-
Re: BELLUM CRUCIS 6.3
Gram w tego moda od pewnego czasu i muszę przyznać że bije SS 6.4 na głowę w większości kwestii: frakcje są bardziej różnorodne, jest więcej rodzajów wojsk, nie ma beznadziejnego brnięcia w drugą połowę XV w. oraz XVI w., która stawia połowę mapy w roli automatycznej ofiary dla zachodnich frakcji wręcz przeładowanych prochem i stalą, podział agentów itd. Niestety jest kilka elementów które są lepsze w SS, pierwszym z nich jest to jak rozdzielono parametry jednostek, w Bellum lepsze oddziału łuczników zachowują się jak strzelcy z gwintowanymi karabinami, mordując straszliwie nawet dobrze opancerzone oddziały, więc kusznicy są całkowicie niepotrzebni (niektórzy łucznicy mają lepszy atak od kuszników :lol: ). Koszty rekrutacji i utrzymania lepszych oddziałów wyznaczone przez twórców w stosunku do słabszych są niestety zbyt niskie- po prostu nie opłaca się produkować takich oddziałów jak themata taxeis czy innych milicji, jak regularne oddziały pokroju skutatoi są tylko trochę droższe. Modele oddziałów w większości są ładne i lepsze od odpowiedników z wyżej wymienionej modyfikacji, jednak Mongołowie, Kumanie, Ruś i Polska (po części) mają ładniejsze modele w SS, tak przy okazji wie ktoś jak je podmienić?
W SS też widać ulepszenie jednostki, niestety w Bellum tego ładnego efektu wizualnego zabrakło. Ostatnim moim zastrzeżeniem jest mapa, nie tyle podział prowincji bo te są lepiej wyznaczone, zwłaszcza jeśli chodzi o nasze tereny (brakuje trochę jako frakcji Czech w środku Europy, choć znając zaciągi cesarstwa w tym modzie to ginęły by wraz z nastaniem 30 tury) co o zasięg- brak Persji i Chorezmu powoduje że Złota Orda wyskakuje jak Filip z Konopi już w samym centrum niektórych państw, nie dając im szansy na choćby udawaną obronę ;)
Gram na poprawce na dziedzica frakcji (w Bizancjum jakoś Grecy i tak wolą wybierać zwykle kogoś innego ;) ), lepszych głosach i muzyce oraz na mocno zmodyfikowanych parametrach oddziałów (głównie 2-3 razy zmniejszony atak, by jednostki raczej się męczyły i łamały niż wyżynały do ostatniego, brak łuczników wczuwających się w Legolasa itp. kwiatkach).
-
Odziedziczenie Szkocji (całe Wyspy Brytyjskie) popsuło mi całą rozgrywkę. Stąd moje pytanie: jaki skrypt za to całe dziedziczenie odpowiada?
-
Newking Script za to odpowiada z campaign_scriptu kampanii Feudalnej Pełnej albo Pełnej zwykłej.
-
Mógłby mi ktoś powiedzieć ilu żołdaków liczy oddział polskich włóczników, tych dostępnych od początku w zamku(BC 6.3 + submod Wino)? Bo instalowałem submody kilka razy i na początku gdy coś poknociłem, nie działał mi mod muzyczny było ich 56, a teraz gdy wszystkie submody działają ok, mam ich 74.
-
A jaką masz skalę jednostek ustawioną w opcjach? Liczebność zależy od skali jaką sobie ustawisz, ja mam huge czyli najwyższą, podaj jaką masz Ty, w submodzie Wino jest alternatywny unit, na którym ja także gram. 56 to byłoby dla skali normal, a 76 dla dużej, w huge włócznicy maja na oko 112 do 120 ludzi, nie moge teraz do pliku zajrzeć.
-
Ciekawe kiedy się ruszą:
[spoiler:1v9cpv3f]http://oi45.tinypic.com/5cg6y0.jpg[/spoiler:1v9cpv3f]
[spoiler:1v9cpv3f]http://oi47.tinypic.com/2e2jz2a.jpg[/spoiler:1v9cpv3f]
-
Jak grasz Bizancjum to mogą się nie palić do napaści na Ciebie, była już druga i trzecia fala Mongołów? Grasz na czystym Bellum czy submodach jakichś?
-
Czysty BC 6.3 bez żadnych modów. Nie wiem która fala ale wydaje mi się ,że to dopiero pierwsza (CHYBA). A tak poza tym nie gram Bizancjum tylko Danią więc mam stracha chociaż Mongołowie są jeszcze daleko.
-
Dekat coś mało terenu na mapie zająłeś jak na 230 turę, nie prowadzisz ekspansji :-) Co do ilości Mongołów to prezentują się ciekawie jak ruszą to zacznij kopać rów by Danię od Europy odłączyć wtedy nie przejdą :lol:
-
Bo gram na spokojnie, rozwijając państwo i przyglądając się kto kogo bije. Podbijanie świata mnie nie kręci :P Co do rowu to poszerzy się kanał pomiędzy wyspami i będzie ok 8-)