Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Co do si, to trochę lepiej się broni na mapie. Jak widzi że ma przewagę to atakuje, tak mniej więcej raz na trzy. Niestety nie gra tak cały czas. Dalej z niewyjaśnionych powodów potrafi opuścić region. Niestety w ofensywie jest tak samo słabe jak było. Ma też kłopoty z przegrupowaniem armii po bitwie. Zamiast uciekać w kierunku swojego drugiego regionu, zwiewa np. w głąb pustyni, lub w kierunku moich miast. Taką rozbitą armią z małą ilością przerzedzonych oddziałów, gdzie nawet rekrutacja najemników nie daje przewagi nad garnizonami.
Zmiany powoli zmierzają w dobrym kierunku.
Dlc nomadów pobrane, ale grę nimi sobie na razie odpuszczę. ;)
Jestem dowódcą piechoty. A przy obecnym niskim morale oddziałów, niańczenie konnych łuków całkowicie przerasta moje możliwości.
Wiem to po kampanii Partią gdzie pierwsze 3 bitwy to totalne rzezie moich ludzi. Oddziały na konikach składały mi się w przeciągu 5-10 sekund.
Nie wiem jak kompowi udawało się tak skutecznie koncentrować ostrzał swoich jednostek.
Dlatego polecam zajrzeć w link, który podałem w poprzednim poście. Wreszcie są to jakieś logiczne staty bitewne, bez słabego morale i bez walczących do końca jak u Radiousa ;)
Pograłem dzisiaj w czystego Rome ze dwie godziny królewskimi Scytami na poziomie bardzo trudnym. Stwierdziłem, że odblokuję sobie osiągniecie steam za wygraną po wypowiedzeniu wojny każdej obcej nacji w turze, kiedy tylko ją spotkam. Na razie udało się mi odblokować osiągnięcie za wygraną armią składającą się z samej kawalerii :mrgreen: AI mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Przez początkowe 16 tur nie mogłem opuścić startowego regionu swymi wojskami, pozostała mi rozpaczliwa obrona. Wygrywam tylko dzięki wcześniejszym zatruwaniom prowizji... ale coraz więcej wrogich armii przemierza moje terytorium. Niedługo pewno dojdzie w końcu do oblężenia i jeśli AI będzie w nim tak dobre jak w polu - pierwszej przegranej kampanii :shock: Zaczynam się obawiać poziomu legendarnego.
Zatruwanie prowiantu. nie prowizji. :)
No Panowie, czytając Wasze posty chyba w końcu wrócę na poważnie do gry w Rome II
Cytat:
Bo u mnie tak wreszcie jest i gra Seleucydami po nowym patchu póki co sprawiła, że Rome 2 daje mi najgrywalniejszą kampanię w TW :) Nie wiem ile w tym faktycznie zasługi CA, a ile mojej własnej kombinacji kilku modów.
Na jakich modach grasz ? Ja do tej pory grałem na zestawie Radiousa,ale teraz szukam jeszcze innej alternatywy, a na większe testy brak czasu(na pewno zastosuje ten nowy mod do bitew) .
Moja (zwycięska) kombinacja to:
-wszystkie nacje grywalne
- Ars Gratia na bitwy - co tu dużo pisać, to najlepszy mod bitewny, poza tym co wspominałem zmienia też liczebność oddziałow, czyli piechota to 160 ludzi, a jazda 100, wyjątkiem są Berserkerzy i Druidzi, których jest 100. Rydwany także dostały więcej ludzi. Nowe rozmiary oddziałów wymagają rozpoczęcia nowej kampanii, oddziały startowe zachowają i tak stare rozmiary, czyli startowa jazda to 80 ludzi, ale już pierwszy zrekrutowany oddział jeźdźców będzie liczył 100.
- Radious AI i Radious Campaing - to akurat Radiousowi najlepiej wyszło i póki co nic lepszego nie ma
- No food mod - i to jest chyba bardzo ważne, nie jest to wcale cheat mod, tylko mod który najlepiej ratuje właśnie ekonomię w Rome, przez brak żarcia wcale nie jest łatwiej, bo dalej trzeba niańczyć zadowolenie, lecz AI zaczyna żyć! Radious pod tym względem dał ciała, ponieważ dał ogromne bonusy zarówno dla gracza jak i AI, przez co nie można było zbankrutować, natomiast ten mod tylko usuwa jedzenie, a nagle AI zaczyna "dobrze" działać i tworzyć logiczne, duże armie, chociaż nie ma mowy o spamie
W każdym bądź razie u mnie koło 30 tury armia grecka to 1/2 składu ciężka piechota, 4-6 oddziałów jazdy, reszta to mieszanka strzelców i czegoś lżejszego, a takie państewka arabskie potrafią mieć w większości wystawione do bitwy ciężkie jak na ich warunki oddziały Noble Swordsmen.
Mogę prosić linka do tego No food mod, jakoś szukam i nie mogę znaleźć
PS. czy chodzi o ten mod?
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?620089
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
To zależy, u mnie nie ma większości bugów jakie mają inni gracze i obecnie jestem w trakcie najlepszej kampanii jaką miałem okazję rozegrać w serii TW. Z kolei są osoby, które mają np: lepszy sprzęt niż ja, a gra chodzi im słabiej.
Innymi słowy ryzyk fizyk, dla mnie po patchach i z modami na wszystkie frakcje, plus zmiany w Ai i statach jednostek gra jest kapitalna, ale innym szwankuje i crashuje ;)
A jeśli to nie problem, to możesz podać na jakim sprzęcie i w jakiej rozdzielczości grasz?
Miło że dodali kolejne DLC za darmo, szkoda tylko, że ogólnie po ostatnim patchu u mnie jest jeszcze gorzej. Cóż, trzeba dalej czekać. Może na święta? Wielkanocne? :roll:
Siema jak zainstalowac tego moda ars gratia. Mam już ten pliczek sciągnięty, przez mod menagera?