Faktycznie koleżanka nie sprecyzowała. Ja ze swej strony bym raczej poleciła Sense8 lub Teorię Wielkiego Podrywu.
Wersja do druku
Faktycznie koleżanka nie sprecyzowała. Ja ze swej strony bym raczej poleciła Sense8 lub Teorię Wielkiego Podrywu.
Stranger Things 2 sezon już na weekendzie, nie mogę się doczekać ;)
Ja polecam "Rake" oraz "Parks and Recreation"Cytat:
Jaki serial obejrzeć na początek? Co polecicie?
Obejrzałem StrangerThings2 i powiem tak: bawiłem się dobrze, ale jednak ten sezon dużo słabszy od poprzedniego. Twórcy wyszli chyba z założenia, że damy to samo tylko więcej. Był jeden demogorgon, damy ich więcej. Było 4 dzieciaków i 3 młodych - damy ich więcej. Był jeden trójkąt miłosny - damy ich więcej. Aha dajmy też większego badboya. Trochę szkoda że brakło jakiś nowych pomysłów... Max i jej brat - zupełnie nic nie wnieśli. Sztuczne podchody Nancy i młodego Cobaina. Brak tej fajnej współpracy między dzieciakami i trzynastka poza ekipą za to z zupełnie zbędnym wątkiem nieciekawej siostry X-men. No i jednak pewne uproszczenia, fajne w sentymentalnej podróży, zaczęły już doskwierać.
Ale to nie tak, że serial jest zły! Nie, nie! Ogląda się świetnie! Do tego mamy fajne wątki szeryf&trzynastka i miażdzący wszystko Steve&Dustin. Nie spodziewałem się, że Steve stanie się moją ulubioną postacią! No i masa smaczków w postaci Hobbita czy informatyka z Jurajskiego Parku ;) Ten sezon to takie 7/10 przy 9.5/10 pierwszego sezonu.
Ciekaw jestem kolejnego, z 5 zaplanowanych, sezonów. Chociaż liczę, że scenarzyści wymyślą coś nowego, a nie powtórkę z łupieżcy umysłów.
Co sądzicie? https://www.youtube.com/watch?v=UwKeSBxCQ5Y
Średnio to wygląda, jak TVP chce tykać historię i klepać seriale to niech lepiej zostanie w II wojnie światowej. Zła jest również ta 12 w górnym rogu - za ugrzecznione intrygi pałacowe (zamkowe) i rozwijanie chrześcijaństwa na wschód (jakoby tam już chrześcijan Rusinów nie było) i sztywne dialogi o poganach to ja podziękuję. Scenarzysta pewnie płakał jak pisał dialogi.
Żeby nie było, że tylko cisnę telewizję publiczną - konkurencyjna stacja komercyjna próbowała już klepać serial o starszych czasach i polegli na całej linii xD. Widać, obecnie co najwyżej można brać na warsztat II WŚ, bo Czasy honoru dają rade, to wszystko inne najwyraźniej wychodzi marnie.
Niech najpierw polscy filmowcy nauczą się kręcić solidne seriale o czasach współczesnych, a dopiero później startują z ambitniejszymi projektami - jakim w zmierzeniach była ta Korona Królów. Samo oglądanie Wspaniałego stulecia nie wystarczy - turecka telewizja ma znacznie solidniejszy warsztat, bo seriale nad Bosforem to jednak klepie się masowo.
Zapowiada się coś w rodzaju ukazania Kazimierza III Wielkiego jako misjonarza starającego się nawrócić pogańską Litwę a szkoda gdyż ówczesna sytuacja polityczna naprawdę daje potencjał pod stworzenie serialu.Warunkiem podstawowym byłby zawiły i umiejętnie napisany scenariusz ukazujący polskiego władcę jako zdolnego polityka umiejętnie planującego swoje poczynania.
Zatem chyba nie zobaczymy dyplomatycznych szranek z Luksemburgami,Wittelsbachami,Habsburgami,Brandenbu rgią,Zakonem Krzyżackim,książętami polskimi,Andegawenami,Litwinami (z którymi relacje były niezwykle napięte (Ruś Halicka))Złotą Ordą i samym papiestwem.
Szkoda zmarnowanego potencjału ale zwiastun raczej odpycha aniżeli intryguje.
W najbliższą środę powracają na mały ekran gangsterzy ze Small Heath:
Już sama kategoria wiekowa sugeruje bardziej bajkę dla dzieci niż poważny serial ukazujący realia tamtych czasów ;).
Już było mówione (sami twórcy serialu to niejako powiedzieli tylko oczywiscie w zupełnie innych słowach, ale znaczenie mniej wiecej takie), że to nie będzie polska Gra o Tron, tylko Klan w średniowieczu (telenowela, czyli ten sam typ co klan, tylko oczywiście w innych realiach, średniowiecznych).
Zresztą:
Załącznik 2496
Budżet tego serialu jest o wiele za mały aby wyszło coś dobrego. Wystarczy zobaczyć zdjęcia z planu. A za scenariusz podobno odpowiada kobieta które do tej pory pisała scenariusze do serialu typu Klan.