Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja -9 tajemnicza frakcja 26 kwie
Cytat:
Szkoda ze nie Seleucydzi - ale przynajmniej za darmo do ściagnięcia w dniu premiery.
W sumie mod zaczyna się w okolicach roku 230 p.n.e., tak :?:
Seleucydzi od tego czasu właściwie już tylko staczali się (z przebłyskami powrotu do świetności - jak np. po zwycięstwie pod Panion z 198 r. p.n.e., osiągniętym jednak dzięki zastosowania katafraktów, formacji ciężkiej jazdyprzejętej przez Seleucydów od ich wschodnich sąsiadów), aż do ostatecznego upadku.
Może dlatego nie zdecydowano się na Seleucydów, tylko na ich wrogów - Ptolemeuszy i Partów.
Z tego samego powodu nie ma Sparty - jej złoty wiek już dawno przeminął w okresie, kiedy toczy się akcja Rome 2.
Pont z kolei był liczącym się graczem - Rzym toczył z Mitrydatesem VI z Pontu trzy wojny i trochę krwi Pont Rzymianom napsuł.
Ale Seleucydzi mogliby być ciekawą nacją, z racji tego że ma nadal dobrą armię ale musi się bronić przed wszystkimi, co sprawiłoby że poziom trudności by wzrósł i to sporo :)
Tak czy siak wybór Pontu mnie cieszy, ciekawa frakcja i też hellenistyczna.
Ale Seleucydzi upadli znacznie wcześniej niż Ptolemeusze i Partowie. Po klęsce w wojnie z Partami pod Ektabaną w 129 r. p.n.e. Seleucydzi zostali zredukowaniu do malutkiego królestwa objemującego obszar obecnej Syrii. Tymczasem Pont istniał dużo dłużej (aż został podbity przez Rzymian po wojnach z I wieku p.n.e.), tak samo Ptolemeusze, Imperium Partów zaś nie upadło nigdy, a jedynie władzę przejęła dynastia Seleucydów, pokonując w wojnie domowej Partów.
Seleucydzi nie byli jeszcze przegrani w końcu odzyskali część ziem na wschodzie i gdyby nie klęska w wojnie z Rzymem dalej byli by znaczącym graczem. W końcu w 168 podbili Egipt i tylko interwencja Rzymu zmusiła Antiocha do odwrotu ;)
Cytat:
W końcu w 168 podbili Egipt i tylko interwencja Rzymu zmusiła Antiocha do odwrotu
Ale na wschodzie w walkach z Partami nie wiodło im się tak dobrze, cały czas tracili teren.
W każdym razie - gracz miałby za łatwo gdyby Seleucydzi byli grywalni, bo miałby od początku bardzo dużo prowincji.
Cytat:
Zamieszczone przez Domen
W sumie mod zaczyna się w okolicach roku 230 p.n.e., tak :?:
A skąd ta informacja? Ostatnio było 242, potem na forum ktoś rzucił date startu między 280-270 p.n.e. Coś przegapiłem odnośnie daty startowej?
Co do frakcji. Wielka niespodzianka! Wolałbym Seleukidów, ale Pontem nie pogardzę, mam sentyment do Mitrydatesa VI Eupatora.
Plus za opis frakcji, fachowo zrobiony, jak ktoś nie ma pojęcia o Poncie, to z tego opisu spokojnie najważniejszych rzeczy się dowie. Chociaż widzę tam babola, o jakiej inwazji Ptolemeuszy na Pont tam piszą? Ja nie znam takiej.
Mapa może być, choć muszę się trochę przyczepić. Synopa do roku 182 p.n.e była niezależną grecką polis, tu należy do Pontu od początku.
Osobiście jestem zawiedziony brakiem Seleucji, jednakże mam jeszcze Macedonię i Pontem nie wzgardzę. A widzę, że jest monarchią hellenistyczną, co zasługuje na akceptację.
Możliwe, że Pont to nie jedyna darmowa frakcja. Czas pokaże czy będzie więcej takich prezentów. W końcu na filmiku mówią, że mają możliwości zrobienia więcej - od
[url="https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&list=UUugJq15BiB-c1NDYPHiznWQ&v=dB9stwC2wBA#t=105s"]Od momentu 1.45[url]
W sumie skoro są 3 frakcje barbarzyńskie to wypadałoby dać też co najmniej 3 hellenistyczne.
Ale tak naprawdę to wszędzie jest niedosyt - frakcji "wschodnich" też jest mało, tylko Partia póki co.
Armenię mogliby dać. Scytią też bym nie pogardził, bo lubię nacje "kawaleryjskie".
Cytat:
Możliwe, że Pont to nie jedyna darmowa frakcja. Czas pokaże czy będzie więcej takich prezentów.
Miejmy nadzieję. Na to chyba wszyscy liczymy. :P
Cytat:
A widzę, że jest monarchią hellenistyczną, co zasługuje na akceptację.
Gdy chodzi o armię, Pont ma więcej elementów wschodnich, a później częściowo też wzorców rzymskich, niż Seleucydzi, dlatego jest ciekawszy:
http://www.ancient-battles.com/catw/pontos.htm
Cytat:
Pontic army : Due to the pontic roots, Pontic army was mixed and original. Mithridates was clearly a persian ruler, but heavily hellenized. His army was composed by greek style and persian style warriors. The "old" army, those of the beginnings in 300bc, was probably still heavily persian in style. It could have counted on levy spearmen like the sparabara, light mountaineers assault troops as the kardaka, and archers. Elite units would have been probably of royal takabara and kardaka style. Pontic cavalry was described having units of numerous horse skirmishers, an unusual fact as most eastern horsemen use bows instead. This was a product of the ancient persian style cavalry. Local troops were also available in large numbers, from cappadocia for the most, scythians from the black sea as mercenaries, even sarmatians. Nearby armenian mountaineers could also make valuable and cheap raiding infantry. Lately, in 150 bc., Pontus accesses to its greatest extent during Mithridates VI reign, and troops from all minor asia were available. A large part of the infantry was now composed of light "romanized" soldiers, driven from the light successors thureophoroi and the thorakitai evolution.
Mnie zastanawia - dlaczego dają to jako darmowe DLC, zamiast od razu umieścić w grze? Czy jest jakiś haczyk np. możliwość ściągnięcia na krótko od premiery, potem już nie.
Domen, moim zdaniem masz słaba argumentację. Ptolemeusze też upadali, a Kartagina za kilkadziesiąt lat doczekała się upadku. W takim razie tych frakcji też mogli nie dać jako grywalnych. :) W końcu Seleucydzi przeżyli Kartagińczyków.
Szczerze to mi się wydaje, że Seleucydów w ogóle nie będzie grywalnych. Dali Egipt i Pont, które w połączeniu dają Seleucydów. :lol:
Zwróciliście uwagę, że ta jazda to hypaspiści z preview Macedonii (zbroje, nagolenniki, tarcze) z hełmami, które mają principes na preview Rzymu? Przekolorowac ubranka i zmienić głowy - 10 minut pracy Lusteda. :D
Mogli dać jakąś bardziej charakterystyczną i wyszukaną jednostkę.
Nadal ta sama, jedna twarz co u innych frakcji kultury grecko-rzymskiej, bez urozmaicenia np. zarostu. Tak, wiem Hetmanie, że powiesz że się czepiam. :lol: Jednak przez tyle miesięcy grafik mógłby znaleźć pół godziny na zmodyfikowanie kilku twarzy. W końcu chyba lepiej dać coś porządnego na oficjalny preview niż nieskończonego. 8-)