@Pampalinex
zerknij na te wykresy:
http://forums.totalwar.com/showthread.p ... 0450ddcf77
Rmoe 2 najwieksze problemy ma z gforcami z serii 600 i 700
Wersja do druku
@Pampalinex
zerknij na te wykresy:
http://forums.totalwar.com/showthread.p ... 0450ddcf77
Rmoe 2 najwieksze problemy ma z gforcami z serii 600 i 700
A to już nie moja wina, ktoś inny zaspał ;) Nie pobierałem bet patchy - wczoraj mi zainstalowało oficjalnie wydanego. Od wczoraj po odpaleniu gry widać informację o oficjalnym wydaniu 3 patcha - przynajmniej w wersji angielskojęzycznej. Niedługo będzie wypuszczona beta patcha 4. Kiedy dokładnie, nie wiem - nie interesują mnie bety patchów, tylko ich finalne wersje.Cytat:
Zamieszczone przez marchel
Zmniejsz efekty cząsteczkowe. Dużo osób popełnia błąd i ustawia tą opcję wysoko, a ona masakruje fps gdy jest dym, ogień, deszcz. Gdy nagle animacje się rwą to danie tego na low pomaga. Sam poziom efektów prawie się nie różni między najwyższym, a średnim.Cytat:
Zamieszczone przez marchel
Witam
jak sprawdzić czy aktualizacja została pobrana?
jak kraszuje czesciej to z naczy ze sie zainstalowal :-)
a tak na powaznie to musisz miec taki build : 7319.4591
Czy ja wiem, że zaraz błąd. U mnie różnicy dużej w FPS nie ma przez to w kontekście najniższe ustawienia - najwyższe. Może 1-2 FPS a i tak jak przesuwam kamerę przez taki dymek to mam dropa takiego samego. Ale to już raczej wina mojej karty graficznej co już w innych grach słabo sobie radziła z efektami cząsteczkowymi.Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Pozdrawiam
U mnie robi sporo, zwłaszcza jak są płonące strzały, na ultra potrafi lekko zwiesić, na średnich chodzi płynnie, a nie widać różnicy. Tak samo na niektórych kompach zdarza się klatkować sama animacja, czyli gra chodzi płynnie, fps wysokie, ale animacje jakby skakały, na zwolnieniu czasu już dobrze chodzi. Bug od czasu Empire, wystarczy efekty cząsteczkowe zmniejszyć i znika.
Plus mi głównie chodzi też o płynność jak nagrywam filmiki, a wtedy takie podpalone strzały potrafią spowodować spadek do 5-6 FPS, podczas gdy bez nagrywania w tej samej sytuacji jest 25FPS.
i ja mam takie pytanko AI zaczęło używać machin oblężniczych? skasowano możliwość podpalania bram?
Witam.
Pytanie odnośnie patcha nr. 3 - czy coś pomógł ? Widzę że znaczna część osób nadal moim zdaniem słusznie narzeka na grę, choć są wyjątki (marketing szeptany czy może jednak ultra sprzęt kto wie). Ja osobiście grę kupiłem wczoraj więc od razu jadę na tym patchu - i jest tragicznie. Grafika znacznie gorsza od Shoguna II no i te ściny :/ Shogun działa na wysokich bez problemowo.
Pytam dlatego iż chce się w miarę dowiedzieć czy CA planuje dalsze poprawki czy już uznali że starczy :) słyszałem o patch 4 jakieś pogłoski....może on będzie dla mnie przełomowy.
Nie powiedzialbym ze grafika jest taka znowu duzo gorsza, zaznaczyles brak limitu pamieci po prawej stronie? Pytam bo sam z poczatku nie bylem swiadomy co ta opcja daje, a jak sie okazalo dopiero po jej zaznaczeniu gra wyglada tak jak powinna wygladc.
Zgadzam się z kolegą KAM 2150 w 100 %...zmniejszenie efektów cząsteczkowych z bardzo wysokich na średnie,zwiększa(przynajmniej u mnie) FPS-y o 10 :)Cytat:
Zamieszczone przez Sanvone
Zaznaczyłem dawid621 - ale dzięki za pomysł. Czytałem już chyba wszystkie porady co i jak zrobić by dało się grać:D Ale po odpowiedziach wnoszę że to wszystko prowizoryczne metody - nadal brak poprawy danej od Twórców. Po za tym te lagi to jedno - pozostaje marna AI w czasie walki - jak na razie Angry review trafia w sedno :D
U mnie po tych patchach nie widać różnicy a nawet jakby gorzej. FPSy na mapie kampanii nagle spadły i zaczęło ciąć.. Tak w ogóle patch 3 działa na starym save czy trzeba zacząć kampanię od nowa? Bo ja obecną zacząłem na patchu 2.
Nie oszukuję .Naprawdę mi chodzi dobrze.Tylko bitwy są za łatwe.Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Kurde, po ostatniej aktualizacji pierwszy raz mi roma skraszowało. Może to wina modów, coś się gryzie. Odinstaluje romka i zainstaluje w styczniu. Może już będzie wsiook.
No i mamy już patch 4 beta do pobrania.
Sczegóły: http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_ROME_II:_Patch_4
wujo : +
Spory, 146 mb. :p Już pobieram.
Kolejna nadzieja, chociaż już jakoś specjalnie się nie łudzę :mrgreen:
U mnie gra nawet nie chce sie wlaczyc,robie weryfikacje plikow
@edit
no niestety,gra nawet nie rusza z ta beta,wracam do stanu poprzedniego,i czekam dalej.Czekam juz miesiac to poczekam se jeszcze :twisted:
Trzeba rozpoczynać nową kampanie po patchu 3 ??
Możesz grać na starym sejwie, ale nie wszystkie zmiany wejdą do gry. Polecam nową kampanię, po ukończeniu kampanii Rzymem wybrałem Spartę już na najnowszym patchy i byłem w szoku, tury trawają w porywach 5-7 sekund o_0
Skurczybyki,mieli już gotową beta 4:D
edit:i co z tego...falanga wroga dalej nie używa włóczni,fpsy na mapie kampanii podskoczyły o 2,w bitwach bez zmian...czyt.ŚCINA SIĘ,wydaje mi się też,że prędkość jednostek znowu wzrosła.Zamiast harować nad wydajnością,zajmują się pierdołami.Ile jeszcze tych patchy wyjdzie?I czy ta gra stanie się w ogóle grywalna?
No według opisu ten patch dużo zmienia. Nawet zachowanie falangi. A nawet polską wersję językową.
Tak czytam te patch notes iCiekawa zmiana. Nie zauważyłem by jakoś strasznie mi to zabierało FPS'y ale dla mnie był to zbędny bajer - w dodatku mniej przejrzysty od samych kropek. Więc + za to. Jeżeli komuś podświetlanie muliło to powinno przestać.Cytat:
Improved performance of drag-outs and holding space to show unit proxies, by no longer render ghosts for men and mounts, as they were too expensive to render. Artillery, ships and vehicles still have ghosts rendered.
Samo w sobie jakoś bardzo nie cieszy. Pytanie czy dalej AI nie będzie się katowało tym czego nie jest w stanie utrzymać.Cytat:
Improved AI construction logic. It now constructs more military buildings.
In plus. Wiele osób powinno być zadowolonych. Nie widziałem armii z więcej jak 50% pieszych strzelców ale niektórych nawet taki wysoki odsetek wkurzał.Cytat:
Improved AI army compositions & unit quality. The AI uses better units and slightly less ranged units.
Yay! :DCytat:
Increased the willingness of the AI signing trade agreements and defensive alliance.
Jeżeli dobre to zaimplementują to poziom trudności kampanii znacznie wzrośnie :). Nawet jeżeli AI będzie dalej pasywne w wojnach to przynajmniej będzie bronić się przy pomocy lepszego wojska.Cytat:
The AI are now much more careful with constructing buildings that consume food or increase squalor. This has improved the AI's ability to fight food shortage problems.
To może się okazać dosyć dużą zmianą w bitwach. W połączeniu z resztą czuję, że dużo osób (w tym ja sam) zaczną coraz częściej przegrywać starcia z AI.Cytat:
AI now have improved ability to place its forces appropriately to deal with simultaneous front and side attacks. This involves angling and bifurcation of its *line with appropriate units to deal with the players use of flanking or harassing forces.
Jestem ciekawy czy AI będzie robić trochę lepsze jednostki już na start jeżeli będzie w stanie. Byłoby byczo :)Cytat:
When generating armies, the AI is now more likely to choose elite units when they have the funds to do so.
A to powrót dobrego rozwiązania z Shoguna 2. Raczej zaliczyłbym to do interfejsu. Przyśpieszy to sprawdzanie sprawdzanie odczuć wielu frakcji względem naszej o te kilka sekund ;)Cytat:
Diplomacy improvements - Factions attitudes towards each other are now mapped with colours on the map on the diplomacy screen. When your faction is selected, it shows other factions attitudes to you, and when other faction selected, shows their attitudes to other factions. Also, the factors tooltip now works between two non-player factions by selecting a non-player faction and moussing over another faction.
Nie wierzę, że dodali nowy button. Normalnie jestem w szoku. I nawet pomyśleli i dali go wybranym jednostkom. Gorzej, że to oznacza dalsze osłabienie strzelców i artylerii, którzy już ostatnio trochę stracili przez podbicie hp'ków jednostek.Cytat:
The Loose formation button has been added for certain units in battle.
A ta zmiana na minus :/ Chętnie rozegrałbym sobie zasadzki w większą ilość osób.Cytat:
Multiplayer Ambush battles can no longer be started with 2v2 (or greater) numbers of players. This battle type is now limited to 1v1 as intended.
Ktoś chyba wreszcie zerknął na YT :DCytat:
Various fixes for men being unable to disembark from ships in battles.
Podwojenie kary za śmierć generała jak i uciekanie sojuszników faworyzuje znowu elitarne jednostki (które posiadają cechę: Dyscyplina). Z kolei zwiększenie szybkości zabijania w szarżach na tyły wroga pomaga trochę nie-elitarnym jednostkom. Trudno jest mi stwierdzić jak to będzie w praktyce teraz wyglądało. Generalne obniżenie obrony, podniesienie jej kawalerii szturmowej, jak i obcięcie ataku większości jednostek -> ciekawe i pomoże nie elitarnym jednostkom bardziej.Cytat:
Balancing changes
:!: Jestem ciekawy co pod tym hasłem się kryje. Na chwilę obecną hoplici potrafi uzyskać chore wartości obrony w zwarciu (ponad 90) i pancerza (100 w kwadracie). Z resztą tych zmian wydaje mi się, że hoplici zyskali. Ktoś ma jakieś pomysły w jakim kierunku poszły zmiany?Cytat:
Tweaked balancing of Hoplite units.
Dużo dobrych zmian - w tym: możliwosci konfigurowania swoich chorągiewek.Cytat:
Usability
Generalnie ten patch jeżeli chociaż w połowie będzie dobrze wykonany to powinien mocno poprawić tą grę. Największy zresztą patch do tej pory. Miejmy nadzieję, że nie będzie dużo bugów. :P Pozdrawiam
Na szybko:
Further optimisation to Campaign pathfinding.
Fix for major performance issue caused by reinforcing naval units in certain circumstances.
Unit cards now scale horizontally to a certain limit, to reduce the likelihood of requiring double row of cards, which takes up quite a lot of space on the screen.
Slightly reduced the settlement defensive bonuses for the auto-resolver.
Increased the willingness of the AI signing trade agreements and defensive alliance.
Made individual cavalry units breaking out of combat more easily, to reduce units getting stuck in brawls.
Na dodatek te zmiany gameplayowe, które są żywcem wycięte z Radiousa, polepszające Ai na mapie kampani. Wow. Strasznie mi powyższe przeszkadzały, zaraz ściągam i testuję.
Wiem, że CA dało ciała z premierą i duzo elementów nie grało tak jak powinno, ale chociaż się starają i to naprawiają zamiast masowo produkować DLC o wątpliwej jakośći.
Swoją droga mam nadzieję, że jak już wydadzą w końcu jakieś DLC to będzie to naprawdę dobry dodatek, choćby jak Rise of the Samurai do S2. Takie DLC brałbym w ciemno.
Moim skromnym zdaniem AI w bitwach na szczerym polu zachowuje się znacznie lepiej - chociaż nie robiłem jakichś wielkich testów - tylko rozegrałem kilka szybkich bitew - to przy przewadze liczebnej kompa dostałem wciry :D Nie pakuje się już od frontu na falange jeśli ma możliwość oflankowania - faktycznie jeśli ma przewagę liczebną to trzyma na tyłach rezerwy itd. Nie wiem jak tam podczas oblężeń bo nie testowałem. Dajcie znać jak tam z kampanią.
Pozdrawiam.
Zmiany na szybko zaobserwowane:
- duża zmiany w strzelcach i generalnie strzelaniu
- zredukowano im mocno ilość obrażeń przebijających pancerz (Łuki z 5->0, procarze z 5-->2, oszczepnicy i peltaści z 9/11-->3),
- zwiększono obrażenia bazowe wszelkich broni dystansowych (obecnie procarze mają ich 16, oszczepnicy 23, łucznicy 25, peltaści 28. Wyższe wartości dla różnych wariantów wschodnich),
- wzmocniono zdolność Szybkiego przeładowania (widziałem kątem oka jak na oszczepnikach ilość strzałów wzrosła po zastosowaniu tej zdolności do 14)
- zmieniono też sposób działania systemu hp, obecnie już pierwsza salwa potrafi zabijać. Są to początkowo małe ilości które po chwili rosną ale tylko trochę, w efekcie nie potrzeba już tak długo męczyć przeciwnika strzelcami,
- Łucznicy ostrzeliwujący Tetsudo Gwardii Pretoriańskiej od frontu nie są w stanie nic zrobić - 0 killi na całej amunicji,
- Łucznicy ostrzeliwujący ciężką piechotę z wysoką wartością pancerza nie są w stanie nic mu zrobić,
- Procarze już nie koszą tak samo sprawnie ciężkiej piechoty jak wcześniej,
- Oszczepnicy generalnie zabijają u mnie teraz więcej przeciwników na bitwę w tym ciężką piechotę,
- niektóre jednostki dostały luźny szyk (m.in Gwardia Pretoriańska, która oprócz tego ma jeszcze ofensywne tetsudo)
- CAI jest bardziej otwarte na handel i sojusze defensywne (zawiązałem w pierwszej turze taki sojusz defensywny z spartą, kiedy w poprzednim patchu musiałem najpierw dołączyć do wojny z epirusem zanim oni na to przystali)(inne frakcje o przyjaznym do mnie nastawieniu oferowały mi umowy handlowe jeszcze zanim zacząłem kontrolować jakikolwiek surowiec strategiczny + często dopłacały do tego gdy nie chciałem się zgodzić),
- CAI coś tam zaczyna inne armie składać (jako, że grałem tylko 5-10 tur to nie mogę na 100% rozeznać zakresu zmian ale walcząc z jedną frakcją widziałem u niej najemników oraz regularnych hoplitów, łuczników, jazdę obywatelską).
- tury komputera znowu trwają duużo krócej. Wydaje mi się, że jak ostatnio taka tura trwała u mnie ~10-20s to teraz trwa od 3-7s.
- +2-6 FPS'ów na mapie kampanii (wreszcie!) i +2FPS na mapie bitwy,
- Niestety przy wybraniu agenta/armii dalej mam dropy ale mniejsze niż poprzednio,
- Mniejsze dropy przy przełączaniu mapy na inne tryby,
- BAI podczas ataku na osadę nie stało już pasywnie w 3 miejscach czekając aż zostanie rozgromione. Gdy walka rozpętała się na jednym z tych frontów to automatycznie reszta wojsk pośpieszyła im na pomoc. BAI stosowało falangi i oskrzydlanie,
Pozdrawiam :)
W bitwach faktycznie jest dużo lepiej. Komputer "myśli" i stara się grać strategicznie, ale na tyle aby gracz spokojnie mógł go oszukać własną taktyką, jak dla mnie bomba. Miałem walkę 2x oddział oszczepników, 1x ciężcy włócznicy i 1x jazda generała. Grałem przeciwko 5 oddziałom włóczników i 1x jazda generalska. Po rozpoczęciu bitwy komputer poleciał szybko skryć się do lasu w dodatku na wzgórze - szacun. Ustawiłem się również na tym wzgórzu w lesie i wysłałem moje 2 oddziały strzelców. Komputer od razu zaszarżował piechotą, musiałem wycofywać oszczepników bo mnie goniły 4 oddziały. Jeden oddział pobiegł na moich włóczników bo chciałem się rzucić na jego jazdę. W efekcie musiałem chyba przez 4 minuty uciekać wszystkimi oddziałami w tył i co jakiś czas rzucać tylko oszczepy w goniącą mnie piechotę. Widać komputer się lekko zdenerwował bo tylko tracił wojsko i najwyraźniej miał dość biegania za mną, więc zaszarżował jazdą na moich włóczników. Pomyślałem sobie, znów idiotyczne zagranie, ale przynajmniej wygram. Stop, w tył zwrot, dałem atak na jego jazdę, która zrobiła coś w stylu fake-attack i od razu zawróciła nawet nie zetknęła się z moimi o.O Wyglądało to jakby AI specjalnie to zrobiło abym się zatrzymał włócznikami a oni mogli mnie dogonić piechotą i w końcu nawiązać walkę. I tak się stało, cała piechota wroga rzuciła się na mój oddział ciężkich włóczników, którymi już bym nie zdążył uciec drugi raz. Ustawiłem na ich plecach moich strzelców i zacząłem ich wybijać żeby odciążyć moją piechotę. Swoją jazdę wysłałem na wrogą, po chwili ich generał uciekł a moja ciężka piechota włóczników przetrwała nabufowana defensywnymi zdolnościami :D Jeszcze zaszarżowałem 2 razy w plecy wrogiej piechoty to im pojechało grubo po moralach. W końcu da się ciekawie walczyć ;D
PS. Ciekawi mnie czemu zmienili tylko sojusze obronne a nie wojskowe w sensie szansa na akceptację przez AI. Przydałoby się też aby wróg przyjmował traktat pokojowy. Nie raz mam niepotrzebną wojnę, bez sensowną, widać, że wróg też ma to gdzieś, ale grubo odrzuca pokój nie wiadomo dlaczego. W starszych częściach fajnie było pokazane w dyplomacji co dana frakcja od nas chce np. Wojna/Wojsko/Pokój itd.
Panowie mam proste pytanie, czy udało się komuś ściągnąć tego patcha ?, próbuje już chyba z piąty raz i za każdym razem jak się ściągnie to rome2 nie chce śię uruchomić. Czy ściągacie z jakiegoś konkretnego regionu, czy na wersję angielską i póżniej nakładacie język polski, ten patch u mnie ściąga się nawet dłużej niż sama gra lub tłumaczenie, proszę o jakieś rady. :evil:
Kurcze nawet na wersji angielskiej też sławny napis Rome2 przestał działać. :lol: :evil:
Pobrałem patch, rozpocząłem nową kampanię, pierwsza bitwa, 4 z 6 jednostek morskich nie może zejść na ląd bo się zaklinowały, koniec. :)
Czy po patchu 3 i beta patchu 4 muszę rozpoczynać na nowo kampanie, aby wszystkie zmiany weszły w życie?
tak
Skąd masz taką informację? Nigdy nie zaczynałem gry na nowo by zobaczyć, że zmiany faktycznie zostały wprowadzone.Cytat:
Zamieszczone przez Godlike
Ja też ciągnę jedną kampanię, pomimo kolejnych paczek.
Z poprzedniej strony tego tematu. Zresztą pytałeś o to czy trzeba zacząć nową grę aby weszły wszystkie zmiany więc do wszystkich musisz zacząć nową grę natomiast jeśli chodzi o większość zmian to nowej gry nie musisz zaczynać.Cytat:
Zamieszczone przez Rafix94
Na nowych patchach można spokojnie grać dalej starą kampanie, ale nie będzie widać wszystkich zmian. Np na patchu 3 stary sejw miał tury trwające od 20-40 sekund, a nowa kampania na tym samym patchu juz 4-7 sekund.
Panowie dlatych którzy mieli problemy z odpaleniem patcha 1,4 bety po ściągnięciu trzeba usunąć plik launcher z folderu z grą i wtedy wystartuje. Mi to pomogło. :D
Nie ja pytałem :D Ale z tego co widzę, to faktycznie masz rację. Grać można, ale żeby wszystkie zmiany zostały wprowadzone najlepiej zacząć grę od początku :)Cytat:
Zamieszczone przez Godlike
Czemu kiedy włączam tryb własnej bitwy np. Sparta(ja) vs. Germanie(komputer) Spartanami stawiam na obronę, nie wiem czy to jest wina AI czy ja robię coś źle w ustawieniach bitwy moi wrogowie stoją sobie przez całą bitwę (Chodzi mi o to aby oni atakowali a nie stali w miejscu i czekali na mój ruch)