Re: Rise of the Nations - Prelude to War
Cóż, mi tam na ilości detali nie zależy,mogę grać na najniższych ustawieniach...Byleby grać 8-)
Trochę do mnie nie przemawia to rozbicie Rzymu,choć jeśli będzie ono zrobione "jak należy" czyli nie tak jak w podstawce to myślę,że źle nie będzie:)
Aha, rozumiem ,że wojna między rodami będzie jakoś ciekawie rozwiązana?Tzn. kilka postów wyżej wspominałeś o osłabianiu rodów rzymskich wykorzystując ich wzajemnie cele i dążenia...Chętnie zobaczyłbym jak to wygląda:)
Póki co pykam w EB ale nie mogę się doczekać wydania waszego moda,może on zdoła mnie od EB odciągnąć :D
Aha w związku z tym kolejne pytanie,może nie doczytałem ale chyba nic nie było napisane....Switch mod czy mi wszama podstawkę...Porównywanie go z EB ma dla mnie o tyle sens ,że na bieżąco stwierdzałbym gdzie,które rozwiązania bardziej mi pasują.
Pozdrawiam K.
@ jokerzbawca
:lol: chcialbyś :P zawsze się dzieje, tyle, że zwykłem pisac i wrzucać screeny dopiero, gdy napisze ktoś inny :) jakoś nie lubię doublepostów ;)
@ Klojtex
witaj :D co do sprzętu to póki co z tzw. LOD'ami (low definition objects) czyli uproszczonymi modelami śmiga nawet na moim starym piecu, więc powinno i u Ciebie ruszyć. ale mówię, że póki co, bo nie wiem jak się będa scenerie i budynki zachowywać. robię sprite'y do każdej jednostki i właśnie lod'y właśnie po to, by nie zwalnialo gdzie popadnie. pamiętam moje przykre doświadczenia z RTR VII na starej maszynce. płacz i zgrzytanie zębów... no i dla tego trochę długo te jednostki wychodzą...
@ Danek944
cześć :D dzięki serdecznie za wsparcie. wasze dobre slowo to nasze paliwo :). jak już wspomniałem prace nad tym, by mod chodził na słabszych maszynach trwają równolegle do normalnych prac. spokojna głowa póki co. jak będziecie oddalać widok, to modele będa przełaczac się na te niskiej jakości i wkońcu na sprite'y, co by maszyn nie zameczyc. co z tego że jakiś mod ladnie wygląda, jak sie grac nie da ;).
wiem skąd inąd, że jak wywalić cienie to kazdy mod przyspiesza.
@ Klojtex
ale zeście się na to EB uparli :lol: to świetny miod ale RotN będzie czyms innym. rozbicie rzymu przy tym co z ni zrobiliśmy (naprawde potężna frakcja o niemal newyczerpalnych zasobach rekrutacyjnych) jest w RotN na miejscu. i tak kazdy kto zagra przeciw rzymowi ma ciężko, ale można wygrać jedna frakcję rzymską przeciw drugiej np. dyplomacją i wtedy patrzeć jak się wykrwawiaja na sobie pędząc po laur imperatora. tak serio to pomsł z podstawki nie był zly. poprostu nie ostał dobrze wyeksploatowany naszym zdaniem i postawiliśmy sobie za cel zrobic to jak należy. nie będzie specjalnie dużo zmian. senat będzie dawal misje co pozwala nam kierunkować ekspansję (historycznie się da :D ), niechęć frakcji do siebie będzie symulowac animozje w obrębie rodów/stronnictw a wielofrakcyjność i oddzielne ekonomie uczynia z rzymian wielogłową hydrę, która z czasem pożarła wszystkie śródziemnomorskie cywilizacje. ale wojna domowa to będzie prawdziwa zabawa. wyobraź sobie historyczne legiony lejace się pod dyrrachium albo philippi. dla mnie frajda :)
osłabianie rodów względem siebie jest dość prostym zabiegiem. zbieżność i rozbieżność interesów kierunkowana na podbój konkretnych obszarów czy otrzymywanie konkretnych zaszczytów (za który zyskuje się wpływ w senacie) pozwala na swobodne zmienianie nastrojów między frakcjami. można nawet zasymulować wojne sojuszników i potem przywrócić pokój między frakcjami jeśli się chce ;) najważniejsza jednak będzie wojna domowa. ten, kto zechce stanąc w roli cezara ma naprawdę przej...ane ;)
póki co switch mod, ale jest spora szansa, że to się zmieni. żaden problem dla tych, co mają inne mody na mod switchu. wystarczy skopiować podstawkę do osobnego folderu i tam wrzucić instalkę moda co nie ma modfolderu. docelowo robimy mod switch, ale może się okazać, że kilka plików będzie musiało siedzieć w folderze gry. poza tym RotN dziala wyłącznie na Alexandrze więc jeśli gracie w mody pod 1.5 lub 1.6 BI, to niestety i tak czeka was instalowanie swieżej kopii gry z aleksandrem na pokładzie (patch 1.9)
no to teraz coś z warsztatu:
http://www.twcenter.net/forums/attac...1&d=1300058202
Oczywiście ,że doskonale rozumiem ,że RotN ma być czymś innym w zamierzeniu ;)
Zamierzam jednak je porównać nie tyle żeby sprawdzić co lepiej oddaje historię tylko który daje mi więcej frajdy w zabawie :D
A uparłem się akurat na EB gdyż to jedyny mod który mnie ciągnie od jakiegoś czasu i nie chce przestać.Choć zbyt wielu modów nie przerobiłem to w niego gra mi się naprawdę dobrze :D
Mam nadzieję ,że pod względem grywalności (oraz może nawet połączenia jej z prawdą historyczną) stworzycie jakąś realną konkurencję ;)
Życzę powodzenia w pracy nad modem i spełnienia największych marzeń jego dotyczących (o graczy mi chodzi :D ...i nie tylko)
Oby się udało tak jak sobie to wyobrażacie.
Jednostki mi się podobają i to bardzo...Ładne,estetyczne...Nadają takiego klimatu specyficznego 8-)
Powodzenia panowie
Pozdrawiam K.
@ Klojtex
spróbuj RS2, ale najbardziej i tak polecam Fall of the Republic-Rise of the Empire :)
nie będziemy w RotN odbierać graczowi przyjemności z odtwarzania historii ani z jej zmieniania. ułatwimy znacznie to pierwsze i dodamy sporo wydarzeń oraz znane z EB roczniki :)
co do grywalności, póki co w RotN najlepiej sprawdza się strategia połączonych, współdziałających rodzajów broni którą doskonale posługuje się ... AI. dziś dostalem łomot od zbuntowanych illyrów, którzy bezczelnie zasadzili się na mnie niedaleko świeżo zajetego miasta i... turę później je wzięli... spore upokorzenie...
dzięki za ciepłe słowa.
a tera obraziol:
http://www.twcenter.net/forums/attac...1&d=1300220388
Czyli wychodzi na to ,że udało wam się w końcu zrobić z AI człowieka xD
Tak na poważnie.Skoro udało wam się doprowadzić do takiej sytuacji,że komputer potrafi się w końcu pożądnie posługiwać armią którą posiada to może będzie jakieś wyzwanie? :)
Bo póki co to chyba nie spotkałem sytuacji gdzie bym przegrał z przeciwnikiem (mowa tu o poziomie H lub VH na bitwy medium) chyba ,że miał armię pełną a ja mniej niż 10 oddziałów.
Komp posługujący się swoimi siłami może stanowić jakieś zagrożenie i nie będzie już hasania 1-2 armiami po połowie mapy :lol:
Chociaż liczę przy tym ,że uda się wam zbalansować sytuację i komp nie będzie tych armii tworzył w nieskończoność (czyt. do swego końca :twisted: )
Więc jeśli uda wam się dotrzymać zapewnień między innymi o AI bitewnym i ekonomii z którą jest związanie "załamywanie" przeciwnika kilkoma ważniejszymi bitwami to będę w siódmym niebie :D
Pożyjemy zobaczymy.
Powodzenia panowie... ;) Oby wyszło wam na dobre.
PS: Nie masz za co dziękować,moim zdanie solidnie wykonane jednostki,a jak popatrzeć ,że to na silniku Rome'a to mi szczerze mówiąc deczko szczena zwisła 8-)
Pozdrawiam K.
jesteśmy bardzo zadowoleni z AI. na medium to godny przeciwnik. na VH/VH oczywiście robi potworne głupoty ale obetniemy możliwośc grania na VH dla dobra ogólnego. kluczową role odegrał system balansowania tak jednostek na polu walki jak i ich rekrutacji. ale najwazniejsze okazały się standardowo formacje. wykorzystując klasyczne wzorce unikneliśmy sytuacji w której AI rozciąga front po horyzont a zamiast tego np. przetyka formacje włóczników (falangi) formacjami wspomagającymi. potrafi zatrzymać piechotę i wyprowadzić ją na skrzydła (jeżeli bedzie ku temu okazja) i calkiem calkiem radzi sobie kawalerią (choć dość nieroztropnie uzywa konnych oszczepników).
długo by pisać. damy screeny jak macedonie skończę.
póki co:
http://www.twcenter.net/forums/attac...1&d=1300314018
Cóż to?Tak cicho tu? :(
Czy tylko ja się interesuję jeszcze modem panowie?...Taki zapał był,żeby szybko i w ogóle ,a teraz tak cicho :shock:
No nic.Czekam na następne screeny i wypatruję daty premiery :D
zapewne wszyscy teraz grają w shoguna i zapomnieli o Bożym świecie :D
etam, nie wszyscy. Ja osobiscie bardziej wyczekuje na tego moda niż na kupno Shoguna.
Ja nie zapomniałem o modzie, mimo wyjścia shoguna (to całkiem inna bajka z czasami). Gorąco czekam na premierę. Ale chętnie popatrzę na nowe jednostki haeressiarch'a, bo trzeba przyznać, że robią wrażenie.