Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (znamy 8 frakcji grywalnych)
Cytat:
Zabawne, to co co mówisz o zamianie skinów do tych samych modeli, bo w EB akurat to mi najbardziej przeszkadzało, że masa jednostek opierała się na jednym i tym samym modelu (choć to nie wina moderów, tylko ograniczenia silnika)
Niby tak ale
A : w EB wyraźnie było "czuć" róznice miedzy poszczególnymi rodzajami piechoty. Te ciężkie naprawde zachowywały sie jak profesjonaliści trzymający szyk, glancko osłonięci tarczami, te lżejsze mocno gryzły przy szarży ale uwiązani w walke padali jak muchy itp itd.
i B : EB ma własnie to o czym mowie ( oczywiscie w granicach silnika stareńkiego Rome ) - system MICów, AOR, reformy dla wielu frakcji, wpływ pór roku, zaopatrzenie i wiele wiele innych.
Cytat:
Poza tym nie masz racji, bo w zaprezentowanym dotychczas info było sporo o wojnach domowych, o generałach z innych rodów, którzy zbyt szybko rosną w siłę, zmianach ustroju itd. O tym, że Ptolemeusze będą mieli problem z rodowitymi Egipcjanami też było. Nie mówiąc o innym podejściu do frakcji barbarzyńskich (jednoczenie plemion, najazdy na sąsiednie prowincje zamiast ich wcielania do swojego państwa itd.). Mimo wszystko ta odsłona serii przynosi najwięcej zmian ze wszystkich pozostałych, zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce, ale ja jestem dobrej myśli.
Przed każdą cześcią to obiecują a potem wychodzi na to że takie elementy są spłycone na maksa.
O ile dobrze wiem to nie POKAZALI jeszcze nic z tych rzeczy bo poki co te ich preview dotyczą sie tylko "wspaniałych i wielkich bitew".
Cytat:
Nie rozumiem? Może nie pokazano jeszcze mapy kampanii, ale przypominam, że do premiery jeszcze jakieś pół roku, nie przesadzajmy.
Błagam cie Grogmir, nie rozśmieszaj mnie ;D
Pół roku to wielkie NIC w tej branży. Gdzie tu czas na optymalizacje kodu ?? Na betatesting ?? Na wyłapywanie róznych bugów które ujawniają sie dopiero po dłuższym pograniu ???
Pół roku to dużo jak sie serial kręci albo program jakiś a nie jak sie pisze wielką gre.
Cytat:
Swoją drogą to o mechanice kampanii (nowych funkcjonalnościach itd.) wiemy już całkiem sporo, polecam choćby ten tekst.
Typowy przedpremierowy fluff od twórców. Takie same zalewanie słychać bylo przed premierą Fallout 3 gdzie to twórcy sie rozpływali w wywiadach o tym jaka to nie bedzie wolność, ile zakończeń, żyjący świat, klimat pustkowi i darmowy seks oralny w pakiecie a po wyjściu gry okazało sie ze jest tego w grze dokładne okrągłe ZERO.
Czym Cię rozśmieszam? Nie mówię, że mają jeszcze pół roku na zrobienie mapy kampanii, bo ta jest już pewnie gotowa, ale mają pół roku na pokazanie jej graczom. Rozumiem, że jesteś większym specem od marketingu, niż ci w CA, ale to ich sprawa, co i kiedy pokażą swoim klientom... i ci sami klienci zdecydują, czy kupić ich produkt, czy nie. Dla mnie to proste i logiczne, a u sporej części z Was pokazuje się jakaś niesamowita roszczeniowa postawa w stylu "grałem w Rome 1, więc mam teraz prawo decydować o tym, jak będzie wyglądać Rome 2". To nie kickstarter, nie wpłaciliście CA żadnej kasy, za którą oni muszą zrobić idealnie taki produkt, jaki spodoba się sponsorom i jaki zapowiadają w previewach. Poza tym pokaż mi grę, w której na ponad pół roku przed premierą co tydzień pokazują nowy content (zapowiedzi frakcji)... Mówisz, że nie powiedzieli nic o warstwie strategicznej gry, ja pokazuję Ci, że jest inaczej, a Ty na to, że to i tak się nie sprawdzi. No to może niepotrzebnie się spinasz i po prostu zagraj sobie w EB? ;)
Ale to spinanie jest właśnie najfajniejsze.
Ciekawe czy będzie można odblokować któreś z Polis greckich. Chociaż cieszę się że będzie Macedonia. Może jednak coś dodadzą jeszcze. Ja uwielbiam jeśli w grach są różnorodne jednostki. Mapa jest ciekawsza.
Wybacz,ale czy ty z choinki się urwałeś? Nie ma odblokowywania, są tylko standardowo grywalne i dlc/pre order. Mapa jest większa niż w RTW, prawda,ale prowincje i ich wielkość (na razie, wszystko w oparciu o to, co dostaliśmy) nie są zbyt obiecujące. No ale wszystko się okaże w najbliższej przyszłości.
Cytat:
Zamieszczone przez Reznow45
Wybacz,ale czy ty z choinki się urwałeś? Nie ma odblokowywania, są tylko standardowo grywalne i dlc/pre order.
Wybacz, ale to chyba Ty się z niej urwałeś. Skoro w ETW, NTW i TW:S2 oprócz DLC/preorderu było odblokowywanie (fakt że utrudnione), to nie widzę powodu dlaczego w Rome 2 ma go braknąć.
Mnie bardzo ciekawi jakie znaczenie w R2 będzie miała jazda - fajnie było by jeśli większe niż w S2 - od razu bym startował partami, ale jeśli podobne to raczej rzymem albo brytami. Najbardziej marzy mi się gra partami w sojuszu ze scytami kontra potężny rzym i komplety rozpierdool :D
W czasach Rome nie znano jeszcze strzemion i nie można było przenieść impetu uderzenia na wierzchowca dlatego kawaleria nie może odgrywać kluczowej roli chyba, że konni łucznicy czy katafrakci dzięki opancerzeniu, a tych u Partów brakować nie będzie. Także Partami możesz spokojnie zaczynać ;)
A mnie ciekawią oblężenia. CA twierdzi że będzie ich mniej, ale będą bardziej epickie. W szczególności interesuje mnie jakie będą dostępne machiny oblężnicze.
No i machiny wojenne też powinny mieć znaczenie w polu - miałem niesamowity ubaw z ich używania w M2 szczególnie wybuchających beczek :D W ETW nie grałem bo tam broń palna była przesadzona i dlatego nie kupiłem. Ale zbalansowana artyleria to jest wisienka na torcie, przynajmniej dla mnie.