Nazwa się zgadza, ale gdzie Ty wyczytałeś resztę tych, za przeporszeniem, pierdół?
Wersja do druku
Nazwa się zgadza, ale gdzie Ty wyczytałeś resztę tych, za przeporszeniem, pierdół?
Jeśli moja Encyklopedia to pierdoły i Wikipedia też to Ja nie wiem skąd ty wziąłeś ten samolot, wszystko co napisałem wcześniej to prawda może nie to z Hitlerem bo to była moja własna dygresja ;)
Czy ja wiem? Skąd np. ta wzmianka o napędzie odrzutowym - widzisz tam gdzieś miejsce na silnik odrzutowy? Pomijając już śmigło, jednoznacznie wskazujące na napęd tłokowy ;) Uzbrojenie w trzy działka nie było niczym specjalnym pod koniec wojny, a mówiąc o myśliwcach alianckich, myślałeś zapewne o amerykańskich - wszak Anglicy i Rosjanie też stawiali raczej na broń większego kalibru. A do produkcji nie wszedł nie dlatego, że został zarzucony, ale dlatego, że czasu zabrakło (i, coby było śmieszniej, pod sam koniec wojny był jednym z programów o najwyższym priorytecie). No ale dobra, nie będę tu mędrkował, wiem o nim tyle, co wyczytałem w nTW - Twoja kolej ;)
http://img837.imageshack.us/img837/183/54453883.jpg
Jest to prototyp czołgu którego zrobiono jedynie drewnianą makietę, jeśli będzie za trudne mogę zmienić.
A z tym napędem odrzutowym to nie wiedziałem, myślałem że ma napęd odrzutowy zmyliły mnie to coś na skrzydłach :roll: . A co do broni to Amerykanie jak i Anglicy w swoich samolotach i nawet słynnym Speedfighter używali karabinów maszynowych które w porównaniu z działkiem zadają mniejsze obrażenia, a z Ruskami to nie wiem czy używali działek czy karabinów.
To są chłodnice, w kolejnych wersjach zresztą przeniesione ze skrzydeł pod silnik ;)Cytat:
Zamieszczone przez Knecht
Co do Anglików, to się nie zgodzę - już późne wersje Hurricane'ów i Spitfire'ów uzbrajano w działka kosztem karabinów maszynowych, i trend ten utrzymał się dłużej - vide np. Tempest czy Typhoon Mk IB (po 4 działka 20mm).Cytat:
A co do zagadki - Czołg średni wg. projektu BBTBr.Panc., tzw. TP20/25?
Tak zgadłeś, szkoda że czołg nie powstał :cry: gdybyśmy mieli z kilka dywizji tych czołgów to wojna w 39 wyglądałaby inaczej. Ten model miał mieć działo kalibru 75 mm co za tym idzie że zniszczyłby każdy Niemiecki czy Sowiecki czołg w 39.r. a do tego miał mieć dwie wieżyczki z km co sprawia że mają większe pole ostrzału. Jedynie jakie czołgi po stronie Niemieckiej mogły go zniszczyć to tylko Pzkpfw IV który ma tego samego kalibru działo, może Pzkpfw III też mógłby zniszczyć 20-25 TP ale musiałby blisko podjechać ale tych III i IV w wojnie wrześniowej po stronie Niemieckiej było mało. Miało powstać kilka wersji ale moją ulubioną jest ta: Czołg średni PZinż, ten czołg jak na XX wiek wygląda rewelacyjnie niska sylwetka, długa lufa co sprawia że ma większy zasięg, ciekawe jakby wypadł na tle innych konkurencyjnych czołgów i czy poradziłby sobie z takim Tygrysem cz Panterą.
A co do tych karabinów i działek w myśliwcach to może i masz rację że później alianci używali działek bo były lepsze ale wcześniej np: w bitwie o Anglię Brytyjskie myśliwce uzbrojone były tylko w km a Niemieckie miały już działka. Teraz ty zadajesz 8-)
To my mieliśmy wojnę z Niemcami w 1993? :?Cytat:
Knecht popraw tego posta bo oczy chce powybijać. Chyba że wiesz o jakimś wydarzeniu o którym nie mamy bladego pojęcia.
Narodowa wada czyli: Polak nie potrafi drugiemu wybaczyć małego błędu, mały błąd a czepiacie się jakby wam twarz markerem pomalowali na śnie :x
Zważ, że wybaczyłem, a zdaje się, że wybaczyliśmy, ci wypisywanie bajań o wojnie 1939 roku. To przykład olbrzymiej tolerancji ;)
Czy możesz mi wytłumaczyć co to znaczy "bajań" ? Czy twierdzisz że to co napisałem do stek bzdur ? :evil:Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
Nie. To tylko wielka góra pobożnych życzeń i trochę nieznajomości problemu jeżeli chodzi o czołgi - czego wyrazem niech będzie wychwalanie wielowieżowego rozwiązania. Ale to nie miejsce na rozwijanie tego tematu.Cytat:
Czy możesz mi wytłumaczyć co to znaczy "bajań" ? Czy twierdzisz że to co napisałem do stek bzdur ? :evil:
Ja wiem że wielo wieżowe czołgi są złym rozwiązaniem ale wtedy gdy w pozostałych wieżyczkach są też działa, bo pamiętam nawet taki ruski czołg z 2WŚ który miał 3 wieżyczki z działami i był do bani pewnie dlatego że każda z wieżyczek miała działo małego kalibru zamiast dać jedno duże działo ale w tym projekcie w głównej wieżyczce miało być działo (jedyne) a w pozostałych dwóch tylko km więc nie widzę tu wady, umieszczenie km w wieżyczkach zwiększa ich pole ostrzału, a druga wersja już ma tylko jedną wieżyczkę z działem i to z takim samym kalibrem jak w tamtej wersji (75 mm) i km umieszczone jak w standardowym czołgu. I nie oceniaj KWidzu innych po tym że napisali kilka zdań bo twierdzę że znam się trochę na tym, może ty jesteś takim mistrzem w tych kwestiach ?
Załóż temat - pogadamy. ;)
Czy wyrazem tej wiedzy ma być ocenianie siły armat po ich kalibrze? (Wybacz, ale nie mogłem się powstrzymać od tego pytania xD).Cytat:
Dobra, wracamy do tematu, bośmy trochę zjechali - choć z drugiej strony wątek przynajmniej się ożywił :P Anyway, teraz banał, żeby znowu nie wisiał przez miesiąc:
http://img265.imageshack.us/img265/2752/90007236.jpg
Аврора
Ja wiem że w niektórych działach tego forum są tacy "Wszystkowiedzący" którzy jak zobaczą kogoś nowego to muszą go zrównać z błotem. MicCal czy ja napisałem w tamtym poście że im większy kaliber działa to lepszy ? nie napisałem tak i nie przypisuj mi tego czego nie napisałem, jeśli nie zrozumiałeś co chciałem porównać to że w tej wersji 3 wieżowej jak i w tej 1 wieżowej jest działo tego samego kalibru, bo gdyby w wersji 3 wieżowej te 2 km w wieżyczkach nie pozwalałby na umieszczenie (zajmują za dużo miejsca) działa kalibru 75 mm jak w tej wersji 1 wieżowej to wtedy lepszą wersją jest ta druga 1 wieżowa ale jednak km w wieżyczkach nie zajmują dużo miejsca i można umieścić tego samego kalibru działo więc ta wersja też jest dobra.
Może dzisiaj w współczesnych czołgach kaliber nie ma dużego znaczenia ale czy chciałeś tym zdaniem stwierdzić że w 2WŚ kaliber nie miał znaczenia ? heh to żeś dowalił :lol: Po za tym czy ciągle ktoś musi mi coś wytykać i tak jak MicCal przypisywać to czego nie napisałem ? Skończcie już.Cytat:
Czy wyrazem tej wiedzy ma być ocenianie siły armat po ich kalibrze? (Wybacz, ale nie mogłem się powstrzymać od tego pytania xD).
Da...Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
@Knecht
Cóż, "wszystkowiedzący" na pewno nie jestem (choć chciałbym :P), a patrząc na daty rejestracji, można się zastanawiać, kto tu jest "nowy"... xD Wybacz jednak, jeśli Cię uraziłem, chyba rzeczywiście przyjąłem ton cosik zbyt napastliwy ;) Choć imputować Ci żadnych kwestii nie zamierzałem, a mój pogląd oparłem nie na tej kwestii, którą teraz poruszyłeś, ale na tej:
7,5cm KwK 37, będąca głównym uzbrojeniem wczesnych Pz IV, nie była dedykowaną armatą ppanc., w przeciwieństwie do 3,7cm KwK 36, a zdolność penetracji obu armat była zbliżona, mimo różnicy kalibrów.Cytat:
Sądzę, że miał takie samo znaczenie wówczas, jak i dzisiaj - czyli na pewno nie decydujące ;) I btw, z błotem równać Cię nie zamierzałem (choć jeśli odniosłeś takie wrażenie, przepraszam raz jeszcze), wręcz przeciwnie, jestem Ci wdzięczny, bo dzięki Tobie ożył temat martwy od ponad miesiąca...Cytat:
http://img843.imageshack.us/img843/8678/53229764.jpg
Co to za okręt.
Wątek pancerny możemy kontynuować tutaj:
viewtopic.php?f=67&t=6096
No i wreszcie można się z kimś dogadać ;)Cytat:
Zamieszczone przez MicCal
Rosyjski/radziecki pancernik klasy Gangut.Cytat:
Co to za okręt.
Powstały cztery okręty ale strzelam, że to Pietropawłowsk - Marat.
Twoja kolej.
MAS 38?
tak, zadajesz
To może niech ktoś inny zada bo widzę że MicCal jest chyba nie obecny :roll:
To ja może.
Coś prostego :)
http://img245.imageshack.us/img245/1637/111tb.jpg
Tetrarch Mk VII ?
Dokładnie twoja kolej ;)
Pozostanę dalej przy czołgach a zatem coś z ciężką masą :D :
http://secondeguerremondiale.s.e.pic...t/1lf7cier.jpg
Char 2C?
Tak, zadajesz ;)
Trzymając się wątku czołgowego.
http://img339.imageshack.us/img339/7356/guby.jpg
Jest to ciężki czołg Brytyjski TOG 2, od razu jak zobaczyłem zdjęcie to wiedziałem co to za czołg ;)
A cóż to takiego :)
http://odkrywca.pl/forum_pics/picsfo...kie1_100kb.jpg
Armata Schneider kal. 105 wz. 1929?
Tak, również wz.13, zadajesz.
BV 138MS?
zgadza się, zadajesz