https://drive.google.com/file/d/0B49...ew?usp=sharing
folder text
Wersja do druku
Ehh... Pomyliłem foldery i zamiast wrzucić paczkę z spolszczeniem do folderu TEXT w D&C wrzuciłem go do katalogu gry... , niestety zamiana plików na oryginalne nie pomogła. Trzeba wszystko usunąć i zainstalować na nowo :(
Rozgrzebałem parę kampanii i albo mi się zdaje albo Rhun jest trochę za mocny na inne frakcje AI, strasznie szybko kasuje Dorwinion, potem Dale i bierze się za Erebor, co skutkuje tym że zdobywa całą płn-wsch część mapy i jest potęgą prawie nie do ruszenia. No i misja z pierścieniem mnie zaskoczyła, bo już myślałem że będę musiał go zniszczyć i turlać się do Mordoru coby cisnąć hobbita do Orodruiny, a tu się okazuje że za kary dyplomatyczne mogę go oddać Radzie i niech ona się martwi xD
siemka mam problem zo zrobic aby mordor nie rozwalał tak szybko gondoru??? jakies skrypty usunac czy jak ?
Twórcy moda zrobili tak, żeby Gondor raczej przegrywał z Mordorem, ponieważ tak ma być. To gracz musi pomóc Gondorowi przetrwać, są jednak kampanie, gdzie Gondor radzi sobie bardzo dobrze. Można usunąć trochę armii startowych, ale to kwestia kosztów wojsk i ekonomii sprawia, że Mordor dominuje. Ma też lepsze prowincje.
http://www.moddb.com/mods/divide-and...ion-1-patch-12
a nawet wersja 1.2 wydana xD
Instalujemy na wersję 1.0 . Patch 1.2 zawiera 1.1 i 1.01. Można zainstalować na wersję 1.1, ale najlepiej zainstalować od nowa.
Zainstalowałem na wersję 1.1 i działa mi nawet zapis Gondorem.
Srebrnych surferów nie ma, póki co wszystko idzie dobrze xD
Pierwszy post zaktualizowany, dzięki NiemiłosiernySamarytaninie za info o patchu ;)
tylko moim zdaniem slabo sie gra lorien (i chyba wszystkimi elfami) z powodow kosztow? cien mordoru sobie rosnie i rosnie a ja przed 30? 35? tur siedzialem na tylku z 10 odzialami w stolicy by byly na darmowym koszcie i sie rozbudowywalem nie widzac innego wyjscia?
szybko myk zeby zdobyc dol guldur bo zawsze ladny hajs tam byl i co? i w 3? tury zanim zajete bylo stracilem jakies 20tysi idac jedna flaga a gdy teraz musze ruszyc reszte z miast do obrony dol guldur bede na minusie xd słabo troche, gdyby nie ten przestuj na poczatku i brak ataku z cienia to smierc naturalna
edit
ha! uratowalo mnie takze niedola D anduiny, stracili miasto nad rhosgobel i dzieki przejeciu go mam zarobki szalenstwo xd cienko bym widzial swoj los gdyby nie to
KrystianBorys po opisie wnoszę, że może masz dojścia do autorów moda, stąd pokuszę się o pytanie czy może planują wprowadzić zmianę Minas Morghul na Minas Ithil po zdobyciu owej przez Gondor? Fajnie by też było jakby już Minas Ithil zatracała z czasem aurę "mordorowatości" na rzecz blasku Gondoru, ale tu pewnie by trzeba było robić drugą mapkę do bitew, a nie wiem czy dwie mogą być podpięte pod jedną lokalizację.
NiemiłosiernySamarytanin na modowaniu się nie znam (a się wypowiem), ale wydaje mi się, że mogli by coś takiego zrobić w ramach systemu zmiany miasta w zamek, po prostu dla Minas Morgul/Ithil zamiast tego by była możliwość przemiany twierdzy w jej "oczyszczoną" wersję (i może do tego wymóg, by była w niej odpowiednio wysoka kultura numerojczyków do tego, przynajmniej te 50%). Poprawcie mnie, jeśli moje myślenie idzie błędnymi ścieżkami xD
Minas Morgul powinno zmienić nazwę na Minas Ithil (po zdobyciu przez Gondor). Texturki są bez zmian. Osgiliath po odnowieniu się zmienia, poprzez rozbudowę Wielkich murów w Olbrzymie. Nie ma takiej opcji dla Morgulu. Unikalne miasta są prawie zawsze podpięte pod najwyższy poziom rozbudowy miasta. Zwróćcie uwagę na zmianę kilku miast na mapie kampanii. Wyglądają bardzo ładnie, np. Edoras. Kurczę, w tym modzie jest bardzo dużo zrobione, aż mi jest czasem wstyd cokolwiek sugerować twórcom :D
Osgiliath mi się zmieniło, ale Minas Ithil nie wskoczyło :C Co do zmiany wyglądu Minas Morgul/Ithil to szkoda :C
Edit:
Temer zedytuj post 1 bo zmienili patch 1.2 na paczkę patch 1.2 plus fixy
http://www.moddb.com/mods/divide-and...on-1-patch-121
Witam da sie usunac kilka skryptów z DaC np "najazd korsarzy z umbaru.." ?
NiemiłosiernySamarytanin, dzięki, zaktualizowane ;)
Ktoś coś pogarał 1 .2 + fixy? Zacznę sobie chyba Dunedainami dziś, oby żaden kolejny fix nie był potrzebny.:).
bugfix jest z patchem tak ?
mi wywalilo na 3 turze ;/ jakies pomysly czy bede musial wszystko na nowo ?;/
Mi na patchu 1.2 z fixami (tym ważącym ponad 500 mb) bez problemu odpaliły starej sejvy, czasem wywali zwłaszcza po jakiejś dużej bitwie lub jak dużo naklikam czy to w przeglądaniu budynków czy jednostek, więc powiedziałbym standard jeśli idzie o mody czy vanilę. Jeśli idzie o najnowszy patch 1.2 to tak jest z fixami i zawiera w sobie poprzednika czyli 1.1, tak więc starczy najnowsze 1.2 instalować na wersję 1.01 moda, tylko pilnujcie ścieżki bo ja pierwszy raz nieopatrznie się zagalopowałem i patch 1.2 trochę zmylił drogę ;D
Poza tym gra się bardzo fajnie, mod strasznie wciąga xD
zainstalowane na nowo TA 3.3 DAC 1 i DAC 1.2, 5 tur i wywala, później znów po 3-4? jakieś pomysły ? i to np. jak zapisuje, lub jak klikam na dyplomatę, gdzie nagle wejdę robię dokładnie to samo albo ten sam ruch zaraz po zapisie i nie wywala
edit. ogólnie w poprzedniej wersji tez tak miałem ;/ wydaje mi się iż jest to jakiś nie tuzinkowy problem
@Gruha to może zależy od nacji. Krasnoludami mi wywalało często na starszych wersjach. Zwłaszcza w dużych bitwach w kampani to w Morii niekiedy. Inne nacje jakimimi grałem były stabilne Dunedainowie, Elfy Wysokie i Leśne, Dol Amroth, Gobliny z Gór Mglistych. Zagrałem Dunedainami na 1.2 z fixami na VH, ale masakra. Wrogowie ostro i często silnie atakują. Kasy i wojska mało, wrogów kupa. Duże pozytywne zmiany w balansie i zachowaniu ai strategicznego. Fakt mod mocno wciąga.
Witam, też rozgrywam kampanię Dunedainami. Wcześniej na wersji 1.1 rozegrałem jakieś 80 tur na h/h. Na 1.2 zacząłem nową długą kampanię na vh/vh (nie było mi żal zaczynać nowej kampanii bo jakoś zbyt łatwo szło :P). Na pierwszy rzut oka ładne wizualne zmiany na mapie (minimalnie ucierpiał na tym czas wczytywania mapy), widać też delikatne zmiany w statystykach poszczególnych jednostek (moim zdaniem na plus - poprawiają balans). Co dziwne, początkowo tury jakoś dłużej trwały (tak o 1/3 dłużej niż na 1.1) ale teraz już śmigają tak samo szybko jak wcześniej. Pierwsze kilka tur grałem jeszcze na 1.2 bez fixów i zdarzyły się dwa ctd, od wgrania nowszej wersji patcha żadnego ctd.
Co do samej rozgrywki: jestem na jakieś 35 turze, Angmar dogorywa (oblegam ostatnie 3 osady w tym stolicę), choć trochę się chłopaki stawiali. Zauważyłem, że dużo lepiej niż na 1.1 radzą sobie krasoludy z Ered Luin - szybko zajęli pobliskie regiony rebelianckie i przejęli 2 zachodnie prowincje Angmaru (co bardzo ułatwiło mi zadanie - mogłem w pełni skupić się na wjeździe na północne i najważniejsze prowincje). Niesamowicie irytujące są próby przekupstwa - 2-krotnie Angmar + raz Gobliny z Gór Mglistych przekupiły moje przygraniczne osady i konieczne było wycofanie jednego oddziału i ponowne przejęcie osady, tak żeby nie zdążyli wyszkolić tam żadnego garnizonu. Teraz dobrze umiejscowione wieże obserwacyjne poinformowały mnie o nadciągających ze wschodu 2 sporych armiach z Gór Mglistych. Kasy na wyszkolenie nowych oddziałów brak a przerwanie oblężenia raczej nie wchodzi w grę (nawet gdyby, to dobrych kilka tur minie zanim posiłki dotrą na południe). Tak więc robi się ciekawie.
Chociaż muszę przyznać, że wojna z orkami jest strasznie uciążliwa - spamują tymi nędznymi jednostkami, praktycznie co turę trzeba rozegrać ze 2-3 bitwy. Bitwy oczywiście na mapie bitewnej, bo dowodząc samemu roznoszę ich oddziały tracąc żołnierzy w stosunku 1:20 czy nawet 1:40 a czasami wręcz nie tracąc nikogo, automat natomiast moich cennych jednostek nie ma w zwyczaju oszczędzać...
@Araven nie to nie zależy od nacji.
Najpierw tylko klikałem tury i normalnie leciało dalej niż do 5 bez ctd, jednak gdy zacząłem wykonywać ruchy to zawsze po piątej turze jest ctd.
Ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić ? Modzik jest wyśmienity, a nie jestem wstanie grać. Tak jak by ruchy zapełniały pamięć czy coś (coś w stylu zbyt dużej ilości kliknięć w menu) i musi co ileś dać ctd. Tylko później dochodzi ze co turę jest ctd. ;/
To raczej wina kompa, albo za słaby, albo zaśmiecony mocno. Ja mojego często czyszczę, rejestr itp. Ten cleaner z DaC uruchomiłes sobie po instalacji 1.2 z fixami? Pisali o nim przy 1.1. Ja nie miałe żadnego ctd na około 80 tur wczoraj. Kolega wyżej tez zero ctd. Wina raczej nie jest w modzie w takim razie. Masz patch 1.2 ten nowy tzn. ponad 570 mb? Bo pierwszy patch 1.2 miał około 466 tylko.
i5 12gb ram radek 7770 to mocno styknie nawet i na warhammera ktory chodzi mi miodnie.
zaśmiecony nie jest. tak odpalałem, tak ten wierszy patch.
ba nawet jak pisałem wyżej cały mod zainstalowałem na nowo, rozmyślam teraz czy aby nie cała gra ;/
To nie wiem, a cleaner po 1.2 tez odpaliłeś? Bo z tego co napisałeś to nie wiem na 100% czy tak. To nie wiem, może sterowniki karty graficznej? Win10 masz? Gra na partycji systemowej? Czy na innej? jak nic nie pomaga to może reinstall Medka. Na początku roku 2016 tez reinstalowałem wszystko.
hmm odpalilem tylko ten po 1.2. nah, aktualne. win7. na innej ale zawsze miałem na innej i zawsze wszystko działało. no chyba medka reinstalne;/
Wracając do dyskusji, mam pytanie czy po wygranej nacje maja jakieś indywidualne "animacje" zwycięstwa, czy standardowe info z Medka o wygraniu gry?
Część ma swoje. Na koniec jest na pewno inna muzyczka (motyw główny z LoTR)
Ja mam jeszcze takie pytanie dot. zachowania AI. Wiecie może, czy jak sojusznicza frakcja nie graniczy z żadnym potencjalnym przeciwnikiem a posiada dostęp swoich wojsk na moje tereny, to będzie robiła z tego użytek i prędzej czy później przemaszeruje armiami przez moje ziemie żeby zaatakować wspólnych wrogów, czy jednak koniecznie muszą graniczyć z wrogiem żeby go zaatakować?
z tego co wiem to musi graniczyć lub miec pomiwedzy buntownikow, z tego bodajrze powodu khand przesunieto blizej gdyz tak to nigdy sie nie liczyl
Tak podejrzewałem, ale kto pyta nie błądzi. ;)
Wracajac do mojego tematu
Zainstalowalem wszystko od nowa wlacznie z gra i nadal blad, teraz tylko 10 tura.
Jakies pomysly?
No nie wiem. Może ogarnięcie uprawnień administracyjnych, tak jak w filmikach Arachira, twórcy moda. Instalacja Large Address Aware na plik kingdoms.exe . To chyba tyle co mi przychodzi do głowy. No i ewentualnie wszystkie ustawienia na minimum, kończenie tury na odsłoniętej mapie. Mam nadzieję, że coś pomoże.
zrobiłem z filmików Arachira UAC oraz zrobiłem Large Address Aware na obu .exe i nadal wywala co 1-3 tury . meh zostaje mi napisac na twcenter
Gruha założyłem specjalnie konto teraz żeby Ci możliwie pomóc :D
Słuchaj miałem też problemy z DAC, ale były to ogólne crashe co jakiś czas.
Large Adress Aware też mi nie pomagało.
Dopiero 4GB Patch. Spróbuj kto wie?
http://www.ntcore.com/4gb_patch.php
Ja mam za to inny problem. Gra automatycznie mi crashuje przy uruchamianiu kampanii. Bitwy własne działają. Sam Third Age działa. Dopiero od patcha 1.2 takie zabawy się dzieją. Reinstaluje i zobaczymy czy będzie działało przed wgraniem patcha 1.2 Ostatni raz grałem 2 mies temu na patchu 1.1 na innym komputerze, ale system ten sam płyta z grą ta sama... Cóż się zobaczy.
PS: Problem sprzętu to nie jest na pewno... GTX 1060 I7-6700 i 8GB RAM.
miałem uzyc to na pliku Third Age.bat tak ? bo na kingdoms mowi ze sie nie da
jest tak to nie działa ;/
Na kingdoms.exe to trzeba użyć, znaczy patchem 4GB przerobić plik kingoms.exe i ten przerobiony wrzucić w miejsce oryginalnego. Ale oryginalny zachowaj. Coś robisz źle patchem 4GB kilka razy przerabiałem plik kingdoms.exe po reinstalkach.
klikam w plik 4gb_patch.exe wybieram kingdoms lub medieval i mówi ze nie możne otworzyć pliku wykonywalnego
edit. dobra ogarnąłem, miałem tylko do odczytu
edit 2. TAAAAAK wreszcie działa xd z poltorej godziny gry zadnego ctd ! super! jestes wielki adasze !
Ogarnąłem sobie tego submoda 1.2, grałem Umbarem i ok. 70-tej tury wyrzuca mnie do pulpitu ( unexpected error czy jakoś tak). Próbowałem uratować sytuację tym patchem 4GB, wypakowałem go na plik kingdom.exe, ale to nic nie zmieniło ( może źle coś zrobiłem? bo co trzeba zrobić po wypakowaniu tego patcha?)....