wszyscy są zajęci pomstowaniem na CA za inne rzeczy, lista jeest baardzo długa więc brody galów a także wzrost i kolor skóry rzymskich legionistów zeszedł na dalszy plan :D
Wersja do druku
wszyscy są zajęci pomstowaniem na CA za inne rzeczy, lista jeest baardzo długa więc brody galów a także wzrost i kolor skóry rzymskich legionistów zeszedł na dalszy plan :D
Nie czas żałować róż, gdy płoną lasy ...Cytat:
Zamieszczone przez tusek21
Czy po zainstalowaniu modów np. wszystkie frakcje czy poprawa dyplomacji oraz grafiki będę mógł normalnie pykać na multi?
Aż się uśmiałem, to najlepsze hasło września, i same sedno, a tak poważnie będzie dobrze moi drodzy :roll: :Rome, Medek 2,Empire były łatki i jeszcze raz łatki,3 września miał być dla nas wszystkich świętem,a jest jak ZAWSZE, WIĘC NIE DRAMATYZUJMY, za 3 miesiące każdy z nas nie będzie pamiętał problemów.Jedno pytanie do Administratora Forum, czy Panom z CA nie jest głupio i wstyd?, tyle milionów mają fanów na całym świecie, wystarczyło zachować poziom SHOGUNA 2 i było by doskonale,pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez Lee
@DonKamillo
Ja pykam (dostępne masz tylko frakcje z preorderu i podstawki w multi), dzisiaj jeszcze ze znajomym sprawdzę jak jest w kampanii multi.
Z kolei jeśli np. używasz Radious Battle Moda to jeśli chcesz pograć na quick battlu czy multi musisz go na moment usunąć (ja używam go tylko w kampanii single)
inaczej będzie ci waliło desynce i errory przy wczytywaniu bitwy , za to z jeśli chcesz grać kampanię multi wystarczy że grający z tobą tez ma RBM i możecie grać.
Ograniczenie ilości armii w najnowszym Rome 2 to dobre posunięcie ,ale wydaje mi się że jeszcze jest ich za dużo i komputer nadal spamuje dużą ilością "pustych armii".
Czy wie może ktoś gdzie to można zmienić ,ewentualnie czy się ze mną zgadzacie ,ponieważ nie wiem jak wygląda sytuacja w późniejszych etapach gry.
Rome 2 dalej mnie zaskakuje ...2 tyś ludu zablokowanych w bramie i ani w te ani we wte. Trzeba oddać miasto walkowerem ;ccc poprzednią bitwę zablokowali się przy desantowaniu plaży...wszystko wyglądało niezwykle epicko! No ale... ;d jednak przypłynęli się tylko poopalać na lazurowych plażach Hiszpanii ;d
PS: wie ktoś może czy jest jakaś wersje Radious mod, która obniża dmg o jakieś 50-60% ? tak jak to było w Darth modzie do Shoguna 2
Mam pytanie. Czy w podbitej wiosce da się zostawić jakieś wojska obronne, czy musi się w niej znajdować generał? Bo jak mam coś przejąć jeżeli budżet na wojsko mam skrojony, przejąłem osadę, idę na inną a w trakcie jakiś barbarzyńca przejmuje moją wcześniejszą osadę? I do tego cały czas bankrutuję ;c
Rozumiem, że w kampanii multi tylko podstawowe frakcje?Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Sprawdzał już ktoś Baktrię? Ma coś ciekawego, jakieś jednostki czy cuś? :D
@Kobaiashi
Sprawę bardzo ułatwia postawienie przy newralgicznej wiosce/mieście armii w pozycji fortyfikacji, wsparta garnizonem nawet osłabiona i niewielka potrafi przetrzymać sporo silniejszego wroga broniąc się w forcie, który stanowi o wiele lepszą pozycję obronną niż bardoz słabo rozwinięta wioseczka.
A każda wioska czy miasto ma garnizon o jakości i wielkości zależnej od stopnia rozbudowania danej osady.
@DonKamillo
Wydaje mi się że w kampanii mutli możesz grać jaką frakcją chcesz o ile masz je wszystkie odblokowane + posiadasz preorder, po prostu twój partner (ale to brzmi) jesli nie ma moda na wszytkie frakcje będzie miał wybór ograniczony do tych oficjalnych. Na 100% będę wiedział po 23ciej ;)
Wioski mają garnizony, ale od tego musisz mieć odpowiednie budynki. Bawiłem się tak dzisiaj Spartą z jakąś frakcją na A nie daleko. Gdy postanowiłem wypowiedzieć im wojnę, wzajemnie odbijaliśmy sobie wioski, aż w końcu padli :DCytat:
Zamieszczone przez Kobaiashi
Co do generałów, to ja zostawiam zawsze jednego na prowincję, jedną armią maszeruje i jest okey.
Nie powiedziałbym, że spamuje dużą ilością pustych armii, chyba że jest w trakcie wojny i jest mocno wybity. Ciężko mi znaleźć państwo bez wojny, które nie ma wojska. Wszyscy mają po 2/3 sztandary prawie pełne do obrony :)Cytat:
Zamieszczone przez Ferke
Ja dodam , że jak ktoś narzeka na łatwość gry i Ai niech sobie zacznie kampanię legendary Arvernami, powodzenia :mrgreen:
Ps. podchodzę 5 raz
Srsly?Cytat:
Zamieszczone przez Kuzyn
http://img850.imageshack.us/img850/8509/xahj.jpg
http://img835.imageshack.us/img835/9539/hl0c.jpg
To Massili to wszystko armie lądowe. Zresztą i tak żadna różnica, spróbuj zaatakować transportowce flotą wojenną, będzie trudniej niż przeciw wrogiej flocie...
Im dłużej gram, tym bardziej się tylko zniechęcam. Mam wrażenie że Rome2 pozbawiono wszystkiego co było dobre w poprzednich totalwarach, dodano sporo nowych niewypałów i pojedyncze fajne pomysły na osłodę.
Wskazuje sojusznikom miejsce ataku, prowadzę już od dawna oblężenie tego miasta, oni zgadzają się mi pomóc po czym nie atakują i wycofują się. Powtarza się to do znudzenia. Macie tak samo? W tym momencie jakiekolwiek sojusze tracą dla mnie sens
No niestety z godziny na godzinę chęć do gry maleje.Cytat:
Zamieszczone przez ManUtd
edit:
Ale!
Przyszedł czas na następne testy... i polecam nowego GEM + Radious total war + Yarkis Personal Battle Mod (działa razem z Radious) ;) testowa bitwa 1500vs1500 (nie ukrywajmy bardzo malutka) trwała 14 minut! Dobry set by zacząć nową kampanie.
Dokładnie cytat z dramatu ,,Lilla Weneda'' Juliusza Słowackiego. Można powiedzieć, że akcja dzieje się w okresie późnorzymskim...Cytat:
Zamieszczone przez mardar282
Co do floty, to dokladnie; nie produkuje jej bo po co jak wojska ladowe znakomicie daja sobie rade jako flota:)Moze na pozniejszych poziomach flota ma silniejsze statki ale to i tak dziwne.
Moze sprobuje Rzymem na legendarnym ale tez jak przedmowcy od kilku dni nie mam ochoty na gre.
Spróbuję te mody. Na razie na Legendary gram Kartaginą, AI jest agresywne, przez mocno podzielone prowincje i jest dość trudno się bronić.
Sprawę psuję AI przy oblężeniu = ustawić swoje statki w porcie i zablokować + falanga w brami (zawsze mnie atakują w jedną bramę pochodniami) i wygrywa się bitwę na maks szybkości robiąc sobie kawę w drugim pokoju.
O dziwo Rzym ma kilka armii po 10-20 jednostek (Gdy grałem Spartą takie stacki miały tylko państwa jedno prowincjowe)
A bitwy jakie macie na legendarnym? Epickie czy podobne lelum polelum jak na nizszych poziomach? Da sie sfilmowac i wrzucic na YT czy nie ma czego?;)
Jeśli chodzi o oblężenia to tylko troszkę mniejsze lelum pollelum niż normalnie. Ale dalej bardzo kiepsko.Cytat:
Zamieszczone przez adi
Jak złapiesz wroga w polu (za po powinien być achievment na steam:P) to już człowiek nie zgrzyta zębami pod warunkiem że nie podzielisz oddziałów na 2 lub 3 mniejsze formację :)
Zauważyłem, że na angielskich gameplayach ten doradca w lewym górnym rogu rusza ustami podczas mówienia. Dlaczego tego nie ma w polskiej wersji? :D
Znaczy mody to jedna ze wspanialszych rzeczy we współczesnym graniu, samo modowanie dostarcza wiele frajdy tak jak i korzystanie z modów.
Ja coś tam raczkuję w modowaniu serii Elderów a na polu TW jestem całkiem zielony ale bardzo się cieszę, że tak to ruszyło z kopyta w przypadku Rome2 , szkoda wielka że nie ma od producentów żadnych dedykowanych (najprostszych) nawet narzędzi jak ma to miejsce w przypadku ES (i ten Nexus ehh).
Co do "problemów" z modami to bez przesady, wystarczy czytać readme i tyle, a przy instalowaniu troszkę się skupić. Demonizowanie modów i pokazywanie ich jako zbędnego utrapienia jest imo bez sensu bo często gra z modami (vide Skyrim + mod Requiem i paredziesiąt(set) innych daje całkowicie inną grę , począwszy od mechaniki po całą resztę) dopiero zaczyna błyszczeć należnym jej blaskiem.
PS.
I dziwi mnie, że tak mało na tym forum osób wie, że np. KLA jest jednym z bardziej utalentowanych modderów (i to "naszym") do całej serii a samo forum jakoś specjalnie modów nie promuje.
Toż to jest skarb spory i z pewnością są jeszcze inne osoby, po cichu modujące to i owo w TW tutaj. Walnijta może dział o modach dla Rome 2 i promujmy robotę "naszych" bo często współpracują oni także przy tworzeniu tych overhaulowvych modów pokroju TR:R czy EB.
Sam fakt ile od takich osób można się dowiedzieć nawet w podstawowym zakresie modowania, jest już wystarczającym powodem.
A najwięcej na tym skorzystają młodsze osoby, mające więcej czasu i chcące zacząć przygodę z modyfikowaniem gier, które samo w sobie żadną nieosiągalną tajemną wiedzą nie jest za to wymaga sporo myślenia i właśnie odpowiednich narzędzi.
PS. UPS właśnie znalazłem dział o modach do R2 na tym forum, dużo lepszy od TWcenter , plus za poradniki!
ALE czy Bardziej sie go schować nie dało???? :) Podlinkujcie w tym samym miejscu (kategorii forum) co Curia i Magistr... żeby było do szybkiego wejścia, proszę
Niech się też pokazuje po kliknięciu w zakładkę Total War: RomeII na tym forum , tak jak właśnie Curia, Magistr.. i WIelki Turniej Rzymski coś tam obok nich, dla wygody
Eee... Dziwnym trafem oddział Oathsworn tracąc 50% liczebności zarzyna generalski oddział słoni egipskich, kiedy to spartiaci (włócznicy - sic!) padają po ubiciu około 30-40% zwierząt. xDCytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Umbrecht, co do narzędzi, to słyszałem, że CA ma wypuścić w późniejszym okresie narzędzia modderskie do Rome 2. Miejmy nadzieję, że zrobią to dość szybko.
Byłoby świetnie, gra ideał jeśli o mnie chodzi w zakresie serii TW . Trochę poprawek, dodania ficzerów (m.in. prez modowanie) i póki co nic lepszego w temacie nie wypuszczono.
Niestety, muszę przyznać - mimo iż pokładałem ogromne nadzieje w tej grze, na jej premiere i 2 dni naprzód wziąłem sobie wolne w pracy...Jako dość sceptyczny człowiek uwierzyłem w cały ten marketing itd.
Jako że w kampani AI jest co najwyżej kiepskie, to próbowałem grać w multi - a tu okazuje się że galowie którymi grałem to jedna wielka imba, mapy jakieś dziwne do szybkiej gry, w sumie pod tym względem gra względem shoguna 2 to wielki krok w tył....0 taktyki - tylko tak jak w starych total warach jeden wielki blob na środku mapy i ew flankowanie kawalerią. Nie wiem co jest przyczyną wypuszczenia tak niekompletnego produktu ( gdyż nie wierze w to iż CA chciałoby takie coś wypuścić) ale ja w to grał nie będę - wracam do Shogun 2 ( w którym na multi jestem noobem, ale przynajmniej gra dla mnie stanowi jakieś wyzwanie) który moim skromnym zdaniem jest grą o 200% bardziej dopracowaną pod każdym względem niż to coś co wyszło 3 września, bo osobiście ja nie nazwe tego czegoś Total War'em. Jeśli chodzi o AI to w pierwszej częśći medievala było lepsze niż to co widzimy tutaj, i mówie to jako człowiek który w serie Total War gra od 2000 roku, jak jeszcze smarki o rękaw wycierałem.
Pozdrawiam.
Na jakim poziome trudności grasz? Jak długo juz grasz w R2?
Pytam bo też gram w TW od początku serii a zdanie o Rome2 mam całkowicie odmiennne , zwyczajnie nie rozumiem skąd tak skrajne odbiory jednego tytułu.
Ai jak na kompa radzi sobie o wiele lepiej niż w Shogunie 2 zarówno w bitwach jak i kampanii (dyplomacja dla przykładu).
Do Shoguna 2 nawet nie wrócę i poprzednich odsłon jeśli o singla i wygodę gry chodzi bo wolę zachować miłe sentymentalne wspomnienia (dziś S2 odinstalowałem definitywnie , świetna i naprawdę ciekawa odsłona i ta egzotyka ale nie wyobrażam sobie ponownej gry w kampanię pozbawioną nowych rozwiązań z R2) , także poprzednie TW stoją u mnie już tylko na półce w ramach miłego wspomnienia.
Do tego sa już mody bardzo wczesne ale znacznie zmieniające mechanikę jeśli ktoś ma potrzebę.
Jedynie czego mi brakuje w Rome 2 na chwilę obecną to rozbudowane i ciekawe zarządzanie rodem/frakcją.
Co do Multi to po parunastu bitwach w różnych konfiguracjach nie zauważyłem aby jakaś frakcja była op w stosunku do innych lub nie umożliwiała zwycięstwa, to już temat rzeka bo wpływa na niego pierdyliard czynników, a już z pewnością nic się nie ugra bez wypracowania odpowiedniego składu armii i poznania map co zajmuje wiele czasu.
PS. AI z pierwszej części Medka i pozostałych odsłon TW przed Rome2 z pewnością lepsze nie było i nie miało tak rozbudowanej mechaniki, idąc tym tokiem można stwierdzić że Centurion był lepszą grą od Rome2.
Potemps zgadzam sie w 100% ...lecz! Nie ma co się obrażać trzeba wycisnąć ostatnie soki z tej gry tak więc Radious TotalWar+ Yarkis + GEM robią cuda z tego czegoś co wyszło 3 września ;)
Pojawiaja sie pytania dlaczego wypuscili niedorobiona gre. Tak sobie mysle,ze pewnie mieli okreslony czas na jej produkcje. A wiadomo,ze im predzej ja sprzedadza tym lepiej. Wiec pewnie ich strategia zaklada maksymalnie szybka produkcje i sprzedaz produktu na takim poziomie by byl akceptowalnie "grywalny" a wszelkie poprawki itp. pozniej. Pewnie,ze mogli dluzej nad nia pracowac i wydac znakomity produkt ale to oznacza mniejsze zyski. W sumie preordery to fajna sprawa dla nich bo moga sprzedac produkt i miec kase zanim jeszcze produkt gotowy.
A co do bitew , to ja jestem z tych co na razie sie nimi nie zachwycaja. Taka ogolna rzeznia. Szybkie klikanie i kto ma lepsze wojo ten wygrywa. Komp atakuje w sumie w biegu jak te zombi z world war z ;). Raz dwa i mi wojo pada. Na mp pewnie wolniej sie gra. Bo gracze nie maszyny i kazdy ruch zajmuje troche czasu. Ci miotacze niezle masakruja wojsko. Obrazenia i predkosc, to raczej na minus.A ci miotacze strzelaja jak z karabinu. I wedlug mnie general powinien miec kilka tylko tych dopalaczy w trakcie bitwy jak zwiekszanie morale czy cos tam. Tutaj zwykla jednostka ma ich kilka i znowu te klikanie.
Cytat:
A jak hoplici maja ochrone jakichs tam miotaczy? I wiekszy zasieg tez maja pewnie od konnicy. Ja bym staral sie zmusic przeciwnika do rozluznienia szyku falangi i wtedy wbic sie. Albo miotaczami ich oslabic. Po prostu kazda metoda dobra w zaleznosci od zachowania przeciwnika i skladu wojska. Nie ma recepty;)
Tyle ja mam takie wrażenie czy wam też po patchach gra chodzi wolniej niż chodziła? Bugów AI też jakoś więcej się wydaje... jeszcze bardziej biegną na oślep do generała i punktów kontrolnych... nie potrafią wchodzić po drabinach, desant to kręcenie się w kółko statkami na morzu tworząc blob itd ...
Poziom trudności na jaki grałem to 'bardzo trudny'. Nie będe ukrywał, iż dla mnie najważniejsze w tego typu grach jest AI - lubie mieć jakieś wyzwanie, pomęczyć się - dla mnie gra tego typu pozbawiona dobrego AI jest wyprana z klimatu i nie mogę w takie coś grać. Pewnie powychodzą jakieś patche, mody - jestem ciekaw tylko ile w tej materii zmienią - nie licze na zbyt wiele, ale mam też nadzieje iż będe miło zaskoczony jak wróce do tego czegoś za jakieś 3 miesiące. W Shogun 2 urzekł mnie ogólny poziom artystyczny gry, mimo iż AI też miało swoje błędy to i tak było lepsze od tego co mamy tutaj.Cytat:
A ja wczoraj odkryłem ciekawą rzecz podczas bitwy. Otóż mając aktywną balistę, kliknąłem na przycisk kamerki (lewy dolny róg) i… zacząłem ręcznie strzelać machiną. He, He. Zabawa przednia. Pojawiła się czerwona strzałka wraz z możliwością przybliżenia i celowania; a potem - ognia! I kupa trupów. No chyba, że trafisz w kurnik…
AI w porównaniu do MP to bułka z masłem. Mi się udało wygrać ledwo bo ledwo, na trudnym poziomie z symulacji podającej moją przegraną i 17% pozostałych wojsk.Cytat:
Zamieszczone przez adi
Jest to już dostępne od dodatku FOTS do Shoguna ;) Tutaj jest akurat łatwiej, bo mamy nawet pokazane gdzie strzelamy dokładnie, tam było bardziej na czuja ;PCytat:
Zamieszczone przez Lugburc
a ja mam pytanie - gdzie zgłaszać usterki do CA, jeśli jakąś się wyłapie, nagra? Pomyślałem, że im pomogę, skoro piszą że tylko 2% społeczności graczy zgłosiło że coś nie gra z grą... to ja chciałbym wiedzieć gdzie się zgłaszać?
CA kłamie zawsze i wszędzie, o tego zacznij :) i według nich to nie 2% zgłosiło błędy, a 2% je posiada! Żenada...
Brytole mają prawo być dziś ostro wkurzeni(bo przepłacili).. OFICJALNY sklep brytyjski "Sregi" zmienił cenę Romka z 45 funtów na 30. A minął tydzień od premiery.. tydzień!
Teraz inne kraje maja prawo być wkurzone że gra kosztuje 55 Euro, a w UK 35.60 eurosa
Jakby to było 2% to by tak nie panikowali. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez legoras
Nie przesadzaj CA nie może kłamać i musi poprawić grę bo inaczej nikt nie kupi ich produktu. Dlatego w ich interesie leży naprawienie błędów gry. ;)
Cześć wszystkim, to mój pierwszy post, ale nie wytrzymałem nerwowo. Jestem starym koniem, wielkim fanem serii od Shoguna jedynki, ale to co zrobili z R2, to przegięcie pały:
1. Grafika wygląda paskudnie (nie mam super-dobrego kompa, ale Shogun 2 śmiga dobrze i wygląda pięknie). Tutaj jakieś paciaje, wzór kolorów wzięty z kałuży z rzygowinami. Tnie się niemiłosiernie.
2. SI projektował jakiś szympans z zespołem downa w najlepszym wypadku. Komputer z uporem maniaka atakuje osady jedną jednostką. Bitwy, to jakiś żart drugoklasisty. Oddziały SI biegają w tę i we wtę, albo stoją jak barany czekające na rzeź.
3. Zmiana tury ciągnie się w nieskończoność. Czasami dłużej, niż własnej frakcji i to po wyłączeniu ruchów SI.
4. Interfejs przypomina menu we wczesnych Sagemach.
5. Brak czytelnego drzewa rozwoju, nie wiem jak zwolnić osadę z podatków, żeby się nie buntowała. Chyba nie można.
6. Jakieś debilne flagi na mapach bitwy, które trzeba zdobyć, wtedy bitwa kończy się w kilkadziesiąt sekund. To ma być strategia? Bardziej mi to przypomina Mario na gejmkjuba.
7. O bugach związanych z poruszaniem się jednostek nawet nie chce mi się pisać.
8. Bitwy z udziałem tysięcy jednostek kończą się średnio w 4-5 minut.
9. ...nie, nawet nie będę kończył tej wyliczanki. Tragedia, Empire to arcydzieło przy tym badziewiu. NIE KUPUJCIE TEGO SZAJSU!
Odpowiem na każdy punkt :Cytat:
Zamieszczone przez Wru
1. Grafika wygląda obłędnie na porządnym kompie i do tego z modem GEM.
2. Na very hard i realistic battle - sztuczna inteligencja jest czasami zaskakująca - flankuje, wycofuje kawalerię do ponownej szarży, atakuje nasze jednostki miotające itd. Jedynie co do oblężeń (z murami i bez) się zgodzę bo tam głupieje totalnie.
3. Kup dysk ssd :) U mnie bitwa wczytuje się może z 5 sek, tak samo kampania. Oczekiwanie na turę (coś koło 100 tury obecnie) wynosi od 30 do 45 sek.
4. Interfejs jest sprawą mocno subiektywną, ja nie mam zastrzeżeń.
5. Tu już się kłania nie dostateczne zapoznanie z grą. Może warto wrócić do prologu? ^^
6. Co do flag w "polu" to jak najbardziej się zgadzam - ten kto to wymyślił powinien zostać zwolniony w trybie natychmiastowym!
7. Nie wiem co to za bugi z poruszaniem, ja nie miałem do tej pory.
8. U mnie bitwy ok 2000 vs 2000 trwają co najmniej 10min. Wczoraj miałem bitwę 3600 vs 9000, trwającą 35 min :) / Polecam dział modów!
9. Sporo do poprawy, to fakt. Można jednak już grać całkiem sympatycznie.
Pozdrawiam.