Wiem ocb ( o Eucharystię ) ;)
Wersja do druku
Wiem ocb ( o Eucharystię ) ;)
Pragnie by Kościół powrócił do idei jezusowych :)Cytat:
Zamieszczone przez odi.profanum
Pewnie Jezus też przebierał się za motyla i latał wśród modlących się Żydów.
Nie, ale za to chodził po wodzie i zamieniał wodę w wino. Artystyczne przedstawienie w wykonaniu JC i 12 apostołów.
Jako reformator religijny kontestował ówczesny porządek społeczny tworząc własną sektę. Podobnie homoseksualiści obecnie kontestują porządek społeczny w kwestii obyczajowej.
To nie są "dolegliwości", tylko np. przy ślubie podpisujesz, że dzieci wychowasz w wierze katolickiej, a co za tym ochrzcisz... a nawet bez ślubu jako katolik masz obowiązek a nie wybór ochrzcić swoje dziecko! Jeżeli nie masz "moralności kalego", to jesteś po za kościołem, bo rozgrzeszenia nie dostaniesz a co za tym idzie komunii nie przyjmiesz. Także naprawdę coś w tym jest, że katolicyzm jest dziedziczny... oczywiście można łatwo to "przerwać" ale to musi już zrobić ten, który gdy miał te kilka miechów został ochrzczony.Cytat:
Z tego tytułu mogą mieć pewne dolegliwości, bo ciężko by katolicy chowali bezbożnika, niemniej nie jest to obowiązek prawnie nakazany. Przynajmniej tak mi się wydaje.
A ślub w formie cywilnej?Cytat:
To nie są "dolegliwości", tylko np. przy ślubie podpisujesz, że dzieci wychowasz w wierze katolickiej, a co za tym ochrzcisz.
ok ;) Nie będę się sprzeczał.Cytat:
a nawet bez ślubu jako katolik masz obowiązek a nie wybór ochrzcić swoje dziecko!
A czym jest taki ślub dla kościoła?? Biorąc tylko taki ślub wykluczasz się z kościoła, wiec tak w tym wypadku nie musisz chrzcić dzieci... ale rozmawialiśmy o dzieciach katolików.Cytat:
A ślub w formie cywilnej?
Zupełnie inna sprawa, że wedle mojej oceny to duża część, a nawet większość osób chodzących do kościoła, nie mówiąc już o "niepraktykujących", nie wie w co/kogo wierzy, dlaczego i po co. Dla mnie to "klepacze modlitw"...
Trochę rozśmieszyło mnie dzisiejsze kazanie księdza, że żeby być dobrym człowiekiem trzeba wierzyć w Boga... wierutna bzdura. Lepiej po prostu dobrym człowiekiem, niż katolikiem składającym rączki w kościele w a domu bijącym żonę czy przestawiającym słupki na miedzach u sąsiadów :P(ta druga sprawa znana z "autopsji hehe)...
narodowcy są bardziej tradycyjni i katoliccy od papieża 8-)
[spoiler:bxv504hg]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.n...57453088_n.jpg[/spoiler:bxv504hg]
Winnicki jest autorem tego tekstu na czerwonym tle czy to może wyjątkowo tandetna manipulacja?
Nie, do idei Kościoła który pomaga, solidaryzuję się z wiernymi, wspiera ich... Ale jak widzę Ty dostrzegasz tylko wierzchnią warstwę każdej sprawy nie wnikając głębiej.Cytat:
Zamieszczone przez odi.profanum