Nie widzę w tym nic strasznego, Cesarstwo mogło poprzeć ich i byłbyś w du... ;)Cytat:
Zamieszczone przez Fuks
Wersja do druku
Nie widzę w tym nic strasznego, Cesarstwo mogło poprzeć ich i byłbyś w du... ;)Cytat:
Zamieszczone przez Fuks
Ta mnimapa w megsaubmodzie4 jest okropna, stworzona chyba z myślą o tym, że wszyscy grają na kodach na odkrycie całej mapy, lata się szpiegami po nowych terenach, a i tak zostają prowincje na mapie poukładane jak były w tych swoich dziwnych barwach.
Po prostu Megasubmod IV nie został dokończony jak należy.
A Mietek77 zaginął w akcji.
Na PW nie odpisuje.
Jeśli zależy Ci na sojuszu z Węgrami to wczytaj, i spróbuj pozwiększać garnizony w atakowanych osadach i zobacz czy odpuszczą. Słabo broniony zamek jest zawsze dużą pokusą dla komputera. Często zwiększenie sił obrońców o 2-3 jednostki skutecznie powstrzymuje wybuch wojny a skoro grasz Polską to masz dużo kawalerii i szybkie garnizonowe roszady nie powinny być problemem.Cytat:
Zamieszczone przez Fuks
Wszyscy sąsiedzi Cię atakują- znaczy masz małe możliwości obrony- znaczy nie warto zawierać z tobą pokoju skoro zapewne łatwo Cię będzie podbić ;) W razie czego jest jeszcze poziom normalny ;)Cytat:
Zamieszczone przez tomrwt
Ktoś dodał graczowi kolosalne dochody z sakiewki króla,nie rozumiem dlaczego. Gracz dostaje często dodatkowo po 6000 florentów, tyle co z 8 prowincji na starcie?! Link do poprawionego pliku:
http://www.sendspace.pl/file/cbdd540ee8ddf598a4fd218 (zarówno gracz jak i komputer mają po ok 6000-4000 florentów mniej co turę czyli po mapie kręci się po 30-50 oddziałów mniej na frakcję (to może trochę bugować AI, które może słabo ogarniać za duże ilości wojsk), skutkami ubocznymi będzie znaczące wzmocnie dla mongołów (łatwiej im będzie podbijać) i trudniejsza ekonomia dla gracza (będziemy na minus na początku))
Piter na obecnych kosztach woja i tak jest mało.
Nikt nic nie dodawał. To jest w skryptach różnych.
Osobiście odradzam instalowanie.
Piter.
Jak dajesz jakiś plik to napisz jaki. Jak zainstalować.
Że map.rwm trzeba usunąć, nowa kampania konieczna czy nie?
Wypadałoby napisać by kopie ludzie zrobili prawda?
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Komputer ma tyle samo mniej kasy co gracz, a w skryptach ma to osobno ustalone. Ile było płaczy ze sreenami jak to jest wielki spawn armii.
Jak zainstalować- podmienić plik, użyć opcji szukaj ;)
Hmm, ostre spamowanie armii było na oryginalnym ai i było to cholernie męczące. Na twoim piter wydaje mi się że jest z tym o wiele lepiej. Komp lepiej przygotowuje ataki. Zamiast co turę wysyłać armię na miasto, przegrupowuje siły i uderza często 2 flagami, także bez dobrego generała z umiejętnością walki w nocy może być ciężko to rozbić w jednej bitwie. Ale przez to jest ciekawiej :) Natomiast nie zmniejszałbym tej sakiewki, to stały dopływ kasy dla kompa który niechętnie rozwija farmy czy korzysta z kupców. A dla gracza te 6000 na turę może stać się mało znaczącym groszem po podbiciu paru miast, właściwym rozwinięciu startowych no i wykorzystaniu kupców.
Natomiast zastanowiłbym się nad wgrywaniem darmowego utrzymania i usuwaniu oryginalnego money scriptu. Obecnie w moją kampanię wkradła się nuda. Oprócz tego że wrogowie bardzo osłabli i nie są już tacy chętni do bitki przestałem liczyć się z pieniędzmi. W 120 turze mam ponad 200k i nie zanosi się na jakiś kryzys a miasta cały czas się rozwijają, niektóre mają najwyższy poziom, o cytadelach nie wspomnę. Trochę to za szybko. Przestałem nawet wysyłać floty handlowe po załadunek bo jest to najzwyczajniej niepotrzebne. Myślę że jest to spowodowane szybką ekspansją dzięki dużej darmowej armii którą rozsiałem po całym Lewancie gdzie poszczególne miasta nie są jakoś oddalone od siebie. W konsekwencji w każdej prowincji mam za darmo elitarnych rycerzy. Tak dobrze nawet nie było w podstawce gdzie za darmo mogłem utrzymywać tylko jakieś miejskie milicje. Darmowe garnizony psują trochę balans, w BC i tak dużo łatwiej jest zdobyć pieniądze choćby poprzez szereg nowych budowli czy bajery typu handel morski.
Money script oryginalny lub ten ze zmniejszonymi karami można by przerobić tak żeby kara za każdą prowincję zdobytą była stała i wynosiła -500, ale nie wzrastała wraz ze zdobywaniem prowincji że nagle za jedną wychodzi -1000, później -1500 itd.
Bo niestety, co to za utrudnienie -270 na turę podczas gdy zdobywam Damaszek dający 5200 turę i na dodatek trzymam tam sobie 5 oddziałów rycerzy łacińskich za darmo. No i szkolę dodatkowego kupca, kolejny 1000 wpada.
Nie wiem czy inni też mieli takie odczucia. Możliwe że wywalenie free upkeep załatwia sprawę. W każdym razie coś muszę namotać bo stan skarbca piękny no ale czuję się trochę jakbym jechał na kodach :)
Blood_187 a grasz na jednostkach Kama z Megasubmoda III ????
Bo chyba nie.
A to całkiem inna bajka. Są dużo droższe i takiego spamu nie ma.
Przecież są różniaste pliki do wyboru w Dodatkach do Megasubmoda, bez free_upkeep też,
Piter. Opcja szukaj nie załatwia sprawy, dajesz pliki pisz jakie i jak zainstalować. Ja umiem. Ale wielu dopiero zaczyna z modami.
Co do freeupkeep zgadzam się w stu procentach, jeszcze marzą mi się wysokie koszta utrzymania jak w EB :)