Re: Wojsko Polskie - sprzęt, rozwój, perspektywy
http://www.moje-militaria.pl/Krab.html
obie brygady artylerii w Polsce piały z zachwytu nad tą konstrukcją, testy poligonowe przeszła bardzo dobrze, ale niedoróbvki licencyjne spowodowaly, ze ta haubiczka skończyła chyba juz swoj byt niestety. Kraby miały wejść na wyposażenie w zamian za 203mm armaty 2S7 Piwonia juz w 2009. Pozostały na papierze przynajmniej jezeli o doposazenie nimi jednostek artylerii...( tu pytanie, skoro Bumar składa je to do kogo je wysyła?) - czy to samo bedzie z Anders'em? W zamian zafundowano kolejna przeróbkę BM-21 pod tytułem WR-40 Langusta(poprawiono co prawda system kierowania ogniem, zmieniono pojazd bazowy..niby ok, ale to nie jest zadna zmiana jakościowa niestety. W praktyce to tylko przedłuzenie resursow dla pakietow mających juz po ponad 30 lat - bo zasadnicza cześć uzbrojenia nie jest nowa a tylko przemontowana z dotychczasowych BM-21 )
Krab powoli ale jest wdrażany. Produkcja ruszyła, w przyszłym roku ma być 8 Krabów czyli moduł dywizjonowy. Strzelający amunicją precyzyjną z nową elektroniką. :)
W WR-40 Langusta z BM-21 została tylko wyrzutnia. Podwozie, SKO itd zostały całkowicie wymienione. Do tego nowoczesna amunicja rakietowa z Pionek. MLRS to nie jest, ale sam zestaw jest na poziomie. A przede wszystkim jest stosunkowo tani.
Co do Andersa ma szanse, aczkolwiek wprowadzenie go nie będzie łatwe ani szybkie. Dla mnie wersja WWO, nie ma sensu za to BWP jak najbardziej.
Tutaj mamy jeden problem z głowy bo wieże najpewniej będą takie jak na Rosomaku. Jednak przesadny optymizm wprowadzimy do linii dwa lata po integracji prototypu może zaszkodzić całemu programowi. Jak dla mnie produkcja seryjna to najwcześniej 2014 .
Cytat:
Krab powoli ale jest wdrażany. Produkcja ruszyła, w przyszłym roku ma być 8 Krabów czyli moduł dywizjonowy. Strzelający amunicją precyzyjną z nową elektroniką
hmm szczerze pisząc póki ludzie nie dotkną tego sprzętu w jednostkach to przyjąć nalezy tego typu deklaracje z rezerwą. Wiem, byc może jestem zbytnim malkontentem, ale to wynik dotychczasowych doświadczeń :roll: Kraby sa na tapecie od 2006/2007 roku (chyba wtedy to były poligonowe strzelania realizowane już przez zalogi z 23 brygady artylerii ?).. i druga sprawa, ciekawe który szczęśliwy dywizjon zostanie pierwszy wyposażony w ten sprzęt? Oby tylko nie poszedł do 1 Warszawskiej dywizji pokazowo - imprezowej :) , bo wtedy dozgonnie zagości na pasie taktycznym dla VIPów ..a jednostki liniowe dalej bedą uzerac sie na DANAch i BM-kach. Co do Langust - fakt, kondycja Jelcza znacząco lepsza od Urala, nowy system kierowania, system automatycznego ładowania, yyy taki sam jak w RM-70? itp - ale jednak Mac musisz przyznać, że ten myk to sposób na utrzymanie stanu posiadania WP a nie jego unowoczesnienie (wykorzystanie posiadanych pakietów z BMek)
Ja obstawiam 23BA :P Jako tą która dostanie moduł dywizjonowy do testów. A Krab to już różne testy przechodzi nieomal 10lat.
Co do Langust, to jest skok jakościowy i technologiczny w porownaniu do BM-21. A co do wyrzutni z BM-21, banalna prostota tej konstrukcji sprawia że jest ponadczasowa. Zresztą artyleria rakietowa nie jest do precyzyjnego(pomijam naprowadzanie GPS czy termowizją) rażenia celów a do rażenia obszarowego. A tu znacznie większą rolę gra amunicja niż rura wyrzutni. I Ja znacznie bardziej wole Langusty niż nic. Szczególnie że za stosunkowo niską cene mamy porządny sprzęt :)
A dywizja warszawska, jest w stanie likwidacji :) I na defilady o ile są, to zbiera się sprzęt z całego kraju. Sory to nie czasy komuny.
1 dywizja do likwidacji?? nieeee ..nie przezyje tego :) ..no patrz, trzeci rok dopiero na emeryturze a juz czlowiek wyleciał z obiegu ważkich informacji, ssstraszne :lol: a propos 23 SBA to wiesz, że ja redukuja do pulku od przyszłego roku? tak wiec rożnie może być z tym dywizjonem w Bolesławcu :roll:
Łucznik będzie miał nową fabrykę! Będzie produkować między innymi zupełnie nowe modułowe MSBS 5.56 mające zastąpić w końcu Beryle!
http://biznes.onet.pl/nowa-fabryka-dla- ... rasa-detal
http://www.altair.com.pl/start-6972
Porównanie kształtu zewnętrznego makiet karabinków standardowych MSBS-5,56 w układzie klasycznym, pokazujące wyniki prac optymalizacyjnych nad bronią
http://altair.com.pl/files/news/2011...-020msbs03.jpg
Kolejne generacje makiet pokazujące, jak zmieniała się bryła karabinka bezkolbowego
http://altair.com.pl/files/news/2011...-020msbs04.jpg
Oby nasze wojsko szybko się reformowało,bo to co robi Rosja świadczy o tym że niebawem zechce nas przetestować militarnie a nie tylko inwigilować jak to czyni obecnie, kpiąc sobie przy tym z Polski powołując się na porozumienia o przestrzeni powietrznej z 1992 roku. Ten naród nigdy się nie nauczy że Rusek to zawsze będzie świnią i wg. niego "Kura nie ptica Polsza nie zagranica".
Na szczęście ludzi o Twoich poglądach jest coraz mniej, dzięki czemu za jakiś czas będziemy mogli nawiązywać normalne, zdrowe stosunki z sąsiadami ze wschodu.
Ach ta "yntelgencka" tęsknota za "normalnymi, zdrowymi stosunkami z sąsiadami ze wschodu" ;) Ja się pytam kiedy one były w naszej historii ostatnio "normalne"? Chyba ostatnio za czasów Złotej Ordy, jak rosyjskie księstwa nie miały nic do powiedzenia i się musiały słuchać chanów ;) Niestety obecnie jest modny "koniec historii", w którym się zapomina o całej historii i wierzy, że demokracja rozwiąże wszystkie problemy, bo przecież Rosja to jest teraz liberalno-demokratyczny kraj :D
Cytat:
Oby nasze wojsko szybko się reformowało,bo to co robi Rosja świadczy o tym że niebawem zechce nas przetestować militarnie a nie tylko inwigilować jak to czyni obecnie, kpiąc sobie przy tym z Polski powołując się na porozumienia o przestrzeni powietrznej z 1992 roku. Ten naród nigdy się nie nauczy że Rusek to zawsze będzie świnią i wg. niego "Kura nie ptica Polsza nie zagranica".
Nasza armia się ciągle reformuje. Obecny etap reformy jest taki, że maks naszych zdolności militarnych to wysłanie kilku tysięcy żołnierzy to ganiania za talibami po górach(co i tak nam podobno słabo idzie). Zdolności do pełnowymiarowej wojny nie mamy, więc w tej kwestii jesteśmy dla sąsiadów "bezpieczni".