Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja - (Preview nr 9 - Pontus [DLC
A więc Pont jako darmowe (???) DLC przy premierze. Fajna i ciekawa frakcja, ale jednak gdybym mógł wybierać to oczywiście zamieniłbym na Seleucydów. Argumenty, że za duzi, że wymusza inny styl gry są raczej nietrafione, gdyż kto chciałby zasmakować takiej rozgrywki to by nimi wystartował, a kto nie, to wybrałby inną frakcję. Miałoby się wybór, a tak zostajemy niejako zmuszeni do grania małymi i okrojonymi frakcjami, które powinny tylko podbijać, podbijać i podbijać...
Myślę że takie darmowe DLC mają skłonić ludzi do szybkiego zakupu gry. Ileż osób pisało, że poczeka na recenzje, na spadki cen, przeceny itd. A tak dadzą raczej darmowo-czasowe DLC, by ludzie wysupłali kasę i zapłacili premierową cenę gry. Gdy tak zrobią dostaną ZA DARMO DLC (skoro robione jeszcze przed ukończeniem Rome II - które jest w fazie pre-alpha :lol: , sądzę że powinno być uważane za jej rdzenną część...) i będą mogli się cieszyć jaki to interes zrobili i jakie to CA jest wspaniałomyślne. Bo kupując później za niższą cenę, stracili by te wspaniałomyślne darmowe DLC! Myślę że na tym to polega ;)
Podobno mają być trzy darmowe dlc-ki. Pozostaje dwa sloty - raczej będą frakcje. Bardzo chciałbym ujrzeć któreś z tych,moje typy:
1. Syrakuzy - Między młotem a kowadłem, Kartagina i Rzym. Bardzo trudna pozycja startowa. Właściwie brak możliwości "spokojnego" przejęcia jakiegoś regionu co wymusza ułożenie się z którąś potęgą i zyskiwanie na wspólnej wojnie przeciw drugiej potędze, lub balansowanie na traktatach pokojowych i próba zdobycia zamorskich terenów.
2. Rodos - Potężne miasto greckie bazujące na flocie. Też nie ma łatwo gdyż potomkowie "Diadochów" raczej łatwo pola nie ustąpią. Pierwszy cel ataku? Pewnie Kreta.
3. Numidia bądź któraś z jej części (zależnie jak profesjonalnie do tego podejdą), Massaesyli lub Massylii. Słabo rozwinięty kraj, bazujący na jednostkach lekkich, podzielony na pół, próby zjednoczenia go, starania o uniezależnienie się od wpływów Kartaginy bądź przeciwnie - utrwalenie współpracy i pomoc w nieuniknionej walce z Rzymem?
4. Massalia - Samodzielna kolonia grecka (tak jak Syrakuzy). Przyzwoita flota i zyski z szlaków handlowych. Na północy i zachodzie dzikie plemiona barbarzyńskie żądne najazdów i łupienia. Na wschodzie Imperialistyczny Rzym... Być może skorzystanie na wojnie sąsiadów i zajęcie Korsyki i Sardyni, a może przeciwstawić się barbarzyńcom?
5. Iliria bądź jedno z plemion Ilirijskich (zależy jak do tego podejdą) - U granic nieprzewidywalni barbarzyńcy (bardziej dziksi niż plemiona Iliryjskie), silny Epir i Macedonia na południu. Piraci mieszkający na brzegach Iliri ciągle nękają miasta Rzymskie co złości Senat i może przyczynić się do wypowiedzenia wojny, bądź co bądź ale ze słabymi władcami Iliri.
6. Armenia - Ciekawa frakcja wschodnia. Świetna ciężka jazda, łatwość obrony rdzennych ziem dzięki górzystym terenom sprzyjających zasadzkom. Na zachodzi stabilny Pont mający wsparcie w świecie hellenistycznym, a na wschodzie rosnąca w siłę Partia. Natomiast na południu borykający się z problemami Seleucydzi na których można w dogodnym czasie uderzyć.
7. Seleucydzi - Co tu dużo pisać. Frakcja borykająca się z problemami dotyczącymi własnego ogromu. Mnóstwo uśpionych wrogów u granic. Ciągłe konflikty z potężnym Egiptem...
Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja - Preview nr 9: Pontus [Free-
Pewnie jak zwykle zaraz ktoś napisze żebym nie trolował, ale prawda jest taka, że wszystkie odsłony TW w które grałem były mniej więcej grywalne na multi najwcześniej po trzecim patchu.
Free DLC nie jest dla mnie żadnym wabikiem.
Jak gra będzie dobra, to po trzecim patchu kupie ja za 50% ceny i dostanę komplet DLC w paczce na zachętę, lub po 1,99EUR, żebym zakupu dokonał.
A w zasadzie to ciekawa strategia. Robimy grę, umieszczamy w pełnej wersji 11 nacji, po czym udajemy wariata i mówimy że 3 z nich to dodatek tylko na starcie :)
Syrakuzy to genialny pomysł- kulturowo dopiero po zdobyciu tego miasta Rzym zaczął gonić inne państwa hellenistyczne, ale mało prawdopodobne. Bardziej jako bitwa historyczna np. Ja osobiście obstawiłbym jakieś plemię iberyjskie, różnili się od celtów z północy i dali silny opór wobec Rzymu. Do tego Scytowie/Sarmaci i mapa ładnie z nacjami położonymi regularnie.
Mamy Pont, no cóż, wolałbym Seleucydów, mam nadzieję,że dadzą potem, bo to byłby największy fail do tej pory (skoro "o mało" nie trafiła do początkowej 8, to miałoby jej nie być w dlc?). Wolałbym też jakieś państwo-miasto greckie, bądź wspomnianą wcześniej Armenię.
Mam pytanko: Jak będzie z tym pontem? Jest on darmowy we wszystkich grach czy w tylko w edycji premierowej/specjalnej?
W premierowej. Potem już nie będzie można go za free dostać.
Cytat:
W premierowej. Potem już nie będzie można go za free dostać.
Czyli po prostu działanie z serii : "Oby kupili jak najszybciej zanim wyjdą te nieusuniete bugi, brak balansu i ogolna gównianośc rozgrywki"
Nie ukrywam że Pont to bardzo ciekawa frakcja ( jestem w trakcie lektury "Wieńca z trawy" Coleen McCullough ;P ) ale na bank nie w wykonaniu CA.
To dobrze że dodali kolejną nację. Pozostałe 2 to pewnie będzie Armenia/Scytowie i jakaś kolejna barbarzyńska frakcja(w grę wchodzi jeszcze jakieś greckie polis albo Baktria ale to raczej mało prawdopodobne). A Seleucydów dodadzą do pre-orderu i kolekcjonerskiej. Tym cudownym sposobem na starcie będzie 12 grywalnych frakcji ;)
Tylko żeby ten cudowny sposób zadziałał trzeba by kupić grę w pre-orderze czego ja np nie mam zamiaru robić :P Dopiero kiedy naprawią te wszystkie bugi i nie wyjdzie na to że bitwy trwają 5 min.
Oby nie zabrakło modderów :roll:
Bo do każdej części jakiś modder frakcje dodawał :D