Ciesze się z przyszłej zabawy, ale ten stary co miał poprawiać oblężenia nie wyszedł im do końca.
http://cloud-4.steampowered.com/ugc/...E0EFCF45237E7/
Wersja do druku
Ciesze się z przyszłej zabawy, ale ten stary co miał poprawiać oblężenia nie wyszedł im do końca.
http://cloud-4.steampowered.com/ugc/...E0EFCF45237E7/
Udało mi się też pomóc zwiesić się w bitwie. Komp zaatakował mnie samym generałem i trzema pełnymi armiami. Dowódca z jedną drabiną ustawił się z lewej strony, zaś pozostałe zostały u góry. Niestety jego posiłki wchodziły do gry od dołu kierując się do najbliższej bramy w celu spalenia jej. Kiedy główny dowódca przystawił drabinę i wspiął się na mury, si porzuciło próby podpalenia bramy (39%) i ruszyło mu z pomocą.
Jako że miała znacząca przewagę szybko zapchała mi odcinek murów. A ja nie wiele myśląc kazałem swoim balistą w nich strzelać.;)
Efekt przerósł moje oczekiwania.
http://cloud-4.steampowered.com/ugc/...3324D764CBC9F/
Po uszkodzeniu mury komp całkowicie się zaciął. Wysłał coraz to nowsze oddziały do drabiny na którą i tak nie mogły wejść. Pozwalając się masakrować wieżom.
http://cloud-4.steampowered.com/ugc/...337FE99808BD3/
Znalazłem zmiany jednostek w patchu 15 i wygląda to bardzo słabo. Tak w skrócie, to jednostki będą miały zwiększone statystyki obronne kosztem ofensywnych. W praktyce bardzo osłabi to jazdę szturmową, a piechotę tracką praktycznie wyłączy z gry. Są to jednostki, których użycie wiąże się z dużym ryzykiem, ale jeśli nie popełnimy błędu, przynosi duże korzyści. Teraz nawet dobre zagranie nie gwarantuje nam oczekiwanych skutków.
Na ulepszeniu defensywy najbardziej zyskają Rzym i państwa hellenistyczne, które już w tym momencie są bardzo mocne. Dodatkowo falangici dostaną zwiększoną walkę wręcz i obrażenia:confused:.
Fakcje barbarzyńskie, które są słabsze od cywilizowanych, dostają jeszcze nerfa. Dla większości z nich najistotniejszy jest pierwszy kontakt z przeciwnikiem (wraz z odpowiednim użyciem premii z szału) i unikanie przeciągających się starć. Teraz pierwsza szarża nie będzie tak efektywna i nie da się uniknąć długich potyczek. Dodatkowo użycie oszczepu w defensywie przez przeciwną piechotę dodatkowo im utrudni życie z powodu małego pancerza. W tym wypadku mogliby mieć obniżone koszty, ale na to się nie zanosi.
W złej sytuacji będą też nomadowie. Opierają się na jeździe szturmowej i strzelcach. O ile łucznicy będą ulepszeni, to wyrówna się tylko buff defensywy przeciwnej piechoty i będzie ciężko dokończyć grę po wyczerpaniu amunicji.
Najciekawiej będzie ze słoniami, bo... zwiększono im wytrzymałość:confused:. O ile frakcjom z łucznikami, którzy też będą ulepszeni, ta zmiana dużo nie robi, to po dupie znowu dostana barbarzyńcy. Ich kontrą na słonie są oszczepy, które zostaną zmienione na broń przeciwpancerną (a słonie mają mało pancerza, a dużo życia).
Podsumowując, o ile zmiany w defensywie wydłużające bitwy, są dobre dla singla, to w multi całkowicie się nie sprawdzą w obecnym stanie. Jeśli barbarzyńcy nie dostaną obniżki cen (a parę jednostek jest droższych), to żeby wygrać trzeba będzie się ograniczyć do defensywnych frakcji z mocnymi łucznikami. W praktyce oznacza to, że Seleucydów, Baktrii i Rzymu, których teraz jest pełno, będzie więcej z jeszcze mniejszą możliwością ich kontry.
@UP
Ja z kolei słyszałem, że frakcje mają być bardziej zbalansowane, więc jak widać opinie są podzielone. Ja w każdym razie ze swoją oceną wstrzymam się do oficjalnej premiery, chyba że wcześniej coś mnie natchnie do ściągnięcia bety.
Zgadzam się z obserwacjami Chaaka. Dodatkowo Straszne Armie są obecnie mniej skuteczne i już większości osób znana armia Suebi z Szerzycielkami Klątwy nie działa tak cudnie jak w patchu 14. Pałki mają obniżone obrażenia ale za to jednostki z nimi mają bonus do walki z piechotą. Generalnie to myślę, że barbarzyńcy będą potrzebować aby podnieść im albo wartość ataku w zwarciu albo obrażenia i to dosyć poważnie, albo też dać im dobry zestaw magicznych umiejek (choć widziałem na jednym filmiku, że np Procarze celtyccy zachowali szybkie przeładowanie, kiedy ich grecki odpowiednik tą umiejętność utracił. Wielka szkoda, że w efekcie obecnych zmian raczej a-wykonalnym jest wyrównanie szans w walce dobrą szarżą barbarzyńców. Za to z + - skorpiony i Polybolosy zyskały na ogólnym spowolnieniu bitew bo cały czas zabijają tak szybko jak przed patchem. Myślę, że warto przemyśleć dodanie choćby 1 sztuki by szybciej wygrać ewentualne spotkanie kawalerii na flance i móc pomóc nie krytym już konnym oddziałem w walce piechoty. Dużo zyskały także jazdy harcownicze (w tym najlepsi z Numidyjczyków) jak i ogólnie wszystko co strzela.
No i oczywiście wszelkie włócznie, a w szczególności - HOPLICI 8D (Włócznicy z Theuros obecnie są baaardzo fajni :D)
Pozdrawiam
Słyszałem, że szał przestanie dawać kare do zmęczenia. Jeżeli to prawda to barbarzyńcom to bardzo pomoże.
Pomóc - pomoże ale nie przywróci stanu poprzedniego bo bonusy od szału nie uległy zwiększeniu, a pancerze, punkty życia owszem oraz dodatkowo morale już tak drastycznie się nie łamie. +2 Szarży i +1 do obrażeń bez kary na dobrą sprawę mogłoby zostać włączone w statystyki jednostek bo różnica będzie mało zauważalna. Słyszałem też głosy, że obecnie Polowanie na Głowy dużo straciło na swojej atrakcyjności (w patchu 14 jest to chyba z lepszych umiejętności aktywowanych).
Pozdrawiam
P.S - POPRAWKA. Dopiero po napisaniu tej wiadomości zauważyłem, że Szał obecnie zamiast dawać +2 do Szarży i +1 Obrażeń daje +20 Szarży i +1 Obrażeń. Dosyć istotna różnica. Za to chyba hotfix coś zmienił o czym nie napisali bo obecnie Szarża gdy przestaje działać to obniża kondycję jednostki o 1 poziom (z zielonego do żółtego itd).
Czy nie denerwuje Was w kampanii gdy wskazujecie cel ataku sojusznikom i protektoratom (konkretną armię, flotę, agenta) i w następnej turze (albo później) mamy info że sojusznik podjął się zaatakować, ale... nie pisze jaki? Tak mało trzeba by to wyprostować a 14 patchy nie wystarczyło (nie gram na becie 15-tego).
Przed chwilą na streamie widziałem coś, jak wydawanie polecenia ataku konkretnym nacjom:D. Ale nie jestem na 100% pewien czy to będzie tak działać.
Też to widziałem.