Tak mnie zastanawia bonus - 10% oporu do okupacji, bo jakoś nie zauważyłem, żeby to coś dawało. Hmmm a może trzeba tym genkiem podbić dany region a nie tylko w nim przebywać?
Wersja do druku
Tak mnie zastanawia bonus - 10% oporu do okupacji, bo jakoś nie zauważyłem, żeby to coś dawało. Hmmm a może trzeba tym genkiem podbić dany region a nie tylko w nim przebywać?
Szybkie obliczenia wykazują, że daje to 2 punkty do ładu. Niby niewiele, ale w przypadku szybkich podbojów, może zaważyć.
Nie ma ten Twój gen dodatkowej cechy? Bo ja zmieniając w tej samym regionie gena z cechami -20% do oporu na tle kulturalnym i - 1 do korupcji, na genka z -20% do oporu na tle kulturalnym i - 10% oporu wobec okupanta dostaje ten sam bonus do ładu, czyli +3, po sprawdzeniu widać, że tylko na kulturze.... a gdzie bonus do okupacji??
Żeby było śmieszniej, to genek który zdobywa miasto bez cechy -10 do oporu wobec okupanta dostaje do niestabilności prowincji -11, a genek z tą cechą -12.... gdzie tu logika??
Inna sprawa, że jak bierzemy okupację to nie dostajemy tych 750 złota.... bug?
Czy świątynia która daje +4% do przemysłu, działa na ogólną wartość przemysłu czy bonus dotyczy tylko danej prowincji ?
Tylko danej prowincji (prowincja to od 2-4 regionów), chyba że przy opisie wyraźnie zaznaczono że chodzi o premię globalną (ale nie przypominam sobie takiego budynku w grze).
No właśnie bo przy niektórych cechach jest wyraźny opis:
- bonus dla danej prowincji
- bonus dla wszystkich prowincji
A tutaj jest napisane tylko +4% do przemysłu. Wychodzi na to że w prowincjach gdzie nie mam przemysłu nie opłaca się stawiać tej świątyni
Chyba że daje coś jeszcze - ład, morale czy inne takie - ale generalnie tak.
Cześć Panowie .
Wiecie może jak zmienić skale jednostek w roma total war 2 . Chodzi mi o wysokość żołnierzy podczas bitwy , zależy mi żeby jak w innych totalach w normalnym oddaleniu widzieć armie walczącą a nie zlepek kropek.Mam chyba ustawione na małe albo bardzo małe .Nie wiem gdzie to zmienić .Nie chodzi mi o ilość żołnierzy w oddziale !Czy to się ustawia przed rozpoczęciem kampanii , gdzie i jak ? Proszę o pomoc mam trochę wolnego i sami wiecie hehehe do rana by się pograło
Dzięki
Pisanie po 100 razy o tym samym nie przyspieszy sprawy. Pampa
Ogólnie wzrost człowieka zależy od wielu czynników tj. geny, sposób odżywiania, hormony, styl życia. Wynika z tego, że najwyższe powinny być jednostki elitarne tj. zaprzysiężeni, szlachetni szermierze czy katafrakci królewscy, gdyż wywodzą się one z wyższych warstw społecznych więc ich geny powinny być lepsze niż np. poborowych sług lub włóczników ze wschodu. Poza tym jednostki elitarne ze względu na stan społeczny mają więcej jedzenia niż hołota i ogólnie lepsze warunki życia które znacząco wpływają na rozwój człowieka. Wynika z tego, że im jednostka bardziej elitarna tym powinna być wyższa, chociaż na pewno zdarzają się wyjątki. Średnia wzrostu całej twojej armii jest wprost proporcjonalna do nadwyżki żywności. Ogólnie jak chcesz mieć wysokie jednostki to inwestuj w elitę i staraj się utrzymać jak największą nadwyżkę żywności.
Jak to jest z cechami i umiejętnościami, szczególnie w połączeniu z edyktem... bo mam arystokratkę z cechą + 10 do ładu podczas edyktu z igrzyskami, oraz jeszcze ma + 3 do ładu z tym samym wydarzeniem w umiejętnościach i co? I dupa nic takiego nie ma...