Re: Ancient Empires Elysium
Cytat:
Co do zamieszania z budynkami w EB.
W AEE system jest prosty tylko dwudzielny. Trzy miasta w AEE stanowią Ager Romanus czyli ziemie rzymskie o wysokim stopniu praw (Rzym jako civitas optimo jure), Capua (civitas sine suffragio) i Ancona. Reszta to sprzymierzeńscy, którzy przekształcają się w Ager Romanus pod wpływem zbudowanych struktur. Budują tak jak Rzym, tylko jednostki mają całkiem inne. Wybudowane przez nich budowle są kompatybilne z rzymskimi (jak wybudują baraki zdobędziesz jako Rzym miasto z tymi barakami możesz od razu przystapić do rekrutacji). Prócz trzech wymienionych miast rzymskich mamy 4 grupy Italików: Samnitów, Lukanów, Umbrów i Etrusków. Każda z grup rekrutuje lokalne jednostki (po zdobyciu ich miast Rzym też rekrutuje ich lokalne jednostki). Dopiero pod wpływem wzniesionych w tych miastach rzymskich struktur ww. grupy przyjmują stopniowo rzymskie instytucje, organziację wojska, itp. Jest tu ciągłość, która pozwala Rzymowi na płynne przejście do boju już z bardzo obcą kulturowo Gallią czy Kartaginą.
Chyba wiem o czym mówisz na podstawie doświadczeń z RTR VII. Czyli są przewidziane budynki stopniowo romanizujące daną prowincję ( odpowiednio długo pewnie trwa ich wzniesienie + koszt ) ;) Im wyższy poziom takiego budynku ( max to civitas optimo jure rozumiem ? ) można rekrutować typowo rzymskie oddziały; hastati, principes i trairii? Natomiast podstawowy poziom ( najsłabszy ) to jednostki sojusznicze? Dobre rozwiązanie. W EB te reformy tez mi się w sumie podobały ;)
Cytat:
Pracuję nad dwoma AEE jednocześnie. AEE:GC i AEE:RW, ale więcej czasu poświęcam AEE:RW. Z metodologicznego pkt widzenia chcę najpierw skończyć AEE:RW. Niestety nie mogę liczyć na liczne opinie wskazujące problemy z AEE:GC, zatem stworzyłem AEE:RW jako mod-poligon dla AEE:GC.
Nie ma jeszcze daty wydania AEE:RW a AEE:GC jest dostępne w wersji beta.
ani takiej mega prognozowanej 8-) ? :mrgreen:
Polecam AEE nawet w obecnej formie, oczywiście z nowym patchem! Mod jest jednym z niewielu który tak dobrze odwzorowuje republikę Rzymska, obecnie jak syn marnotrawny wróciłem do tego moda, gdyż według mnie ma to coś w sobie. Ma dużo świeżych pomysłów choćby taki, że do kontroli barbarzyńskich osad, potrzebujemy generała o odpowiednich cechach oraz rzymskich osadników! Poziom jaki zalecam na grę jest wyjątkowy bo H\H ! Mamy też oryginalny system urzędu republikańskiego, oczywiście fani Kartaginy czy Grecji też znajdą coś dla siebie!
Jeszcze kilka słów o samej instalacji(pamiętając że nie możemy mieć innych modyfikacji w głównym folderze gdyż AEE niestety zamienia oryginalne pliki gry!):
*Instalujemy do głównego folderu RTW,
*po instalacji należy automatycznie zrestartować komputer,
*następnie rozpakować łatkę 1A do głównego folderu RTW
*sprawdzić czy nie mamy pliku map rwm kolejno klikając w foldery data/world/maps/base folder and data/world/maps/campaign/imperial_campaign
* usunąć plik o nazwie descr_regions_and_settlement_name_lookup , który znajdziemy w data/world/maps/imperial_campaign
* jeśli chcemy poczuć klimat początkowy kampanii włazimy w folder "data" i szukamy folderu o nzawie INTRO SCRIPT tam znajdziemy plik o nazwie script_4tpy_dates.txt, który wklejamy do data/scripts/show_me folderu, oczywiście zamieniamy i spokojnie możemy poczuć magię AEE. Pozdrawiam
BlackWood. Bądź moim generałem :). Trzymasz mnie przy życiu :):).
[center:y6nq4r9m]http://img43.imageshack.us/img43/38/aeeromangen.jpg[/center:y6nq4r9m]
Cytat:
Zamieszczone przez odi.profanum
Chyba wiem o czym mówisz na podstawie doświadczeń z RTR VII. Czyli są przewidziane budynki stopniowo romanizujące daną prowincję ( odpowiednio długo pewnie trwa ich wzniesienie + koszt ) ;) Im wyższy poziom takiego budynku ( max to civitas optimo jure rozumiem ? ) można rekrutować typowo rzymskie oddziały; hastati, principes i trairii? Natomiast podstawowy poziom ( najsłabszy ) to jednostki sojusznicze? Dobre rozwiązanie. W EB te reformy tez mi się w sumie podobały ;)
Wiem jedno. Dwudzielny system rekrutacji zastosowałem w AE przed EB i RTR. W Rzymie, Kapui i Anconie można rekrutować typowe dla Rzymu jednostki (funtidores, velites, hastati, principes, triarii). Wynika to z wysokiego poziomu romanizacji tych trzech miast (przejęte wzorce organizacji legionowej).
Reszta miast Italii:
- Arretium, Pisae (Etruskowie),
- Ariminum (Umbrowie),
- Bovianum, Luceria (Samnici),
- Buxentum, Rhegium (Lukanowie),
- Tarentum, Croton, Brundisium (Daunowie, Japygowie, Mesapiowie, Grecy, jeszcze zastanawiam się czy Brundisium będzie w grze, kusi mnie, bo to miasto-baza floty rzymskiej)
rekrutuje swoje lokalne jednostki, które posyłają przeciwko Rzymowi. Najpierw lokalne milicje, później z każdym poziomem rozbudowy struktur wojskowych włóczników, ciężką piechotę, itp.
Po podboju tych miast przez Rzym gracz może rekrutować te lokalne jednostki (mają inny wygląd zanim staną się sprzymierzeńcami i inny po rzymskim podboju).
Miastom sprzymierzeńców od chwili ich podboju można nadawać prawa (choć drzewo rozbudowy jest tak skonstruowane, żeby nie nastąpiło to zbyt szybko). Pierwszy stopień praw to Civitas Foederata (m. sprzymierzone), drugi to Civitas Ius Latinum (m. na prawie latyńskim), trzeci to Civitas sine Suffragio (m. z większością praw Rzymu, ale bez prawa głosowania w zgromadzeniach), czwarty to Civitas Optimo Iure (pełnia praw, jak w Rzymie). Każdy poziom praw to wyższy stopień romanizacji sprzymierzeńców, powodujący m. in. przekształcenie jednostek sprzymierzeńców w republikański legion manipularny (hastati, principes, triarii, etc.) i ostatecznie legion po reformach Mariusza (w miarę zunifikowane wyposażenie, itp.). Innymi słowy po podboju przez Rzym w miastach sprzymierzonych można rekrutować:
- jednostki lokalne,
- hastati, principes, triarii, etc. (przy określonym poziomie nadanych przez Rzym praw),
- legion po reformie Mariusza (znika poziom hastati, principes, triarii, pojawia się legion i auxilia).
Cytat:
ani takiej mega prognozowanej 8-) ? :mrgreen:
Jak mówiłem. AEE: GC beta jest dostępna. AEE: GC alfa i AEE:RW - nie
Cytat:
Zamieszczone przez limes1
Jestem nie od dziś ;) uważam że jesteś jednym z nielicznych ludzi ze sceny modelującej RTW z taką charyzmą i pomysłami oraz posiadasz swój honor i mam do ciebie ogromny szacunek! Wiem też że te małe braki które ma jeszcze AEE w obecnej wersji, są spowodowane tylko twoim osamotnieniem w pracy i życzę ci z całego serca spełnienia projektu, gdyż jako RTW maniak będę miał w co grać przez kolejne lata :twisted: :twisted:
Wracając do generała to z prawdziwą przyjemnością bym w takim stroju wyskoczył na miasto :D jak powiadają za mundurem itd. :P Pozdrawiam!!
Dzięki za słowa-miód i życzenia. Pokolenie "Gloria Victis" musi dawać z siebie więcej. Do 1 sierpnia i od 1 sierpnia :). Zresztą przecież o tym wiesz. Szacunek dla Kolegi.
Pokolenie jakie? :roll: Ja cem alfę do zmenczenia :mrgreen: :D ;) Ja cem wielgom Kartaginem :) Moja ładnie prosić :oops:
Cytat:
Zamieszczone przez limes1
Do 1 sierpnia i od 1 sierpnia :). Zresztą przecież o tym wiesz.
No lepszego prezentu to nigdy bym się nie spodziewał :) POZDRAWIAM !!
Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Pokolenie jakie? :roll: Ja cem alfę do zmenczenia :mrgreen: :D ;) Ja cem wielgom Kartaginem :) Moja ładnie prosić :oops:
Pokolenie, a właściwie pokolenia, które walczyły i ginęły za Wolną Polskę podczas Powstania Warszawskiego. I te następne, które czują się ich duchowymi spadkobiercami. Dziś spotykają się po pomnikiem Gloria Victis na warszawkich Powązkach 1 sierpnia.
Przyzwoitość, honor, praca, uczciwość.
Czasem się śmieję, że skoro ja jestem Radosław (zgrupowanie Kedywu KG AK) i mam już "Parasol" to tylko zostało mi poślubić "Zośkę".
Wielka Kartagina zaatakowała 3 dni temu. Właśnie mobilizuję legiony na Polu Marsowym do desantu na Sardynię i Korsykę. :)
rozumiem że z tamtej strony moża pobrać wersje polska ?