Re: Divide Et Impera - Dyskusja ogólna
Cytat:
System rekrutacji jest fajny, sądziłęm, że zepsują grę tymi reformami ale jest fajnie
Widzisz Gnejuszu, a mówiłem ze chłopaki wiedzą co robią ;)
Cytat:
Bierność komputera nawet na b. trudnym jest powalająca, zdarza się i owszem, że zaatakuje nas kilkoma nawet armiami ale zdarza się częściej, że przygląda się jak bierzemu mu miasta i nic nie robi.
Póki jesteśmy małym państwem komputer dość chętnie wypowiada nam wojnę, lecz, gdy stajemy się powoli mocarstwem jest coraz mniej chętny do zatargu z graczem co w późniejszym etapie gry jest dość nużące.
Mam jednak nadzieję że zespól po uporaniu się z AOR weźmie się za mechanikę kampanii o ile CA to umożliwi. Flot wycieczkowych zespól DeI nie jest w stanie zmienić bez udziału CA niestety.
Trochę źle mnie zrozumiałeś w kwestii bierności komputera. Nie chodzi mi o wypowiadanie wojen tylko o to, żę komputer często się nawet nie broni, jego armie przyglądają się jak biorę im miasto lub nawet kilka. Jak tego nie poprawią to Rome 2 będzie wiecznie wycieczkową betą, klimat jest ale nie ma inteligencji w samej grze AI jest szczątkowe. Właśnie pod wpływem klimatu z Rome 2 a raczej DeI wróciłem do seriialu "Rzym", to kapitalne dwie serie i b. żałuję, żę nie powstałą trzecia. Jest polityka, namiętność, ekonomia, ambicje - w filmie jest wszystko. Do tego zaraz na początku jest krótka bitwa z Gallami i pokazana ciekawa taktyka Rzymian. Większą bitwę można zobaczyć już w drugiej serii - bitwa pod Filippi:
http://www.youtube.com/watch?v=gUlw4Hh366c
link jest do dokumentalnego choć z aktorami (jest też polski akcent - sami zobaczycie kto zagra jedną z postaci).
Oglądająć "Rzym" można zrozumieć co to brud, korupcja, morale, możę jakiś zdolny chłopak zrobi submoda z akcentem z tego filmu, wszystko jest możliwe.
Jak dobrze pójdzie to po świętach zmienię a raczej ulepszę komputer, może kupię monitor panoramiczny bo obecnie mam 16:9 z pięknymi kolorami na matrycy jeszcze PVA. Problemem jest jednak obcięty po bokach obraz i traci się na tym w grze dużo.
Wiem, żę to nie jest odpowiedni temat ale może ktoś potrafi polecić dobry monitor panoramiczny z kolorkami a nie jedynie barwami i w dobrej cenie. Może właśnie taki kupię choć żal mi będzie obecnego ze względu na kolory właśnie...
Cytat:
Trochę źle mnie zrozumiałeś w kwestii bierności komputera. Nie chodzi mi o wypowiadanie wojen tylko o to, żę komputer często się nawet nie broni, jego armie przyglądają się jak biorę im miasto lub nawet kilka.
No tak , jesli podejdziesz do do miasta z dwoma pełnymi legionami a on ma pod miastem jedną armie to Cię raczej nie zaatakuje, ale jeśli już podejdziesz jednym legionem a on ma przewagę to jest duże prawdopodobieństwo ataku z jego strony.
Ai ma zakodowane iż ma atakować, gdy posiada przewagę.Sam miałem kilka przypadków , gdy podchodziłem pod miasto( a także w polu) z przewagą to przeciwnik wycofywał swe mniejsze siły, gdy jednak miał przewagę to atakował błyskawicznie.Tak miałem kiedyś walcząc z Arwenami o Massylię, gdy zaatakowałem miasto dwoma legionami przeciwnik wycofał swą jedną armię tylko po to aby w kolejnej turze zaatakować trzema pełnymi z czego zresztą wywiązała się wspaniała bitwa.
Ogólnie zauważyłem iż w Rome II jest mniej bitew, a te które są, często są rozstrzygające tak było w przypadku Arwenów po zwycięstwie potęga tego plemienia została dość szybko złamana nie tyle przeze mnie, co przez pozostałych sąsiadów.
Ogólnie walki w DeI są naprawdę świetnie, gdyby jeszcze komp potrafił stosować odrobinę taktyki w bitwach byłoby super. AI w kampanii jest bardzo nierówne i widać że bardzo niedopracowane, ale chyba najlepsze w całej serii. Przynajmniej spam armii tak irytujący w poprzednich seriach został poważnie ograniczony.
Zauważyłem u Celtów i Germanów brak niektórych wariantów mieczy. Wygląda to jakby okładali się niewidzialnymi ostrzami :D. Nie wiem czy to nie jest ponownie wina steamowej wersji moda.