Bellum Crucis jest Boskie, to najlepszy z modów o średniowieczu. :mrgreen:
Wersja do druku
Bellum Crucis jest Boskie, to najlepszy z modów o średniowieczu. :mrgreen:
Noooh. Racja.
Chociaż trochę i tak bym zmienił, gdybym był jednym z twórców tego modzika.
Państwo może odrzucać wasalizacje jeśli ma układy poparcia z innymi nacjami. Odetnij ich dyplomatycznie od sojuszy to może się łaskawie zgodzą :)
Napisz co konkretnie. Święta się zbliżają, kto wie co Mikołaj przyniesie w prezencie. :)Cytat:
Zamieszczone przez Strunin
Anglia nie ma aktualnie z nikim sojuszu, więc nie ma co odcinać :PCytat:
Zamieszczone przez nocny
Tzn kilka takich niedociągnięć jest, jak np krucjata trwała 100 przeszło lat. Po czym... była nieudana, bo armie (np. Szkocji, Aragonii) utykały w miejscu. Czyli stały pod miastem gdzieś w Europie na swoim terytorium i dalej nie szły. Jedynych, których widziałem przy celu (to było bodajże miasto Urfa), to był Mediolan, Wenecja, Krzyżowcy + ja. Moja armia rozbiła się wcześniej (zrobiłem ją na szybko, co było błędem - zamiast tęższego rycerstwa posłałem ponad połowę jakichś ochotników...), w drugiej bitwie. Krzyżowcy oblegali Urfę, Mediolan też ale nic z tego nie wynikło.Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Następnie - bot bota kaleczy :D Tak to nazwałem, bo przy Jihad'zie na Konstantynopol, Turcy podchodzili kilka razy, no i w końcu zdobyli (bot w ogóle nie myślał, choć miał dookoła masę bizantyjskiej armii. Nie wiem jak jest teraz bo nie zapuszczam się już w tamte tereny dyplomatami ani kupcami ale pewnie miasto dalej jest tureckie :lol: .
Podchody botowi dobrze wychodzą, np. 3 pełne armie + jakieś oddziały stoją koło wrogiego miasta (które nie ma połowy garnizonu) i tylko niszczą ziemię dookoła. Papiestwu zniszczenie jednego miasta Pizy zeszło chyba 100 tur (choć miasto było słabo bronione, a Watykan miał dużo oddziałów w pobliżu).
Dobra byłaby opcja, gdyby nie tylko dziedzic korony mógł się żenić z obcą księżniczką, a to i tak poprawiałoby relacja z daną frakcją.
I jeszcze do seminarium kardynalskie - haha. Ktoś wspominał wcześniej, że 90% kardynałów jest od niego z nacji. U mnie jest tak samo. Chyba 6 Papież jest znów z Francji ;/
Wracając do wasalizacji Anglii przeze mnie - znów głupota bota. Gdybym to w rzeczywistości był władcą Anglii i ktoś mi takie warunki proponował, przystałbym na nie (gdy poprawię w końcu stosunki z Anglią, do jakichś 5/10 ale wojna dalej jest, daję kasiorę, pół wysp brytyjskich (od York'u w dół) + info o mapie, trybut, a oni zdecydowanie odrzucają. Czyli wolą, by całkiem ich frakcja została zgładzona? Hmmm.
Mietku, wypakowuję Twojego najnowszego submoda i modlę się, by wszystko było dobrze (przedtem po zainstalowaniu pierwszego wyskakiwał błąd po uruchomieniu kampanii Mediewal 2 napotka). ;P
/edit. No niestety to samo. Nadpisuje foldery, wszystko ok gra się włącza ale po uruchomieniu kampanii wywala do pulpitu bo pojawia się ten błąd.
Czy usunąłeś pliki "map.rwm"? Czy sam usuwałeś jakieś skrypty, edytowałeś jakieś pliki itd. ? Napisz co instalowałeś i w jaki sposób. Mój mod jest kompatybilny z najnowszym spolszczeniem. Najpierw trzeba spolszczyć, a potem mojego moda. Czy po spolszczeniu gra ci działa? Czy zainstalowałeś patha do BELLUM CRUCIS 6.3?Proponuje najpierw skupić się na tym problemie, a następnie na pozostałych rzeczach. Tak ogólnie to w grze dużo zmienia poziom trudności, oraz ai na jakim grasz.Cytat:
Papiestwo jest tak zrobione by nie walczyło z sąsiadami i było bierne w walce, co akurat jest lepsze niż paież atakujący wsystko co żyje wokół.
Strunin - czekam niecierpliwie, aż sam zrobisz genialne ai, myślące jak Człowiek, chętnie na nim zagram. Do tej pory nikomu to się nie udało, ale wierzę w Ciebie.
Mietek77 - co myślisz ewentualnie zmodyfikować w Bellum?
Jesteś uprzedzony.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Po prostu czasem koszt takich sojuszy jest nieopłacalny, lepiej kupca gdzieś wysłać, powołać dwie dodatkowe jednostki...
Klick nie mógł zawrzeć sojuszu...Cytat:
Wasalizacja? Czemu chcesz oszczędzić Anglię?
Moje niespełnione marzenie... może kiedyś, ale póki co, ani Dania, ani Węgry się nie łączą... muszę chyba spróbować z dalszymi krajami.Cytat:
Dunkel, każdy gra jak uważa, mnie to Ty grania w Bellum nie musisz uczyć.
Niestety moj save szlag trafil w 50 turze... Akurat wtedy też poszedl autosave i zapisalem stan gry takze nie moge sie cofnac... Moze ktos zna sie na tym i przywroci dzialanie save??
http://speedy.sh/xCzPF/Jerusalem.sav
Bardzo by mi na tym zalezalo ;/ Ogolnie chyba VH/VH to nie byl dobry pomysl ale jest ciekawie :P W sumie nigdy nie lubilem gry typu "podbije cala europe", wole sie trzymac swoich granic ewentualnie troche wyjsc za i poprostu spokojnie sobie zyc stajac sie w miedzyczasie poteznym panstwem i angazujac sie w walki innych. Teraz moj plan na gre byl taki. Sprobowac utrzymac Ziemie Swieta (niestety w 50 turze musialem sie juz wycofac) i w razie niepowodzenia ucieknac na Cypr, Majorke, Kreta itp i tam zakladac zakony i stopniowo odbudowac potege Krzyzowcow i w odpowiednim momencie ruszyc z krucjata :twisted: Mam nadzieje, ze ktos ogarnie tego save'a ;/ I czy to nie dziwne ze akurat w 50 turze? W sumie pierwszy raz gram w 6.3 moze jest cos nie tak i bedzie tak zawsze? I jeszcze jedno. Jest problem z Krucjatami i Dzihadami. Ogolnie trwaja 40 tur a polowa armi Krucjatowych nie ruszyla z wlasnego panstwa. Jak temu zaradzic?