Re: Pytania początkujących
Wchodzisz w folder z medievalem > data > world > maps > campaign > imperial campaign i tam masz pliczek descr_strat. Wchodzisz i masz linijke "Timescale 2.00" w domyśle tą wartość tzn "2.00" zmieniasz na "1.00".
Co do generałów to chyba będą się starzeć tak samo ( ale nie jestem pewien )
@EDIT
z tego co kojarzę wszystko masz w FAQ albo gdzieś w tym wątku. Użyj opcji szukaj.
ok wielkie dzięki . Musze przyznać nie chciało mi się szukać ale następnym razem poszukam.
Cytat:
Zamieszczone przez stm
Witam.
Mam problem z zarządzaniem miastami i nie udało mi się znaleźć podobnego problemu na forum.
Generalnie gram w samą podstawkę, rozpoczynam grę Polską i oczywiście zaznaczam możliwość ręcznego zarządzania miastem. Jednak już po zdobyciu Torunia i wyprowadzeniu generała miasto przełącza mi się na zarządzanie automatyczne. Kraków i Halicz nie przełączają się ale mają możliwość ręcznego przełączenia na automat, to jest zmiana w stosunku do początku gry bo na starcie kwadracik zmiany jest wyczerniony. Sprawdziłem stary save i wszystko jest ok - we wszystkich miastach nie mam nawet możliwość ręcznego przełączenia - kwadracik jest czarny.
Czy ktoś już miał taki problem?
Jak można temu przeciwdziałać lub co zrobić a czego nie robić w grze by uniknąć podobnych problemów?
Czy jest możliwość edytowania save lub ustawień gry tak aby automat nie był dostępny?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Miałem ten sam problem. Stary save wrzuciłem do reinstalowanej gry gdzie nie miałem włączonej opcji auto zarządzania, a jednak podczas gry, nagle jedne miasta były ok a inne były zarządzane automatycznie. Co lepsze, zaczęło się kaszanić cos, co pierwszy raz w medku widziałem. Podam przykład:
W duzym mieście znajdują się 3 jednoski i nie ma autozarzadzania, wychodzę jedną z nich i wskakuje auto - rezultat? Po dwóch turach zobaczyłem, że komputer rekrutuje mi chłopów i buduje budynki których nie chciałem w tej kolejności!
Szukałem w necie rozwiązania i wyskoczyło tylko te forum.
Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
W wyborze kampanii, zaraz za trudnością bitew są dwie opcje. Górna to "zarządzaj wszystkimi miastami", a dolna to "pokaż ruchy AI". Górna musi być zaznaczona. Wtedy opcja ręcznego zarządzania jak i automatycznego jest dostępna dla każdego miasta - najlepiej po prostu kwadracika przełączenia na automat nie tykać.
Niestety, Asuryana porada okazała się chybiona, ponieważ radzi, jak wyłączyć auto przed rozpoczęciem kampanii, a nie już z istniejącym save. Asur jednak podsunął mi pomysł, by wejść w opcje po wczytaniu save'a i tam spróbować...
http://www.freeimagehosting.net/t/poh2z.jpg
Ja rozwiązałem to w ten sposób:
W trakcie gry na mapie głównej, wciśnij Esc i opcje gry:
W środkowej opcji nie miałem ptaszka, postaw go i bedzie problem rozwiazany :)
http://www.freeimagehosting.net/newuploads/omlz9.jpg
W RTW nie można przenosić ani postaci ani przedmiotów i tak jest w M2. Można w R2, ale to inna bajka, inny silnik.
Cytat:
Zamieszczone przez kretu19955
Witam, czytałem gdzieś, że w M2 można tak jak w RTW przenosić towarzyszy i przedmioty od postaci do postaci, ale u mnie to jakoś nie chce działać. Jest na to jakiś sposób czy po prostu coś źle przeczytałem?
Niektóre rzeczy można przensić, musisz mieć obu generałów w jednej armii i przenieść przedmiot nad portret generała któremu chcesz coś dać.