Mimo wszystko, dziękuję.
Mam zapis sprzed 20 tur, ale chyba zacznę od nowa.
Wersja do druku
Mimo wszystko, dziękuję.
Mam zapis sprzed 20 tur, ale chyba zacznę od nowa.
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jak zostać schizmatykiem?
Sytuacja wygląda następująco:
Cesarstwo Niemieckie praktycznie na początku bo około 20 tury zostało ekskomunikowane, a w następnej wybrali sobie antypapieża i są protestantami. Gram Szkocja i chciałbym sam przejść na protestantyzm ale od prawie 50 tur żadna wiadomość czy chce sie nie pojawia. Moja ekskomunika trwa już długo mam wojnę z połową królestw europejskich i z papiestwem tak samo ale żadnej możliwości zmiany religii nie widzę.
Dostaniesz info czy chcesz zmienić wyznanie. Może niechcący odrzuciłeś opcję zmiany wyznania? Bądź cierpliwy.
Jakis czas temu gralem w BC 6.2 ale teraz chce przetestowac nowa wersje. Tylko mam takie pytanko czy mod wymaga plyty w napedzie? Bo niestety ale chyba moj sie rozkraczyl (a raczej na pewno) a z racji, ze dawno gry nie odpalalem (jakis czas temu spalil mi sie dysk) nie pamietam dokladnie czy wymagalo plyty. W sumie jeszcze musze instalke przeniesc na dysk przenosny bo ofc w napedzie nie wyświetla... Ehhh swietnie...
Pozdrawiam
potrzebuje płyty Kingdoms. Spróbuj stworzyć obraz.
Dopóki nie nabędę nowego dysku albo cos zrobie z tym starym to jedyna metoda. Dzieki za odp ;)
Pobierajcie nowego Submoda Mietka77, dodaje m.in. bunt Litwinów, Bułgarów i inne bajery. Szczegóły tutaj: viewtopic.php?f=367&t=10655 oraz submoda muzycznego Wino, masa nowej klimatycznej muzyki do BC 6.3: viewtopic.php?f=367&t=11135
Witam. Jestem nowy na forum i chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.
Grałem trochę w medievala (nie za długo) później pobrałem bellum crucis no i mnie wciągneło. Ale z racji, że jestem jeszcze mało doświadczony miałbym do was kilka pytań odnośnie skryptów i rogrywki.
1. Tury w kampani full idą okropnie wolno, próbowałem usunąć skrypty takie jak garrison, external invasion, money i solbiantori e untori (czy jakos tak) i nie wiele to dało- jakieś 20sec. Łącznie tura trwa ponad 3min i troche za długo jak dla mnie zwłaszcza że jestem świeżo po podstawce gdzie trwały po 1-5sec. Dodam że kompa mam dobrego (4rdzenie, 8gb ram i 1gb grafka), moze komputer nie wiele ma tu do gadania no ale cóż. I tu moje pytanie czy da sie coś na to poradzić, aby tury w full twaly do 2min ?
2. W związku z pkt 1 zacząłem grę w nieco odchudzoną kampanie light ;p. Tura trwa do 1min 30sec(często sporo krócej) no ale doświadczyłem nietypowych zachowań ai w porównaniu do podstawki. Komp nie używa praktycznie agentów- przykładowo seminarium kardynalskie składa sie z samych francuzów(ja) i kilku z jerozolimy. Tak ma byc czy może spowodowałem to odchudzeniem kampani light(mogłem cos zle usunąc czy cos). Tak samo z kupcami na całej mapie spotkac mozna z 5 z innych frakcji procz moich.
3. Grając Francją na m/m po 30 turach nie udało mi sie zawrzeć sojuszu z nikim. Zawsze nawet gdy moja oferta była bardzo hojna dostawałem odpowiedz ledwo odrzucony. Domyślam się ze może to być spowodowane tym ze do mocarstw nie naleze. Tak więc po okolo 35 turach cesarstwo i anglicy uderzyli na mnie. Wojna trwa do teraz (90tura) podczas ktorej kilka prowincji zdobylem/stracilem i tak w kolko. Z racji tej za papieze to sami francuzi o czym wczesniej mowilem poszla krucjata na niemców i wiekszosc panstw toczy z nimi wojne. Dzięki temu z 14prowincji maja juz jakies 5 tak ze ich mam z głowy ale problem dotyczy anglikow. Gdyby nie to ze blocze przejscie z wysp na kontynent statkiem :D to już dawno by mnie nie było na tym świecie. Problem tkwi w tym ze w 5 prowincjach potrafia utrzyamc 5 pelnych flag wojska + 2pelne (najlepsze z mozliwych do tej pory) ktorymi ciagle mnie oblegaja + nie mysle nawet jakie oddziały maja na wyspach :D. Słyszalem ze komp ma bardzo duzo kasy z sakiewki krola dlatego chcialbym sie dowiedziec czy da sie to jakos zmniejszyc, a moze jest jakis submod pomagajacy ograniczac troche produkcje wojska kompa czy cos w tym stylu?
4. Pytanie co do submoda mietka77. Czy majac wgrane kilka submodów arevena, i pousuwane niektore skrypty to jak go zainstaluje to bedzie dziala poprawnie?
5. Czy w kampani light jest inwazja mongołów i timurydów? Jezeli tak to w której turze?
Ad. 1 Napisz dokładnie jakie skrypty pousuwałeś oraz użyj programów spod tego linku: viewtopic.php?f=367&t=11404Cytat:
Zamieszczone przez klick
Ad. 2 W kampanii Light nie ma większości skryptów, gra jest łatwiejsza. Ai masz oryginalne? jaki poziom trudności?
Ad. 3 Poczytaj dokładnie poradniki do Bellum, szczególnie ten o dyplomacji: viewtopic.php?f=367&t=8785
Ad.4 Jakie teraz masz submody napisz dokładnie, muzyczny od Wino też masz? Wgranie submoda Mietka77 przywróci wszystkie skrypty, będziesz musiał je ponownie usunąć.
Ad. 5 W każdej kampanii sa Mongołowie między koło 1230 roku plus minus kilka lat powinni być. Timurydów nie ma w ogóle.
I jestem Araven. Pozdrawiam :P
Dzięki za pomoc. Zastosuje się do zaleceń.
Defragmentuje dyski, potem ściągnę submod mietka, z kampani full usunę garrison, money i external invasion i mam nadzieję że się bedzie grało przyjemnie Polską.
A co do dyplomacji to próbowałem zastosować twoje porady no ale przy stosunku 5/10 i wspólnym wrogu jak proponowałem sojusz, informacje o mapie, prawa handlowe, dostep wojskowy, trybut 15tur po 300 i tak odrzucali.