O ile się nie mylę, armia będąca nawet na unieruchomionym statku ma ruch, więc jeżeli statek stoi przy brzegu albo jeżeli podpłyniesz innym, to raczej możesz się ruszać.
Wersja do druku
O ile się nie mylę, armia będąca nawet na unieruchomionym statku ma ruch, więc jeżeli statek stoi przy brzegu albo jeżeli podpłyniesz innym, to raczej możesz się ruszać.
Trzeba coś zrobić z tymi zabójstwami generałów. Po prostu tego zakazać. Skąd niby gracz używający zabójców ma wiedzieć kto jest, a kto nie jest członkiem rodziny?
Przecież postacie są opisane "Członek rodziny" albo "Generał" - wszystko wiadomo.
W dodatku - śmierć przez zabójstwo członka rodziny(z obecnego drzewka genealogicznego) bardzo łatwo sprawdzić, jest napisane, że zmarł w wyniku zabójstwa :)
W k38 wynikło pewne nie porozumienie, a chodzi o to że ja(zakon) mam sojusz z Litwą i Nowogrodem, oni też mają między sobą. I wypowiedziałem sojusz Litwie i czekam do ataku, no i tutaj pojawia się problem bo wg. Nowogrodu nie musi się opowiadać od razu po tym jak ja zerwałem sojusz z Litwą tylko może się odpowiedzieć później jak dojdzie do wojny (ataku na Litwę), bo Nowogród wybrał stronę Litwę i zamienił go na 5-turowy pon ale ja go zerwałem i czekam do ataku ale teraz cofnął tą decyzję bo nie musi teraz wybierać strony tylko potem i tłumaczy się tym punktem:
I twierdzi że zerwanie sojuszu nie jest równoznaczne z wojną i że opowiada się dopiero po tym jak ja zaatakuję Litwę, a muszę czekać i że dopiero po odczekaniu i zaatakowaniu będzie wojna między mną a Litwą i wtedy się opowie. Ogólnie jest to granie na zwłokę przez Nowogród bo jest nie przygotowany do obrony, bo normalnie w takiej sytuacji każdy gracz od razu wybiera stronę, bo zazwyczaj ten trzeci sojusznik (tak jak tu Nowogród) po wybraniu strony chce atakować od razu, więc jak wg nich zerwanie sojuszu/pon-u nie jest równoznaczne z wojną to co według zasad jest równoznaczne z wojną :!: :?: Przecież nitk nie zrywa sobie pon-u/sojuszu z sąsiadem tak dla jaj, wiadomo że jest to wojna, czy w ogóle była taka sytuacja że ktoś zerwał sobie pon/sojusz z sąsiadem ale nie atakował go bo tak sobie tylko zerwał :?: Nie, więc proszę o rozstrzygnięcie tej sytuacji przez ogół graczy oraz ustalenie co jest równoznaczne z wojną, jeśli zerwanie pon-u/sojuszu nie jest tym...Cytat:
g)W przypadku WOJNY pomiędzy dwoma sojusznikami, gracz jest zobowiązany opowiedzieć się po jednej ze stron. Musi on wybrać czy chce zerwać sojusz (z wszystkimi tego konsekwencjami) czy też zamienić go na 5-turowy PON.
Zerwanie PoN-u/Sojuszu nie jest jednoznaczne z wojną, więc Nowogród nie musi się opowiadać.
To co jest jednoznaczne, równoznaczne z wojną ? może zawarcie praw handlowych jest jednoznaczne z wojną ? Według waszego rozumowania wychodzi na to że w regulaminie nie ma nic o tym co to jest WOJNA jak ją rozpocząć i z czym jest równoznaczna. A Nowogród i tak czy siak będzie się musiał opowiedzieć.
A grasz na tyle długo, żeby wiedzieć, czy ktoś tak zrobił czy nie?Cytat:
czy w ogóle była taka sytuacja że ktoś zerwał sobie pon/sojusz z sąsiadem ale nie atakował go bo tak sobie tylko zerwał Nie,
Choćby dla klimatycznych zagrywek czy strategicznych, tak też robiono, np: ja. Wypowiadałem Sojusz ze względu na stosunki z inną frakcją, jednak wcale nie zamierzałem atakować.
Ja zerwałem z Twoją Aragonią w WK 28...Cytat:
czy w ogóle była taka sytuacja że ktoś zerwał sobie pon/sojusz z sąsiadem ale nie atakował go bo tak sobie tylko zerwał
Wojna jest wtedy gdy jedna strona ją wypowie; bądź naruszy terytorium innego państwa, z którym nie ma sojuszu lub zgody na przemarsz wojsk. Co tu jest niejasne?
Podpisując z kimś sojusz musisz liczyć się z tym, że będzie grał na zwłokę. Nowogród może sobie pozwolić na nieprzygotowanie do obrony, bo zabezpieczył się paktami.
:lol: Tsa... tylko że nic nie zawieraliśmy.Cytat:
Zamieszczone przez Rapsod
No właśnie chodzi o to że ja wypowiedziałem wojnę(sojusz) Litwie a tamci tłumaczą się tym że wojna jest tedy gdy dopiero dokonam ataku w grze.Cytat:
Zamieszczone przez Rapsod
I tak po za tym Nowogórd wybrał stronę a teraz po kilku dniach ją cofa,jest coś takiego w ogóle jest pozwolone ? Bo np. jak zawiąże z kimś sojusz i zostanie potwierdzony to nie mogę go od tak sobie go cofnąć :?
weź mnie nie dobijaj gdzie masz wojnę z Litwą? już ci napisali nawet
przypomniał mi się pewien obrazek marata o myśleniu....Cytat:
Zerwanie PoN-u/Sojuszu nie jest jednoznaczne z wojną
viewtopic.php?f=294&t=6811&start=20
Tutaj jest ten sam problem.
Od siebie proponuję, że nie ma co się sprzeczać niepotrzebnie, a Knechtowi radzę nie zwlekać, tylko wypowiedzieć wojnę w ambasadzie, bez wątpliwości.
No to zobaczmy pop jak zmuszę Litwę do zaatakowania mnie, chyba że naprawdę nie zaatakuje ale takiej okazji której stworzę Matiskowi nie przepuści jej i tylko turę zyskacie na czasie.
Tak trudno zrozumieć, że zerwanie paktu wiąże się z okresem ochronnym od wojny?Cytat:
No właśnie chodzi o to że ja wypowiedziałem wojnę(sojusz) Litwie a tamci tłumaczą się tym że wojna jest tedy gdy dopiero dokonam ataku w grze.
viewtopic.php?f=253&t=6350Cytat:
:lol: Tsa... tylko że nic nie zawieraliśmy.
Iberia 102 do usunięcia
Dobra, mały problem. Piszę z lapa, na którym medek nie ma szans pójść. Komp odmówił posłuszeństwa, na początku się włączał na pare sekund, te ekrany startowe i bam, wyłączał się ot tak po paru sekundach od startu, a potem monitor stwierdził NO SIGNAL i ch*j ... Może ktoś ma jakąś cenną radę / rozwiązanie ?:P tak, wyjmowałem bateryjke biosa, dokręcałem wszystkie kabelki, ram i procka też wyjmowałem/wkładałem.. ehh..
Więc, nie wiem kiedy dam radę coś z tym zrobić, jeżeli nic mi się nie uda dziś zrobic to pod wieczór dam instrukcje komus instrukcje jak turki porobić..
mam pytanie panowie wiem że to piractwo ale ma ktoś działającego do ko cracka(kingdoms) bo moja płytka wygląda jednym słowem jak tysiąc nieszczęść i boje się ją już wkładać do napędu :? nie boje się iż się złamie boje się że się rozkruszy niczym ciasto :x
Please help!
Ja mam
[link usunięty]
Bóg zapłać! :)
Użytkownik mefisto ban na dwa tygodnie. Użytkownik pop517 dwa ostrzeżenia.
to żeś dowalił amrod posiadamy ORGINALNE kopie gry i nie podpada do pod piractwo bezpośrednie co najwyżej pośrednie :roll: wystarczyło usunąć linka ale nie ban na 2 tygodnie lepszy
a wlep mi perma będzie spokój
-------------------------------------
czy subforum bc13 nie powinno być w pustelni?
Jako, ze mam od dzis uprawnienia administratorskie, prosze wszystkie prosby o tworzenie i usuwanie podforow kierowac do mnie, nie do Amroda.
Powinno i jest.Cytat:
Zamieszczone przez pop517
to dlaczego widzę je pod zakładką sklep totalwar.org.pl?
Nie mam pojecia :shock: W tym dziale masz bc13
viewforum.php?f=356
?
mniej więcej tak to wygląda
Teraz?
teraz niet
To ok :) Ucze sie dopiero panelu, wiec wybaczcie za wszystkie bledy.
Mam do was prośbę.Chętnie z wami bym se pograł w KO,więc proszę was wytłumaczcie mi wszystko po kolei co trzeba zrobić żeby móc grać w KO,na czym polega itp.
Z góry dzięki
Otwórz oczy :D
viewtopic.php?f=3&t=3161
wielkie dzięki.Mam pytanko jest jakaś wolna kampania?
jest sporo, poszukaj w temacie "wolne miejsca w KO" choć nie jest zbyt aktualny to coś się znajdzie.
O Jankes, wbijaj na Francję w mko13. :D
Raczej na Hiszpanie, tam bardziej potrzebny gracz!
Chętnie tylko powiedźcie na jakim modzie i na jakich zasadach.
Ależ nie, na FRANCJĘ! mod WWMWE 1.0 na zasadach normalnych tylko że bez krucjat. Francja ma dobrych sojuszników, pełno kasy, a Hiszpania jest na minusie, ma -5k przychodu. Bieraj Francois.
O jezu WWMWE mam ale 2.02.
No to your call - jakby Ci się chciało ściągać 1.0 toś mile widziany ;)
A mam małe pytanko.Jest jakaś szansa że w najbliższym czasie zostanie utworzona WKO