Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Czytając temat: "Community Questions and Answers" odkrywam smutne informacje. Okazuje się, że nie ma planów zmiany proporcji 1 tura = 1 rok ani dodania drzewka rodzinnego. W efekcie te dwie z bardziej chybionych decyzji pozostaną jeżeli nie liczymy modów. Dużo osób słusznie zwróciło uwagę, że CA powinna zatrudnić inne osoby od Public Relations bo przez zbyt długi czas nie było żadnych posunięć, które kontrolowałyby szkody powstałe po premierze w odbiorze produktu. Dodając do tego fakt, że miesiąc po premierze cena gry spadła w kraju ojczystym CA o 1/3... Im dalej w las tym bardziej mam wrażenie, że ten budżet nie był o 40% większy tylko po prostu oni dostali 40% budżetu. Nigdzie nie widać by te pieniądze przełożyły się na jakość gry :roll: Dodatkowo kwestia co tygodniowych patchy na chwilę obecną padła - minęło już sporo czasu od patcha 5, a bety patcha 6 nie widać. Sądząc po braku informacji dokładniejszych na ten temat ze strony CA myślę, że czekają nas okresy miesięczne między patchami. Jedyne więc co może poprawić mi humor to nadzieja, że te patche podobnie jak patch 5 będą duże, będą naprawiały bugi i dodawały coś do rozgrywki. Zastanawiam się jak przyszłość tej gry jak i studia będzie wyglądać. Pesymistycznie to widząc - Sega odetnie CA od poprawiania R2 i gra zostanie taka jaką każdy ją widzi. Ruszy za to produkcja kolejnej gry TW, która nie sprzeda się już pierwszego dnia tak dobrze jak R2 przy tej samej polityce wydawania gry (bez dema, pre-ordery).
Co myślicie na temat przyszłości tej gry (bez modów)?
Pozdrawiam
Na chwilę obecną nie wyobrażam sobie rozgrywki bez modów w żaden sposób.
Dla mnie zastanawiające jest o co w tym wszystkim chodzi, że modderzy potrafią naprawić coś, czego twórcy gry nie robią, a co ewidentnie psuje rozgrywkę. Dla mnie jest to śmieszne, że wystarczył jeden mod, by poziom AI w grze wzrósł. Może niech CA płaci modderom, skoro ich samych nie rwie do pracy. ;|
Na tę porę wiem jedno - nie kupię już żadnej gry z kuźni TW, zanim nie będę miał pewności, że nie płacę ponad 150zł za półprodukt. :?
Cytat:
Zamieszczone przez Sanvone
Czytając temat: "Community Questions and Answers" odkrywam smutne informacje. Okazuje się, że nie ma planów zmiany proporcji 1 tura = 1 rok ani dodania drzewka rodzinnego. W efekcie te dwie z bardziej chybionych decyzji pozostaną jeżeli nie liczymy modów. Dużo osób słusznie zwróciło uwagę, że CA powinna zatrudnić inne osoby od Public Relations bo przez zbyt długi czas nie było żadnych posunięć, które kontrolowałyby szkody powstałe po premierze w odbiorze produktu. Dodając do tego fakt, że miesiąc po premierze cena gry spadła w kraju ojczystym CA o 1/3... Im dalej w las tym bardziej mam wrażenie, że ten budżet nie był o 40% większy tylko po prostu oni dostali 40% budżetu. Nigdzie nie widać by te pieniądze przełożyły się na jakość gry :roll: Dodatkowo kwestia co tygodniowych patchy na chwilę obecną padła - minęło już sporo czasu od patcha 5, a bety patcha 6 nie widać. Sądząc po braku informacji dokładniejszych na ten temat ze strony CA myślę, że czekają nas okresy miesięczne między patchami. Jedyne więc co może poprawić mi humor to nadzieja, że te patche podobnie jak patch 5 będą duże, będą naprawiały bugi i dodawały coś do rozgrywki. Zastanawiam się jak przyszłość tej gry jak i studia będzie wyglądać. Pesymistycznie to widząc - Sega odetnie CA od poprawiania R2 i gra zostanie taka jaką każdy ją widzi. Ruszy za to produkcja kolejnej gry TW, która nie sprzeda się już pierwszego dnia tak dobrze jak R2 przy tej samej polityce wydawania gry (bez dema, pre-ordery).
Co myślicie na temat przyszłości tej gry (bez modów)?
Pozdrawiam
wszystko się zgadza, ale co do Public Relations - tak jak w misiu:
"Jedziecie do stolicy kraju kapitalistycznego. Który to kraj ma być może nawet tam i swoje… plusy. Rozchodzi się jednak o to, żeby te plusy nie przesłoniły wam minusów!"
ja nie wiem, jak można się troszczyć oto, by CA zatrudniało gości od zawodowego uprawiania kłamstw? przecież taki PR mieliśmy przez ostatnie dwa lata, fałszywe obietnice, fałszywe filmiki, fałszywe screeny, fałszywe/kupione recenzje - zapomniałeś, że stoisz po przeciwnej stronie barykady i w twoim interesie jest jak najlepsza jakość produktu, a nie jak najlepsze o nim wyobrażenie!
a co do modowania, każdy kto kupuje to całe badziewne DLC wspiera zabijanie modowania - im więcej sega/CA dostanie kasy za jakieś badziewie (cultur paki) tym bardziej ograniczy modowanie by sprzedawać więcej tego badziewia.
Jeśli chodzi o ilość tur na rok, tym się nie martwię, mody to zmienią, natomiast co do drzewka rodzinnego, nie bardzo rozumiem politykę CA, cos takiego można by wydać nawet jako DLC i przypuszczam ze znalazłoby się wielu kupców. Zresztą wydaje mi się tak jak niedawno pisałem, jeśli łatka 6 i 7 nie będą jakimś większym krokiem naprzód to nie należy już się spodziewać większego przełomu. Rzym II jest raczej moim pożegnaniem z seria TW, seria staje się coraz bardziej "hamburgerowata"( nie obrażając nikogo). Po premierze Rzymu II ciągle czuje niesmak i ogromny zawód , że zmarnowano jednak spory potencjał tej gry. Pozostaje nikła nadzieja, że ludzie jednak przy następnym tytule zagłosują portfelami i kunktatorstwo SEGI mocno się jej odbije.
Mi kierunek w którym idzie seria bardzo przypasował widać , że inspirowali się Civilization. Poprzednie TW były moim zdaniem zdecydowanie za proste pod względem zarządzania/planowania. Tutaj elementy Civ'a (food&public orders) oraz coraz lepsza dyplomacja stwarzają o wiele większe pole do popisu. Od CA oczekuje przede wszystkim patchy poprawiających wydajność na mocnych PC oraz usprawnień AI.
Cytat:
Tutaj elementy Civ'a (food&public orders) oraz coraz lepsza dyplomacja stwarzają o wiele większe pole do popisu. Od CA oczekuje przede wszystkim patchy poprawiających wydajność na mocnych PC oraz usprawnień AI.
Tylko co z tego jeśli komputer sobie z żywnością i porządkiem nie radzi. Walka z przymierąjacymi głodem armiami nie przynosi specjalnej przyjemności.
No nie ma co kupowac gry w ciemno. Padlismy ofiarami oszustwa i manipulacji. Nastepny produkt CA na pewno nie kupie jako preorder czy zaraz po premierze. Bede czytal opinie graczy o nim i sciagne najpierw sobie z netu chyba,ze laskawie demo CA wyda. Jak mi sie spodoba po tych "testach", to kupie.
Na legendary ma chyba +20 do public orders bonusy do podatków +40% , ulgi, bonusy dla wysłanników itp. Bądź co bądź u mnie w którejś z kolei kampanii wszystkie frakcje mające 1 osadę mają 100 zadowolenia i maksymalne wojsko tj. 3x pełna armia + ewentualna flota. Po zdobyciu takich osad są one rozbudowane na maksa (w zależności jak szybko je podbije). W mojej aktualnej kampanii Kartagina ma całkiem dużo prowincji i wszystkie zielone 50-100% i dosyć ostro sobie pogrywają.
Na jakim poziomie trudności grasz?
@różnice CAI
http://www.google.pl/imgres?sa=X&biw...2&tx=130&ty=91
nie wiem czy będzie widać tabelkę bo mi proxy blokuje ale powinno być ok.
Panowie ktos już grał kampanie Seleucydami? Ma pomysł na rozwój nimi? Bo zaczynam juz 3 raz na trudnym i niestety nie da rady grać koło 30 tury sojusznicy padaja, a wrogów mam dosłownie wszedzie po 3, 4 pełne armie, ja mogę sam wystawić maks 3. Także obrona " Minas Tirith" co chwile i niestety niewidziałem przyszlości w dalszym prowadzeniu kampanii.
Cytat:
Na legendary ma chyba +20 do public orders bonusy do podatków +40% , ulgi, bonusy dla wysłanników itp. Bądź co bądź u mnie w którejś z kolei kampanii wszystkie frakcje mające 1 osadę mają 100 zadowolenia i maksymalne wojsko tj. 3x pełna armia + ewentualna flota. Po zdobyciu takich osad są one rozbudowane na maksa (w zależności jak szybko je podbije). W mojej aktualnej kampanii Kartagina ma całkiem dużo prowincji i wszystkie zielone 50-100% i dosyć ostro sobie pogrywają.
Na jakim poziomie trudności grasz?
@różnice CAI
http://www.google.pl/imgres?sa=X&biw=11 ... =130&ty=91
nie wiem czy będzie widać tabelkę bo mi proxy blokuje ale powinno być ok.
Ciekawe rzeczy prawisz.
Gram na bardzo trudnym. Rozumiem ze to co piszesz jest po 5 łatce bez modów.