Trzeba mieć zainstalowany wcześniejsze aby ten najnowszy działał ? Czy odrazu sciągać ten nowy ? A jak z spolszczeniem ?
Wersja do druku
Trzeba mieć zainstalowany wcześniejsze aby ten najnowszy działał ? Czy odrazu sciągać ten nowy ? A jak z spolszczeniem ?
Parzcież jest instrukcja.Cytat:
Zamieszczone przez HusarPL
viewtopic.php?f=496&t=11763
Była już o tym mowa(poprzednie strony).Cytat:
Zamieszczone przez HusarPL
Co zmienia lub poprawia ten nowy patchfix
Ja mam taki problem, że grając Danią tylko niektóre porty mają trasy dla statków (te które nie mają, nie wykazują handlu morskiego w osadzie). Co ciekawe, trasy te potrafią przeskakiwać z jednego portu do drugiego. Czy w tym nowym patchu wszystkie porty już "działają"?
Nie mam pojęcie. ;) Jak nie działają to zgłoś błąd.
Po patchu w końcu armie wrogów wychodzą na bitwy polowe.
Na razie nie instaluję patcha, bo mi się dobrze gra (wrzuciłem sprawozdanie z kampanii do odpowiedniego tematu), więc pytanie do kierujących państwami nadmorskimi czy działają wam wszystkie porty?Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Z moich obserwacji wynika, że miasta mogą eksportować towary (a więc wyrabiać jakiś konkretny dochód z handlu morskiego) tylko wtedy kiedy mają zbudowane nabrzeża kupieckie. A więc z samego portu (tego w którym buduje się statki) wynika tylko i wyłącznie możliwość importu z miast mających już nabrzeża (a więc dochód jest mały, albo żaden jeżeli nic się nie importuje).
Szczerze mówiąc jak powstaną nowe frakcje to będzie dobrze bo widzę ,że ziemie głównie w niemczech są szare i łatwo taki brandenburg lub saksonia może sobie popodbijać. Ja sobie pozwoliłem do każdego państwa dopisać co myślę o nim itp. Państwa z tego co Ensis pisał.
Co do OiM całej mapy nie przejrzałem dobrze. Zależy od jednostek jakie te państwa będą miały i ogólnej polityki ich.
Kozacy Dońscy- Dobry pomysł zapełni te białe plamy i przynajmniej rosjan jak i tatarów osłabi
Hospodarstwo Młodawskie- To nawet dobry pomysł bo nawet by dodało realistyczności. Osłabiło by to Rzeczpospolitą . I jak zawsze małe państwo może szybko paść przed większym potężnym. Nawet grając w mediwalu kampanie małe państwa szybko odpadły.
Hospodarstwo Wołoskie- Osłabiło by Turków i Siedmigród ale dobrze jak by było.
Reszta może być a Bawaria powinna. Ogólnie to dobrze jak by te wszystkie białe plamy znikły , lepiej by się grało niż na początku tylko buntowników bić.
Witam
pobralem patche wgrałem i mam pytanie czy tylko ja tak mam że mimo ustawienia kampanii na trudną praktycznie nie ma bitew z wrogimi armiami najwyżej przy oblężeniach ponadto co kazda turę. rozumiem ze to wczesna wersja czy moze ja cos źle wgrałem gram Rzeczypospoltą i zdobyłem już Stambuł mimo ze walcze praktycznie tym co miałem na początku zebrane z miast. Moze zwiększyc trudność kampanii na najwyzszy możliwy?
Beta jest do testowania, a nie do grania. :geek:
Panowie, nie myslał nikt nad stworzeniem 'alternatywnego' patcha z RON jako caloscia?
Trochę może przypomnę - był kiedyś projekt RON mod , ale nigdy ie powstał
Może więc teraz?
Pomysł został podjęty niedawno i zapewne za jakiś czas zostaną podjęte jakieś realne środki w tym temacie. Nie będzie to tylko zrobienie RON bez podziału na Koronę i Litwę, ale będzie to swoiste rozwinięcie i lepsze wykorzystanie tego co oferuje OiM.
To świetny news :D A czy mozesz zdradzić więcej szeczółów co t za patch/mod?
Póki chociaż jeden plik nie będzie zrobiony to nie ma co się napalać. Będzie to raczej polski submod do OiM, ale jak się uda będzie to swoista alternatywa dla zwykłego OiMa, ponieważ będzie dużo zmian. Chcemy dodać możliwe jak najwięcej specyficznych cech rozgrywki dla każdej z nacji bez jednoczesnego przeładowywania modów skryptami, które zwiększają awaryjność i spowalniają grę. Do tego Rosjanie najpierw muszą w miarę dokończyć to co chcą zrobić teraz bo jednak każda łatka od nich poprawia ważne aspekty moda, a gdybyśmy chcieli równolegle robić naszego moda to co chwilę trzeba by było nanosić ich zmiany, przez co powstałby niezły chaos.
Poza zrobieniem z Litwy i Korony jednego państwa chcemy wprowadzić pewne nowinki, które Rzeczpospolitą Obojga Narodów by osłabiły, ale jednocześnie dawały ciekawe możliwości dla gracza. :) Nie chcę jednak sypać super pomysłami na lewo i prawo i coś więcej pojawi się dopiero jak będzie to w pełni działać, co ludzie się zbytnio nie napalą na coś co może się okazać niewykonalne bez pomocy pewnej osoby. ;)
Osoby chętne do pomocy niech piszą do Ensisa lub mnie na PW, nie zgłaszać się w tym temacie.
Potrzebne osoby wyłącznie z doświadczeniem w modowaniu, najlepiej plików tekstowych i jakby się jakiś grafik 3d znalazł do naprawdę drobnych prac to także by było miło. :)
A jak wersja RONu będzie? Poważnie pytam:
ta zmitologizowana, czy ta historyczna na ile jest to w ogóle możliwe :roll: ?
edit:
Bez względu na sposób podejścia do RONu i tak jest to wiadomość piękna :D :D :D
Taka z każdym możliwym do zrobienia w medku utrudnieniem jakie sprawiała szlachta ; ) Czyli zamiast łatwiej będzie trudniej, ale ciekawiej :)
Najważniejsze by RON stanowił całość, a nie fantasy polityczno- historyczną, sugeruję jako gracz, spróbować niektórych rozwiązań z DLV, już oczami wyobraźni widzę jak nielubiany przez wszystkich Zygmuś jest zmuszony przywrócić Krakowowi miano faktycznej stolicy :D
Zapowiada sie bardzo ciekawie. :mrgreen:
Najfajniej będzie jak tego moda dorobią (chodzi o eventy , nowe frakcje itp.). Jeszcze mi brakuje tej krwi z Renesans Tw fajnie wyglądała i realistycznie.
skad mozna pobrac tego moda bo gamefront nie dziala ?
Z yandexa, masz w drugim poście link, swoją drogą to tak trudno znaleźć tego nie było, pozdrawiam ;)
viewtopic.php?f=496&t=11763
Najnowszy patch: Pobierz patch 0.9.1c
Wersja c poprawia parę błędów, sugeruje pobrać.
Poza tym pierwszy post został zaktualizowany, a instrukcja ulepszona.
PS: Nowy serwer wam pasuje? ;)
Nowy serwer pasuje ściaganie trwa o wiele szybciej mam pytanie czy po instalacji patcha stare zapisy bedą działać i czy muszę ponownie wgrywać spolszczenie czy może trzeba będzie poczekać na kolejne wspópracujące z nowym patchem ?
Zależy z jakiej wersji, z 0.9.0 nie będą działać, ale z 0.9.1 powinny.Cytat:
Zamieszczone przez kola
Oczywiście.Cytat:
Zamieszczone przez kola
Spolszczenie Ogniem i Mieczem 2-0.9.1c BETA-27.12.2012Cytat:
Zamieszczone przez kola
Dzięki za odpowiedź przepraszam ale nie zauważyłem że wyszło nowe spolszczenie z wczoraj i zadałem oczywiste pytania jeszcze raz dzięki.
Co ten nowy patch robi / dodaje ?
http://translate.google.pl/?hl=pl&tab=wT#ru/pl/
[spoiler:38naznet]- Интерфейсы и сопутствующее 2Д (Вихър)
- Музыка для Сичи (Sarmatian)
- Сделаны портреты капитанам всех фракций, +по мелочи дополнены портреты попам\купцам России
- Заменён бэкфон главного меню выбора фракций на более тёмный, теперь описания фракций читабельны
- Инфокартинки и иконки теперь у всех юнитов, у запорожских агентов и у наёмников в поле в том числе
- Рейтары в ВКЛ теперь доступны для найма, Липки теперь не в поле, а в регулярной армии доступны в городах
- Подправлены имена и фамилии ВКЛ (Bertran), теперь они менее балтийские
- Расчёт кульвернины Трансильвании теперь с текстурами, исправили пушки у Трансильвании на NE
- Поправили названия городов и регионов, Сечь назвали просто - Запорожская Сечь, по причине того что она меняла своё местоположение трижды в XVII веке
- Поправили чуток титулы (теперь у запорожцев гетман, а у Литвы убрали Великого Князя - просто правитель, ну и так ещё кое что)
- При наведении на города: столицу Ордена изменил на Столицу Курляндии, столицу Руси на столицу России
- Подправлены описания юнитов и исторических описаний (то что писали в открытых ветках, плюс ещё на свежую голову обнаружили очипяток)
- Исправили апгрейд замков + понизили эффект гарнизонов на лояльность
- Порезали дальность хода на страт карте - с 80 до 60
- Прописали гарнизон для Веймарна
- Порезали деньги и войска Испании + убрали союз и любовь с Венецией
- Убрали союз Курляндии с Польшой, что бы последние не нападали на ВКЛ с первых ходов
- У запорожцев теперь нанимаются "боевие вози" в кампании
- Подправили страт тхт - теперь нормально найм в зданиях описан
- Включён фикс исправляющий недосягаемость Веймара, проблему с Дрезденом и добавляющий порт Сицилии
- Включён фикс включающий на страт карте и тактике звучание команды\голоса командиров\юнитов (Tanais)
- Проработаны свойства построек: настройка лояльности, роста населения и т.д.
- Поменяли плодородность почв, все ресурсы подняли в цене, заменили ряд ресурсов, шахты теперь приносят доход
- Везде добавлены наёмные корабли, пофиксины другие наёмники
- Стрельцам с бердышами добавлена бронебойность
- Добавлены частично цитаты (h.fast)
- Убрали гусарам 2хр и добавили до 2хр всем генералам
- Полностью новая модель Валашской кавалерии
- Исправлена столица Польши - теперь это Варшава (да - патч перепакован заново и перезалит)
- Вылет на Австрии
- Липки убраны из найма всем кроме РП и профиксены "жидкие терминаторы"
- Правки по названиям и населению
- Правки интерфейса и меню (SHREDDER)
- Новые инфокартинки (Ensis)
- По мелочи описания фракциям, иконки перепутаные пикинера, цитаты и т.д.
http://empiretw.ru/board/index.php?showtopic=38406[/spoiler:38naznet]
Co tu tak spokojnie?! Nikt nie gra czy nie ma czasu na pisanie, bo gra? Skoro taka posucha, to podzielę się kilkoma spostrzeżeniami. Pomysł podziału na Polskę i Litwe uważam za nieudany. Jakoś sztucznie to wygląda. Polska ma za dużo wojska na starcie. Praktycznie spokojnie można każdą frakcję pobić tylko tym, co na początek dostali koroniarze. Kampania Koroną jest nudna, same oblężenia, prawie wcale nie ma epickich bitew w otwartym polu. Dużo ciekawsza jest kampania Szwecją, walki w Inflantach, później na Pomorzu, wreszcie w Niemczech, naprawdę miodzio. Jedyne co denerwuje grając Szwecją, to fakt, że kolor szwedzkich prowincji zlewa się z kolorem Morza Bałtyckiego, mapa przez to jest nieczytelna.
Są wady i zalety. Przykładowo : ciężko by było skutecznie bronić taki kawał mapy. Przecież zawsze można dodać kasę wykupić całą Litwę a potem to co jej zostało podbić. Chociaż to trochę nudne by było. Wady też są bo słabsi jesteśmy ale chyba trudno było ogarnąć całą Polskę i Litwę ?
Jeżeli w chwili obecnej Litwa i Polska zostałby połączone w RON to byłby nie do pokonania, dlatego powstanie sub mod, który stworzy RON, a zarazem ją osłabi.
Czyli będzie tak jak faktycznie było, a nie jakby wynikało z wielkości obszaru ;)
Nie podobają mi się zupełnie finanse w miastach. Taka Wenecja czy Gdańsk powinny już na starcie mieć dochód znacznie wyższy niż pozostałe miasta. Tymczasem zysk mają porównywalny z innymi na tym samym poziomie murów. A Królewiec ma chyba nawet większy przychód na starcie niż Gdańsk.
Podobnie ma się sprawa z niektórymi jednostkami. Szczególnie drażniący jest przypadek kirasjerów. Żeby wojak w pełnej zbroi niemal miał mniejszą obronę niż husarz w kirysie?
Błędy zgłaszaj autorom, żeby je poprawili.
A mi się nie podoba ludność w miastach lub stan ich rozwoju. Podam przykład : Gdańsk:
"W XVII stuleciu ludność Gdańska wynosiła 75 000 mieszkańców, tj. więcej niż Norymbergi i Hamburga w owym czasie."
Moskwa:
"During the first half of the 17th century, the population of Moscow doubled from roughly 100,000 to 200,000."
Sztokholm:
" the population of Stockholm began to grow, reaching 10,000 by 1600"
(no troszkę zadupie, okej)Itp, itd, no ciężko mówić o realizmie jak się podbija 6000 Moskwę na przykład...
Może zależy od grubości pancerza ? Bo kirasjer może mieć pancerz o grubości np. 5 mm ,a husarz 9 mm i dlatego husarz ma lepszą obronę.
Na obronę w Medku się składają trzy czynniki:Cytat:
Żeby wojak w pełnej zbroi niemal miał mniejszą obronę niż husarz w kirysie?
- obrona z pancerza / zbroi
- obrona z tarczy
- umiejętności obronne
Pewnie husarz nadrabia skillem (trzecia z wymienionych). Sprawdź - na karcie każdej jednostki wojskowej są te 3 właściwości wyszczególnione.
Noworoczny prezent od głównego grafika 2d Вихър:
http://www.imageup.ru/img254/1160571...anner_sich.jpg
Czy wygląd jednostek jest ostateczny, czy w przyszłości może się jeszcze zmienić?