i5 3350p 4x3.1
Asus Radeon R9 270X 2GB
Zalman Z3 plus
4GB ram
Msi B-75MA-P45
Thermaltake modular SE 530W
LG 23EA63-V-P
Wszystko na Ultra w FHD. Gra działa bardzo płynnie zarówno w bitwach jak i na mapce kampanii
Wersja do druku
i5 3350p 4x3.1
Asus Radeon R9 270X 2GB
Zalman Z3 plus
4GB ram
Msi B-75MA-P45
Thermaltake modular SE 530W
LG 23EA63-V-P
Wszystko na Ultra w FHD. Gra działa bardzo płynnie zarówno w bitwach jak i na mapce kampanii
Procesor Intel Core i5 4570 3,2-3,6 GHz
Karta grafiki Asus Radeon R9 270X 2GB 256 bit
RAM 8 GB
Rozdziałka 1600x900
OCZ Fatal1ty 550W Modular
Płyta główna Asrock B85
:twisted:
Wszystko na Ekstremalnych działa bardzo płynnie, w wielkich bitwach Ultra.
Czy karta graficzna ATI Mobility Radeon HD 4500 Series, da sobie radę?
Cytat:
Zamieszczone przez Barbarian&Tiran
Mamy podobne sprzęty, ale u mnie bitwy powyżej 10k żołnierzy dość poważnie tną się. Jak u ciebie?
Intel i5 3570k @ 4,2
2x4GB DDR3 1600 mhz RAM
AMD Radeon HD 7970 Ghz
Windows 7 64 bit
Rozdz. FULL HD, AA włączony, efekt odkształcania i efekty krwi włączone - reszta wyłączona
Ustawienia Ultra z obniżonymi cieniami na wysokie i oddziałami na Ultra. Nniebo, trawa, drzewa, teren, budynki - bardzo wysokie.
Już nie pamiętam dokładnych wartości jak mierzyłem frapsem, ale przy solidnej sieczce na zbliżeniu klatki spadają poniżej 30. Na mapie kampanii też nie jest najlepiej.
Efekty cząsteczkowe masakrują FPS przy dużej bitwie. AA przy full HD też można spokojnie wyłączyć. Drzewa od ultra nie różnią się od tych na średnich, a parę FPS dochodzi. Alpha roślinność masz wyłączoną?
Tak alpha wyłączona. Jeśli chodzi o AA to początkowo miałem tą opcję wyłączoną, ale jednak postrzępione krawędzie (głównie terenów w oddali) za bardzo rzucały mi się w oczy. Co do efektów cząsteczkowych - masz na myśli ogólną opcję czy efekty krwi? Te drugie sprawiają, że żołnierze są poplamieni krwią, a to mi się bardzo podoba :D
Ogólnie nie jest tak źle z działaniem gry, początkowo spodziewałem się, że będzie lepiej, ale to w końcu Total War i optymalizacja nigdy nie należała do zalet tej gry. Pamiętam, że na poprzednim blaszaku musiałem grać w Empire na jeszcze niższych detalach niż obecnie a i tak klatki oscylowały zazwyczaj koło 30.
Zwykłe efekty cząsteczkowe. Różnicy wielkie nie ma, a pomaga z płynnością w trakcie starcia.
Procesor Intel Core i3 530, 2,93 GHz kręcony na 3,8 GHz
Karta graficzna Radeon HD 7790 1GB
4 GB RAM
Windows 7, 64 bit
W końcu zainstalowałem grę na swoim komputerze, w porównaniu ze wcześniejszym postem, wymieniłem grafikę i podkręciłem trochę procka.
Gra w natywnej rozdzielczości mojego monitora 1680x1050 chodzi płynnie na bardzo wysokich/ultra, większość dodatkowych opcji graficznych odznaczona.
Na mapie kampanii nie ma żadnych problemów, w dużych bitwach też jak na razie nie doświadczyłem przycięć, choć mogłoby być lepiej.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony, bo sprzęt nie najnowszy, a nawet jak go kupowałem prawie 4 lata temu to była niższa średnia pólka ;)
A wcześniej dużo się naczytałem jak to bez czterordzeniowca nie ma co podchodzić do tej gry, dobrze, że poprawili optymalizację :D
Czy Rome total war 2 pójdzie mi na mój komputer?? Pytam się bo nie którzy mówią że pójdzie a nie którzy że nie :/. Mogę grać nawet na najniższych :D.
Pentium(R) Dual-Core CPU
E5200 @2.50GHz
2.50GHz, 3 GB RAM
karta graficzna- NVIDIA GeForce 9400 GT
i DirectX 9.0
Mam kompa windows xp
Nawet jeśli pójdzie to obawiam się, że i na najniższych z grania nici.
Ja mam 4GB Ram, ATI Mobility Radeon 4500 HD Series 512mb, Dual-core 2ghz i 2 rdzenie i spokojnie na wysokich mi chodzi.
Ale mam odznaczone roślinność, deszcz, piaski tak dalej. Antyanalising jest włączony, filtrowanie 16x i wszystko płynnie.
Krecik1218 a jak dam małe jednostki?? I właściwie to bitwy mało mnie obchodzą wystarczy żeby kampania jakoś chodziła :D.
Powiedziałbym, że z kampanią nie będzie problemu ale ta nie działa wcale lepiej niż bitwy - przynajmniej u mnie, może to przez chmury, czort wie.
Blado u ciebie z prockiem i k.graficzną, choć gra niby więcej wymaga od procesora aniżeli karty graficznej.
Zawsze możesz sam sprawdzić, a jak płynność cię zadowoli to kupić grę.
Czy koledzy na lepszych sprzętach równiez mają problemy z lagowaniem podczas oblężeń w szczególności podczas podpalenia bramy gdzie czarna chmura dymu zamula kompa?
Zmniejsz efekty cząsteczkowe, powinno pomóc.
Mój komputer to:
Intel Core i5 2400 3,1 GHz, 12 GB Ram, grafika radeon 6850 1GB
Pytanie do osób o podobnej/takiej samej konfiguracji - jak wam chodzi rome 2 total war? (obecnie znaczy po wszystkich patchach)
chodzi mi dokładnie na jakich ustawieniach jaka rozdzielczość jak duże oddziały, i głównie chodzi mi o największe bitwy
Dla osob co chca wymienić (kupic) procesor do Rome 2 bardzo przydatna stronka ktora zawiera punktacje na podstawie wydajności danego modelu procka i informacje o liczbie rdzeni jak i cenie danego procesora. Mozna sobie porownac ile dany model jest lepszy od innego.
http://www.jaki-procesor.pl/
Jeszcze ciekawa strona do porownania wydajnosci kart graficznych i parametrow technicznych kart.
http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html
Mam takie pytanie odnośnie Shader Model 5.0. Posiadam kartę Radeon HD 5750, która teoretycznie je obsługuje, jednak w Rome 2 mimo, że poprawnie odczytuje rodzaj karty, mogę wybrać jedynie wersję 3.0. Da się to jakoś zmienić?
SM 5.0 jest obsługiwane przez DirectX 11, czyli od Windowsa 7 i wyżej. Jeśli masz odpowiedni system to myślę, że gdzieś w pliku konfiguracyjnym gry da radę to zmienić, wystarczy poszukać na oficjalnym forum.
Witam
moja konfiguracja to AMD Phenom II X4 955, Ati 6850 HD,8 GB RAM + ten mod graficzny ulepszający wydajność. Gram na wysokich/średnich detalach. W momencie uruchomienia i gry i pierwszych pół godziny grania, wszystko śmiga wyśmienicie. Potem gra zaczyna się ciąć (tak jakby nie wyrabiał procesor czy nie wiem już co). Musze przyznać, że jest to strasznie irytujące. Macie jakieś pomysły co jest tego przyczyną i ewentualnie jak to wyeliminować? Czy muszę po prostu zrobić upgrade PC? Gra jest oczywiście całkowicie spatchowana, posiadam też wszystkie DLC. Będę wdzięczy za odp.
pozdrawiam
Może właśnie procesor ci się przegrzewa? Polecam ci ściągnąć darmowy program OCCT i sprawdzenie temperatur podczas gry.
Po pierwsze witam wszystkich na forum. Zakupiłem właśnie Rome 2, wziąłem wolne z pracy i niestety nie jestem w stanie normalnie grać, moja konfiguracja to:
Lenovo y580:
Intel Core i5-3210M 2.5 GHz,
NVIDIA GeForce GTX 660M 2GB,
6 GB RAM
Windows 8.1
zaktualizowane sterowniki do grafiki
Gra jest oczywiście oryginalna i spachowana. Pojawiają się koszmarne spadki wydajności nawet na minimalnych detalach. Gra wygląda fatalnie, gorzej niż Medieval 2, nie mówiąc już o Empire. Słyszałem wcześniej opinie, że Rome 2, na tym etapie jest praktycznie niegrywalny ale nie spodziewałem się czegoś takiego. Może mi ktoś pomóc, może jest na tym forum posiadacz podobnej konfiguracji? Z góry dziękuję...
Również posiadam Lenovo y580, tyle, że mam i7 oraz 8 gb RAMU. Cóż u mnie działa bardzo dobrze, ostatnio jestem zdziwiony jak dobrze. Ustawienia mam na ultra/ekstremalnych i gra śmiga w miarę normalnie.
Oczywiście mam wgranego moda GEM na grafikę, no HDR, Better Blood, DeI.
@Edit.
Jeśli nawet na minimalnych tak źle Ci działa to może masz włączony tryb oszczędzania energii i nie podłączony do ładowarki laptop?
Hej, dzięki za odpowiedź, niestety problem nie jest tak oczywisty. Laptop jest na wysokiej wydajności, podłączony do zasilania, grafika skonfigurowana - Empire chodzi świetnie nawet na zewnętrznym monitorze w 1920x1200 i full detalach. Rome 2 tak jak pisałem powyżej. Jaki masz system operacyjny? , GEM to mod poprawiający grafikę, czy również nowe shadery mają wpływ na wydajność?. Jeszcze raz dzięki ;)
System mam taki jak Ty, jedyne różnice wymieniłem. Tak, GEM poprawia grafikę. Co do shaderów nie wiem, ale na pewno tak. Zainstaluj te mody, to tylko kilka chwil i daj znać jak działa. Jeśli nie pomoże będziemy dalej kombinować :)
Wg mnie ten GEM tylko pogarsza grafikę - wszystko staje się ciemniejsze, mniej wyraźne, dodatkowo działa to też na interfejs i czcionki robią się mniej czytelne. Nie wiem co się wam w tym podoba.
Rome 2 działa całkiem nieźle na wysokich ustawieniach. Primo przeinstalowałem grę - nie mam pojęcia dlaczego, ale jest zdecydowanie lepiej, pomimo, że to ta sama wersja. Secundo - faktycznie podane przez Ciebie mody poza grafiką poprawiają optymalizację. Tertio - znowu nie mam pojęcia dlaczego Rome 2 ma u mnie problemy z zewnętrznym monitorem - jeżeli przełączę obraz na monitor pojawia się klatkowanie gry (przy tej samej rozdzielczości i przy wyłączonym monitorze laptopa). Cóż, widać taka uroda nowego Roma. Jeszcze raz dziękuję ! - uratowałeś mi urlop :)
Jeśli odpowiednio dostosujesz kontrast i jasność to gra wygląda dużo lepiej i przede wszystkim realistyczniej.Cytat:
Zamieszczone przez Krecik1218
Nmzc :)
Kombinowałem ale bez zadowalającego rezultatu. Pobrałem "Clean and Sharp SweetFX" i teraz kolory są bardziej żywe, gra wygląda dużo lepiej. Niestety nie działa mi nakładka Steam, może to przez to, że mod nie jest dostępny w Warsztacie.
Witam! O to moje parametry. na jakim poziomie pogram w shoguna i rome 2?
i5-3570k 3.4 GHz
8 gb ram
ge force GTX 660
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
SH2 Ultra , Romek2 od Ultra do Bardzo Wysokich - z resztą cholera wie :-) bo to zagadka na każdym sprzęcie
Na poprzednim kompie mając Core Quad 2,4 i gtx 650 ti dźwigałem 35 klatek/sek (wg benchmarku umieszczonym w grze, min. 20 do 45) w średnich ustawieniach z dużymi jednostkami. Na obecnym mam 60 klatek (wg gry) w ustawieniach ultra i reszta maks(dziwne że nie idzie więcej, mam jeszcze stary monitor i nie gram w FullHD). Wg mnie będziesz miał lepszy poziom szczegółów i więcej klatek niż ja.
Mam nieco podobny sprzęt. Przede wszystkim twój procesor działa na taktowaniu 3,8 a nie 3,4 (funkcja przyspieszania przy obciążeniu). Mój jest podkręcony na 4,2 i mam kartę od ATI - odpowiednika GTX 680. Na ekstremalnych z AA można grać, jedynie przy oblężeniach z udziałem dużej ilości żołnierzy na zbliżeniach robi się źle. Jak pokombinujesz z ustawieniami przykładowo zmniejszając mniej potrzebne rzeczy na b.wysokie a resztę zostawisz na Ultra to powinno być grywalnie.Cytat:
Zamieszczone przez gelo441
Witam mam Problem mam geforec gtx 260 czy daje ultra czy min grafikę to postacie żołnierzy są brzydkie przypominające Rome 1 co zrobić:( ? w shogunie grafika jest śliczna a tutaj masakra
Musisz zaznaczyć nielimitowaną pamięć wideo, inaczej nieważne jak wysoko wszystko ustawisz i tak będzie brzydko.
Zaznacz opcje w grafice: Bez Limitu pamięci Video jeśli masz zaznaczone to ściągnij ewentualnie jakiegoś moda typu GEM
zaznaczyłem ta opcje i minimalne lepsza grafika, w porównaniu doshoguna czy medieval II to strasznie wygląda, a ten mod GEM daje lepszą grafikę?
Wstaw screen ze swoimi ustawieniami. U mnie to najdałniejsza cżęść serii TW.
ja gram na laptopie lenovo, spełniam jedynie wymagania minimalne, no może troszke lepiej, ale nie dużo, a i tak w bitwach gram na wysokim detalach + bez limitu pamięci i naprawde jestem zadowolony z grafiki i optymalizacji w czasie bitwy bo podczas kamapnii musze ustawić wszystko na low żeby optymalizajca była już dosyć dosyć, a takie pytanie KAM wiesz może jak polepszyc wydajność na mapie kampanii dodam że gram na DEI i GEM :)