Raczej dziesiąta. Chociaż może być tak, że będzie tylko w multi, a w kampanii jako płatny DLC :D :D
Wersja do druku
Raczej dziesiąta. Chociaż może być tak, że będzie tylko w multi, a w kampanii jako płatny DLC :D :D
Trzeba być gotowym na wszystko :DCytat:
Jest coś wiadomo na temat wymagań sprzętowych nowej produkcji Total War?. Premiera już za niecałe trzy miesiące, można w sumie pospekulować ;)
Pierwszy klan - Chosokabe
http://blogs.sega.com/totalwar/2010/12/ ... chosokabe/
Mam obawy że będą same klany. Dopłaciłbym gdyby zrobili też inne frakcje np. Chiny, Korea itp.
znajac z forum twoj rozmach jak by byly chiny i koreal to i o indie bys sie upomnial moskwe polske rzesze niemiecka francje itd.... a pozniej tez i jakis kosmitow by zachaczylo
Shogun to shogun a nie Asian Total War. Jezeli roznice miedzy klanami beda widoczne i nei mam na mysli tu jednostek bo to jest naturalne ze beda takie same ale chodzi mi raczej o uwarunkowania zasoby dostep do technologii. Samurajowie nie beda mieli 1 wspolnego ryja i nie beda dzialac jak roboty wszyscy wykonujacy 1 animacje.
Jak pokazal ETW im wiecej frakcji tym gorszy produkt. NTW tez bylo kupa bo ich sposob na AI to dowalenie im takich bonusow ze gra stawala sie smieszna (jazda ciezka dostajaca baty od lekkiej piechoty)
jezeli to co najwazniejsze w singlu czyli ai bedzie na poziomie grywalny i to co wazne na multi czyli ogolny balans bez super hiper wymiataczy ktorych tylko innymi wymiataczami da sie wyciac to bedzie to produkt godny.
jak narazie to nie widze powodow do optymizmu bo jestesmy karmieni ta sama papka co zwykle z tym ze opakowanie jest nowe. Czekam na demo i gre w pelnej wersji jak dla mnie to nie istotne jest ile tych klanow bedzie 9 czy 15 wazne jak one sie beda zachowywac czy to bedzie ETW style ze :
Oo mam 3 jednostki ide mu zlupic cala prowincje...damn cala armia ale w tym czasie zrobilem nowe 3 jednostki
Ja jeszcze nie spotkałem się z tym by lekka piechota dawała manto ciężkiej kawalerii. Chyba, że się szarżuje prosto pod pociski. Wtedy wiadomo, że będą straty bo to nie XV tylko XVII wiek, a pociski bez problemu przebijają zbroję.
Ja nie chciałbym dodatkowych frakcji takich jak Europejczycy, Chińczycy, Koreańczycy czy Kosmici. Jasne ci trzej pierwsi mogą się pojawić jako kupcy ale raczej nie najeźdźcy.
Ważna będzie różnorodność i balans między różnymi klanami. Jedni niech mają dobrą piechotę inni wyśmienitych łuczników, a jeszcze inni niezrównaną kawalerię. Ale to wszystko z umiarem, niech to będą różnice 1,2 punktów w statystykach żeby gra była jak najbardziej zbalansowana bo to się liczy. Wkurza mnie w Napoleonie, że sensownie gra się tylko niezniszczalną Brytanią i Francją no i ew. Prusami, a reszta odpada na starcie.
Ciekaw jestem czy pojawią się chłopi jako formacja wojskowa. Chyba powinni być. No i czym będą walczyć? Pewnie bambusowymi pikami. Tak by było najlepiej.
Kurde wie ktoś czy będzie pre-order Shoguna na gram.pl? Widzę już pre-ordery np wiedźmina, a on wyjdzie dopiero 2 miesiące po premierze Shoguna... no nic może taka polityka twórców.
Chlopi to wlasnie wszelkie jednostki AshigaruCytat:
Zamieszczone przez Hawkx
Generalnie będą wszystkie jednostki które były w jedynce plus to wszystko co CA chce dodać na DLC. Nie wydaje mi się żeby jednak Shogun 2 był jakimś przełomowym produktem serii to cały czas ten sam schemat full wypasiona grafika i zero "wnętrza".
Multiplayer
Shogun 2: Total War
http://www.gry-online.pl/S022.asp?ID=7146
Super! Bardzo podoba mi się pomysł z tym generałem. Prawie jak RPG :D. Nie no za bardzo się nakręcam, a potem znowu będzie kiszka z gry.
Ciekawie się zapowiada, ale zobaczymy później po premierze jak to wygląda w praniu.
;]Cytat:
Zamieszczone przez Hawkx
Mongol Invasion do Shoguna I, jak sama nazwa wskazuje, poruszał kwestie najazdów Mongołów. Myślę, że twórcy mogą się przymierzyć by wydać dodatek, który pokaże próbę japońskiego podboju Korei. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Hawkx
No przecież, że wydadzą dodatek. To przecież kolejny przypływ kasy. Na pewno coś wymyślą chociażby najazd Wikingów. Byle by była kolejna gra za 100zł
Miałem tu na myśli coś rzeczywiście na poziomie. Trzeba przyznać, że Mongol Invasion był świeżym powiewem dla Shoguna w swoim czasie. Wprowadzał niedostępne dotąd opcje, nowe jednostki i kampanie. Był to dodatek z prawdziwego zdarzenia. W przypadku zainteresowania wydawców Koreą, liczę właśnie na taki dodatek z dawnych czasów. ;]
Dodatkowi o Mongołach jestem przeciwny, bo to jednak kilka wieków różnicy i o ile w medku jedynce zmiana modeli samurajów na te z wcześniejszych czasów nie była potrzebna to już w Shogunie 2 by to mocno raziło.
Osobiście jestem za wydaniem dodatku o inwazji Japonii na Koreę, bo to te same czasy co kampania główna, a i siły jakie Japonia tam zaangażowała były nawet większe niż te w wojnach Sengoku.
Dodatek może być. Ale niech będzie naprawdę dobry i nie na 10, a co najmniej 50h nie nudzącej się zabawy. Coś jak Kingdoms dla Medka II
Tylko, że Kingdoms to jakby nie spojrzeć kilka dodatków zebranych razem i wydanych. Powiem szczerze, gdy patrzę na te Twoje 50 godzin Hawkx to nagle mnie obleciało przeczucie, że mam do czynienia ze zręcznościówką, platformówką, albo cRPG. Tak, z naciskiem na to ostatnie, gdzie się wylicza każdą godzinę gry by można było się pochwalić (choćby taki Baldurek 200 godzin, a pewnie i więcej bo tu całą sagę można liczyć :)). W przypadku Total Wara nie oceniałbym wartości dodatku (tudzież samej gry) po tym ile czasu trzeba poświęcić na przejście wszystkich kampanii, wszystkimi nacjami.
Bardziej bym stawiał na urozmaicenia, nowe rozwiązania i elementy wprowadzone do gry oraz usprawnienia dotychczas istniejących w niej. W mniejszym zakresie na nowe jednostki, budynki.
Szacowałem. Chodzi o to żeby nie była tak przerażająco podobna do podstawki by nudziła się po około 50h.
Inwazji Japonii na Koreę raczej nie będzie. Ostatnia wypowiedź CA w tym temacie to: Sega jest z Japonii i nie wyda gry traktującej o inwazji Japończyków na Koreę. Jest to wynikiem sytuacji politycznej w regionie. Mongol Invasion 2 :].Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Pfff głupota. Rozumiem wzburzenie jeśli umieści się taki konflikt we współczesności, ale umieszczenie tego w odległej historii jest takie denerwujące?
To są dość świeże rany zwłaszcza, że Japonia niechętnie przeprasza czy też przyznaje się do czegokolwiek (a trochę sobie nagrabiła). Poza tym Koreańczycy mieszkający obecnie w Japonii są traktowani jak obywatele drugiej kategorii, w zasadzie to nawet chyba obywatelstwa nie mają mimo, że urodzili się i całe życie mieszkają w Japonii jako potomkowie przymusowych robotników. Choć uważam, że jakby chcieli zrobić dodatek z inwazją na Koreę to by się nie patyczkowali tylko zrobili ;)
Coś nowego chyba
http://www.youtube.com/watch?v=T-rBs8Az ... r_embedded
Może mi się przewidziało, ale tam chyba na tym filmiku w czasie ataku na zamek były jakieś machiny oblężnicze?! Katapulty?
No i oprócz ninja, geish doszli specjalni agenci - metsuke (na filmiku 9:00). Może być ciekawie!
2:52 przy ataku kawalerii na strzelców 3 strzały.
3:40 co to jest? :D
5:00 oblężenie naprawdę ciekawe.
Mam nadzieję, że sposób dyplomacji będzie ściągnięty z Napoleona bo w Medku wkurzało mnie to wysyłanie dyplomatów tym bardziej, że ruszali się niezbyt szybko.
Czy tylko mi się tak wydawało, czy może faktycznie ciężka jazda !przegrała! po frontalnej szarży na arkebuzerów o_0 Rozumiem gdyby salwa ich wybiła, ale od strzałów padło może 4 jeźdźców, a potem już w walce wręcz kawalerzyści byli dosłownie masakrowani, patrząc po tym jak ich stan liczbowy ubywał na unit cardzie.
W którym miejscu?Cytat:
1:20 - toczy się walka kawalerii z Yari Ashigaru(?) i w tej sekundzie widać jak przez szyk ucieka koń bez jeźdźca!! Jedno marzenie spełnione.
5:00 - widać kule z jakiegoś sprzętu oblężniczego uderzające w pozycje obronne oraz pożar, który wywołują. Ciekawe...
7:35 - zbliżenie na ten okręt podczas bitwy i dziwnie wykręcona flaga czerwona na burcie (czy może raczej bandera), błąd?
8:20 - ładnie wygląda ten dym, ale czemu znika i się pojawia jakby na nowo?
Prawda. Trochę skopane ale jakby się temu przyjrzeć to:Cytat:
1Szarża zwolniła bo było pod górkę.
2 Świetnie pomyślane, można dostrzec, że strzelcy z tylnego szeregu strzelają gdy wręcz walczą pierwsze linie. To właśnie ci strzelcu zabijali kawalerię. Było ich tam może z 30.
3 Być może twórcy wymyślili by na arkebuzerów bardziej nadawała się lekka piechota, a na ciężkozbrojnych ciężka kawaleria. To dobre rozwiązanie zważywszy na to, że w Napoleonie huzarzy są właściwie bezużyteczni. W walce z arkebuzerami może bardziej przydać się szybkość i zręczność niż zbroja, którą pocisk przeszyje jak papier.
Czy mi się wydaje, czy ok 1:43 widzę rannych łuczników trzymających się za brzuch. Albo wprowadzili coś nowego albo tak długo bidaki umierają.
Mam pytanie:
Czy naprawdę zamki w Japonii zdobywano poprzez wspinanie się wojska na mury ?
Po cholerę w ogóle te mury ?
Zamki były tak biedne - nawet te najbardziej rozbudowane - że nie było przy nich wież dla łuczników ?
W Europie też wspinano się na mury.Cytat:
Zamieszczone przez farin
A po co mury w zamkach?
Taka tam była architektura. Równie dobrze mogą się nas pytać po co nam fortece w kształcie gwiazd.
Fortece w kształcie gwiazdek akurat nie są po prostu wybrykiem fantazji architekta, więc można się pytać po co nam one i do czego służą.
Ale to co widzę w STW2 to przegięcie, oni są lepsi niż kolo z Assasin Creed. Zobaczcie jak ostatni, gładki kawałek muru pokonują, ciężko takie coś pokonać z nabiegu, a oni się w zbrojach od kamieni tak wysoko wybijają.
Może będą mieli liny jak w Empire?
boże broń!!! :?Cytat:
Zamieszczone przez Cichor
w DLC będzie "skok wiary" czy jak to się tam nazywalo zobaczycie dzięki temu będzie taki full wypas że nikt nie podskoczy :PCytat:
Wspinanie się na mury było jedną z metod ich zdobywania, ale podstawowym sprzętem oblężniczym były drabiny i ruchome tarcze, także wieże oblężnicze i później tarany, podkopy też były na porządku dziennym... tutaj akurat zdecydowanie przegięli, całe armie raczej tak po murach nie hasały.Cytat:
Zamieszczone przez farin
Czyli do premiery mają czas by ewentualnie zaimplementować drabiny. Trochę mało czasu.
Co do bitew morskich, to mam wrażenie, że nie będą tak widowiskowe jak te z Empire'a czy Napoleona. ;/
A i tak bawi mnie najbardziej to, że po polu będą ganiać bezpańskie konie. ;]
Zbyt malo czasu zeby CA dorobilo drabiny...
Konie sa juz w Napoleonie ;) ...bardzo fajnie to wyglada...Cytat:
Zamieszczone przez Cichor
Rewelacja! a ci wspinający się po murach samuraje - pająki to istne mistrzostwo!
Ogółem dobrze jest. Jeśli tylko nie oleją balansu pomiędzy poszczególnymi klanami (multiplayer) to będzie bdb.