Ach ci tolerancyjni muzulmanie pragnacy sie zintegrowac z przedstawicielami innych wyznan...ale chyba po smierci :?
http://fakty.interia.pl/swiat/news/nige ... ,1869341,4
Wersja do druku
Ach ci tolerancyjni muzulmanie pragnacy sie zintegrowac z przedstawicielami innych wyznan...ale chyba po smierci :?
http://fakty.interia.pl/swiat/news/nige ... ,1869341,4
Na północy dominującymi grupami etnicznymi (2/3 kraju) są Hausa i Fulanie (głównie muzułmanie). Inne główne grupy etniczne tej części kraju to Nupe, Tiw, i Kanuri. Jorubowie dominują na południowym zachodzie. Połowa z nich to chrześcijanie, jedna czwarta to muzułmanie, czasami głęboko wierzący, a nawet fanatyczni. Chrześcijańska grupa Ibo jest największą grupą etniczną na południowym wschodzie. Również ta grupa nie jest jednolita pod względem wyznaniowym. Co prawda przeważają w niej katolicy, ale anglikanie, zielonoświątkowcy i ewangelicy także zajmują silną pozycję. - Cytat z wiki odnośnie Twojego artykuły.
Nie dziw się, że w kraju w którym 50% osób to chrześcijanie a 43,6 to muzułmanie dochodzi do aktów przemocy. Twórcy takich tekstów zapominają, że waśnie plemienne w Afryce sięgają często bardzo głębokich czasów. Każdy pretekst jest dobry by przelać krew.
Zapewne słyszałeś o zamieszkach w Egipcie, gdzie dochodzi do starć z policją. Ludzie wyszli na ulicę bo nie podoba im się, że Bractwo Muzułmańskie przejęło władzę prowadząc do islamizacji kraju.
Celt napisał w jednym z postów, o Palestyńczykach cieszących się z ataków na 11 września. Przenieśmy się trochę w przeszłość do czasów 2wś - czy Polacy wtedy żyjący nie cieszyli się jak bomby spadały na niemieckie miasta, gdy ginęli niewinni często ludzie. Zaraz usłyszę argument wtedy była wojna, Niemcy bombardowali wcześniej nas. Postawcie się teraz w roli Palestyńczyków - żyją w enklawach pośrodku wrogiego im państwa, z gazet, radia, telewizji słyszą o zbrodniach dokonywanych przez Izrael. Kto jest największym sojusznikiem i dostawcą broni dla ich wrogów jak nie USA? Zapewne padnie też stwierdzenie nie ma wojny, według nich oni ją prowadzą już od dawna.
Celt też napisał jak się nie mylę, że fanatyzm to domena głównie Islamu. A w takim razie jak można nazwać zachowanie kibiców dwóch wrogich klubów, którzy walczą na maczety czy kastety? To nie jest objaw fanatyzmu? Przecież to tylko gra, raz się wygra raz się przegra, ale od tego chyba nie zależy ludzkie życie? W Kościele Katolickim uważasz, że nie ma przejawów fanatyzmu - a jak można nazwać ludzi, którzy dobrowolnie dają przybijać się do krzyży? Każda religia może mieć swojego fanatyka, który nie objawi się działaniami, może to zrobić gdy nie trafią do niego logiczne argumenty dotyczące jego wiary.
Chochlik, czytaj ze zrozumieniem - napisałem, że fanatyzm religijny to głównie domena islamu. A to, że głównie, nie oznacza, że wyłącznie, bo przecież nie zaprzeczam, że w innych religiach też są fanatycy - tylko że skala fanatyzmu jest w islamie nieporównywalnie większa niż w innych religiach.
Np. lefebryści stanowią w katolicyzmie margines - nie więcej niż 1%. Natomiast Bractwo Muzułmańskie i podobne organizacje mają w islamie poparcie rzędu 1/4 wszystkich wyznawców islamu. Może nawet więcej, np. 1/3.
No i w islamie organizacji terrorystycznych i fundamentalistycznych jest o wiele więcej niż w innych religiach.
W islamie nie ma czegoś takiego, jak świecka sfera życia, rozdział meczetu od państwa itd. Nie da się jednocześnie być muzułmaninem i myśleć po europejsku. Arab czy Turek, który porzuca islam, może stać się prawdziwie zeuropeizowany i zostać szczerym przyjacielem Europejczyków. Natomiast rdzenny Polak, który przyjmuje islam, jest moim wrogiem - i wrogiem Europy.
Ja mam pytanie skąd masz takie dane, opierając się jedynie na telewizji i na gazetach ciężko jest stwierdzić jaka jest skala fanatyzmu wśród muzułmanów. Uważasz, ze lefebryści w Kościele Katolickim to mały procent? Skąd ta pewność, ponad 80% Polaków to katolicy uważasz, że połowa wśród nich nie jest gorliwymi wyznawcami swej religii. Akcja pod pałacem prezydenckim - świeczki, krzyż, czuwanie nie można uznać za przejaw fanatyzmu? A w społeczeństwie chrześcijańskim jest mamy do czynienia z świecką strefą życia? Papież zabrania używać prezerwatyw, pomimo iż chronią przed HIV ponieważ nie pozwalają począć nowego życia. Słyszałeś o Katolickim Stowarzyszeniu Lekarzy, którzy to ogłosili, że nie będą wypisywać recept na tabletki antykoncepcyjne z tego samego powodu. Gdzie jest przysięga Hipokratesa bo oni chyba składali Hipokryta! W Polsce mamy rozdział Państwa od Kościoła? Ja jakoś tego nie dostrzegam. Kościół narzuca ustawę o zapłodnieniu in vitro, bo co mam innego myśleć gdy słyszę, gdy przewodniczący jednej z partii nie zgadza się z taką formą zapłodnienia bo tak powiedział Kościół?!Cytat:
Zamieszczone przez Celt
Powiem Ci szczerze Celt po tym co piszesz wydajesz się być osobą strasznie nie tolerancyjną - najeżdżasz na jedną wiarę nie starając się dostrzec, że nie każdy jej wyznawca to od razu fanatyk. Według Ciebie w Europie powinna panować jedna wiara, a każdy kto jej nie wyznaje jest be. Piszesz, że Polak porzucający swoja wiarę, na rzecz islamu jest od razu wrogiem. Czy ja jako ateista też nim jestem?
Ja rozumiem, że każdy ma ograniczoną granicę, za którą tolerancja nie istnienie. Moja też ma, ale nie należy wrzucać wszystkich do jednego wora krzycząc o wrogach Europy. Właśnie przez takie gadanie, jego wyznawcy zamykają się w swoich domach, by potem wyjść z kałachem krzycząc o świętej wojnie. Powtarzam od jakiegoś czasu - nim zaczniesz kogoś krytykować spójrz lepiej na siebie. Ale jak czytam lepiej spojrzeć na kogoś.
Pewnie mało kto o tym słyszał, ale świadczy to, że nie tylko religia islamska ma wpływ na życie i zdrowie ludzi:
http://www.portal.wci.pl/wiadomosci/irl ... o-aborcji/
http://www.wybrzeze24.pl/gazeta-gdanska ... ykoncepcji
Zmarla mogla rownie dobrze pojechac "za miedze" i dokonac aborcji bez zadnych problemow.Przywilejem sprzedajacego jest co sprzedaje a nie dla kogo.Prezerwatywy mozna kupic w zasadzie wszedzie ;) Nie widze tutaj zadnego zwiazku z fanatyzmem a wrecz oddalanie sie od istoty poruszanego tutaj zagadnienia...podobnie jak bojka kiboli przez Ciebie podana za przyklad :lol: (teraz juz nawet do teologii sie ich wrzuca)Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Wobec islamu(nie wobec Arabow) nie mozna byc tolerancyjnym gdyz ten system religijno-polityczny sam w sobie jest nietolerancyjny odnosnie wszystkiego co nie jest islamskie...
chochlik20 jezeli sie wprowadze do Twego mieszkania i zaczne je urzadzac po swojemu jak zareagujesz :?: Tak wlasnie postepuja muzulmanie w Europie a jezeli sie im cos zarzuca zaraz rzucaja hasla o nietolerancji,rasizmie,nienawisci i czort wie jeszcze czego ;) Skoro juz musza zyc obok nas niechaj mieszkaja a nie probuja sie rzadzic jak u siebie...
Tak jak nadmieniles wyzej kazdy ma granice swojej tolerancji(wytrzymalosci) i w Europie powoli zaczyna juz jej brakowac lecz to nie jest wina Europejczykow ;)
Np. w Biedronce w pakiecie z pieluchami ;) . Kupienie prezerwatyw w aptece wydaje (i sądzę że słusznie) się być pewniejsze niż np. w kiosku.Cytat:
Przywilejem sprzedajacego jest co sprzedaje a nie dla kogo.Prezerwatywy mozna kupic w zasadzie wszedzie ;)
Jeżeli będziesz się dokładał do kosztów utrzymania domu to będziesz mógł ze swoją częścią robić co ci się podoba, oczywiście w ramach prawa i podpisanej umowy. Muzułmanie robią to co chcą bo mogą to robić, oni mają swój styl życia. Czemu mieliby go zmieniać? Przecież nikt ich nie przyjmuje na zasadzie bycia łaskawym coby wchodziły jakieś zasady moralne typu "chamsko byłoby szkodzić naszym łaskawcom". Jeżeli są zwykłymi obywatelami to i korzystają ze swoich obywatelskich przywilejów. Na zachodzie mieli/mają kryzys demograficzny więc ściągnęli imigrantów, teraz mają z tym problemy ale przecież nikt nikomu nie kazał podpisywać żadnych umów mówiących że zrzekają się tego kim są i obiecują uleć asymilacji.Cytat:
chochlik20 jezeli sie wprowadze do Twego mieszkania i zaczne je urzadzac po swojemu jak zareagujesz :?: Tak wlasnie postepuja muzulmanie w Europie a jezeli sie im cos zarzuca zaraz rzucaja hasla o nietolerancji,rasizmie,nienawisci i czort wie jeszcze czego ;) Skoro juz musza zyc obok nas niechaj mieszkaja a nie probuja sie rzadzic jak u siebie...
Można z muzułmanów robić tych złych a z Zachodnich Europejczyków tych dobrych ale w tym wypadku równocześnie wychodzi że dobry jest głupi, a za głupotę trzeba płacić.
Tacy dajmy na to Francuzi mogą się zabezpieczyć i pozmieniać prawa tak żeby w przyszłości nawet w przypadku stania się mniejszością nadal rządzili. Ale nie można zapominać że byłoby to "chamskie" oraz sprzeczne z ideą demokracji, wolności, równości etc. To że taki ruch spotkałby się z reakcją też jest przecież oczywiste i nie powinno nikogo dziwić.
Ciekawe czy w krajach muzulmanskich przedstawiciele innych wyznan(jezeli takowi sa)maja takie same prawa jak muzulmanie w Europie?Ciekawe czy ktos walczy o rownouprawnienie religijno-sadowniczo-administracyjne "innowiercow" w tychze krajach?Ciekawe czy ktos slyszal o islamistach walczacych o podstawowe prawa wobec "niewiernych"?
No wlasnie las rak... ;)
No wiec jak to jest ze u siebie muzulmanie morduja jak oraz ile popadnie kazdego kto mysli lub wierzy inaczej a od Europejczykow wymagaja tolerancji wobec siebie :? Sorry ale garnitur lub komorka nie czyni z islamisty nowoczesnego czlowieka skoro jego mentalnosc wciaz tkwi w okowach wiekow srednich ;) Sposob spostrzegania swiata przez muzulmanina jest calkowicie wrogi Zachodowi i on nawet sie nie wysila zeby to zmienic...Wole byc nazywany rasista,religijnym fanatykiem,szowinista,etc ale jezeli to ma byc cena za trzymanie tej dziczy z dala od mojego domu to chetnie ja zaplace ;)
Hmm, może dlatego jesteśmy dla nich (zbyt) tolerancyjni, że nie chcemy być właśnie tacy jak oni ?
To, że Hitler mordował ile wlezie nie dawało np: Polakom prawa do robienia ludzkich hekatomb z Niemców, bo chociaż mogło by się to wydawać wyrównaniem rachunków to jednak sprawiłoby, że w ostatecznym rachunku niczym byśmy się od hitlerowców nie różnili.
Owszem, można na siłę zmusić islamistów to odejścia od ich przyzwyczajeń i wierzeń, ścigać ich za wiarę itd, ale czy wtedy własnie nie staniemy się dokładnie nimi?
Z Islamem jak już tu wspominano wiąże się ten problem, że nie jest to tylko religia, ale raczej twór polityczno-religijny, przez co praktycznie niemożliwy do zaadoptowania na innym terenie bez jednoczesnego naginania praw gospodarzy.
Skąd takie dane? Nie tylko z gazet i telewizji. Zestaw sobie poszczególne kraje muzułmańskie.
Jakoś zarówno w Egipcie, jak i Algierii i Tunezji pierwsze wolne wybory prezydenckie i parlamentarne wygrali islamiści z Bractwa Muzułmańskiego. Bractwo Muzułmańskie jest ponadto silne w Jordanii i Algierii. W Arabii Saudyjskiej dominującym wyznaniem jest wahhabizm, czyli najbardziej rygorystyczny nurt islamu - większość kobiet nie uważa za złe, że musi mieć męskich opiekunów i nie ma żadnych zdolności prawnych. W Afganistanie wojna z talibami trwa już ponad 10 lat, co dowodzi siły i liczebności talibów. Organizacje wspierające talibów istnieją w Pakistanie i Uzbekistanie. W Iraku Al-Kaida jest wciąż silna, mimo dużych strat. W Iranie od ponad 30 lat rządzą fundamentaliści, co również dowodzi ich siły. W ośmiu krajach muzułmańskich za riddę grozi kara śmierci. Wszystkie kraje na świecie, w których za homoseksualizm grozi kara śmierci, są krajami islamskimi. We Francji, Belgii, Holandii, GB i Kanadzie imigranci muzułmańscy domagają się wprowadzenia szariatu.
Jaki z tego wniosek?
U części na pewno, ale ci demonstranci to bezrobotni, oni nie mają nic lepszego do roboty, jak ślęczeć przed pajacem. Zresztą, ci "obrońcy krzyża" to nie jest nawet 5% polskiego społeczeństwa.Cytat:
Akcja pod pałacem prezydenckim - świeczki, krzyż, czuwanie nie można uznać za przejaw fanatyzmu?
"Oddajcie cezarowi, co należy do cezara, a Bogu, co należy do Boga". "Królestwo moje jest nie z tego świata".Cytat:
A w społeczeństwie chrześcijańskim jest mamy do czynienia z świecką strefą życia?
Jezus nie był przywódcą politycznym, a swoim uczniom nie kazał zajmować się polityką. Jak już mówiłem: chrześcijanie stroniący od polityki i nadstawiający drugi policzek wracają do korzeni chrześcijaństwa, odwołują się wprost do nauk Jezusa. Porównaj to z korzeniami islamu.
Nie wszyscy chrześcijanie uznają papieża. Papież to nie Jezus ani Apostoł. Zdanie papieża to nie Biblia. Katolicyzm to nie całe chrześcijaństwo.Cytat:
Papież zabrania używać prezerwatyw
Cerkiew prawosławna nie ustaliła oficjalnego stanowiska w sprawie antykoncepcji. A kościoły protestanckie ją dopuszczają.
Jestem zdecydowanym antyklerykałem, ale widzę różnicę między początkami chrześcijaństwa a początkami islamu.
W Polsce nie ma religii państwowej. Co prawda część posłów kieruje się w swoim zdaniu stanowiskiem KRK, ale oficjalnego wymogu nie ma.Cytat:
W Polsce mamy rozdział Państwa od Kościoła? Ja jakoś tego nie dostrzegam.
Jestem przeciwny konkordatowi w obecnej formie (z 1993 roku), ale to osobna kwestia.
Jestem realistą. Wiem, jak wygląda przestrzeganie - czy raczej nieprzestrzeganie - praw niemuzułmanów w krajach islamskich. I wiem, że imigranci islamscy domagają się wprowadzenia szariatu w krajach europejskich. Równocześnie nie zamierzają walczyć o tolerancję religijną w krajach muzułmańskich. Czyli ogromna część muzułmanów to hipokryci.Cytat:
wydajesz się być osobą strasznie nie tolerancyjną - najeżdżasz na jedną wiarę nie starając się dostrzec, że nie każdy jej wyznawca to od razu fanatyk.
Spróbuj pojechać do Arabii czy Afganistanu i nosić na ulicy krzyż lub gwiazdę Dawida. Ciekawe, jak długo pozostaniesz przy życiu, na wolności i bez siniaków, złamań, ran i innych obrażeń.
Natomiast spróbuj nosić arafatkę w Holandii czy Belgii. Czy bałbyś się tam tak samo, jak nosząc krzyż czy gwiazdę Dawida w kraju islamskim?
Nie moja wina, że prorok Mahomet robił to, co robił ani że wyniki pierwszych wolnych wyborów w tylu krajach muzułmańskich były takie, jakie były. Ani że w Pakistanie dziki tłum chciał zlinczować dziewczynkę podejrzaną o podarcie Koranu. Że całe tabuny muzułmanów zachowują się jak pawiany, a nie jak ludzie.Cytat:
nie należy wrzucać wszystkich do jednego wora krzycząc o wrogach Europy.
Od kiedy to arafatka jest symbolem Islamu? Wątpię żeby ktoś kto nosi półksiężyc na wierzchu mógł się czuć bezpiecznie w jakichś slamsach na zachodzie (i nie chodzi tylko o to że tam się nikt nie może tak czuć). Oczywiście widzę różnicę ale bez przesady Europejczycy to nie jest jakaś zbieranina łagodnych baranków.Cytat:
Spróbuj pojechać do Arabii czy Afganistanu i nosić na ulicy krzyż lub gwiazdę Dawida. Ciekawe, jak długo pozostaniesz przy życiu, na wolności i bez siniaków, złamań, ran i innych obrażeń.
Natomiast spróbuj nosić arafatkę w Holandii czy Belgii. Czy bałbyś się tam tak samo, jak nosząc krzyż czy gwiazdę Dawida w kraju islamskim?
No a jak to jest że Polacy kradną u siebie a nie chcą iść do więzienia w WB? Zresztą co do tego mordowania ile popadnie i kogo popadnie to ja bym poprosił jakieś źródło czy inne dane. Zwłaszcza w stosunku do takich państw jak Katar, Tunezja, ZEA no a także Libanu i Egiptu w których od zawsze istnieje spora mniejszość chrześcijańska która jakimś cudem od ponad tysiąclecia przeżywa mimo "mordowania każdego kto myśli lub wierzy inaczej" (ba Koptowie noszą nawet symbole wskazujące jakiej są wiary).Cytat:
No wiec jak to jest ze u siebie muzulmanie morduja jak oraz ile popadnie kazdego kto mysli lub wierzy inaczej a od Europejczykow wymagaja tolerancji wobec siebie :?
Zresztą wymaga takiej tolerancji bo ma ją zagwarantowaną konstytucyjnie (nawet gdyby nie miał to przecież wymaganie jej jest czymś naturalnym i oczywistym). Prawo jest prawem, imigranta dotyczy prawo kraju do którego przybył a nie tego z którego wybył.
Czemu miałby się wysilać?Cytat:
Sposob spostrzegania swiata przez muzulmanina jest calkowicie wrogi Zachodowi i on nawet sie nie wysila zeby to zmienic...
Serio? Jakimże to cudem istnieje tak wielki związek pomiędzy muzułmaninem zamieszkującym Francję a tym zamieszkującym Arabię Saudyjską? Przecież to są ludzie więc każdy myśli inaczej, robi co innego itd. Jeżeli kilku Polaków zrobi rozróbę w WB to będzie znaczyło że ci w Polsce są hipokrytami bo jakoś nie demolują co popadnie?Cytat:
Czyli ogromna część muzułmanów to hipokryci.
Talibowie, ich siła, motywacje i wpływy to duży i osobny temat. Coby nie robić offtopu zauważę tylko że oni walczą z najeźdźcą co wpływa na ilość osób które chcą do nich dołączyć.Cytat:
W Afganistanie wojna z talibami trwa już ponad 10 lat, co dowodzi siły i liczebności talibów.
U nas wybory wygrywa Tusk albo Kaczyński mimo iż większość (a przynajmniej ci którzy najgłośniej "krzyczą") uważa ich za złodziei, partaczy itd. W tych krajach muzułmanie sami obalili dyktatorów, z tego co wiem dokonali tego właśnie poniekąd pod sztandarami Bractwa Muzułmańskiego nic więc dziwnego że po wszystkim ich wybrali. Zwłaszcza że (patrząc na przykład Egiptu) mieli chyba wybór pomiędzy nimi a starą władzą (a w końcu nie po to z nią walczyli aby ją wybrać).Cytat:
Jakoś zarówno w Egipcie, jak i Algierii i Tunezji pierwsze wolne wybory prezydenckie i parlamentarne wygrali islamiści z Bractwa Muzułmańskiego.
Problem muzułmańskich imigrantów dotyczy jednak krajów głównie katolickich (w dodatku w WB protestantyzm z tego co wiem niezbyt różni się od katolicyzmu i wiele osób wraca pod "skrzydła" papieża).Cytat:
Nie wszyscy chrześcijanie uznają papieża. Papież to nie Jezus ani Apostoł. Zdanie papieża to nie Biblia. Katolicyzm to nie całe chrześcijaństwo.
Cerkiew prawosławna nie ustaliła oficjalnego stanowiska w sprawie antykoncepcji. A kościoły protestanckie ją dopuszczają.
Czarnoskórzy chrześcijanie z Afryki też nie słyną z miłosierdzia. No i jakby nie patrzeć to nikt nikogo do osiedlania się w Arabii Saudyjskiej nie zaprasza ani tym bardziej nie oferuje życia w tolerancyjnym państwie.Cytat:
Natomiast spróbuj nosić arafatkę w Holandii czy Belgii.
Twój dom jest bezpieczny (i przez twoje życie raczej taki będzie). To Francuzi, Holendrzy itd. powinni martwić się o swoje domy, prawa itd. Żeby zwalczyć zagrożenie islamem musieliby porzucić (przynajmniej częściowo) swą słynną tolerancję, równość i demokrację (co byłoby z ich strony hipokryzją w końcu ciągle z tego powodu "atakują" Izrael) ale to ich wybór. Zresztą nawet gdyby go podjęli to nadal zostaje problem z ujemnym przyrostem naturalnym mogą więc wolec ażeby ich dzieci (z których robienia nie słyną) żyły według praw szariatu niż żeby mieli stać się biedniejsi (no a to w końcu strach przed zbiednieniem wpływa na niż demograficzny). Oczywiście my mamy prawo się bać że w perspektywie czasu okaże się iż muzułmanie są dość silni żeby siłą narzucić swe poglądy innym. Z drugiej strony to ja bym uważał żeby w przypadku zamknięcia Europy Zachodniej nasi politycy nie zaczęli ściągać taniej muzułmańskiej siły roboczej.Cytat:
Wole byc nazywany rasista,religijnym fanatykiem,szowinista,etc ale jezeli to ma byc cena za trzymanie tej dziczy z dala od mojego domu to chetnie ja zaplace ;)
Nie chce mi się bawić w cytowanie, ponieważ musiał bym użyć wypowiedzi wielu forumowiczu a tego się chyba nie da :) Będę pisał tak:
Do Zająca - czy jak byś był kobietą w ciąży to jechałbyś jak to się wyraziłeś za miedzę? Chyba nie tylko do najbliższego szpitala, a lekarza powinni zrobić to co do nich należało jeżeli tak pacjentka chciała a nie zasłaniać się religią. Nie oddalam się od tematu staram się uświadomić co niektórym, że nie tylko muzułmanie w życiu kierują się tak głoszonym przez was fanatyzmem. Dotyczy to każdej dziedziny życia, przykład z kibolami miał zobrazować właśnie to. Ale jak widzę nie pokazał nic. Wobec islamu nie można być tolerancyjnym czemu? Bo dopiero koniec XX wieku i początek XXI pokazał obraz islamu w Europie? Czy na przełomie historii islam był według Ciebie systemem religijno - politycznym? To samo można powiedzieć o chrześcijaństwie. Brak tolerancji to nie wina Europejczyków a kogo? Czemu w Polsce czy winnych krajach nie słyszy się o złych muzułmanach? Może dlatego, że jesteśmy wobec nich bardziej otwarci. I nikt na siłę nie stara się narzucić nam ich praw i ubioru. Wyznawcy islamu byli przez wieki lekceważeni, większość bowiem mieszkańców Francji tego wyznania pochodzi z Afryki gdzie 3/4 było kiedyś jej kolonią.
Do Celta - Ciekawy jestem ilu chrześcijan nadstawia drugi policzek a ilu gotową pięść. Każdy ma takie prawo jakie sobie ustanowi. Nikt nie każe jechać nikomu z gwiazdą Dawida czy z krzyżem do Afganistanu. Myślisz, że taka postawa jak Twoja sprawi, że muzułmanie nagle staną się ludźmi otwartymi? Wprost przeciwnie nasili się wiara w skrajne jego poglądy interpretowanie Koranu wedle ich zasad. Też jestem antyklerykałem i jakoś nie dostrzegam różnic miedzy początkiem chrześcijaństwa w Europie a islamem. Obie religie były wtedy bardzo ekspansywne, zwłaszcza zbrojnie. Pisałem Ci już raz kogo uważam za tolerancyjnych chrześcijan. Co do Pakistanu - kościół palił osoby podejrzane o uprawianie czarów, czyżby nie podobna sytuacja tylko rożne wieki?
Uważasz, że w Polsce jest rozdział kościoła od Państwa? To czemu więc w szkołach, urzędach wiszą krzyże - nie każdy Polak to katolik, nie każdemu może się podobać demonstracja innej religii. Na jeden z wyższych uczelni rektor nakazał zdjęcie krzyży z sal, jeśli ktoś chciał mógł mieć w gabinecie. Pamiętam wypowiedz jednej ze studentek - Polska to kraj katolicki i powinny wisieć krzyże. Wołamy od muzułmanów tolerancji podczas gdy sami nie potrafimy być tolerancyjni wobec innych. Skoro mamy rozdział to czemu lekarze odmawiają wydania recept na tabletki antykoncepcyjne a aptekarze ich zrealizowania ponieważ jak twierdzą niszczy się w ten sposób życie. Ktoś bardzo mi bliski został właśnie potraktowany w taki sposób.
A czemu to wszystko piszę, bo każdy na siłę wydaje mi się stara mi się uświadomić, że całkowity brak tolerancji i poszanowanie innych jest tylko w krajach muzułmańskich. Podczas gdy na to co się dzieje na własnym podwórku lepiej nie patrzeć. Wymagamy tolerancji i poszanowania dla siebie a wobec innej osoby już nie.
Nie twierdzą, że zgadzam się ze wszystkimi poglądami Islamu i próbą ich narzucenia Europie, ale najpierw zamiećmy własne podwórko nim zaczniemy robić to z innymi. Jak już tu wielu pisało - Francja czy Holandia mogła by z łatwością zaostrzyć prawo emigracyjne, kryminalne, jak tylko zadają sobie pytanie czemu tego nie zrobią?
Najpierw powinno zacząć się od wspólnego dialogu, ustalenia wielu spornych kwestii, a jeśli to nie pomoże dopiero zacząć zmieniać prawo. Nie twierdzę by nie zaostrzyć kwestii emigracji to powinno zrobić się już dawno.
Czemu tak piszę o chrześcijaństwie w temacie islamu bo dla mnie równie dobrze temat mógłby brzmieć - Chrześcijaństwo - religia pokoju czy wojny lub religia tolerancji czy nie tolerancji. Jezus nigdy nie mówił, że inne religie są złe, że trzeba je niszczyć. Mówiąc - nie będziecie mieli innych Bogów poza mną - tyczyło to się wyznawców chrześcijaństwa a nie innych kultur czy nacji. Każda religia kształtowała się przez wieki wraz z wydarzeniami na świecie, przekłady pism świętych każdy tłumaczył inaczej na swoje widzimisie. To, że akurat teraz islam znów podjął kwestię swojej wiary na nowy sposób nie znaczy to, że np hindusi nie zaczną jej pojmować na odwrót. Żaden z nas nie czytał przecież Koranu, rączka w górę kto czytał? Kto czytał z was Biblię - tu więcej rączek widzę. Pragnę uświadomić pisząc to, że każdy ustęp, frazę można tłumaczyć na różne sposoby. Tak samo kapłani muzułmańscy jeden wezwie do świętej wojny - dżihadu inny powie umacniajcie swojego ducha, bądźcie dżihadystami. Wypowiadamy się patrząc w ekran monitora i telewizora, jak dodatkowo staram się analizować to co widzę i słyszę. Szukać przyczyn a nie akceptować suche fakty. Wam też to radzę.
Jednak to Europejczycy wymyślili coś takiego, jak wolność sumienia i wyznania. Arabowie i im podobni nigdy nie zawracali sobie głowy czymś takim. Zawsze byli apodyktyczni i nieumiejący słuchać drugiej strony.Cytat:
Europejczycy to nie jest jakaś zbieranina łagodnych baranków.
Bo Europejczycy się wysilają, żeby być tolerancyjnymi wobec muzułmanów?Cytat:
Czemu miałby się wysilać?
Takim, że jedni i drudzy są zwolennikami szariatu i islamskiego państwa wyznaniowego.Cytat:
Jakimże to cudem istnieje tak wielki związek pomiędzy muzułmaninem zamieszkującym Francję a tym zamieszkującym Arabię Saudyjską?
Nie wiem, czy wiesz, ale nawet meczet w Warszawie został ufundowany przez saudyjskich wahhabitów.
A muzułmanki w Skandynawii domagają się wprowadzenia dla nich specjalnych przepisów, żeby mogły pływać w basenach w strojach muzułmańskich, czyli prawie całkowicie zakrywających ciało.
Koran reguluje wszystkie aspekty życia muzułmanów. Nie można być muzułmaninem i postępować całkowicie inaczej niż inny muzułmanin.Cytat:
to są ludzie więc każdy myśli inaczej, robi co innego itd.
Reformy Ataturka w Turcji i Habiba Burgiby w Tunezji były wbrew islamowi. Ich twórcy nie byli muzułmanami, tylko ludźmi Zachodu (mentalnie).
Talibowie zakazują oglądać telewizję, słuchać muzyki, prognozować pogodę i korzystać z internetu, a kobiety zmuszają do noszenia burek i zakazują im wykonywania różnych zawodów i edukowania się. Czyli są fanatycznymi półgłówkami, których należy wytłuc.Cytat:
oni walczą z najeźdźcą co wpływa na ilość osób które chcą do nich dołączyć.
Z tego, co wiem, to Koptowie i liberałowie też uczestniczyli w demonstracjach przeciw Mubarakowi i Ben Alemu.Cytat:
W tych krajach muzułmanie sami obalili dyktatorów, z tego co wiem dokonali tego właśnie poniekąd pod sztandarami Bractwa Muzułmańskiego nic więc dziwnego że po wszystkim ich wybrali.
A co ze świeckimi liberałami, takimi jak na Zachodzie?Cytat:
Zwłaszcza że (patrząc na przykład Egiptu) mieli chyba wybór pomiędzy nimi a starą władzą (a w końcu nie po to z nią walczyli aby ją wybrać).
Nie ma co się oszukiwać: w Europie zwolennicy państw wyznaniowych stanowią raczej margines, a w krajach islamskich są oni potężną siłą. To tylko potwierdza tezę o przepaści mentalnej między muzułmanami a Europejczykami.
Tam wyświęcają kobiety na biskupów, nie uznają celibatu i dopuszczają antykoncepcję. Czy to jest podobne do katolicyzmu?Cytat:
w WB protestantyzm z tego co wiem niezbyt różni się od katolicyzmu
Bo Afryka to w ogóle dzicz złożona z analfabetów, którzy nawet Biblii nie czytali.Cytat:
Czarnoskórzy chrześcijanie z Afryki też nie słyną z miłosierdzia.
Chochlik: w Polsce wieszanie krzyży to oddolna inicjatywa. Nie ma takiego obowiązku. Mozna zdejmować krzyże i nikt Cię za to nie ukamienuje.
Tak, wiem, że katolicy i protestanci też palili rzekome czarownice - tylko że Jezus nie kazał tego robić. Przeciwnie: Jezus m.in. uchronił kobietę przed ukamienowaniem.
No tak należy wszystkich wytłuc tak będzie najlepiej według Ciebie. Ta dzicz jak to określiłeś pochodząca z Afryki to są nasi przodkowie, więc nazywając ich analfabetami obrażasz również siebie. Człowiek wywodzi się z Czarnego Lądu jak byś nie wiedział.
Ciekawie kiedy Europejczyk wymyślił wolność sumienia i wyznania, chyba w XIX wieku po tym jak podbił pół świata wyrznął ileś tam kultur po drodze uważając innych ludzi za zwierzęta, które można sprzedawać byle gdzie. Wydaje mi się, że też nie słuchasz drugiej strony - pisałem Ci o Turcji Otomańskiej o tolerancji muzułmanów w podbitej Hiszpanii. Atu grochem o ścianę.
Patrząc na Twoje słowa jesteś bardzo tolerancyjny jako Europejczyk.
Nikt nie każe się im kąpać ani chodzić na basen, jeśli im to przeszkadza niech wybudują sobie własny basen i po kłopocie.
Pisałem o interpretacji pism świętych czytasz ze zrozumieniem?
Nie każdy musi oglądać telewizję, słuchać muzyki czy korzystać z internetu czy człowiek nie muzułmanin żyjący z daleko od dobrodziejstw cywilizacji też jest dla Ciebie Talibem bo na to wychodzi.
W WB nie ma jeszcze kobiet biskupów, zauważ, że tam na czele ich kościoła stoi Król albo Królowa. Osoba praktycznie świecka, mamy jednak różnicę?
Skoro Jezus kazał im uratować to czemu zachowywali się tak a nie inaczej?
Może mnie nie ukamienuje ale za to spotka to się z pogardą reszty społeczeństwa.
Czytają Twoje posty wydajesz się być strasznym rasistą.
Co z tego, że ludzkość wywodzi się z Afryki? Wielka część Afrykanów to nadal ludzie bardzo zabobonni, którzy linczują dzieci podejrzane o czary i inne osoby. Poza tym, oni okaleczają dziewczynki, wycinając im łechtaczki. Wobec takich barbarzyńskich praktyk nie może być tolerancji. Trzeba to tępić z całą surowością. Za okaleczenie dziewczynek powinno się karać śmiercią.
W Anglii cenzurę religijną zniesiono w 1695 roku. Wcześniej, bo w 1638 roku, zniesiono tam tortury. W Arabii Saudyjskiej jedno i drugie jest do dziś i nie zapowiada się zniesienie tego.
Co innego jest nie korzystać z dobrodziejstw cywilizacji z różnych przyczyn, a co innego zakazywać korzystania z tego pod groźbą ukamienowania. Naprawdę nie widzisz różnicy? Talibowie wszystkiego zabraniali, wprowadzali w Afganistanie totalitarny reżim. Jak można ich bronić?
Nie jestem rasistą - nie przeszkadza mi czyjś kolor skóry ani pochodzenie. Przeszkadza mi totalitaryzm oraz mentalność, kultura i religia sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem. Islam jest religią totalną, czyli regulującą wszystkie aspekty życia. i jej wyznawcy jeszcze mają czelność korzystać z socjali państw europejskich i domagać się wprowadzenia szariatu w Europie.
A ile szkół istnieje w Afryce, do ilu ludzi docierają inne poglądy, lekarz, ile masz szpitali czy przychodni. Zapytaj się dzięki komu Afryka zawdzięcza to co ma teraz? Hmm... Zapewne Europie i jej kolonializmowi. Okaleczenie to jedno, a czemu nie tępi się pedofilii wśród osób świeckich i kapłanów. Jesteśmy wszakże bardzo rozwiniętym kontynentem. To też powinni karać śmiercią a nie więzieniem czy odejściem osoby duchownej do innej parafii i zatuszowanie sprawy. Uważasz, że nie jesteśmy zabobonni? Nie łapiemy się za guzik widząc kominiarza, nie boimy się gdy nadchodzi piątek 13?Cytat:
Zamieszczone przez Celt
Łał i co z tego, że zniesiono tortury - skoro Amerykanie stosują je wobec muzułmanów - choćby afera ze zdjęciami. W 1816 papież Pius VII zakazał tortur inkwizycji, a zniesiono ją dopiero po kilku latach w XIX wieku.
Nie bronię Talibów, według Ciebie bo żyjesz w wolnym kraju, gdzie można wszystko robić to w każdym punkcie można robić tak samo. Afgańczycy są wolnym narodem i nawet jeśli jakaś grupa czegoś im zakazuje to nie znaczy, że wszyscy to robią. Kiedyś w średniowieczu palono za to, że ktoś użył ziół i potrafił wyleczyć pacjenta, a potem ktoś doniósł, że jest czarodziejem. Czasy się zmieniły, zmieniły się poglądy ludzi, skąd wiesz, że poglądy świata islamu nie zmienią się za jakiś czas.
Jesteś rasistą ponieważ przeszkadza Ci tylko jedna religia o której czerpiesz informacje z radia, neta czy telewizji. Czytałeś Koran, wiesz co jest tam napisane? Dla Ciebie to co oni głoszą to chleb powszedni, normalne myślenie i rozumowanie to bak żyli ich przodkowie. Wyjdź w Polsce na ulice i domagaj się zakazu noszenia krzyży przez ludzi, czy czegokolwiek związanego z chrześcijaństwem, zobaczysz jaki napotkasz opór ludzi.
Czy na początku jak zaczęli emigrować do Europy to się domagali? Nie część się zasymilowała, część żyła w gettach, nikt nie gadał o szariacie. Dopiero gdy nastała wielka nagonka na terrorystów, pojawiło się kilku ekstremistów, którzy zebrali tłumy wołające o poszanowanie ich religii i wprowadzenie szariatu. Można szanować niektóre zwyczaje islamu, inne nie ale nie oznacza to, że jest to zła religia. To samo mogę powiedzieć o chrześcijaństwie, gdzie miłość bliźniego objawiała się przemocą przez tyle wieków. To jak stosujemy nakazy dyktowane wiarą zależy w głównej mierze od ludzi.
Zacznij w końcu dawać źródła przy takich tekstach. Nawet nie ma jak się do tego odnieść skoro widać że sam to sobie wymyśliłeś.Cytat:
Jednak to Europejczycy wymyślili coś takiego, jak wolność sumienia i wyznania. Arabowie i im podobni nigdy nie zawracali sobie głowy czymś takim. Zawsze byli apodyktyczni i nieumiejący słuchać drugiej strony.
Muszą być tolerancyjni bo tak nakazuje prawo. Prawo nie nakazuje nikomu zmieniać swojej mentalności, poglądów itd.Cytat:
Bo Europejczycy się wysilają, żeby być tolerancyjnymi wobec muzułmanów?
A Żydzi domagają się tego żeby usunąć automatyczne włączniki światła. Katolicy domagają się tego aby nie pracować w niedzielę.Cytat:
Takim, że jedni i drudzy są zwolennikami szariatu i islamskiego państwa wyznaniowego.
Nie wiem, czy wiesz, ale nawet meczet w Warszawie został ufundowany przez saudyjskich wahhabitów.
A muzułmanki w Skandynawii domagają się wprowadzenia dla nich specjalnych przepisów, żeby mogły pływać w basenach w strojach muzułmańskich, czyli prawie całkowicie zakrywających ciało.
:roll: To jedź i ich wytłuc. Cot takie teksty to jakieś chore nawoływanie do kulturowej krucjaty. Jeżeli w Afganistanie chcą popierać Talibów to niech ich pobierają. Jakim prawem im chcesz tego zabronić a wręcz ich pozabijać? Póki co wpieprzanie się Zachodu w sprawy muzułmanów tylko im szkodziło. Zresztą z jakiej okazji ktoś miałby nadstawiać swoje życie bo po drugiej stronie świata jest ktoś kto myśli inaczej?Cytat:
Czyli są fanatycznymi półgłówkami, których należy wytłuc.
Jeżeli niemal wszyscy wyznają islam to co złego w tym że chcą państwa wyznaniowego? Cot to logiczne. Gdyby w Polsce wszyscy o godzinie 14 walili głową w ścianę to chcieliby aby o tej porze była przerwa umożliwiająca im tą czynność.Cytat:
Nie ma co się oszukiwać: w Europie zwolennicy państw wyznaniowych stanowią raczej margines, a w krajach islamskich są oni potężną siłą. To tylko potwierdza tezę o przepaści mentalnej między muzułmanami a Europejczykami.
Nie jestem rasistą, bo sprzeciwiam się określonej religii, mentalności i "kulturze", a nie rasie. Przecież Afrykanie nie muszą okaleczać swoich córek, mogą przestać. Mogą przestać linczować osoby podejrzane o czary. Mogą, ale nie chcą.
Bieda w Afryce to osobny temat. Zresztą, kraje azjatyckie takie jak Bangladesz czy Birma też są bardzo biedne, a jednak tam nie okalecza się dziewczynek ani nie zabija domniemanych czarownic ani czarowników. Bieda to nie jedyna przyczyna takiej, a nie innej mentalności mieszkańców. Tamtejsza tradycja też odgrywa ogromną rolę.Cytat:
ile szkół istnieje w Afryce, do ilu ludzi docierają inne poglądy, lekarz, ile masz szpitali czy przychodni.
Raczej dyktatorom rządzącym krajami afrykańskimi po dekolonizacji. Takim jak "cesarz" Bokassa, Francisco Nguema, Idi Amin, Hissène Habré, Moussa Traore, Mobutu Sese Seko, Hajle Mariam Mengistu, Mohammed Siad Barre, Thomas Sankara, Blaise Compaoré, Robert Mugabe, Agostinho Neto, Samora Machel i podobnym potworom, którzy sami opływają/opływali w luksusy, grabiąc mieszkańców, a swoich przeciwników politycznych masowo mordują. To oni wpędzili swoje kraje w skrajną biedę, a nie kolonizatorzy (może pomijając Kongo belgijskie, które Leopold II też "ładnie" ogołocił).Cytat:
Zapytaj się dzięki komu Afryka zawdzięcza to co ma teraz? Hmm... Zapewne Europie i jej kolonializmowi.
LOLCytat:
Uważasz, że nie jesteśmy zabobonni? Nie łapiemy się za guzik widząc kominiarza, nie boimy się gdy nadchodzi piątek 13?
To niby te zabobony też są traktowane przez Europejczyków tak poważnie jak czary i Mzimu w Afryce? I są to Twoim zdaniem zabobony podobnego kalibru? I też prowadzą do linczów i morderstw?
LOLCytat:
skąd wiesz, że poglądy świata islamu nie zmienią się za jakiś czas.
Islam opiera się na Koranie i hadisach, które są niezmienne. Jedyny sposób na zmianę myślenia u muzułmanów jest taki, że przestaną oni być muzułmanami. Ew. będą muzułmanami tylko nominalnie, a w praktyce nie będą stosować się do zasad tej religii.
Niby gdzie napisałem, że islam to jedyna religia, która mi się nie podoba?Cytat:
Jesteś rasistą ponieważ przeszkadza Ci tylko jedna religia
Krytykuję wiele religii, ale tylko jedna z nich ma założyciela-wojskowego i polityka.
Katolicyzm też mocno krytykuję, ale z innych powodów niż islam, przynajmniej w odniesieniu do obecnych czasów. Nie wybielam inkwizycji, krucjat ani rekonkwisty. Tylko że te czasy już minęły. A czasy Bractwa Muzułmańskiego, Al-Kaidy, talibów, Boko Haram, Unii Trybunałów Islamskich itp. cały czas trwają i końca nie widać.
A co, twierdzisz, że Arabowie są równie tolerancyjni dla niemuzułmanów, jak Europejczycy dla muzułmanów?Cytat:
Zacznij w końcu dawać źródła przy takich tekstach. Nawet nie ma jak się do tego odnieść skoro widać że sam to sobie wymyśliłeś.
Poczytaj sobie lepiej coś o historii prawa.
Co dowodzi, że Europejczycy mają lepsze prawo niż muzułmanie.Cytat:
Muszą być tolerancyjni bo tak nakazuje prawo.
To, że religii nie należy mieszać z prawem ani polityką.Cytat:
Jeżeli niemal wszyscy wyznają islam to co złego w tym że chcą państwa wyznaniowego?
??? Co ma to do twojego twierdzenia że "Jednak to Europejczycy wymyślili coś takiego, jak wolność sumienia i wyznania. Arabowie i im podobni nigdy nie zawracali sobie głowy czymś takim. Zawsze byli apodyktyczni i nieumiejący słuchać drugiej strony."? Daj dowody potwierdzające te dwie tezy a nie (jako małą podpowiedź powiem że Arabowie nie wzięli się znikąd wraz z pojawieniem się islamu)...Cytat:
A co, twierdzisz, że Arabowie są równie tolerancyjni dla niemuzułmanów, jak Europejczycy dla muzułmanów?
Poczytaj sobie lepiej coś o historii prawa.
Jest tak bo ty tak mówisz? Jeżeli ktoś żyje według praw religijnych to oczywiste przecież że chciałby (chociażby dla zwykłej wygody) aby równocześnie były to jedyne prawa. Zresztą w przypadku tak przez ciebie przecież gloryfikowanej i wybielanej cywilizacji europejskiej religia jest mocno związana z prawem i polityką (nawet jeżeli ktoś jest antyreligijny i próbuje na tym robić kapitał polityczny to jest to związane z religią). Ba cała obecna cywilizacja Europejska powstała na fundamencie chrześcijaństwa.Cytat:
To, że religii nie należy mieszać z prawem ani polityką.
a szariat to co to jest?Cytat:
To, że religii nie należy mieszać z prawem ani polityką.
.. nawet w RPkatolickiej religia jest bezpodstawnie uprzywilejowana we wszystkich dziedzinach życia, nie różnimy się niczym od muslimów
aby dyskutować o islamie trzeba znać islam
99% Polaków nie zna własnej religii, ale jak zawsze dyskusja na 200 stron
zapraszam do testu
http://quiz.cytatybiblijne.pl/
:lol: :lol:Cytat:
Zamieszczone przez krwawa_rozprawa
Wybacz, ale nie mogę. To jakiś żart? Przecież to oszustwo. Np. na pytanie "czy ofiara zwierzęca daje rozgrzeszenie" odpowiedziałem najpierw "nie" i było "źle" i oczywiście przedstawiony cytat z Biblii. Później znowu pojawiło się to pytanie i dałem "tak" i wyszło, że prawidłowa odpowiedź to "nie" i znowu jakiś cytat. Albo kto zabił Goliata? Najpierw było czym Dawid zabił Goliata. Dałem, że z procy i okazało się, że mieczem. A później właśnie pytanie "kto zabił Goliata". Wg. tego quizu zabił go Dawid, ale zabił go ktoś inny.
Ten quiz jest śmiechu wart.
Cytat:
10. Kto zabił Goliata?
Prawidłowa odpowiedź: Dawid.
Tak to Dawid odniósł zwycięstwo nad Filistynem procą i kamieniem; trafił Filistyna i zabił go, nie mając w ręku miecza.
Cytat:
6. Kto zabił Goliata?
Prawidłowa odpowiedź: Elchanan z Betlejem.
Kiedy doszło do nowej walki z Filistynami w Gob, Elchanan z Betlejem, syn Jaira, zabił Goliata z Gat, którego drzewce dzidy wyglądało jak wał tkacki.
A myślałem, że dzisiaj już nic mi nie poprawi humoru :lol:Cytat:
Cóż. Twój wynik nie jest zbyt wysoki. I Ty siebie nazywasz katolikiem?
Bo wynik masz jak ateista.
Cytat:
Zamieszczone przez Arrim
A myślałem, że dzisiaj już nic mi nie poprawi humoru :lol:[/quote:1t9o2lxg]Cytat:
Cóż. Twój wynik nie jest zbyt wysoki. I Ty siebie nazywasz katolikiem?
Bo wynik masz jak ateista.
Przecież właśnie o to chodzi, że Biblia dla katolika nie jest wykładnią wiary. Dla katolika wykładnią wiary jest biskup Rzymu. Co on powie to tak ma być.
Starotestamentowe żydowskie bóstwo i bajki o tym co robili Żydzi z sąsiadami nie są podstawą wiary. Chyba, że ktoś w imię pana odda swoje córki tłumowi, które je zgwałci - bo tak jest w piśmie. Nowy testament to też niezłe bajki. Cos jak koran jest koran, który spadł z nieba na pustyni.
Slowianie czcza Zyda, ktorego Rzymianie powiesili na szubienicy. Wierza w to dlatego, ze Germanie narzucili im to za pomoca miecza i paly. Co wiecej 99% nie zna zasad swojej wiary, ale wypowiada sie na temat islamu, ktorego znac NIE MOZE.
Wiocha na maxa.
Przynajmniej nie uznaja za proroka pedofila ;) :lol:
Póki co to ty robisz wiochę swoimi wypowiedziami. Zarówno pod względem ortograficznym jak i merytorycznym, nie mówiąc już o odwiecznych 99% które zapewne w 99% są danymi wyssanymi z palca albo o dawaniu jakiegoś quizu który jest "śmiechu wart".Cytat:
Slowianie czcza Zyda, ktorego Rzymianie powiesili na szubienicy. Wierza w to dlatego, ze Germanie narzucili im to za pomoca miecza i paly. Co wiecej 99% nie zna zasad swojej wiary, ale wypowiada sie na temat islamu, ktorego znac NIE MOZE.
Wiocha na maxa.
http://fakty.interia.pl/swiat/news/egip ... ,1870502,4
Chyba jednak Arabowie nie są powszechnie tak bardzo przychylni bractwu muzułmańskiego jak to poniektórzy tu twierdzą.
Wiem - już przed pojawieniem się islamu rody i plemiona arabskie prowadziły ze sobą ciągłe wojny. Każde uważało, że ich racja jest najichsza (parafrazując klasyczny film). Twierdzili, że ich zwyczaje są lepsze od zwyczajów plemiona, z którym walczyli. Natomiast to Rzymianie wymyślili zasadę "Audiatur et altera pars", czyli "Niech będzie wysłuchana rówież druga strona", zasadę "Volenti non fit iniuria" - "Chcącemu nie dzieje się krzywda", "In dubio pro reo" - "W razie wątpliwości na korzyść oskarżonego", "Lex retro non agit" - "Prawo nie działa wstecz", "Nemo iudex in causa sua" - "Nikt nie może być sędzią we własnej sprawie".Cytat:
Daj dowody potwierdzające te dwie tezy a nie (jako małą podpowiedź powiem że Arabowie nie wzięli się znikąd wraz z pojawieniem się islamu)...
Natomiast wolność sumienia i wyznania, prawo własności, bezpieczeństwa i równość wobec prawa zostały wprowadzone przez Deklarację Praw Człowieka i Obywatela w 1789 we Francji. Czyli też w Europie.
Dlaczego oczywiste? Dlaczego ktoś ma narzucać innym własne zwyczaje i styl życia? Z jakiej racji ma twierdzić: "Ja robię tak, a nie ineczej, i lubię to, a nie tamto, i wszyscy muszą robić tak samo i lubić to samo co ja, albo są heretykami godnymi potępienia"?Cytat:
Jeżeli ktoś żyje według praw religijnych to oczywiste przecież że chciałby (chociażby dla zwykłej wygody) aby równocześnie były to jedyne prawa.
Poza tym, prawo powinno opierać się na wiedzy, a nie na wierze. Religia opiera się na wierze, a nie na wiedzy.
Czy zwolennicy szariatu rzeczywiście wierzą w Allaha, czy może oni twierdzą, że wiedzą, że Allah istnieje i że każe wszystkim ludziom robić to, a nie co innego? Jeśli wierzą, to dopuszczają możliwość, że Allaha nie ma. Czy dopuszczają taką możliwość?
Była. Na szczęście nie jest od dwustu lat.Cytat:
cywilizacji europejskiej religia jest mocno związana z prawem i polityką
Teraz podstawą wielu praw europejskich jest prawo rzymskie, deklaracja praw człowieka z rewolucji francuskiej i kodeks Napoleona.
Prawo religijne uznawane przez tych, którzy nie tyle wierzą w Allaha, ile twierdzą, że wiedzą o istnieniu Allaha.Cytat:
a szariat to co to jest?
A ten "test" to jakiś żart - niezależnie od tego, którą odpowiedź się wybierze, i tak wyskoczy, że źle. Raz podawane są cytaty z Biblii dające odpowiedź na pytanie, a raz cytaty mogące pośrednio świadczyć o tym, że było nie tak, jak się zaznaczyło. Np. cytat ze słowem "Filistyńczyk", które wg autorów "testu" ma niby odnosić się do Goliata. Albo wpis o zamiarze wyruszenia do Egiptu - zamiarze, który został zmieniony i nie został zrealizowany.
Krzyż to szubienica?Cytat:
ktorego Rzymianie powiesili na szubienicy
To w Europie dane zbiory ludności nie walczyły ze sobą? Nie prowadziły niemal ciągłych wojen? W przypadku Arabów wpływ na ich wojowniczość miało też terytorium ale nie odstawali pod tym względem jakoś od innych ludów zamieszkujących ziemię.Cytat:
Wiem - już przed pojawieniem się islamu rody i plemiona arabskie prowadziły ze sobą ciągłe wojny. Każde uważało, że ich racja jest najichsza (parafrazując klasyczny film). Twierdzili, że ich zwyczaje są lepsze od zwyczajów plemiona, z którym walczyli. Natomiast to Rzymianie wymyślili zasadę "Audiatur et altera pars", czyli "Niech będzie wysłuchana rówież druga strona", zasadę "Volenti non fit iniuria" - "Chcącemu nie dzieje się krzywda", "In dubio pro reo" - "W razie wątpliwości na korzyść oskarżonego", "Lex retro non agit" - "Prawo nie działa wstecz", "Nemo iudex in causa sua" - "Nikt nie może być sędzią we własnej sprawie".
Fakt historia Arabów jest silnie związana z przeróżnymi wojnami, wojowniczością itd. ale np. Niemców też tak jak i zresztą niemal wszystkich.
Za to to Egipcjanie i cywilizacje z Bliskiego Wschodu wprowadziły coś takiego jak kodeks, prawo itd. Zresztą z tym co wymyślili Rzymianie to jest to zgadywanie i zakładanie że nikt inny nie wprowadził takich zasad prędzej. Na takiej samej zasadzie mówi się że to Kolumb odkrył Amerykę, dla naszej cywilizacji może i tak ale przecież Ameryka istniała prędzej. Tak samo spora część prawa ma swoje korzenie w Rzymie ale nie znaczy to że nikt nie miał czegoś takiego przed nimi, ba możliwe nawet że jakieś małe polis greckie stosowało prędzej coś co przypisujemy Rzymianom.Cytat:
Natomiast to Rzymianie wymyślili zasadę "Audiatur et altera pars", czyli "Niech będzie wysłuchana rówież druga strona", zasadę "Volenti non fit iniuria" - "Chcącemu nie dzieje się krzywda", "In dubio pro reo" - "W razie wątpliwości na korzyść oskarżonego", "Lex retro non agit" - "Prawo nie działa wstecz", "Nemo iudex in causa sua" - "Nikt nie może być sędzią we własnej sprawie".
takCytat:
Krzyż to szubienica?
Chyba wcześniej? Kali pisać?Cytat:
Zresztą z tym co wymyślili Rzymianie to jest to zgadywanie i zakładanie że nikt inny nie wprowadził takich zasad prędzej. Na takiej samej zasadzie mówi się że to Kolumb odkrył Amerykę, dla naszej cywilizacji może i tak ale przecież Ameryka istniała prędzej.
Zgadywanie? A to, przepraszam za naukowe wtrącenie, teraz będziemy posługiwali się metodą tzw. milczenia źródeł?
A nie posługujemy się od początku, chyba, że za źródło można uznać doniesienia medialne. Nikt nie zacytował Koranu bo nikt go z nas nie czytał, a dyskutujemy na temat rzeczy, którą ledwie co znamy. Na siłę wydaje mi się, że próbuje się mi powiedzieć, że islam jest to religia strikte polityczna. Czy w jakiejkolwiek sunnie tego tekstu znajdziemy cytat na temat zaangażowania jej w politykę. Tylko człowiek szalony będzie mieszał swoje wyznanie z własnymi ambicjami, a to, że znajdzie ludzi, którzy mu przyklaszczą to inna sprawa. Większość muzułmanów podchodzi do religii bardzo emocjonalnie. Czy i u nasz nie znajdziecie ludzi, którzy swoje interesy związani z religią? W Biblii nie jest napisane, idź i głoś swoje poglądy polityczne a ja Ci dam elektorat.Cytat:
Wymagacie od muzułmanów by żyli tak jak my, ja im się nie dziwie po przeczytaniu tego artykułu, że wolą swoje dziedzictwo kulturowe: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,1298 ... em.html#MT
Co nas tak naprawdę obchodzi jak żyją w Afganistanie, Iranie czy gdzie indziej. Celt uważasz, że uświadamianie ich na siłę by żyli tak jak my nie spotka się jeszcze z większym oporem? Przypomnij sobie czasy zaborów - rusyfikacja i germanizacja.
Coś Wam powiem drodzy forumowicze - nagle świat zaczął interesować się co dzieje gdzie indziej, przez tyle lat ile rządzili Brytole, Francuzi w Afryce nikt nie kiwnął palcem na okaleczania rytualne, nikt nie interesował się czy istnieje wolność słowa i religii w danym kraju. Nagle w XXI świat uświadomił sobie, że istnieje drugi gorszy świat.
Encyklopedia PWN wyjaśnia pojęcie obłuda - wada etyczna związana z fałszywym, nieszczerym, dwulicowym postępowaniem, podejmowanym jedynie ze względu na zewn. formy lub korzyści; przejawem o. jest m.in. moralność mieszczańska. Czy koncerty gwiazd dla Afryki, kampanie polityczne nie są taką obłudą - za majątek Madonny można by wyżywić zapewne pół Afryki, a ona po jednym takim koncercie i tak nie zbiednieje bo i tak coś jej odpalą i podskoczą zyski ze sprzedaży. Celt podaje masy dyktatorów z Afryki a ja się pytam kto sprzedawał im czołgi, samoloty, broń za surowce? Możemy zarzucać się kolejnymi informacjami, tylko to nic nam nie da, bo na każdy argument znajdzie się kontrargument. I tak bez końca.
Powiem na koniec gdy Muzułmanie przyjeżdżali do Europy nikt nie śpiewał jak Frank Dolas w obozie jenieckim. Niektórzy się zaaklimatyzowali inni nie. Proszę bardzo chcą mieć meczety niech budują, każdy ma prawo się modlić, chcą by ich kobiety nosiły burki proszę bardzo ich sprawa, chcą mieć możliwość kąpieli w nich na basenie niech wybudują sobie własny. Chcą sądów opartych na szariacie droga wolna do granicy. Tym, którym nie podobają się zwyczaje panujące w Europie podstawiamy statki i samoloty niech wracają do domu. Gdy przyjeżdżamy, w gości akceptujemy ich zwyczaje i prawa, podobnie gospodarz - zaakceptuje niektóre nasze dziwactwa.
Chyba wcześniej? Kali pisać?Cytat:
Zgadywanie? A to, przepraszam za naukowe wtrącenie, teraz będziemy posługiwali się metodą tzw. milczenia źródeł?[/quote:3tu53ae8]
Przecież jedyna przez Ciebie stosowana metoda to milczenie źródeł, tak jak chyba w kiedyś w niezbyt udanej dyskusji armii rzymskiej. Przy okazji, wiesz czym się różni krzyż od szubienicy?
Jeśli dla Ciebie teksty Cezara to nie są źródła to nie wiem po co piszesz posta.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Graffiti_Aleksamenosa
Pewnie tez nie wiedziałeś o tym, że przez kilka wieków Chrystus nie był przedstawiany jako przybity do krzyża.
Szubienica rzymska = krzyż. Czego nie rozumiesz? :)
Na tej grafice osoba ma rozłożone ramiona, trochę dziwny sposób powieszenia. Zresztą nie spieramy się tu sposób egzekucji Jezusa. Tylko o islam. http://pl.wikipedia.org/wiki/Ukrzy%C5%BCowanie a tu masz na temat krzyżowania.Cytat:
... zarówno islam jak i krzyż tyle mnie obchodzi co śnieg leżący za oknem - czyli po prostu jest zbędny i przeszkadza, zjawisko może i ładne, ale niepożądane, tak jak każda religia uniwersalistyczna.
Dodam tylko modowi, że to o czym chce pisać nazywa się crux immissa.
Aż chciałoby się napisać coś...ale nie chcę dostać kolejnego ostrzeżenia. Dlatego ograniczę się tylko do tego że powiem ci drogi ,,kolego" że twoje słowa są niewłaściwe i wielu ludzi mogą urazić. Może ja napluję na coś co jest dla ciebie ważne? Jak się wtedy poczujesz?
Nie widze roznicy pomiedzy tym rodzajem religii a plemiennymi wierzeniami ;)Cytat:
Zas zeby nie bylo offtopu to wszak Gwiazdka sie zbilza wiec i brodate turbany krzycza(jak co roku) coraz glosniej
http://atlasshrugs2000.typepad.com/atla ... assoc.html
Widzieliście film "Chłopiec z latawcem" lub czytaliście tę książkę? To opowieść autobiograficzna, oparta na faktach z Afganistanu z końca lat 90. Pada tam m.in. pytanie i znamienna odpowiedź:
- "Czy talibowie rzeczywiście są tacy straszni, jak się mówi?"
- "Nie. Znacznie gorsi".
Talibowie są potworami, którzy zaprowadzili w Afganistanie totalitarny reżim. Nie są w niczym lepsi od stalinowców, maoistów i hitlerowców.
A wiele organizacji muzułmańskich z różnych krajów ich wspiera. Nawet z tak, wydawałoby się, świeckiego kraju, jak Uzbekistan, rekrutuje się wielu sojuszników talibów.
Potrafi ktoś podać przykład bogatego kraju muzułmańskiego, w którym są przestrzegane prawa człowieka, w tym prawa kobiet, na podobnym poziomie, jak w krajach europejskich? (nie licząc Białorusi)
Jasne, że w Egipcie jest sporo przeciwników Bractwa Muzułmańskiego - przecież ok. 10% mieszkańców Egiptu to Koptowie. I pewien odsetek innych to przeciwnicy teokracji. Ale jednak islamista Mursi wygrał wolne wybory powszechne w Egipcie.
Judaizm niby też głosi bardzo surowe prawa starotestamentowe, ale mimo to Izrael jest krajem świeckim, w którym większość mieszkańców popiera legalizację związków homoseksualnych - a przecież ST kazał karać śmiercią homoseksualistów.
Jasne, że w Europie też toczono wiele wojen, ale niewiele narodów europejskich było tak ekspansywnych kulturowo jak Arabowie. Głównie Niemcy, ale też nie od początku.
Starożytni Egipcjanie wytworzyli wysoko rozwiniętą cywilizację, ale niestety potem zostali podbici przez Arabów i zislamizowani. I o ile w starożytnym Egipcie kobiety miały lepszą sytuację i wyższą pozycję społeczną niż na Bliskim Wschodzie, o tyle później ich status został zdegradowany. Dopiero w latach 50. XX wieku Egipt się zeświecczył. A teraz, za Mursiego, ponownie się islamizuje.
hehe
Mahometa wygnano z Mekki właśnie za to, że chciał promować obcą mitologię- żydowską i chrześcijańską. Arabowie, dla których najważniejsza była tradycja, honor, rodzina nie mogli przyjąć do wiadomości idei zmartwychwstania, która wszystko to burzyła, a sprzyjała takim jak on- osieroconym i biednym, ledwo stojącym wyżej od niewolników.
Jestem właśnie w trakcie lektury świetnej książki, która świetnie przedstawia narodziny tej religii w kontekście ówczesnych realiów.
a co do dzisiejszych realiów w muzułmańskich krajach... cóż :) w większości panuje monarchia i nie cierpią głodu na pewno :) mają pieniądze, bezpieczeństwo, dostatni tryb życia. Czy stanowi to zagrożenie dla religii i tradycji? Możliwe. Czy to źle? Niekoniecznie.
a to tak dla rozluźnienia xd
[spoiler:3u2t2d66][youtube:3u2t2d66]www.youtube.com/watch?v=3Yuqxl284cg&feature=youtu.be[/youtube:3u2t2d66][/spoiler:3u2t2d66]
Czytałem ostatnio (z podręcznika szkolnego), że w dobie ekspansji arabskiej (VII - IX wiek), Arabowie na podbitych terenach byli bardzo tolerancyjni względem innych religii, nawet chrześcijaństwa. Czy to prawda? Bo znowuż gdzieś indziej wyczytałem, że ludności podbitych obszarów narzucano język arabski i religię. Nie wiem czemu wierzyć.
Jest spora różnica pomiędzy wierzeniami animizmem, szamanizmem a chrześcijaństwem, islamem. Te dwa ostatnie opierają się na ewangelizacji, na przymusowej indoktrynacji i powiększaniu kręgu wiernych.Cytat:
Nie widze roznicy pomiedzy tym rodzajem religii a plemiennymi wierzeniami ;)
Przed islamem uniwersalistycznym był islam pierwotny. To od niego zaczęło się niszczenie tradycji i kultury Arabów. Wcześniej arabskie bóstwa żyły sobie pod kamieniem czy w drzewach. Czczono boginię al-Lat, bóstw żeńskich była cała masa, al-Uzza, al-Lat, Manat. Pasterze oddawali cześć swoim bóstwom, pielgrzymowali do sanktuariów i nikomu to nie przeszkadzało. Potem w I ne przyszedł judaizm i chrześcijaństwo - religie uniwersalistyczne - i zaczęła się jatka. W 523 roku mamy masakrę religijną, nawróceni na judaizm vs nawróceni na chrześcijaństwo. 50 lat później urodził się Muhammad, zaczął głosić nowe słowo i przyciągał biedotę i niewolników - tak samo jak Jezus. Grupa wyznawców rosła i powstała nowa siła. Jak każda religia uniwersalistyczna musiała pozyskać nowych wyznawców.
Co za roznica czy bijesz poklony przed drzewem czy tez dwoma drewnianymi kawalkami :?: Ostatecznie wszystko sprowadza sie do tego samego schematu a jedyna roznica jest w formie obrzadku ;)
Nie tak do końca.
Religia uniwersalistyczna tworzy koniec świata, opiera się na irracjonalnym strachu przed "zagładą". W Koranie i w Biblii masz koniec świata, masz się tego bać i robić co masz robić.
Wierzenia w duszki w drzewie są niegroźne. Nasi przodkowie nie wiedzieli co to jest piekło i co to jest koniec świata. Przynajmniej było to bardziej naturalne.