dużo nowych rzeczy o czasach, które były niezwykle ciekawe :)
Tak więc jak skończę tłumaczenie zachęcam Was jeszcze bardziej do czytania opisów Państw i jednostek, wielu fajnych rzeczy można się dowiedzieć :) Wielu informacji co prawda nie daje się zamieścić w kilku czy kilkunastu zdaniach, ale zawsze to jakieś podstawy, które ciekawscy mogą sobie poszerzyć. Ci mniej ciekawscy dostaną bardzo ciekawe i istotne informacje, które na pewno będą cenne podczas gry.
Ok, po Papiestwie jest Polska, ją już robiłem, zatem Królestwo Portugalii - nadchodzę!!!
Coś dla mnie, uwielbiam historię :)
Historia jest szczególnie ciekawa bo prawdziwa - polecam artykuły z zamkniętego już blogu http://blogbiszopa.pl
Co do Donacja Konstantyna to Kościół Katolicki uznał jego fałszywość w XIX wieku, ale papieża uznano formalnie za głowę Kościoła Powszechnego już w 4 wieku - szczegóły na http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?p=351046
Świat stoi na spiskach, a Kościół jest jedną z niewielu instytucji, która ma właściwości samooczyszczania i ulepszania, co pozwala mu trwać dłużej od wszystkich innych organizacji ludzkich.