Też potwierdzam że Królestwo Niebieskie wizualnie jest bardzo poprawnie historyczne.
Co do ostatnich filmów to Captain America mi się podobał. Dobre, rozrywkowe kino. Myślałem, że będzie znacznie gorzej gdy widziałem ocenę na filmwebie. Teraz wiem dlaczego. Wiele osób liczyło na więcej akcji (chyba nawet bezsensownej) jak to w przypadku Transformers 3, gdzie była akcja, efekty, akcja, efekty, akcja... i dziurawa, nielogiczna fabuła (plus laska biegajaca w szpilach po wysokościach, rozwalonych wieżowcach, z białą bluzką wypraną Perwollem mimo dymu, popiołu i sadzy). To jest dobry przykłąd tego że ostatnio na filmwebie oceniane są efekty specjalne a nie film, bo trudno powiedzieć że T3 był dobrym filmem. CA nie był rozbudowany, ale przynajmniej sensowny, pozbawiony aż tak widocznych głupot i przyjemnie się go oglądało. Na IMDB ocena tych obu filmów jest odwrotna. ;)
Jeśli chodzi o najnowszy bardzo dobry film to obejrzałem ''Unknown'' z Liam'em Neeson'em, miał napięcie, dobrą akcję i całkiem ciekawy scenariusz.