-
Najnowsze wieści :). Sprawdzam regularnie Saturny i Empiki z ciekawości (czy gra jest), sprawdziłem Tesco w Krakowie (brak). Zamówiłem grę przez internet - nie wyślą, bo ni ma i uj. Nawet byłem ostatnio w Poznaniu i i tam nic nie widziałem. Jakby ktoś widział Medi 2 z dodatkiem w Krakowie to prosiłbym o napisanie o tym :).
-
Które Tesco sprawdziłeś? Dziś przejdę się na Prokocimiu to sprawdzę ;)
-
Podzielę się z wami wynikami moich poszukiwań (szukałem Medieval 2 z dodatkiem w wersji PL, ale próbowałem też znaleźć inne tytuły z serii, cokolwiek).
Obszar poszukiwań: Kraków
Żadnej gry z serii Total War (nie licząc Rome 2) nie znalazłem w Empikach (odwiedziłem chyba z 6), w Media Markt (dwa w Krakowie), w Komputronik, w Carrefourach, w Tesco, w Realu...
Sprawdzałem w obu Saturnach, w jednym z nich dostępny był tylko dodatek do Shoguna 2. Na Allegro jest Medieval 2 z dodatkiem, ale za 99 zł, czyli trzy razy więcej, niż powinien kosztować. Przez Steam nie kupię. Planuję jeszcze zajrzeć do Media Expert i Empiku w Galerii Kazimierz, ale nie spodziewam się gry tam znaleźć.
Gdyby coś ktoś gdzieś widział, to prosze dać znać :)
-
Ja ostatnio znalazłem w Auchan (Białystok) - może u was też będzie? Wersja Gamebook
-
Akurat Auchan nie sprawdziłem, ale byłem jeszcze w paru miejscach. W jakiejś hurtowni powiedzieli, że CDP wycofali tą serię ze sprzedaży, i nie chcą powiedzieć kiedy wypuszczą ją znowu (pewnie w jakiejś nowej tańszej serii). Na szczęście i podstawkę i dodatek jakiś gościu na allegro udostępnił w rozsądnej cenie, więc wziąłem :). Dzięki za pomoc :)!
-
Jest Medi z dodatkiem, wersja 1.5. Podstawka chyba nadal 1.3. Gdzieś na forum przeczytałem, że w wersji 1.3 szarże można wykonywać na 2 sposoby: jeden klik myszką bądź dwa kliki (ale szarża słabsza). Jeden klik nie działa, dwa kliki są niezwykle słabe. Konnica nic mi teraz nie daje (a w wersji 1.0 już udało mi się dzięki niej ograniczać bardzo poważnie straty). Może znów coś źle robię?
-
Nie ma nowszej podstawki niż 1.3.
Mi działa tak, że wystarczy jeden klik i straty nadal są małe, trzeba tylko nimi manewrować. Możesz też spróbować klikać za oddziały.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BartekH
Może znów coś źle robię?
Dokładnie. Dwa kliki to rozkaz ataku w biegu (galopie), a nie szarży jako takiej. Jeden klik to rozkaz podjechania stępa i automatycznej szarży gdy konnica podjedzie na odpowiednią odległość. Szarża wtedy jest bardzo potężna, cały myk polega na odpowiednim ustawieniu kawalerii - frontem do wroga.
-
No tak, wszystko rozumiem i przed zadaniem wam pytania wszystko sprawdziłem. Jeden klik - konnica podchodzi pod wrogą armię dosłownie na wyciągnięcie miecza i dalej nie szarżuje (w wersji 1.0 szarżowała już z daleka).
Dwa kliki - wyciągają kopie, lecą jak opętani i praktycznie nic nie robią przeciwnikowi. Na zwykłej bitwie (nie kampania) udawało się :/.
-
Próbowałeś klikać za wroga 2 razy? Nie zapominaj też, że do efektownej szarży musi być odpowiedni teren i odległość.