Zgłosiłem na ich forum, zobaczymy co odpowiedzą ;)
Wersja do druku
Zgłosiłem na ich forum, zobaczymy co odpowiedzą ;)
No i git, to czekamy :)
Radious naprawdę ułatwia jeszcze bardziej grę? Czyli warto zmienić język i pograć na DeI, aż tyle zmienia na plus ?
Tak, naprawdę warto spróbować na DeI. Szczególnie jak nie ma się nic do stracenia (tj. zapisów gier) i zacząć kampanię od początkuCytat:
Zamieszczone przez saylon19
Co do języka. Według mnie wcale nie trzeba zmieniać (gram od początku na polskim - przez chwilę miałem epizod na english )
Tych nazw w języku ojczystym nie urywa, aż tak dużo. Można się obyć bez określenia czy pora roku przyszła późno, wcześnie, czy jest normalnie - zresztą są ikonki i można poznań po efektach - np. ładzie publicznym. To, że brakuje paru nazw budynków - też chyba nie stanowi problemu, bo są przejrzyste i czytelne ikonki no i efekt działania też wskazuje co to jest?? Nazwy jednostek,(oczywiście tych nowych) no cóż , chyba też nie są konieczne ( zresztą grając Rzymem nic się nie zmienia). Ikonki surowców, których brakuje opisu chyba też pozwalają na łatwą identyfikację. Zresztą są mapki odnośnie surowców i pogody w DeI, z których wszystko wiadomo http://www.twcenter.net/forums/showthre ... sons-Guide.
Zostaje jeszcze opis frakcji (tj część opisu), kary, bonusy itp. przy starcie kampanii nową frakcją - tutaj chyba jest największy problem - ale czy do końca. Zresztą można sobie przełączyć na starcie opis na angielską wersję i podpatrzeć, co jest co ? i kto jest kto? a potem wrócić na polski. Reasumując wcale nie trzeba zmieniać języka aby się fajnie pobawić na DeI. Oczywiście dla kogoś dla kogo j. angielski nie stanowi problemu to jak najbardziej można pograć ale ja troszkę rozumiem by english i tak zostałem przy polskiej wersji i bardzo dobrze się bawię. Chyba,że w przyszłości ekipa DeI zmieni na tyle że zmiana języka będzie koniecznością.
Aha, mam do pytanko, czy ktoś wie czemu od wersji 0.6h (no może 0.6i) przestał działać przycisk "osłona tarczami" u triarów (triaruszy) - przypuszczam, że u frakcji helleński podobnie jest u hoplitów ?, a może trzeba podjąć jakieś specjalne działania aby ikonka stała się aktywna, jakieś szkolenie, pole treningowe itp. ? Notabene w angielskiej wersji opisy tychże ikon są jakby bardziej wyczerpujące (tu trochę żal), ale myślę, że ich działanie jest takie same i można się łatwo połapać :D
być może przeoczyłem temat, ale co myślicie o tym modzie aby wmontować go w całość Divide et Impera ?
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =195738666
Powstał stworzony przez naszego rodaka submod pozwalający widzieć teksty DeI w języku angielskim, choć właściwie to cała warstwa tekstowa będzie używała języka Byrona.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -for-v0-6j
Na chwilę obecną dotyczy on wersji 0.6j. Wystarczy umieścić go w data.
Bez sensu ten submod jeśli wszystkie teksty mają być po angielsku, toż zmiana języka w grze zrobi to samo.
Ja po prostu zmieniłem sobie grę na wersję angielską, brak opisu w wielu sytuacjach bardzo pogarsza rozgrywkę i brzydko wygląda (np. przy opisie formacji), a poza tym bez przesady, gra po angielsku to jeden z najlepszych sposobów na naukę języka, a na tę nigdy za późno. ;)
Nie wiem czy tak zupełnie bez sensu. Jeżeli się mylę, niech ktoś mnie poprawi, ale z tego co wiem zmiana języka w grze wymaga pobrania nowego pliku przez steam, chyba dość pokaźnego. a tak jest prościej. Submod spakowany waży jedynie 1,22 mb. Zawsze też można tego użytkownika twcenter poprosić o zrobienie polskiej wersji językowej. Jak komuś znudzi się Dei (tak, to jest możliwe ;) ), to wystarczy że wyrzuci moda i tyle.
Btw, pograłem ostatnio Macedonią i mimo, ze miałem świetną, półgodzinną bitwę ze Spartą, to ciągle mi czegoś brakuje i jest za łatwo (porównując np. z początkami w EB, gdzie armia kosztowała krocie). Poczekam chyba jednak na wersję 1.0, aż kampania będzie idealnie doszlifowana, bo twórcy ciągle zmagają się z nielogicznościami kampanijnego AI (które potrafi pływać statkami w kółko zamiast bronić miast, albo wyburza koszary i na ich miejsce stawia świątynie). No i do tego dojdą reformy dla wszystkich państw, nowe rostery... jest na co czekać. ;) Ciekawe, jak będzie sprawować się jazda osłabiona w najnowszym patchu, bo jak dla mnie była stanowczo za silna. Kilka szarż na tyły nieprzyjacielskiej armii i nawet lekka jazda galijska ma 5x więcej strat zadanych, niż legioniści walczący przez cała bitwę. ;)
Grogmirze, jak te reformy mają wyglądać?
Jednak namówiliście mnie na DeI, pobrałem tego submoda do zmiany języka, pobieranie 1GB z steama to za wiele :) A jeszcze jedno pytanie bym miał polecilibyście jakieś submody czy nic ciekawego się nie znajdzie?
Mam nadzieje że uda się spolszczyć jak unit packi jednostek u Radiousa. Gram na pamięć tego co było dawniej po Polsku, a że było to jakiś czas temu to pozapominałem sporo niuansów, o czym bezlitośnie przypomina mi AI i leje za każdą głupotę jaką zrobię.
A jak tak rozpisałem się dla Ciebie w innym temacie. Jak przystało na przedstawiciela płci męskiej, szybko i zdecydowanie podejmujesz decyzje, jestem pod wrażeniem 8-)Cytat:
A jeszcze jedno pytanie bym miał polecilibyście jakieś submody czy nic ciekawego się nie znajdzie?
Szukaj, wynajduj...
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... tible-with)-Divide-et-Impera/page2
Pierwszy post na drugiej stronie.
Przeczytałem uważnie i podziękowałem za tak długi opis :) Sprawdzę jeden i drugi i wtedy ocenie co lepsze dla mnie. Takie rozwiązanie będzie najlepsze :)
Tak jest najlepiej, sam testuję różne mody pod każdy tytuł serii. W sumie instalowałem już z kilkaset modów, większych lub mniejszych. Czasami jest tak, że jak chce się dojść do pewnej wiedzy, to warto włożyć trochę wysiłku samemu. Dzięki temu wiesz na czym stoisz i nie musisz zadawać jako setna osoba tego samego pytania. :evil:
Siemka, pograłem troche w podstawkę, więc postanowiłem spróbować gry na DEI i pierwsze wrażenia są całkiem, całkiem... Podobają mi się pory roku i rok cztero turowy, w końcu mogę rozwijać się powoli tak jak lubię ! Bitwy tak sooobie, są dłuższe od tych na podstawce, i irytuję mnie strasznie osłabienie miotaczy są wręcz nieprzydatni bo zabijają po 20-30 w wiekszych bitwach co nie jest dużo :evil: iiii.. obawiam się o Partię bo to podstawa u nich, a może mam tylko takie dziwne wrażenie, że miotacze zostali osłabieni hmmm.. no nie wiem ;) Puste pola też są niefajne, ale da się grać, a ogólnie to solidną pracę wykonali panowie z DEI oby tylko mod się rozwijał. :P
Rafkos, czyli koleś od pliku na zangielszczenie pracuje już nad polonizacją DeI i trochę roboty ma za sobą :)
Grogmirze namówiłeś mnie. Zdecydowałem się wrócić do angielskiej wersji. Ale nadal uważam, że na DeI da się grać przyzwoicie po polsku. Jednak Twój argument odnośnie szkolenia języka był decydujący :D Poza tym klimat robią oryginalne nazwy jednostek dodane przez ekipę DeI (przede wszystkim chodzi mi o grę krajami poddanymi hellenizacji) Z powrotem można poczuć klimat Roma Surrectum, no i oczywiście Europa Barbarorum.Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Hejka, jest to jeden z moich pierwszych postów tutaj, więc chciałbym Was serdecznie pozdrowić :)
Tak jak napisał K A M 2150 zajmuję się tworzeniem tego submoda i równolegle robię spolszczenie, póki co w moim najnowszym pliku nie umieściłem żadnych przetłumaczonych fragmentów moda, ale dodałem lokalizację z polskiej podstawki Roma jako bazę, więc możecie grać bez tzw. "empty box'ów" czyli pustych kratek w miejscu tekstów. http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -for-v0-6j
Mam nadzieję, że komuś przyda się ten projekt :)
Oj przyda się przyda :)
Bardzo fajnie, wielki + za kawał świetnej roboty.
Ok, udało się, hełmy korynckie dla falangi znikną w kolejnym patchu :)
Rafkos ! Super robota, pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszym spolszczaniu ;)
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
No i super że się udało :)
Jeszcze tylko teraz zlikwidować krótkie pancerze atlety jednostkom Hastati i dać ten mini kirysik w kształcie koła i będzie ok:D
Z tymi hełmami to chyba nie ma co się tak śpieszyć . Osobiście dla mnie czy hełm koryncki będzie dostępny dla jednostek Epiru dla elitarnej falangi w DeI (Rome II) nie ma większego znaczenia ale jak się zastanowiłem i przypomniałem lekturę książek o Pyrrusie to jego obecność na głowach wojaków "Orła z Epiru" wydaje się być możliwa. (odnośnie wojsk Ptolomeuszy to się nie wypowiadam). Oczywiście nie jest to miejsce na dyskusję na ten temat ale jeżeli kopis44 ma chęć i ochotę zapoznać się z moimi argumentami to mogę w weekend przygotować jakiś tekst i przesłać na prywatną wiadomość. Jakby co to daj (dajcie) znać.Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
KAM 2150 - czy twórcy DeI mocno protestowali, czy mieli jakiekolwiek kontrargumenty ?
Super, jestem zdania że taki submod może być bardzo userfrendly :D Wiem również, że zajmie to sporo pracy ale czy można już wstępnie znać datę ewentualnej (oczywiście przybliżonej) premiery ?Cytat:
Tak jak napisał K A M 2150 zajmuję się tworzeniem tego submoda i równolegle robię spolszczenie, póki co w moim najnowszym pliku nie umieściłem żadnych przetłumaczonych fragmentów moda, ale dodałem lokalizację z polskiej podstawki Roma jako bazę, więc możecie grać bez tzw. "empty box'ów" czyli pustych kratek w miejscu tekstów.
Meneros od razu przyznał rację i korynckich hełmów nie będzie, może od razu, może w kolejnych patchach. W sumie to tylko jedna wartość do zmiany, więc się nie namęczy.
P.S Witam w samodzielnym dziale DeI, zapraszam do otwierania wątków o submodach, sam od dziś do wtorku nie będę za wiele przed kompem :)
Z tymi hełmami to chyba nie ma co się tak śpieszyć . Osobiście dla mnie czy hełm koryncki będzie dostępny dla jednostek Epiru dla elitarnej falangi w DeI (Rome II) nie ma większego znaczenia ale jak się zastanowiłem i przypomniałem lekturę książek o Pyrrusie to jego obecność na głowach wojaków "Orła z Epiru" wydaje się być możliwa. (odnośnie wojsk Ptolomeuszy to się nie wypowiadam). Oczywiście nie jest to miejsce na dyskusję na ten temat ale jeżeli kopis44 ma chęć i ochotę zapoznać się z moimi argumentami to mogę w weekend przygotować jakiś tekst i przesłać na prywatną wiadomość. Jakby co to daj (dajcie) znać.
KAM 2150 - czy twórcy DeI mocno protestowali, czy mieli jakiekolwiek kontrargumenty ?Sam posiadam tylko jedną książkę traktującą o Epirze i Pyrrusie.
Benewent Krzysztof Kęciek
W reszcie książek ogólnodostępnych o antycznych wojskach Epir jest wspaniale pomijany, albo krótko opisany. Poluje na książkę Witolda Chrzanowskiego Pyrrus Król Epiru (1995) ,ale bardzo ciężko znaleźć.
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek materiały
Z góry dzięki Bradley. :D
przepraszam, że zaśmiecam to miejsce moim postem
Coś tam przygotuję odnośnie tych nieszczęsnych hełmów (zresztą z miłą chęcią). Choć bardziej bym szukał ich na głowach żołnierzy z Wielkiej Grecji i Sycylii , którzy musieli stanowić uzupełnienie armii Pyrrusa w czasie wyprawy na Zachód, a nie oszukujmy się że straty ponosili także falangici, a jak pisze autor p. Kęciek król Epiru raczej nie dostawał za dużych uzupełnień z ojczyzny . Nie wiem czy w grze takie hełmy posiadają również falangici Macedonii, bo oni również stanowili część żołnierzy Pyrrusa, więc to też mogłoby być jakieś uzasadnienie.
Notabene czy nie uważacie, że nacja Epiru znalazła się w grze Rome II ( wcześniej np w Europa Barbarorum) tylko ze względu, że rozpoczyna się ona 272 r p.n.e (czyli w roku śmierci Pyrrusa), i to właśnie w tym okresie "dzicy górale" z Epiru mieli swoje 5 minut w historii świata starożytnego. Zresztą oni jako jedyni walcząc falangą z uzupełnieniem innych rodzajów wojsk zdołali sprawić lanie Rzymianom. Kynosefaj, Magnezja, Termopile, Pydnia to już zmierzch falangi.
Odnośnie w/w wyprawy Pyrrusa, w szczególności na Sycylię (nieudane oblężenie kartagińskiej twierdzy Lilybaeum -(Rzymianie też stracili na niej sporo zębów w czasie I wojny punickiej) czy nie macie wrażenia, że pozbawienie takich miast jak ów Lilybaeum czy Syrakuzy murów obronnych, z których słynęły to istny kabaret. Pewnie to niemożliwe ale może ktoś z ludzi którzy bawią się w mody (najlepiej ekipa DeI) mogłaby rozwiązać ten problem. Pewnie ze względu na silnik gry nie jest możliwe dobudowywanie murów w trakcje kampanii, ale może jest szansa w pewnych miastach zrobić je od razu ?
Mam pewną wiadomość dla wszystkich wyczekujących spolszczenia. Do przetłumaczenia pozostało już tylko 300 linijek z całości liczącej 2488.
Elementy, które muszą zostać dokończone to:
- opisy do 50 jednostek z DeI
- opisy efektów broni (ok 30 linijek)
- nazwy cech generałów z moda TTT (jakieś 150 linijek z czego 50 już mam)
- wpisy typu: You are defending against the Iceni Tribal Council!, których jest 20.
- kilka mniejszych, które pominąłem
- czas na sprawdzenie jakości tłumaczenia :)
pozdrawiam
Ojjj.... Zostaniesz naszym dobrodziejem, choć da się grać bez tych brakujących fragmentów z nimi zabawa będzie znacznie fajniejsza. Sądziłem jednk, że tekstu do tłumaczenia jest znacznie mniej... Które nowinki wymagały najwięcej pracy? Stawiam na "warunki pogodowe" :) W każdym rzie wielki szacunek dla Ciebie Rafkosie. Na forum były już tłumaczenia kilku mniejszych modów ale kolego tłumacz chciał na nich zarobić. Fajnie, że zrobiłeś tą pracę, ilość pobrań DEI wzrośnie o jakieś 50% dzięki Twojemu tłumaczeniu. Mam nadziehę, że Kamo założy dla niego osobny temat.
Moja kampanie nadal jest śietna, jestem już co prawda b. potężny ale Galia jeszcze stawia twardy opór, rozbiłęm ich sojusze płacąć złotem za pokój niektórym nacjom i to zgubiło Galię. Jak podopinam galijskie guziki wezmę całą Hiszpanię, muszę jednak zerwać sojusz obronny i odczekać kilkanaście tur na honorowe wypowiedzenie wojna ale myśłęł, że mam sporo czasu.
U mnie jest rok 224 pne. za jakieś 80 lat zreformuję wojsko choć przeliczająć na tury mogę już tyle nie grać... Obecne jednostki też są niczego sobie, dorobiłem się już jednostki principes o ataku "48". Jednostki galijskie są b. silne, wpadnięcie w pułapkę zastawioną przez full armię to najczęściej strata armii, bo nawet w razie zwycięstwa pozostanie nam żałosny ochłap po pełnochorągiewnej armii.
Jak wygląda sprawa z wojną domową w DEI? - Można jej uniknąć pilnująć nie przekroczenia przez żadną frakcję 60% i pilnowania zbyt ambitnych generałów?
Jeżeli już się pojawi domowy rozlew krwii to wybucha tylko raz na rozgrywkę? - Kto ma wiedzę niech się nią podzieli pokornie proszę.
Nie było aż tak dużo pracy z nimi, jedynie 30 linijek. Co jak co, ale ciekawie się je tłumaczyło:Cytat:
Które nowinki wymagały najwięcej pracy? Stawiam na "warunki pogodowe"
"Hiems przychodzi jako ostatni, potykając się o własne nogi, a jego włosy siwieją." - jeden z tekstów opisujących zimę.
Najdłuższe okazało się jednak odnalezienie tekstów, które trzeba było tłumaczyć i sprawdzenie, czy nie ma ich już w podstawce. Można powiedzieć, że ręcznie sprawdzałem kilka tysięcy linijek, czy czasem któraś nie pochodzi z vanilli i nie nadpisuje tym samym czegoś z DeI. Było też trochę zabawy z tłumaczeniem cech frakcji, np. "Lustra Archimedesa".
W tłumaczeniu pomaga mi K A M 2150, więc to prawdopodobnie on napisze ostatnie brakujące linijki :) Duże brawa dla niego.Cytat:
W każdym rzie wielki szacunek dla Ciebie Rafkosie.
Dla mnie największą zapłatą jest to, że komuś ta praca się przyda i będzie cieszył się graniem tak, jak ja będę cieszył się tym, że docenia on nasz włożony trud.Cytat:
Na forum były już tłumaczenia kilku mniejszych modów ale kolego tłumacz chciał na nich zarobić.
Trzeba pamiętać, że z każdym większym patchem DeI trzeba będzie dotłumaczyć te 50-80 linijek, więc to długoterminowy projekt.Cytat:
ilość pobrań DEI wzrośnie o jakieś 50% dzięki Twojemu tłumaczeniu.
Cytat:
Zamieszczone przez Rafkos
Tak trzymać, czekam z niecierpliwością
Szczególnie czekam na dobrze przetłumaczony interfejs bitewny i nazwy poszczególnych formacji, manewrów itp, bo na dotychczasowej wersji DeI po polsku jest sporo paciaków
Co to jest "Rzeź" i symbol falangi ? albo "polowanie na głowy" i jakiś symbol od czapy :lol:
Trzymam mega kciuki
EDIT
I tego troszkę się boję ale mam nadzieję że nie braknie wam chęci i zapału bo projekt jest miodnyCytat:
Trzeba pamiętać, że z każdym większym patchem DeI trzeba będzie dotłumaczyć te 50-80 linijek, więc to długoterminowy projekt.
I szczęście od boga, że robią go Polacy :D
Przetłumaczyłem to jeszcze za czasów DeI 0.5.Cytat:
Szczególnie czekam na dobrze przetłumaczony interfejs bitewny i nazwy poszczególnych formacji, manewrów itp, bo na dotychczasowej wersji DeI po polsku jest sporo paciaków
Wiele formacji zostało usuniętych, a wiele dodanych, dlatego nazwy tych formacji nie mają żadnego sensu :) są to pozostałości po vanilliCytat:
Co to jest "Rzeź" i symbol falangi ? albo "polowanie na głowy" i jakiś symbol od czapy
Zdążyłem już to przemyśleć i napisałem program, który sam będzie mi wyszukiwał, które linijki zostały dodane/zmienione w kolejnych patchach, więc największy problem mam już z głowy. Wyobraź sobie sprawdzanie 2000 linijek za każdym razem, gdy wychodzi aktualizacja, żeby sprawdzić, czy czasem ktoś nie zmienił nazwy jednostki z Hoplitai na Hoplite, haha.Cytat:
I tego troszkę się boję ale mam nadzieję że nie braknie wam chęci i zapału bo projekt jest miodny
Nie wiem, czy wiesz, ale robiłem też tło głównego menu do DeI i nowe obrazki podczas wyboru frakcji. Tłumaczyłem też UPC, ale tam wychodziły patche co 2-3 dni dodające po 1000 linijek, więc się z lekka zniechęciłem.Cytat:
I szczęście od boga, że robią go Polacy
Rafkos - jakżę się cieszę, że zawitałeś na to forum.
Ostatni patch-łatka bardzo poprawił wygląd jesieni na mapce, poprzednia wersja wyglądała jak wczesnowieczorny dzionek, teraz jesień jest odstraszająca, zimno, plucha i wy...d, przypomina mi to skutecznie, żeby nie zapuszczać się na wrogie ziemie.
Czego jeszcze nie poprawili cudotwórcy od DEI to wycieczkowego charakteru armii zaokrętowanych na transportowce. U mnie Sparta pływa sobie po Kanale La-manche, Ateny zwiedzają współczesną Tunezję... Reszta jest czarująca, no... - jeszcze super-gnidy-agenci, tutaj trzeba ratować się submodami. Czy ktoś już wyselekcjonował ten najlepszy osłabiający ten RPG-owski akcent?
Ponawiam pytanie o wojnę domową - co zmieniło się pod tym względem w DEI? - jak tego uniknąć - tak samo jak w podstawce?i Czy może wybuchnąć więcej niż raz?
Rafkos, mój wkład w tłumaczenie to i tak będzie mała kropla w morzu tego ile Ty się przy tym narobiłeś i jeszcze narobisz :D
Gnejuszu, co do wojny domowej to wybucha ona w DeI na dwóch ostatnich poziomach imperium. Dokładnie to na tych dwóch ostatnich poziomach jest jakaś minimalna szansa, że wojna wybuchnie i prowadząc rozsądną politykę dynastyczną można jej w ogóle uniknąć :) Np jeżeli jakaś frakcja w państwie przekroczy 60% to nie ma z automatu wojny, ale po prostu zwiększa się ryzyko na jej wybuch.
Jakoś nie chcę mieć tej wojny domowej, teraz jest wyzwanie w całej rozgrywce a wojna domowa straciłą swój czar. Przymierzam się do uderzenia na Egipt a jest b. potęznym państwem - ma regiony nawet na Bałkanach, jego sojusznik Point to samo, mapka Europy południowo wschodniej wygląda nieco łaciato ale tworzenie kolonii było wtedy czymś nagminnym.
Najlepiej walczyły nacje gallijskie, w Afryce raczej wojna podjazdowa i blokowanie portów, po jakichś 3,4 dużych bitwach komputer nie stwarzał już poważnego zagrożenia. W Galii szybko odbudowywał stracone armie i parł nimi do odbijania straconych regionów.
Czekam na finałową wersję spolszczenia, nie założę raczej nowej kampanni, żal byłoby obecnej, choć może Spartą... Jakoś mam wielki sentyment do tego narodu, ptawda jest jednak taka, że po klęsce od Tebów i uwolnieniu Helotów- Meseńczyków Sparta była już tylko legendą. Co mi się w DEI spodobało to fakt, że dobrze odwzorowali problemy populacyjne w Sparcie i rekrutacja większości dobrych oddziałów jest wydłużona. strata dobrych jednostek jest boleśnie odczuwalna choć pograłem zaledwie 74 tury. Sama kampania Spartą po zajęciu Hellespontu i Macedonii była raczej nudna przynajmniej w porównaniu do Rzymu.
Korci mnie zagrać Epirem, czuję, że będzie b. trudno bo choćby takie podpisanie umowy handlowej w sytuacji gdy nikt nas nie lubi jest niemal niemożliwe.
Jestem zafascynowany odwzorowaniem warunkó pogodowych wynikających z pory roku, te opady śniegu na północy i jego brak na południu Europy, świetna jesień o której już pisałem. Szkoda, żę gram już tyle tur bez tekstu z tymi nowinkami, dzięki dużej intuicyjności moda można sobie bez tego poradzić ale zawsze na tym tracimy.
Kamo - czy wzorem z innych działów będzie osobny temat ze spolszczeniem, czy będzie umieszczone jedynie na pierwszej stronie z DEI?
Możę ktoś z grających ma równie śietną kampanię jak ja tylko iną nacją niż Rzym? - Mapiszcie a możę kolejną założę pod wpływem Waszego opisu. Póki co zamierzam wytrwać Rzymem do podbicia lub uczynienia protektorami wszystkich ziem. To, żę podział na 4 tury w roku spowolnił grę jest dla mnie zaletą, lubię długą zabawę.
Spolszczenie będzie miało swój temat oraz info w tym temacie na 1 strone :)
We wtorek ponownie będę miał dostęp do kompa z Rome to pozakładam tematy od submodów, bo jest kilka ciekawych, np poprawiających floty, zmniejszających liczbę agentów itd.
Hej. Nie działają mi mody na krew w DeI. Ktoś wie dlaczego tak się dzieje?? Czy powinienem zakupić DLC Blood and Gore żeby te mody działały...
Myślę, że tak. I potem trzeba go zaznaczyć w opcjach gry (grafiki)