A to curóchna króla?
Wersja do druku
A to curóchna króla?
A to o to chodzi.. :roll:
lol do tej pory je wydawałem jak leci w pierwszym roku osiągnięcia dorosłości to ani nie zauważyłem :oops:
Mam pytanie : Czy jak włączę : Ustawianie kamery --> ogromne to czy przeciwnik też będzie miał takie duże armie ?
Tak :lol:
A ja mam pytanie jak wygląda technicznie doprowadzenie do szczęśliwego końca misji prośba o ręka księżniczki?
Próbuje na wszelkie sposoby,ale nie udaje mi się.
Pomijam poprawność gramatyczną tego zdania.Cytat:
Zamieszczone przez Neron
Wymagane jest posiadanie wolnego księcia z królewskiej linii (przynajmniej mi nigdy z bocznej linii nie udał się ożenek), księżniczka, dobre relacje i trochę szczęścia. Wybieram też państwo, do którego moja nacja historycznie ciążyła. W przypadku państwowości piastowskiej będą to Węgry. Wymiana handlowa, wymiana map, sojusz i małżeństwo.
Generalnie to księżniczki na początku używam do mariaży, potem wraz z rozwojem państwa staram się mieć jak najwięcej generałów, więc od razu po pojawieniu się księżniczki wydaje ją za mąż zyskując gubernatora.
Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia.
Mianowicie, gram w medivala2 jakiś czas,jak zaczynam grę jakąś nacją mam jedną księżniczkę.
Ona po wydaniu za mąż znika z mapy.
Mimo iż mam drugą 30 letnią księżniczkę,w drzewie genealogicznym,nie pojawia się ona na mapie,ani w agentach.
Moje pytanie brzmi,dlaczego tak się dzieje?
A! To o to się rozchodzi, wybacz.
Przykład Anny Jagiellonki i Stefana Batorego to dobry przykład by nie wydawać królewny za późno za mąż. W pewnym wieku, księżniczka zostaje wycofana z planszy i trafia... Powiedzmy, że do klasztoru, czy w odległy zakątek. W Medku II nie pamiętam w jakim wieku się to dzieje (jakoś nie miałem okazji do tego dotrzeć), ale w jedynce to był 39 rok życia.
Chyba z "dyskusji ogólnych" się zrobiło Podzamcze.
A może chodzi Ci o to, że ona wogóle się nie pojawiła, a nie że ze starości poszła do klasztoru (wtedy pojawia się wiadomość o tym o ile pamiętam). Miałem to samo pytanie pare postów wyżej i podobno ma być to córka króla/księcia, a nie innych generałów.Cytat:
Zamieszczone przez Neron
Dzięki, już znam odpowiedz.
A teraz, bardziej ogólne pytanie:
Czego wam brakuje w Medivalu2?
Mi brakuje normalnych nazw prowincji. Wkurza mnie podbój np. prowincji Dublin zamiast Irlandii :D
To moim zdaniem, jeszcze da się przeżyć.Cytat:
Zamieszczone przez szajen00
Mi brakuje filmików,na przykład z konklawe,albo koronacji nowego władcy.
Witam.
Mam takie małe, nietypowe pytanie...
Jak prezentuje się armia bizantyńska względem armii innych państw? Należy do silnych czy raczej słabych? Interesują mnie na przykład takie zagadnienia:
1. Czy kawaleria Bizancjum jest słabsza od kawalerii państw zachodnich? (wydaje mi się, że rycerze mają większą siłę uderzenia)
2. Ich konni łucznicy stanowią poważne zagrożenie dla przeciwników?
3. Jak radzi sobie piechota? Słyszałem, że jest raczej słaba.
Mile widziane porównanie Bizancjum do państw Europy zachodniej, Rusi i państw muzułmańskich.
Pozdrawiam.
Edit: Dziękuję za szybkie odpowiedzi ;)
Czołem.Cytat:
Zamieszczone przez Lisek
Mam takie małe, nietypowe pytanie...
Jak prezentuje się armia bizantyńska względem armii innych państw? Należy do silnych czy raczej słabych? Interesują mnie na przykład takie zagadnienia:
1. Czy kawaleria Bizancjum jest słabsza od kawalerii państw zachodnich? (wydaje mi się, że rycerze mają większą siłę uderzenia)[/quote]
Kawaleria bizantyjska nie jest tak mocna jak państw Zachodu, więc szarże na wielką skalę odpadają, ale ...
Właśnie, to duży plus, który warto wykorzystać.Cytat:
Zamieszczone przez Lisek
Piechota jest raczej przeciętna, posiada co prawda parę skutecznych jednostek do bezpośredniej walki, lecz na pikinierów nie licz. Na dłuższą metę może drażnić brak broni palnej, tak ręcznej, jak artylerii.Cytat:
Zamieszczone przez Lisek
Bizancjum w późnym okresie ustępuje Zachodowi, z Rusią nie miałem okazji walczyć (zazwyczaj padali przed moim dotarciem). Państwa muzułmańskie, są na podobnym poziomie. Jedyna wada Bizancjum to szybki konflikt z Wenecją, Islamem i Węgrami. Potem Mongołowie...Cytat:
Zamieszczone przez Lisek
Armia Bizancjum zachęca do używania połączonych typów wojsk, bo żaden z nich nie jest u nich najlepszy. Ale to właśnie ich różnorodność jest plusem.
Maja piechotę liniową, (piechota bizantyńska, spieszeni lansjerzy, włócznicy) piechotę ofensywną, (gwardia wareska) dobrych łuczników(łucznicy gwardii). W konnicy mają lekką konnicę (milicja konna) 3 typy łuczników konnych(Skythicon, Vardiatoroi, bizantyńscy łucznicy konni), oraz 3 typy ciężkiej konnicy (lansjerzy, Latikon oraz katafrakci)
Dzięki takiej różnorodności można odpowiedzieć na każdy typ zagrożenia. Gdy trzeba zdobyć mury, wołamy Waregów, gdy trzeba ich bronić, spieszonych lansjerów. gdy trzeba utrzymać linię, włóczników. Gdy trzeba osłabić wroga przed zderzeniem, mamy szeroki wachlarz łuczników pieszych i konnych. No i w końcu, ciężka jazda do ataku na tyły zajętego piechotą wroga. W dodatku kingdoms Bizantyńczycy mają dodatkowo miotacze ognia greckiego, zabójcza broń.
Właśnie skończyłem przebudowę kompa. Nie miałem pojęcie, że podstawka ma tak zajebistą grafikę na najwyższych detalach i ogólnie wszystkim najwyższym... kosmos, w porównaniu z najniższymi to jakby dwie różne gry... :shock:
A jak zobaczysz mody co niektóre, to się dopiero zdziwisz:)
Hej jestem nowy w sumie zamówiłem dziś medieval 2 z dodatkiem królestwa i od razu chce wgrać patche i nie wiem czy na świeżo trzeba instalować je pokoleji czy mogę od razu patcha 1,03 :) może mi ktoś to objaśnić co najlepiej zrobić pozdrawiam
musisz wszystkie poza 1.1
Najpierw 1.2, potem 1.3, potem instalujesz królestwa, potem patch 1.5 do królestw, potem najlepiej zainstaluj jakiegoś moda (viewforum.php?f=19), bo w oryginalnej grze komp zachowuje się beznadziejnie głupio.
Mam pytanko,jaki jest najlepszy,w pełni spolonizowany mod,polepszający AI komputera,dodający nowe jednostki,frakcje i prownicje?
Bellum Crucis 6.2 jest chyba spolszczone,a 6.3 dopiero jest spolszczane ;)
Ogólnie poszukaj w dziale z modami :D
6.2 jest spolszczone, tylko ekipa czeka na moją część pracy by wydać ostateczne (czyt. poprawione) tłumaczenie.
Jakie siły najlepiej żeby były w zamku/miasteczku w środku państwa(ilość i typ). Bo za dużo kasy idzie na wojsko u mnie i za mało idzie na rozbudowanie państw(zarabiam 1000-2000 na turę, grając polską około 30 tury)
Oraz jak dobrze rozwinąć gospodarkę i jak upodobać się komuś by mieć z nim sojusz? Na razie gram polską i mam wojnę z Niemcami, Węgrami i Rusią i żadnego pokoju :?
grasz w podstawę?
polecam BC 6.3. he, he.
ale pograj na podstawce sobie także.
pamiętam, że w miastach w środku państwa żeby mieć 100 i więcej poparcia starczało czasem po 1-3 jednostek, im dalej od stolicy tym gorzej. Ponadto musisz patrzeć też na wyznania i inne czynniki.
Zamki mają dobrze, zazwyczaj bez problemu 1-2 jednostki starczało...
Ty nadmiar woja użytkuj w polu:) nie kiś ich tak!
będzie Ci ciężko z trzema frontami, ale zależy od poziomu trudności jaki sobie dałeś.
Pamiętaj o informacji o reputacji w dziale dyplomacja - nikt z Tobą gadać nie bd chciał jeśli wybijasz miasto, gwałcisz i rabujesz, wybijasz jeńców. Zabójcy także obniżali reputację, także musisz dbać o reputację.
Ja zawsze wypuszczałem śmieciowe armie i na tym się sporo zyskiwało reputacji, czasem wielkich armii ai szkoda nie wybijać, zwłaszcza jak są tam elitarne jednostki... :lol:
Skoro już masz wojnę na trzech frontach to dogaduj się z przeciwnikami Twoich wrogów, aczkolwiek na podstawce nic to nie dawało, AI zawsze swoje robiło, lepiej jest na BC 6.2., teraz jest 6.3., który dopiero odpaliłem, ale tam są wojny z sojusznikiem ramię w ramię, podobno. :D
pozdr
Dzięki za odpowiedź akurat teraz ściągam Eras Total Conquest 2.3.4. Właśnie teraz trochę garnizonu wyciągnę ze środka państwa. Niemcy mnie wkurzają bo Pragę co rundę atakują 5-6 jednostkami a i w ******** i tak dostają, a ja najechać ich miasta nie mogę bo pilnować muszę, a za miasto misja jest. Ruś też wyszła full armią na Wilno a moja armia akurat na południe poszła i zostało z 8 jednostkami... Jak wgram moda to zacznę chyba od nowa;]
Chwali się granie w ETC 2.3.4, ale prosimy uważać na słownictwo.
Samick
Jeśli chodzi o utrzymywanie pokoju w prowincjach - w zamkach, o ile nie mają być w najbliższym czasie oblegane dużymi siłami wroga, porządek może utrzymać nawet 1 jednostka, kilka tur powinny postać nawet na pusto i się nie zbuntować, natomiast optymalnie jest trzymać w nich ok 3-5 jednostek (daje Ci to możliwość zmobilizowania na szybko jakichś rezerw po ewentualnej wpadce na froncie).
Gorzej jest z miastami, one zwykle wymagają więcej jednostek, za to dają darmowe sloty utrzymania jednostek milicji, i w zasadzie tylko takie jednostki jest sens w nich trzymać. Mieszane oddziały milicji włóczniczej, kuszniczej oraz kupieckiej milicji konnej (przynajmniej w jednym mieście masz gildię kupiecką która pozwala ich rekrutować) z powodzeniem utrzymają porządek w mieście i pozwolą ściągać z niego duże podatki. Możesz też dodać jakiegoś generała do garnizonu, ale sprawdź jaki efekt to daje, niektórzy są tak marnymi administratorami, że obniżają i porządek i dochody.
Aby ustabilizować się gospodarczo musisz budować jak najwięcej budynków generujących dochody. Także kosztem tych odblokowujących nowe jednostki. Drogi, farmy, punkty handlowe, porty, kopalnie - to powinny być Twoje priorytety we wszystkich prowincjach. Jedyne budynki które są od nich ważniejsze, to nowe poziomy murów i ratuszy w rozwijających się miastach - niebudowanie ich owocuje postępującym spadkiem porządku. Dodatkowe floreny zdobędziesz na wojnie - nie bój się plądrować bogatszych miast, zysk w gotówce zwykle rekompensuje lekką utratę zaufania wśród władców. Podobnie postępuj z jednostkami wroga wziętymi w walce do niewoli - proponuj okup, może się skuszą, a jak nie - wrogie oddziały znikną a Ty będziesz czysty.
Jeśli chodzi o wojnę na 3 frontach - zacznij od rozgromienia Węgrów - to małe, niezbyt silne państwo więc powinno Ci pójść bez problemu. Zajmij Bukareszt, Bran, Iasi i Bukareszt, Sofie pozwól zająć Bizantyjczykom żeby nie prowokować ich do wojny. To powinno dać Ci zastrzyk florenów potrzebny do pokonania Cesarstwa.
Przede wszystkim odbierz Niemcom Wiedeń, w drugiej kolejności Frankfurt lub Norynberge (ten pierwszy zwykle jest bogatszy), a także Magdeburg (opcjonalnie możesz zająć jeszcze Szczecin i Hamburg, ale to spowoduje wojnę z Danią). Po zajęciu tych terenów zatrzymaj ofensywę, zostaw korpus graniczny do obrony zdobytych ziem przed ew kontratakiem i czekaj na propozycje pokoju, resztę sił zaś przerzuć na front wschodni.
Póki będziesz się rozprawiał z sąsiadami na południu i zachodzie braknie Ci sił i środków na równoczesne pokonanie Rusi, więc postaraj się ją przynajmniej zablokować - broń miast i zamków, stawiaj forty na brodach, żeby uniemożliwić im przeprawę, staraj się rozbijać ich armie w polu. Dopóki nie nadejdą posiłki zebrane z armii które rozbiły HRE nie staraj się na siłę zajmować prowincji, grunt to utrzymanie stanu posiadania. Kiedy okrzepniesz - priorytetem powinno być zajęcie Kijowa i Nowogrodu, nawet jeśli to oznaczałoby zostawienie za plecami wrogiej Rygi, Smoleńska czy nawet Wilna. Zajmij miasta, odetnij Rusinów od części dochodów a potem spokojnie ich rozbij.
Jeśli chodzi o granice podbojów na wschodzie - moim zdaniem nie warto pchać się do samego krańca mapy. Zajmij Moskwę, Smoleńsk, Riazań i ew Kaffę (jej zajęcie może prowokować do wojny Bizancjum), Riazań rozbudowuj jako zamek (może się przydać przy inwazji Mongołów/Tatarów), pozostałe jako miasta.
Po rozprawieniu się z dotychczasowymi problemami będziesz już miał pełną dowolność w dalszych podbojach.
Można grać w podstawkę w kompanie online?
Chyba pa spatchowaniu do wersji 1.3 jest taka opcja (nie wiem czy wcześniej). Tam gdzie są bitwy online powinno też pisać hot-set.Cytat:
Zamieszczone przez adi087
Hej co zrobić by armia mi nie zdezerterowała ? podbiłem Marrakesz wysłałem tam swojego władcę frakcji miał 16 udziałów a zostały mu już 4 i nie jestem wstanie utrzymać tego miasta muszę zaciągać najemników eh
Niestety nie mam tego :( Mam dodatek jeszcze i w nim jest kompania online :) A przecież wersja podstawowa mam 1.03.. ciekawe :shock:Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Wersja podstawowa nie zawiera kampani online,tylko kindoms.
Ale można ją zrobić w plikach,zmieniając coś tam w sekcji hot-seat,wtedy przy normalnej wielkiej Kampanii będzie można wybrać kilka państw,itp tak jak przy dodatku Kingdoms,gdzieś na forum jest poradnik ;)
Wiem ze trochę glupie pytanie ale gdzie jest plik ze zdjęciami w Medievalu? Szukam szukam i nic :p
W głównym katalogu medka,foldera tgas z tego co pamiętam ;)
ok dzięki :D
I ja mam dodatkowe pytanie nie chciałem zakładac nowego tematu aby sie bałagan nie zrobił. Jak i gdzie pozmieniać aby o 100 turze mieć dostępne statki mogące płynąć do Ameryki. Pytam o to , gdyż grając Bizancjum do 120 tury miałem wszystko podbite i mimo , że próbowałem pozmieniać już pliki właśnie eventu "The world is round" i dalej nic nie mogłem produkować żadnych okrętów mogących dalej płynąć mimo posiadania maxymalnego poziomu stoczni np. w Lizbonie. A plik z możliwością posiadania jednostek np. carrack pozmieniałem dla rożnych frakcji i do gry już nie wchodziło. W skrócie co zrobić aby już o tej 100 turze możnaby popłynąć do ameryki bo jak się ma już wszystko oprócz właśnie Ameryki w około 120-130 turze to bez sensu grać tylko oddawając tury około 100x i pilnować aby nie było buntów.
Chyba mistrzowską gildię odkrywców trzeba mieć. Jeśli nie masz to lepiej nic nie zmieniaj.
Hmm gildia mistrzów ale do tego trzeba też coś porobić. Poza tym samo oddawanie tur jak wszystko jest podbite jest monotonne. Alternatywa to nie robić blitzkiegu od początku kampani i nie śpieszyć się z podbojami.
Hej mam kilka Pytań, nie chciałem zakładać nowego tematu, albo każde z osobna dopasowywać pytanie do każdego z działów, więc zaczynam bardzo bym prosił o pomoc .
1 Gdy rebeliant stoi na mojej ziemi, czy blokuje mi to przypływ gotówki ? bo nie wiem czy ich lać bo są czasem dla mnie jak tarcza, a może jak stoji na szlaku drogowym albo pod zamkiem to spada ilość florenów?
2 Wiem że jak się wygra kampanie( bo już to zrobiłem) to można grać dalej ,ale zauważyłem, iż tury się dalej odliczają. Jeśli zostało mi 45 tur i je wykończę to jest koniec gry ? czy mogę dalej podbijać?
3 Frakcja Szkocja i Wenecja.
Grałem jedna i drugą Szkocja mi idzie bardzo dobrze Wenecja już nie. Czy jest łatwiejsza? kapkę to dziwne bo ma gorsze Szkocja jednostki przynajmniej na początku może za dużo wojen miałem Wenecja
4 Jeśli wgram moda z władca pierścieni czy jest spolszczenie i czy będę mógł też grać w podstawkę Mediewal chodzi mi o to bym nie musiał specjalnie go później "odinstalować"(tego moda) by powrócić do pierwowzoru z gry .
5.nie rozumiem jak jest afryka wzdłuż Marrakeszu nie mogę przepłynąć statkiem a widziałem tam Rebeliantów i ze są tam jeszcze jakieś ziemie. Trzeba mieć lepsze lodki ? czy porostu czekać, aż ileś tam tur minie wtedy będzie tam szlo dopłynąć ?
6 jak mocni są Tatarzy bo mongołowie już w sumie wiem idą takimi falami na szczeście jako tako dawałem sobie rade tylko boje się ze jak wezmę państwo ze wschodu np polskie wągry to będzie lipa
7 Jeśli ktoś zniszczy papieża to wiem ze papież może poprosić frakcje o to by dala papieżowi miasto i teraz chciałem spytać czy mielicie takie oferty podczas gry ? i jak tak to czy sam wybieram te miasto które mam dać papieżowi czy to papież sobie wybiera