-
Sprawdziłem. Faktycznie, jeden klik daje szarże, ale inną niż w patchu 1.0. Moja konnica podchodzi na prawdę blisko, na odległość jakoś 20, 30 metrów i dopierdo szarżuje. Nie zmienia się przy tym znacznik, że konnica przechodzi w bieg (w patchu 1.0 zmieniał się na podwójną strzałkę, ponadto po krótkim marszu przechodzili w galop, tu jest na odwrót :P długi marsz, krótki galop).
Dwa kliki też dają szarżę, przynajmniej tak to wygląda. Rycerze wbijają się w przeciwnika, tamten odlatuje na kilka metrów.
Dwa kliki za jednostki przeciwnika nie dają nic. Moi rycerze chcą przejść, ale są skutecznie blokowani przez piechotę przeciwnika, i zbijani. Dzięki za pomoc poraz kolejny. Pewnie będzie tak jak z wersją 1.0. Trochę potrwa, zanim to ogram :).
-
Nie przejmuj się i tak prawie zawsze atakuje się po dwóch kliknięciach- konnicą szarżujesz od boków i tyłu, dlatego potrzebujesz szybkości by tego dokonywać i okrążasz, atakujesz w galopie.
-
Niby tak, ale z drugiej strony zauważyłem różnicę zdecydowaną na wcześniejszym patchu :). Jeżeli na tym obie szarże są efektywne, to będzie dobrze :)
-
Kolejna porcja pytań :D!
1. Zdobyłem Jerozolimę, dostałem jakiś członków świty, graala itp. Polazłem na Jerozolimę władcą frakcji, który za niedługo odejdzie na wieczny spoczynek. W instrukcji przeczytałem, że da się wymieniać niektórych członków świty i przedmioty. Jak to zrobić? Musze pod Jerozolimę podjechać jakimś innym generałem?
2. Jak poukładać karty jednostek armii? Raz, zrobiłem to przez przypadek, nie wiem gdzie i nie wiem kiedy. Wolę miec karty konnicy obok siebie, karty piechoty obok siebie itp. a nie np. konni, pikinierzy, łucznicy, pikinierzy, pikinierzy, konni... . Nie chodzi mi o grupowanie podczas walki, chodzi mi o ułożenie kart jednostek normalnie, podczas gry na mapie strategicznej, żeby potem mieć ułatwione zadanie w walce :)
-
1. Nawet chyba do tej samej armii dołączyć 2 generała, i po prostu przeciągnąć na jego portret przedmioty z pierwszego.
-
Sprawdziłem. Nie da się :/ albo zwyczajnie nie chcą przejść (świta). Nie mam przedmiotów póki co, poza graalem, jeszcze dam znać czy zadziałało.
W ogóle śmieszna sprawa... Król Philip Honorowy, jedna z cech: Inteligentna - Wykształcenie, które odebrała przez lata uczyniło z niej najinteligentniejszą damę dworu.
-
Większość przedmiotów można tak przeciągnąć między generałami. Ale są takie jakich się nie da. 1 generał może mieć maksymalnie 8 przedmiotów lub/i członków świty.
Z tą cechą to albo błąd tłumaczy, albo samej gry.
Karty jednostek możesz poprzeciągać przed bitwą, albo w fazie rozstawiania jednostek.
-
Z szarżami się uporałem :). Z przedmiotami się udaje. Tylko jeszcze zmienianie kolejności kart jednostek nie wychodzi :/
-
Ja grupuje przed bitwą zaznaczając jednostki w grupę a potem rozwiązując grupę - ustawiają się wtedy na końcu i można sobie poukładać.
Inny sposób, który stosuję - w trakcie ruchu nie poruszam całą armię, tylko poszczególne jednostki, kończąc ruch oczywiście znów jako cała armia. Układają się wtedy wg kolejności dołączenia do armii.
-
Dobre patenty :)! Chociaż nie wiem jak, ale raz udało mi się poprzemieszczać karty jednostek bez używania takich sztuczek... ale dzięki ;)! Przyda się na pewno!