Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Glowna kampania w koncu ukonczona. Koncowka byla trudniejsza poniewaz po ostatnich patchach AI zaczelo tworzyc pelne armie i sojusze. Tym samym to byla naprawde wojna totalna. Ciekaw jestem kolejnej kampanii ktora bedzie uruchomiona juz po patchach a z tego co wiadomo czesc poprawek wymagala restartu. Ogolnie niezle choc na mapie komp dalej jest bardzo pasywny a kilka razy tak zrobilem ze mogl mi spokojnie polowe ziem podbic.
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Na najnowszym patchu wyskakuje mi taki bug. Zawiesza sie czesciowo dyplomacja tzn. nie moge wyslac propozycji innemu krajowi.Nie podswietlaja sie ikonki opcji.Dziwne bo reszta dziala jak klikanie na stolice kraju na mapie dypolo itp. Raz mi sie odblokowala ale najczesciej musze wychodzic z gry. Oczywiscie "nienormalnie":)Co zabawne ona(dyplomacja) dziala ale po ktoryms wejsciu w dyplo zwiecha ta :)
http://img850.imageshack.us/img850/9298/9437.jpg
P.S. Mial ktos podobnie? Na 5 patchu takie cos tylko mam. Troche , to podobne do bugu kolegi Bronti, ktoremu sie nie podswietla ikona "walki osobiscie".
A i tez mialem podobny bug(chociaz juz dokonca nie jestem pewien czy to bug czy nie spelnilem jakichs wymogow)z agentami a mianowicie nie moglem wykonac zadnego dzialania chociaz kase mialem. Pozniej moglem. bodajze po nowym wczytaniu gry.
Wczoraj miałem to samo nic nie można było zrobić ... restart ... do tego jak do patcha 3 nie miałem żadnych CTD to od 4 co kilkadziesiat tur CTD( najczęsciej podczas przechodzenia do bitwy) . Nowy DLC to jak dla mnie porażka . Plemiona praktycznie takie same. Jedynie co fajnie to gra się Seleucydami. Ciekawe ile będzie takich DLC. CA będzie mogło naprodukować masę DLC jak tak będą podchodzić do sprawy . Przy niewielkich nakładach kaska sama będzie lecieć.
Pakiety kulturowe właśnie mają być podobne. Co nie zmienia faktu że koczownicy nie są dla wszystkich. Grając Scytami nawet mi szło, do czasu jak doszedłem do Tracji. Niestety moi chłopcy z toporkami nie mieli najmniejszych szans z hoplitami. Inna sprawa to to że nie ma naprawdę unikalnych jednostek. Bo zawsze jakaś niegrywalna nacja je też ma.
Cytat:
Zamieszczone przez Bronti
Spotkał się już ktoś osobiście z takim problem? A może jakiś user widział podobne problemy na TWC? Bardzo proszę o pomoc.
W tym momencie zaczęcie kampanii jakąkolwiek frakcją traci sens jeśli ta sytuacja ma się pojawić ponownie... :|
Hmm, mogę mieć rozwiązanie Twojego problemu, ale nie jestem pewien czy faktycznie coś to może dać. Otóż niedawno miałem problem z blokowaniem się kamery na mapie kampanii, rozwiązaniem było tylko i wylącznie edytowanie sejwa, gdzie przestawiło się coś przy blokowaniu się kamery. Rozwiązania Twojego problemu szukalbym w tym samym miejscu, czyli w sejvie ;) Pewnie coś gdzieś się w nim przestawiło i jeżeli buga można naprawić to własnie tam :D
Bronilem swojego miasta bez murow. Ustawilem na jednej drodze wlocznikow no i Ai rzucilo cala armie na nich oczywiscie nie zatrzymujac sie i biegnac do flagi. Zaraz mi morale padlo, szybko doslalem ostatnia jednostke wlocznikow ale tez zaraz uciekli (chyba moje jednostki wystraszyly sie tej masy woja co parla na flage :D) I po bitwie. Nie bylo sensu tego nawet rozgrywac. A tak swoja droga, to sa te obiecane mega-klimatyczne pojedynki miedzy jednostkami? Cos tam sie bija ale chyba to nie to? Nie wyglada, to na cos nowego a wyglada nawet gorzej niz np. w Szogunie 2. Co zabawne te male kraiki jednoprowincjonalne sa bardziej agresywne i grozniejsze niz taki Egipt. Egipt wystawil jedna armie a takie kraiki maja tych armii po 3-4:)I w sumie bez rozgrywania bitwy podbilem go:) Glowna armia Egipcjan gdzies tam sobie lazi i nie wie co robic.
Gram bez modow na najnowszych patchach(czyli 5) , poziom legendarny.
@adi spróbuj modów, granie w podstawkę to strata czasu i nerwów. Moim zdaniem, jeśli w nadchodzących łatkach 6 i 7 nic się nie zmieni, to nie należy już liczyć, że cos z tego będzie.
Cytat:
Zamieszczone przez marko1805
@adi spróbuj modów, granie w podstawkę to strata czasu i nerwów. Moim zdaniem, jeśli w nadchodzących łatkach 6 i 7 nic się nie zmieni, to nie należy już liczyć, że cos z tego będzie.
Moim zdaniem większość modów kompletnie niszczy balans w tej grze, są zwyczajnie niedopracowane. Pomijam już "mody" typu no-food & public orders, które zostały zrobione chyba dla ludzi którzy nie potrafią rozbudować prowincji.
@adi
Wczoraj też wyłapałem tego buga z wyszarzanym oknem dyplomacji.
Co do samych bitew niestety tak to wygląda (też gram na legendarnym) jednostki przeciwnika dostają niesamowite bonusy (+7 atak,obrona i morale) przez co nie ma szans na wygranie w niektórych przypadkach (szczególnie małymi armiami, w dużych można taktycznie pokonać SI i wygrać heroika).
Proponuje włączyć sobie "Custom Battle" wybrać tą samą stronę, do tego 1 ten sam oddział (poziom trudności VH nie ma tam leg.) i puścić na siebie. Z moich testów a zrobiłem ich dużo zawsze ten sam wynik czyli
porażka definitywna
straty wroga 20-50 (oddział 160)
straty moje 100-120 (biała flaga przy 90)
przy 5 vs 5 oddziałów wygląda to o wiele gorzej :(. Szkoda ,że BAI jest takie słabe i aby dać graczowi wyzwanie dostaje ostre bonusy.
Cytat:
Moim zdaniem większość modów kompletnie niszczy balans w tej grze, są zwyczajnie niedopracowane. Pomijam już "mody" typu no-food & public orders, które zostały zrobione chyba dla ludzi którzy nie potrafią rozbudować prowincji.
Tutaj nie chodzi o gracza, a o komputer który z tymi aspektami gry zupełnie sobie nie radzi i po pewnym czasie walczysz z armiami przymierającymi głodem. CA pomysł miała dobry, ale wykonanie niestety pozostawia wiele do życzenia . Mody jeszcze długo nie będą dopracowane, bo CA ciągle coś poprawia, ale do przyzwoitego poziomu gry jeszcze daleko.
Ja odnoszę wrażenie, że BAI w wersji 1.0 było bardziej ambitne niż po tych wszystkich paczach.
Nie było jakoś niesamowicie przebiegłe, ale robiło np. o wiele lepszy użytek z własnej kawaleri niż obecnie, bardziej wykorzystywało generała. Mozliwe, ze to tylko moje odczucia, ale teraz często zdarza się zaspać AI i nie reaguje na moje manewry okrążające itd.
Teraz BAI atakuje praktycznie wszystkimi jednostkami na raz, wcześniej biernie czekając na posiłki jeśli takowe są. Umiejętności generała zdobywanych za doświadczenie chyba w ogóle nie używa, za to używa wszystkich umiejętności "wrodzonych" jednostek jak tylko zejdą z cooldown'u.
@smooqu
Używasz jakiś modów bitewnych?. Jak testowałem [Ars Gratia] to zauważyłem ,że AI świrował i np. dla pikinierów nie stawiał falangi gdy puszczałem na niego moich falangitów przez co był masakrowany.
Ogólnie bitwy moim zdaniem są całkiem spoko, chociaż komputerowi brakuje finezji i gra schematycznie. Cyrki dzieją się przy oblężeniach mój rekord
armia atakująca 3600[ai - barbarzyńskie plemiona] vs lokalny garnizon około 700 [plebs,piki,proce,łuk]
zaczęło się od podjazdu drabinami pod mury, mimo mojego ostrzału podeszły 2x włócznie ze stratami może 10-20 po czym zostawili drabiny... wzięli kolegów włóczników do grupki i w 3 zaczęli podpalać bramę. Po podpaleniu bramy wycofał się, poczekał aż się wypali i puścił całą piechotę... Ustawiłem ciasno falangę zaraz przy bramie i tyle... piechota padła, później trochę zabawy z zasięgiem na jego łuki aby wciągnąć pod mury i znowu zakleszczenie pod bramą.
Skończyło się tym, że nie rozbił mi żadnej formacji ja zabiłem 500, a resztę 2800 zabiły mury (głównie chyba ta oliwa lana z bramy ;)).
poziom legendarny (chociaż skrypty ataku są identyczne na każdym, różnica tylko w bonusach dla ai).